Şimdi Ara

El yapımı Kaynak Makinasi Amper düşürme resim eklendi (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
101
Cevap
3
Favori
20.783
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hocam yıllardır arıyorum bir mikro dalga fırın bulamadım. Siz nerden buldunuz.

Punta makinesi yapıcaktım bende..

Tebrikler
  • Psycho53 P kullanıcısına yanıt
    kapının önünden geçen hurdacıdan 10 tl ye aldım :)
  • Psycho53 P kullanıcısına yanıt
    Anakarada isen yardımcı olurum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Malesef hocam istanbuldayım.. Hayırlısı ile bi bulabilsem okadar hurdacıya haber falan verdim yok.. Çıkanıda press liyolar atıyolar

@taskman

Benim açımdan bakınca büyük şans hocam , hurdacı dükkana geldi arabayla şimdi 2 tanesini 10 tl ye hurdacıya verdim dedi (depocu pressleyenler) gitti 2 tane makine 1 yıldır arıyorum
  • Maziden terennümler...
    sekonder tel çapı sekonder akımını belirlemez. Sekonder sarım sayısı gerilimi belirler, sekonder devresi de bu gerilimde akımı çeker. Srım sayısını azaltmak çıkış amperini de azaltmış olmaz mı?
    Bu arada ne metali erimiş anlayamadık. Hem elektrod için bu kadar ufak trao uygun değil, içine yağ koymak ise trafo patlamalarını hatırlatıyor...
    Aslında Musakılıç tanıdık biri sormuştu, yollsan hayrına ne güzel olur..
    Giriş gerilimine de rezistans eklenebilir. Ayrıca uygun elektrodu seçmek ve ya yapmak en iyi çözümdür.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Tel kesiti/çapı Amperi ve gerilimi belirler

Örnek olarak 6 ~7 cm bir sekonder boşluğuna 1 cm lik kablolardan spir atmak voltaj ile birlikte bir miktar akım verir trafoya göre , ama kesit yerini büyük çaplı kablolar ile az spir ile sararsanız , aslında buna spir demeye bile tenezzül edilmeye bilir , kabloların duracağı başlar hariç 1 veya 2 turdur. Bu size 1.5 , 2v değerleri ile trafonun hemen hemen maksimum gücünü verir

Primeri yüksek voltaj trafoları için böyledir değişik bilgileri olanlar buyursun..
  • Değişen manyetk alan elektrik akımına sebep olur. Akım şiddetini kablo kesiti değil, manyetik alan değişim miktarı belirler.
    Belirli bir elektrik akımına kablo seçimi için, kablonun bu akıma dayanımı ve yerine göre gerilim düşümü belirleyicidir.
  • Manyetik alan değişim miktarı dediğiniz 50 Hz frekansıdır, bu sabittir.Belirlenen voltaj değişmeden aynı voltajda çekilen amperi trafo sacının boyutu belirler.Çünkü trafo sacı büyürse manyetik alanın gücü artar.Manyetik alanın artması tur başına düşen gerilimi arttırır.1 kw trafoda 1 turda 1 v alınır.Gördüğüm değerlere göre 120w trafoda ise sedece 1 tura 0.33v alınıyor.Fakat bir gerçek var ki ben denedim, aynı trafoya istenilen voltajda
    hesaplanandan biraz daha kalın tel trafoya sığarsa, daha amperli bir trafo elde edilir.

• Benim öğrendiğim kadarı ile spir biraz amperi yiyiyor , ince yerine kalın kablo kullanılınca geriye kalan boş alan miktarı azaldığından spir ve voltaj düşüyor , ama bu sefer amper yüksek kalıyor , sarımların düz bağlanmayıp dolanması gibi buda manyetik alan ile ilgili.

Farklı matarialler kullanarak , aynı boyutta rakiplerine göre daha fazla manyetik alan'a ve güç üretimine sahip trafolar da var diye biliyorum sadece trafonun boyunun büyümesi ile olmuyor güç artışı , teknoloji geliştikçe trafolarda değişiyor küçülüyor elbet
  • Değerli forumdaşlar... Nedir bu aşmışlığınız? Oturduğunuz yerde manyetik alanı arttırıyorsunuz, devridaim de yaparsınız siz...
    50 Hz olan frekanstır. Manyetik alanın değil değişimin miktarıdır. Trafo sacı da manyetik alan hesabında belirleyici değil belirlenmiş olan manyetik alanı taşıyıcıdır. Yani trafo gereğini sağlayabilecek kapasitede olmalı.
    Trafonun temel işlevi giriş ve çıkışta gerilimi değiştirmektir. Giriş çıkış akımı için elektriksel vektör incelenmelidir. Bknz: trafolar.... Tur sayısı azalırsa amper artar, yüksek amper için kalın kablo kullanılması gerekir..
  • sarılan tel kesitinin yuvarlak, oval, diktörgen, kare olması bile alınacak akımın miktarını verimini arttırıyor,
    sipirler arasındaki boşluklar, eğrilikler, saç nüvenin kalitesi, her bir saç plakasının birbirerine temas etmemesi trafonun verimini doğrudan etkiliyor.
    diye biliyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rondo1194 -- 22 Şubat 2016; 14:48:49 >
  • Verim olayı başka teorik hesap başka.
  • üstad biraz açarmısın teorik olayı başka dediğin noktayı,
    sonuçta mühendisler yada bu işin uzmanları bu işi en ince ayrıntısına kadar formüllerle denemelerle arge çalışmaları ile
    en verimli olan hale getirmek için çalışıp en iyi verimi veren şeklini buluyorlar.
    mesela troid trafolar nüveli trafolara göre hemen hemen yüzde otuz daha fazla verimli,değilmi,
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Ustad telin capına gore akım degişiyor ve benim enson onluk nyaf kablo kullandım kullanmadan once 4 lık 6 lık kablolarıda denedim ama kablo çapı büyüdügünde akım degisiyor

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Verim ve teori neden başka? Genel olarak gerilim değiştirip akımı oranlayıp aktarmaktan bahsettiğimiz elektromanyetik alan konusunu işledik. Yapılabilecek maksimum aktarım vardır ve genel esaslar. Yanısıra daha verimli olması esasları değiştirmez.
    Yani elektromanyetik akı yoğunluğunu ne kablo çapı ne başka birşey belirlemez. Bu manyetik akı aktarılacaktır. Spin sayısı evvela gerilimi belirler.
    Tel çapı ile olan endüktif etkinin sistem Z sini belirlemesinden doğan sonuçlar da vardır. Sistem Z si karakteristik vektör.
    Çıkıştan alabileceğimiz elektromanyetik akı belirlidir. Demek istediğim kataloglardaki kablo çapının ne kadar amper taşıyacağını yazması o kablo bağlandığında kendi kendine o kadar amper geçireceğini belirlemez. O bir dayanım bilgisidir. Deneysel farklılıklar bahsettiğim gibi sistem karakteristiği ve elektromanyetik akının verimi ile alakalı olabilir.
  • Kablo kendi kendine tabi amper geçirmez.Onu biz de biliyoruz.Manyetik akı nereye aktarılacak?Bir trafoya elektrik verildiği anda trafo sacının içinde manyetik alan sürekli hareket halindedir.Bu durum sekonder tellerinde gerilim indükler.

220V için 330 tur (1mm bobin) sarılan 750W trafoya ben 250 tur(1.25mm) sardım. Trafo daha çabuk ısındı.Tur başına düşen gerilim arttı.Bu, manyetik akı yoğunluğunun arttığını gösterir.Bu trafodan 2 - 3 kw çekebiliyorum.

Trafo sarımları değiştirmek istenirse, aynı trafoda tel kesiti manyetik akı yoğunluğunu belirler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: _ _ _FAST_ _ _

Kablo kendi kendine tabi amper geçirmez.Onu biz de biliyoruz.Manyetik akı nereye aktarılacak?Bir trafoya elektrik verildiği anda trafo sacının içinde manyetik alan sürekli hareket halindedir.Bu durum sekonder tellerinde gerilim indükler.

220V için 330 tur (1mm bobin) sarılan 750W trafoya ben 250 tur(1.25mm) sardım. Trafo daha çabuk ısındı.Tur başına düşen gerilim arttı.Bu, manyetik akı yoğunluğunun arttığını gösterir.Bu trafodan 2 - 3 kw çekebiliyorum.

Trafo sarımları değiştirmek istenirse, aynı trafoda tel kesiti manyetik akı yoğunluğunu belirler.
    ,,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 3 Mart 2016; 21:13:33 >
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 3 Mart 2016; 21:14:20 >
  • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 3 Mart 2016; 21:15:02 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.