Şimdi Ara

Ekran kartı işlemcisini 1.2V 'tan 1.0V'a indirmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
384
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Olağan halde 1100 MHz 'de çalışan bir GPU'yu 900 MHz'e alırsak(%20 azaltırsak) ve de çalışma gerilimini 1.25V dan 1.00V'a alırsak acaba güç harcaması yarıya iner mi? Çünkü güç harcaması yarıya inerse sıcaklık da 78 Santigrad dereceden 50 Santigrad dereceye iner diye tahmin ediyorum. Deneyebilecek biri var mı? Zarar verir mi?

Konsansatörler üzerinde harcanan güç:

frekans ile doğru orantılı
    900/1100=0.82

gerilimin karesi ile doğru orantılı
    (1/1.25)*(1/1.25)=0.64

0.64*0.82=0.53 (yani %53 güç harcaması)

Saygılarımla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 7 Ekim 2012; 9:32:21 >

• Güç tüketimi yarıya inmeyebilir ancak sıcaklıklar 10derece ve üzeri düşebilir.

Deneyen varmı demişsiniz.
    Evet ben meşhur alev alev yanan dedikleri yükte 550-600watt çekip 87derrceyi bulan gtx590 ı,

Saat hızlarına dokunmadım sadece fabrikanın verdigi gpu ya verdigi
    1.gpu için 0.913mv 0.875 e düşürdüm.
    2.gpu için .925mv yi 0.900mv ye düşürdüm
    Kartın arka pcb yüzeyinede el yapımı fan ekledim

Kart stabil saatlerce BC3 oynadım 3dmark11 yaptım kart 60~62derece.

Yani illahi saat hızlarını düşürmeye gerek yok yoksa neden o karta o kadar paralar verdin derler adama.
    Sende bu yöntemi yaparak kartı serinletebilirsin.

Oyunlarda vsync on olsun sabit 60fps olmasıda kartı rahatlatabilir.bende derece farkediyor.
    Karta göre değişebilir.KÖtü bir kart vsync on açık olsa bile gpu kullanımı %100 olursa kart yine ısınır.

Sakın saat hızlarını düşürme derim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Vsync gpu'nun neresini kastırıyor? :) Pixel/texel shaderler mi yoksa çekirdek denen olaylar mı?
  • Msi afterburner 2.2.4sürümünü indir sag pencerede hangi uygulamada nereyi e kadar kastırdığını gör.
    Seting e gir herşeyi aç.osd pencerelerinde voltajlar olacak onları okey le vs vs kurcala.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnmez o kadar malesef. Örnek olarak 150watt çeken bir kart için düşünürsek %20 voltaj ve frekans azaltırsanız 20-25watt ancak kazanırsınız. Sıcaklıklar da yaklaşık bu oranda etkilenir. 80 ise 60'ları filan görebilirsiniz. Voltajdan ziyade GPU hızı güç tüketimini etkileyen faktör. Nvidia ve AMD'de de ekran kartları güç tasarrufu moduna girince saat hızlarını ciddi şekilde düşürürken voltajı pek indirmezler. GPU hızı 50Mhzlere kadar inebilirken voltaj 0.8v'un altında pek olmaz. Ancak buna rağmen 200watt üzeri güç isteyen kartlar bile 20-30watt seviyesine inerler. Teorik hesaplar bu kadar kompleks cihazlarda pek doğru çıkmıyor ne yazıkki.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adilazimdegilx -- 7 Ekim 2012; 13:38:20 >
  • Kasaya vantilatör taksam yandan üflese 5 derece kazanırım herhalde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 7 Ekim 2012; 15:23:49 >
  • Gereksiz denemeler bunlar. Kart def halinde kalsın. OC yapmam derseniz ona eyvallah ama kartı downclock etmek 15-20 Watt kazandırır. Eğer amaç soğutmaysa kasa içi havalandırma, veya kasanın alt tarafına ilave bir 12'lik fan iş görür. Enerji tasarrufu gibi bir amaç varsa bu deneme yoğun oyun oynanan bir ortamda bile yıllık 5 TL bile farketmez.

100W tüketim farkında bile; günde 5 saat yük altında 500w bir ayda 15kw fark çıkar. 15kw*33 kurus= aylık 5 TL yapar. Her gün 5 saat 365 gün oyun olmayacağına ve sizin downclock zaten 100w tasarruf sağlamayacağına göre.....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi setek01 -- 7 Ekim 2012; 15:41:19 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    usb den 12 volt güç almak
    18 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Aslında şöyle düşünülebilir kartlar stock voltajları ile belli bir oc potansiyeline sahiplerse stock hızlarında daha düşük vid değerinde çalışma gibi bir özelliğe de sahip olabilirler. Ama kesinlikle kartınızın hızlarını düşürmeyin fakat voltajı düşürerek test edebilirsiniz bu sayede kartınız stock hızlardaki minimum voltaj gereksinimini tespit edebilirsiniz.
    Şunu da eklemek istiyorum yaptığınız bu işlem elektrik faturanıza gözle görülemeyecek kadar etki etmez ama sorununuz ısınmaysa bunu bir nebze önleyebilir.
  • Stok olarak;

1.150V ve 820mhz çalışan kartın voltajını 1.100V a çektim

5 dakika furmark sonucu kart max 74 derece gördü. ( genelde 73 dü fakat bi anlık 74 gördü onun dışıdna hiç 74 e çıkmadı)

Tüm ayarlar aynı sadece voltaj 1.150V

Furmark gene 74 derece. Yani voltajı düşürmek sıcaklık yönünden herhangi bir + sağlamıyormuş

Fan hızı auto da yani ellemedim. Frekanslar, bellekler, fan hızları(auto) herşey aynı tek fark voltajları ve sonuç gene aynı

Edit: Çok pardon bir yanlışlık oldu 84 derece yazmışım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Braymm -- 7 Ekim 2012; 23:21:53 >

• Sağolasın bekliyorum sonucu. Bence frekans aynı kalırsa sıcaklık 4 derece artar. Sadece tahmin. İlk ölçümde 74 yazmışsın ama ikincisi 84 yani 10 derece fark var ama. Fan hızı voltaja göre değişmiyor değil mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 7 Ekim 2012; 23:17:07 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

Sağolasın bekliyorum sonucu. Bence frekans aynı kalırsa sıcaklık 4 derece artar. Sadece tahmin. İlk ölçümde 74 yazmışsın ama ikincisi 84 yani 10 derece fark var ama. Fan hızı voltaja göre değişmiyor değil mi?

Kardeşim düzelttim.

1.150V ve furmark 74 derece

1.100V ve furmark gene 74 derece

Fan hızı sıcaklığa göre artar yani voltajla alakası yok. 2 SS'e de baktıysan fan hızları zaten aynı %78 de

Bu durum da voltaj düşürmek sıcaklıklara herhangi bir getiri sağlamıyor. Güç tüketimine sağlıyor mu bilemem
  • quote:

Orijinalden alıntı: Braymm

quote:

Sağolasın bekliyorum sonucu. Bence frekans aynı kalırsa sıcaklık 4 derece artar. Sadece tahmin. İlk ölçümde 74 yazmışsın ama ikincisi 84 yani 10 derece fark var ama. Fan hızı voltaja göre değişmiyor değil mi?

Kardeşim düzelttim.

Fan hızı sıcaklığa göre artar yani voltajla alakası yok. 2 SS'e de baktıysan fan hızları zaten aynı %78 de

Bu durum da voltaj düşürmek sıcaklıklara herhangi bir getiri sağlamıyor. Güç tüketimine sağlıyor mu bilemem

Peki sağol.

• quote:

quote:

Kardeşim düzelttim.

Kartın fan profili var, sıcaklığa göre hızını ayarlıyor. Elbette değişmeyecek sıcaklığı. Sesi değişir öncelikli olarak değişse.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mete Can Karahasan

quote:

quote:

Kardeşim düzelttim.

Kartın fan profili var, sıcaklığa göre hızını ayarlıyor. Elbette değişmeyecek sıcaklığı. Sesi değişir öncelikli olarak değişse.

Bende aynı şeyi demiştim zaten kardeşim. Sıcaklığa göre artıyor diye. Ayrıca sesi de değişmiyor çünkü zaten ses seviyesi fanın % kaç döndüğüne ve rpm sine göre belirleniyor. Doğal olarak aynı sıcaklıklarda aynı fan hızı ve ses seviyesine sahipler

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.