Şimdi Ara

Elektrik tesisatı kablo çapı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
120
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • • Öncelikle evimdeki tüm tesisat NYA kablo üzerinden kurulmuş ve tüm sigortalar 16B tipi sigorta.

• Faz: Kırmızı, Nötr: Mavi, Toprak: Sarı üstüne yeşil

• Ampül anahtarlarını faz mavi renk ile gelip ampulü kırmızı renk ile gidiyor. Nötr hattı anahtarda yok direkt avizeden nötr hattına gidiyor.

• Koridorda tam sigorta kutusunun hizasında bir adet lamba anahtarı mevcut.

• Bunun bağlı olduğu sigortada tuvalet ve boş olan odanın lambası da takılı.

• Bu koridor anahtarı diğer lambalardan ters tarafta olduğu için ve anahtar tam sigortanın altında olduğu için sigortaya bir kablo daha bağlayıp anahtara iniyor. Bu yüzden bu kablo diğerlerinden daha ince muhtemelen 1.5mm.

• Ben koridorda priz olmadığı için, anahtarın yanına buat ile priz yeri açıp, duvarı sigortaya kadar kırıp 2.5 Nya kablo ile hat cekecektim ve bu hattı yeni aldığım 16b sigortaya bağlayacaktım. Yani bu sigorta sadece tek bir prizi besleyecekti. Lakin duvar bana mısın demiyor delinmedi bir türlü.

• Anahtarın hattı üzerinden kabloları geçireyim dedim ama 2 tane 1.5 mm kablonun yanına 3 tane 2.5 mm kablo sığmadı.

Yukarıda teknik bilgilerden sonra asıl meseleye gelecek olursak anahtara gelen mavi faz kablosunu iptal edip nötr hattına bağladım. Onun yerine de kanal üzerinden 2.5 mm faz ve toprak hattı çektim. Sıva üstü priz yapıp elektriği anahtar üzerinden çekeceğim. Lakin faz 2.5 iken nötr 1.5 mm kaldı. Bir sıkıntı olur mu? Yada renk düzenini boş verip toprak kablosu rengini (sarı yeşil) nötr, nötr kablosu rengini (mavi) ise toprak hattı olarak mı kullanmalıyım? Sigorta 3 ampül + 1 prizi kaldırır herhalde diye düşünüyorum bir şey olur mu? Nötr 1.5 mm iken faz ve toprak 2.5 mm olması sıkıntı çıkartır mı? Kablo kanalı sıkışık olacağı için ısınma olur mu? Bu prizde elektrikli süpürge ve ev tipi güvenlik kamerası çalışacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alt_tire. -- 26 Mart 2026; 16:1:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Boru dar ise faz için ikibuçukluk ve nötr içinde ikibuçukluk kablo ve lambaya gitmesi için de birbuçukluk yeterli olur. Direkt prize ver faz ve nötrü fazdan atlama yap anahtara. Minimum üç kablo yani

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • haremagasi kullanıcısına yanıt

Dediğinizin biraz değişiğini yaptım. İçinde halihazırda bulunan 1.5mm faz kablosunu (anahtar olduğu için mi bilmiyorum ama nötr renginde) iptal edip nötr hattına bağladım. Boru içine 2.5 mm faz ve toprak hattı sığdırdım. Peki faz 2.5 mm iken nötr 1.5 mm olması sıkıntı yapar mı? Renklerden karışıklık olmasın diye böyle bir şey yapmış bulundum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.