Şimdi Ara

El yapımı Kaynak Makinasi Amper düşürme resim eklendi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
101
Cevap
3
Favori
20.923
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • öncelikle herkese merhaba micro dalga fırın trafosundan (2 tane) ac kaynak makinası yaptım sekonderleri çıkardım ve yerlerine 10lun nyaf kablodan 15 tur sardım ve motları seri bağladım çıkış voltajım 34 volt volt oldu 2 lik elektrodu yakıyor mama var olan metalleri deliyor yani amper fazla cekiyor 3.2 likler bir nebze daha iyi amperi düsürmek için ne yapmama gerekiyor dimmer devresi veya tiryak devresi var mı yada sizin tavsiye edeceğiniz bir fikir
    yardımcı olursaniz sevinirim
     El yapımı Kaynak Makinasi Amper düşürme resim eklendi El yapımı Kaynak Makinasi Amper düşürme resim eklendi El yapımı Kaynak Makinasi Amper düşürme resim eklendi El yapımı Kaynak Makinasi Amper düşürme resim eklendi El yapımı Kaynak Makinasi Amper düşürme resim eklendi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musakilic -- 9 Mayıs 2015; 18:49:00 >

• foto falan görseydik merak ettim.
    ama amperi düşürmek için güçlü kontaktör kullanıp voltaj ayarı yapman lazım.
    10-15-20-25-30 volt kademeli gibi
  • 2000 watlık d,mmerler var sanırım senin işini görür. Kabloyu anlamadım ama voltajın biraz fazlamı çıkmış.
  • Resim eklendi
  • iki trafoyu primerden seri baglasan nasıl olur ? bir şalter yardımı ile ?

sekonder tellerini inceltebilirsin ?

birde güç vermeden önce boşta seri lamba ile kontrollü çalıştırır mısın ? uygun sarılmış bir trafo primerine seri lambayı ( 100 w lık ) cok kısık aydınlatması gerekir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: why_living

iki trafoyu primerden seri baglasan nasıl olur ? bir şalter yardımı ile ?

sekonder tellerini inceltebilirsin ?

birde güç vermeden önce boşta seri lamba ile kontrollü çalıştırır mısın ? uygun sarılmış bir trafo primerine seri lambayı ( 100 w lık ) cok kısık aydınlatması gerekir.

Ozaman her bir trafo 17 volt veriyor vbe toplamada 17 volt veriyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • en kısa zamanda bende yapacağım.
    ben punta makinası düşünüyordum ama elektrodu eritip kaynak yapıyorsa
    kaynak makinası da yaparım
    kanaatimce tek çare sardığın bobinlerden her iki turda bir uç al ve voltaj ayarı ile kaynak amperini değiştir
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Merhaba Musa bey,öncelikle elinize sağlık,her kişinin cesaret edip yapamayacağı bir işi yapmışsınız,başarmışsınız da...

Özelden baştan söylediğim gibi,tel izolesi yüksek akımda eriyebilir,bu tel çapı denginde çok katlı emaye tel sarmanızı tavsiye ederim.Ama şimdilik idare ediyor gibi.Tabi sağlıklı ve garanti olan emaye teldir.

Gelelim asıl sorunuza,,çok çeşitli teknikle problem çözülebilir.En kolayı basit bir uygun güçlü triyaklı dimmer devresi.Yine özelden bahsettiğim gibi triyak en az BTA26 tavsiye ederim.Bu basit dimmer devre örneği webde bol bol var,eklediğim resim devresinden bahsediyorum.Bunun mahsuru evet saç trafoda fuko kayıplarının oluşmasıdır ama sonuç alırsınız.

Yok daha net,daha kesin ve daha az kayıplı bir çözüm olsun diyecekseniz;
    Çıkış voltaj ve akımını % 100 net kontrol eden,voltaj ve akım geri bildirimli düşük frekans(50-70 Hz.gibi)SMPS devresidir.Bu kesin çözümlü teknikle hem şebeke besleme voltajı dalgalanmalarını da izale edip geniş voltaj aralıklı girişte dahi çıkış akımını istenilen düzeyde net tutarsınız.Bu bahsettiğim teknik daha açıkçası;
    SMPS model çanta kaynak ile bobin sarımlı harmanlaması olacak.Daha net çıkışlı daha sağlam kaynak makinası yapmış olacaksınız.Daha bahsetmediğim üstünlükleri de cabası...

Elbette istediğiniz pwm entegresi ile devresini çizip buradan paylaşabilirim,ama durum malûm...Bu foruma bile nadir girebiliyorum.Yine de uygun bir vakit bulursam detaili çizim yapıp paylaşmaya çalışacağım.

• quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Merhaba Musa bey,öncelikle elinize sağlık,her kişinin cesaret edip yapamayacağı bir işi yapmışsınız,başarmışsınız da...

Özelden baştan söylediğim gibi,tel izolesi yüksek akımda eriyebilir,bu tel çapı denginde çok katlı emaye tel sarmanızı tavsiye ederim.Ama şimdilik idare ediyor gibi.Tabi sağlıklı ve garanti olan emaye teldir.

Gelelim asıl sorunuza,,çok çeşitli teknikle problem çözülebilir.En kolayı basit bir uygun güçlü triyaklı dimmer devresi.Yine özelden bahsettiğim gibi triyak en az BTA26 tavsiye ederim.Bu basit dimmer devre örneği webde bol bol var,eklediğim resim devresinden bahsediyorum.Bunun mahsuru evet saç trafoda fuko kayıplarının oluşmasıdır ama sonuç alırsınız.

Yok daha net,daha kesin ve daha az kayıplı bir çözüm olsun diyecekseniz;
    Çıkış voltaj ve akımını % 100 net kontrol eden,voltaj ve akım geri bildirimli düşük frekans(50-70 Hz.gibi)SMPS devresidir.Bu kesin çözümlü teknikle hem şebeke besleme voltajı dalgalanmalarını da izale edip geniş voltaj aralıklı girişte dahi çıkış akımını istenilen düzeyde net tutarsınız.Bu bahsettiğim teknik daha açıkçası;
    SMPS model çanta kaynak ile bobin sarımlı harmanlaması olacak.Daha net çıkışlı daha sağlam kaynak makinası yapmış olacaksınız.Daha bahsetmediğim üstünlükleri de cabası...

Elbette istediğiniz pwm entegresi ile devresini çizip buradan paylaşabilirim,ama durum malûm...Bu foruma bile nadir girebiliyorum.Yine de uygun bir vakit bulursam detaili çizim yapıp paylaşmaya çalışacağım.

ustad cok iyi olur daha az kayıplı bir devre bende araştırmaya devam edecegim

• rondo1194 kullanıcısına yanıt
    Trafolu kaynak makinesinde amper ayar kolunun nüve çekirdeğine bağlı olduğunu biliyorum. Çekirdek bobin içine az veya çok sokularak amper ayarlanıyor. Sekonder sarımında kablolar ketenimsi bir madde ile sarılıdır.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: AdmGdk

Trafolu kaynak makinesinde amper ayar kolunun nüve çekirdeğine bağlı olduğunu biliyorum. Çekirdek bobin içine az veya çok sokularak amper ayarlanıyor. Sekonder sarımında kablolar ketenimsi bir madde ile sarılıdır.

Evet nüve yardımı ile olur ama e değilse o veya U şekilde karşılıklı sarımlarda araya nüve giriyor ve voltaj Düşüyor bende 220 volt çıkışına dimmer gibi bir sistem düşünüyorum voltaj düşünce amperde düşer düşüncesindeyim ama Isınma sorunu çıkar gibi olacak

• hocam çözüm bulamazsan daha ince kesitli kabloyla sekonderi sar. çıkış akımı kablo kesitiyle doğru orantılıdır..
  • quote:

Orijinalden alıntı: cbrmania

hocam çözüm bulamazsan daha ince kesitli kabloyla sekonderi sar. çıkış akımı kablo kesitiyle doğru orantılıdır..

Evet ustad farkındayım kablo kesitlerini denedim 2 lik 4 lük ve 6 lük elyaf kablo yalıtım kısmı eridi en sağlıklı olanı 10luk ve 6 lük enya kabloda ise voltaj 7 çöktün üstüne çıkmıyor

• quote:

Orijinalden alıntı: musakilic

quote:

hocam çözüm bulamazsan daha ince kesitli kabloyla sekonderi sar. çıkış akımı kablo kesitiyle doğru orantılıdır..

Evet ustad farkındayım kablo kesitlerini denedim 2 lik 4 lük ve 6 lük elyaf kablo yalıtım kısmı eridi en sağlıklı olanı 10luk ve 6 lük enya kabloda ise voltaj 7 çöktün üstüne çıkmıyor

dediğin gibi olduysa; 10luk kabloda çalışırken primeri eritirsin fazla dayanmaz o trafo. çok ısınırsa fan çözüm olabilir..
  • Maliset32 Üstad'ın tavsiyesıne uyduk bu aksam devreyi yapacagım bakalım ne olacak en gazla yanar

• Kısa devrede 376 amper çekiyor

• cbrmania C kullanıcısına yanıt
    Trafonun etrafına kapalı kutu yapılır. İçerisine trafo yağı koyulur. Bir devirdaim pompası ve radyatör ile yağ dolaştırılır ve soğutulur. Bu şekilde trafo yanmaz sanırım.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mantıklı fakat kaynak makinesi fiyatına gelir hocam... ucuza halletmek için nüveye termal macunla soğutucu tutturulup fanla soğutmak daha ideal gibi..
  • quote:

mantıklı fakat kaynak makinesi fiyatına gelir hocam... ucuza halletmek için nüveye termal macunla soğutucu tutturulup fanla soğutmak daha ideal gibi..

Soğutma ile ilgili sıkıntı yok ark yaptığı sürece isinmıyor enyaf 10luk kabloyu onun için sectim ısınmaması ıcın

• quote:

Orijinalden alıntı: musakilic

Kısa devrede 376 amper çekiyor

376 ampermi şaşırdım valla bi fabrikanın çektiği akımmı desem
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.