Şimdi Ara

Ekonomik kriz yok mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
765
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İktidar nasıl gizlemeyi beceriyor bilmiyorum ama şu an ülkede bir kriz var bence. Medya da bunu göstermiyor açık açık.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Kriz olmasa faiz indirimi, emlak konutun kampanya yapması gündeme gelmezdi. İnşaat sektöründe işler iyi giderse çark dönüyor. İnşaat durunca piyasa da duruyor. Birisi ekşide yazmıştı, arazi rantı ekonomiyi vuruyor diye, kesinlikle doğru. Bu arazi fiyatlarıyla ne tarım ne de sanayi yatırımı yapılmaz. Arazi rantı gereklidir ama rant kentsel gelişim için kullanılırsa faydalıdır. Arsa spekülasyonu büyük boyutlara ulaştı ki bu kadarının ekonomiye faydası değil zararı var, üretimi engelliyor.
  • Vergiye,Zulme isyan eden olmaz ve kimsede dillendirmez ise istiyorsan ülke buhar olsun yine biz güçlüyük havası verilir.

    İnşaat olmasa ülke çöker şuan,turizme bakın bitti nerdeyse sonra sıvadılar ama nafile.

    Dolara,Euroya baksanıza 2,95 te sabitlendi. 7-8 yıl önce 1,30 Dolar,1,45 Euro idi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BlackGhost12 -- 30 Ağustos 2016; 14:35:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kriz var ama borca dayalı ekonomiden dolayı hissedilmiyor. O sokaklarda caddelerde çok sık gördüğünüz lüks araçlar, herkesin elinde gördüğünüz 3000 tl lik telefonlar vs.. hepsi kredi borcuyla alınıyor. Millette kriz yokmuş sanıyor ekonomik krizi hissetmiyor. Halbuki hepsi bankaların, kredi borçlarının, paranın kölesi olmuş durumda.

    Özetle ülkeye nereden geldiği belli olmayan bize ait olmayan nakit parayla, bankaların verdikleri borçlarla kriz hissedilmiyor. Millette sanki bu para bize aitmiş gibi sanıyor. Bu hükümeti destekleyen nereden geldiği belli olmayan dışarıdan gelen paralar sayesinde akp ayakta duruyor. Bu dışardan gelen paralar kesilirse görürüm ozaman ben bu milleti. Bu millet anca parası kesildiğinde emziği ağzından alındığında isyan eder. Yoksa hergün gelen şehitlermiş, terörmüş, bombaymış falan bunların hiçbirisi umrunda değil milletin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ml_csd_ds -- 30 Ağustos 2016; 19:19:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kriz falan yok ezanlar susmayacak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben de aynı fikirdeyim. Ülkeye kaynağı belli olmayan para pompalanarak bir şeyler gizlenmeye çalışıyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Krizi kimler hissediyor biliyormusun

    Esnaflar



    Bizim fark etmememizin nedeni 1200tl lik iPhone u 2200 tl ye almamız.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam kriz falan yok siz esnafa bakmayın standart yaz dönemi , iş biraz azaldı mı bu patron tayfası hemen ağlamaya başlar.Adamların çoğunun ekstra kira vb gelirleri var ondan bu kriz edebiyatı.
    Evler falan çatır çatır satılıyor , daire bakıyorsun adam diyor pazarlık en fazla 3-5 bindir , kombi bile koymamışlar sonra bakıyorsun satılmış , artık herkes eşine ikinci arabayı alıyor , şimdi birde ufak çaplı savaşa girdik savaşta biliyorsunuz ihtiyaçlar nedeni ile yeni icatların yapılma sıklığı artıyor , buradan gelen icatlarla ekonomik gelişmemiz daha da hızlanacak enseyi karartmayın.
  • Sanayi siteleri bombos, esnaf sinek avliyor. Cunku bu insanlar birilerine yamanmadan, emekleriyle helal lokma pesindeler. Hirsizlik, yagma, peskes, ihale ve haksiz kazanc pesinde degiller.

    2 senedir isler anormal durgun. Aksini iddia eden yalancidir!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • G2 ilk çıktığında 1600 liraydı. Şimdiki yeni çıkan cihazlar 2500den başlıyor sen düşün işte

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ml_csd_ds M kullanıcısına yanıt
    Sürekli daimi bir şekilde para akişi var yani demek istedigim kimsede para yok olanda harcaniyor tekrar kazaniliyor birikim yok tasarruf yok.aldiklarimiz ya borc ile yada veresiye .piyasada kriz var aslinda ama para dönüyor hatta dönmesi icin var gucumuzle calisiyoruz. Bu durum daha fazla devam edemez.cunku ulkede yatay yatirim degil gunubirlik dikey yatirimlar mevcut ülke tek bir lokomotif uzerinde tingir mingir gidiyor gibi gorunuyor.. simdilik şantiyecilik oynuyoruz.. Devlet tesvigiyle vatandaşa paea kazandiracak hicbir yatirim yapilmiyor. Yapilan yatirimlarda sadece para harcattiriyor. Yeni vergi paketleri geliyor. Devlet kamu israfini ve siyasi savurganliklari önleyecek tedbirler almak yerine hep kolaya kaciyor..yerine ditek vatandasa yukluyor esnafa yukluyor işciye yukluyor. Kopru yapiyoruz parayla geciyoruz yine kopru yapiyoruz şu kadar arac geççek baq ahanda şuraya yaz gecmezse ben senin sol cebine yerlestircem diyor.. Ama gel rizeye artvine ardahana ağriya en basitinden bir iplik fabrikasi kuralim demiyor. Özel sektör begenirse işine gelirse iki çivi cakacak diye bekliyoruz... İnsanlar taaa doğubeyazit dan iatanbuldaki köprüye seviniyor havalimanina seviniyoruz mal gibi. Ama bizim yasadigimiz sehire cam civisi bile cakan yok.. 3 5 yalama koprulerde selfie cekiyor beleşten 3 gün sonra parali 35 dolar vermicem diye olunca eski yoldan dolasiyor gidiyor.. Yalayip yutuyorsun emme 35 dolari veremiyorsun.niye cunku cepte para yok... İstihdam yok. Dikey yatirimla bu isler yurumez. Herseyi marmaraya yigiliyor.. 1999 marmara depremi gibi bir deprem olsa ülkenin tüm snayisi çökecek düşünen yok.. Devlet olarak kalkinmaya yonelik daha cesur adimlar atmali ama devlet tribüne cekilmiş satilan biletleri sayiyor.. Hep kolaya kaciyor.. Sistem vatandasa para kazandiracak bir sistem degil. Şimdi bana trol + yalamalar kizacak ben fabrika istiyorum kardesim dandik olsun cam fabrikasi olsun iplik fabrikasi olsun ben calismak istiyorum yan apartmandaki komsumun oglunun da calismasini 3 sokak ötedki tanimadigim birinin de çalismasini istiyorum aç kardesim 700 800 kisi calissin para kazansin insanlar. Bu sistemle ancak karin doyar o da ekmege zam yok dersin 300 gr ekmegi 250 gr düsürduk zam yapmadik derlerr.. Ha şimdi diyecekler sen padişahimizin yoluna köprüsüne havalimanina karsimisin tabii ki degilimm hatta daha buyukleri yapilsin emme vatandaş olarak bana da para lazim sonuçta bismillah deyip de geçemiyoruz köprulerden elhamdulillah padisahimiz cok yaşa deyip uçaga binemiyoruz. Para lazim paraaa sagdan soldan akan hazir para degil alin teriyle kazanilan helal paraaa

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Civitas Terrana -- 30 Ağustos 2016; 15:08:39 >
  • Kriz falan yok.Fetocu musun yoksa?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: El Fuego

    Sanayi siteleri bombos, esnaf sinek avliyor. Cunku bu insanlar birilerine yamanmadan, emekleriyle helal lokma pesindeler. Hirsizlik, yagma, peskes, ihale ve haksiz kazanc pesinde degiller.

    2 senedir isler anormal durgun. Aksini iddia eden yalancidir!


    quote:

    Orijinalden alıntı: berberlereayarolanadam

    G2 ilk çıktığında 1600 liraydı. Şimdiki yeni çıkan cihazlar 2500den başlıyor sen düşün işte


    El Fuego : Ekonomide de dönüşüm var bir tür doğal seleksiyon , uyum sağlayamayan , verimliliğini arttıramayan oyundan çıkacak ve böylece daha hızlı koşacağız.
    Reis boşa 3 çocuk demiyor senelerdir , ne kadar nüfusumuz olursa o kadar çok ihtimal ortaya çıkacak.Sende iş olmaması başkalarında olmadığı anlamına gelmiyor ben de görüyorum piyasayı.

    berberlereayarolanadam: Satamadığın ürüne neden zam yapasın ki adamlar çatır çatır satıyorlar , adam maaşı alıyor koşturuyor alışverişe elbette zam gelecek bu çok doğal , herkes sürekli telefonu yeniliyor , demek ki afedersiniz ama halkta para var.




  • bluraydisk B kullanıcısına yanıt
    Sanayi yatırımı yapmak, hele ki senin dediğin tekstil ve cam gibi fabrikaları kurmak bu devirde enayilik. Parası olan arsa alıp inşaat yapıyor. Kısa yoldan kolay kazanç. Dünyada üretim merkezleri sürekli değişir. 1980-90 lı yıllarda tekstil, özellikle de konfeksiyon konusunda çok iyiydik çünkü Avrupa'ya göre müthiş iş gücü avantajımız vardı. 2000 li yıllarda tekstil üretimi Çin, Bangladeş, Mısır gibi ülkelere kaydı. Avrupa şu anda tekstil v.s. gibi emek yoğun işler yerine teknoloji geliştirme işine girdi. Bizim de emek yoğun işler yerine teknoloji geliştirme işine girme sıramız geldi ancak eğitim sistemimiz zayıf olduğu için şimdilik inşaatla, hizmet sektörüyle ayakta durmaya çalışıyoruz. Şİmdi diyeceksin ki Bulgaristan, Gürcistan gibi ülkeler nasıl geçiniyor, onlarda da sanayi ve teknoloji zayıf. Biz büyük bir ülkeyiz, bu kadar nüfusu beslemek için bilgiye dayalı üretim şart. İnşaatla ancak günü kurtarabiliriz.




  • 2 ay öncesine kadar sanayide kobi mahiyetindeki bir işyerinde muhasebeciydim.Yaklaşık 1 yıldır işler anormal bir şekilde durgundu zaten,özellikle bu sene yaprak kıpırdamıyor deyimi tam anlamıyla yerini bulmuştu hatta.Gün sektirmeyen şirket,maaşları geciktirmeye ve hatta ikilemeye bile başladı o kadar söyleyeyim.Haliyle gelen giden çok oluyor,onlarda aynı şeyleri söylüyorlardı.Genel olarak zaten esnaf hep ehh işte,çok şükür falan der bilirsiniz,ilk kez bu sene duydum seneye çıkamayabiliriz laflarını sağdan soldan.Baktım pek düzelecek gibi değil,kurumsal bir firmaya geçiş yaptım bende mecburen.Arada ziyarete gidiyorum,ki söylemelerine bile gerek kalmıyor,sanayinin sessizliğinden anlıyorsun,işlerin ne durumda olduğunu.

    Geri kalanını bilemem ama,sanayide ve küçük esnafta,epey büyük çapta bir kriz var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mgora

    quote:

    Orijinalden alıntı: El Fuego

    Sanayi siteleri bombos, esnaf sinek avliyor. Cunku bu insanlar birilerine yamanmadan, emekleriyle helal lokma pesindeler. Hirsizlik, yagma, peskes, ihale ve haksiz kazanc pesinde degiller.

    2 senedir isler anormal durgun. Aksini iddia eden yalancidir!


    quote:

    Orijinalden alıntı: berberlereayarolanadam

    G2 ilk çıktığında 1600 liraydı. Şimdiki yeni çıkan cihazlar 2500den başlıyor sen düşün işte


    El Fuego : Ekonomide de dönüşüm var bir tür doğal seleksiyon , uyum sağlayamayan , verimliliğini arttıramayan oyundan çıkacak ve böylece daha hızlı koşacağız.
    Reis boşa 3 çocuk demiyor senelerdir , ne kadar nüfusumuz olursa o kadar çok ihtimal ortaya çıkacak.Sende iş olmaması başkalarında olmadığı anlamına gelmiyor ben de görüyorum piyasayı.

    berberlereayarolanadam: Satamadığın ürüne neden zam yapasın ki adamlar çatır çatır satıyorlar , adam maaşı alıyor koşturuyor alışverişe elbette zam gelecek bu çok doğal , herkes sürekli telefonu yeniliyor , demek ki afedersiniz ama halkta para var.



    nüfus artışı artan işsizliği, iyice azalan gelir ve alım gücünü ve kaynak yetersizliği gibi bir çok sorunu beraberinde getirir.şu anki berbat eğitim sisteminin tornasından çıkacak olan niteliksiz insanlar nüfus artışına bağlı gelişen default sorunların daha fazla olmasına sebep olacaktır.

    8 yaşındaki çocuk bile bunun muhakemesini yapabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • cumhuriyetin yerleştirdiği tüm korumacı uygulamaları silkip attılar. kar getiren kurumları peşkeş çektiler. düzenli olarak vergi oranlarını arttırıyorlar. sağlık ve eğitim sistemi çöktü. ülke bir darbe atlattı ve derin! stratejileri sonucunda suriye'de teröristlerle savaşmak zorunda kaldık.

    işler bu sıralar siyasi açıdan toparlardı gibi ama benim ülkeyi yönetenlere zerre güvenim yok. her an başka bir politik çıkar sebebiyle krizle yüzyüze gelebiliriz.çalışan insanlar çalıştıkça fakirleşirken fakir halk iyiden iyiye açlığa itilirken ülkede bir avuç yandaş hayal edemedikleri meblağları harcamaya yer bulamıyor.

    biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar.
  • 2008'de başlamış olan krizin 2016 yılında sürmekte olan halidir.

    1 trilyon tl param var. faiz yiyorum. yani yıl başında faize verip yıl sonunda cebe atıyorum parayı. gerçi enflasyon nedeniyle kazancım pek olmuyor ama toplam rakam nedeniyle elime ayda çalışan bir insanın maaşından çok daha fazla para kalıyor sonuçta. şimdi mevduat faizleri düşerse artık paramı faize yatırmamın anlamı yok. o nedenle en az türkiye'deki durumuma denk başka yer arayacağım paramı işletmek için.

    eğer faizler %5 gibi bir şey olursa en güzel alternatifler yeni zelanda ve izlanda. şimdi parası olan bir kişi aynı faizi veren yeni zelanda, izlanda ve türkiye arasında hangisini seçer? akıl ve mantık sahibi bir yatırımcı en az riskli, öyle etliye sütlüye karışmayan birini seçer. kısacası bu ülkede faizler düşerse parası olan başka yere gider. bu kadar. ekonomi anlayışı "ben hep 50 tl bilmemne " düzeyinde olanlar da "demek ki adam faiz yiyemeyince yatırıma yönelecek mecburen" diye oturduğu yerde inleyip dursun. hayır, sermaye başka yere gider, mevduatlar dibe vurur, bu da kredi verecek kaynağın yok olması demektir.

    kriz yok diyenlere de iki çift lafım var. dünya uygarlık ve ekonomi tarihin inceleyince bir döngü görürsünüz. bir uygarlık doğar, doğru hamleleri yaparsa yani eşit adalet ve huzur sağlarsa insanlar oraya hücum eder ve uygarlık serpilir. sonra denge bozulur, adalet kalmaz ve en sonunda istisnasız toplum iki sınıfa ayrışır: çok zenginler ve çok fakirler. işte o aşamada artık o uygarlık bir şekilde sona erecektir. ya içeriden ya dışarıdan artık farketmez, son gelmiştir.

    modern toplumlarda da durum böyle. zaten toplumun bir kısmı "ekonomik kriz var, para yok, sistem dönmüyor, piyasa fena durgun" diyorsa, diğerleri de "ne krizi yahu, herkes son model arabayla geziyor, avmler dolu" diyorsa artık sen anla durumu. örnek: 2001-2 yıllarında sık sık yunanistan'a gittim. adamların hepsi sanki üzerindeki kıyafetleri o gün almış gibiydi. tüm arabalar son modeldi. her yerde lüks akıyordu. yaklaşan olimpiyatlar nedeniyle ülkede yatırım ve inşaat patlaması vardı. ab fonları oluk oluk akıyordu. sonrasını biliyorsunuz. bugün tekrar gidin, o 2 sınıfı çok net göreceksiniz. zengin hala zengin ve onlara bakınca yunanistan'da bir sorun yok gibi ama bir de öbür taraf var. artık uygarlık çökmüyor çünkü borçlu oldukların çökmene izin vermiyorlar ama ülkenin ulusal bağımsızlığı ve geleceğine yönelik vizyonu yok oluyor.

    bizde daha hala "ben kriz göremiyorum" diyenler nereye bakacaklarını bilmeyenler. bak yukarıda tek tek yazmışlar; ülke parası son 3 yılda yarı değerine düşmüş dolar karşısında. bu senin emeğinin değerinin düşüşüdür. aynı malı almak için eskiden 100 saat çalışıyordun, şimdi (hala işin varsa) 200 saat çalışacaksın. öte yandan avmler dolup taşıyor, istanbul ferrari dolu.

    adına "kriz" dediğimiz için şok bir gelişme bekliyoruz (ki hala olabilir) ama bizim durumumuz daha çok sinsi sinsi ilerleyen bir kansere dönüşmüş durumda. öyle ki vurduğunda ölmesek bile toparlanmak çok acı ve uzun süreli olacak çünkü bunu kaldıracak sağlığımız kalmadı. her krizden emeğimizi sömürterek yani kendimizi fakirleştirerek çıkıyoruz. tüm tıbbi diyagnozlar bunu gösteriyor, doktorlar "dikkat et" diyor, biz hala "yok yahu son yılbaşı partisinde deli gibi içip tepindim bak bir şey yok olmadı" diyoruz. borçla dönen bir ekonomimiz var. bir şey olursa elimizde güvence olabilecek petrol, yüksek teknoloji vb hiçbir şey yok. sadece dibe vurursak ucuz emek ülkesi ya da hesaplı turizm diyarı olarak para kazanabiliriz. gerisi emeğini 3 paraya satacak ya da kaçabiliyorsa kaçacak.

    türkiye'de kriz olduğunu tane tane sunumla anlatmak mümkün. bakınız tayland krizi ya da daha yakın çin konut piyasasının krizi. hepsi aynı döngüye oturmakta. çinde binaların çoğu satılmış olduğu halde boş durmaktaydılar. bizde boş durmadıkları için sanki sorun yok gibi gelmekte ama kira/fiyat oranları çok kötü. kirası 4000 tl olması gereken evlerde 1500-2000tl'ye oturuyor millet ve o yüzden evler boş değil gibi gözükmekte. yoksa bu konut fiyatları gerçekten balon ve devlet de başka ekonomik aktivite olmadığı (kendisi yaratmadığı) için yine konuta yatırım yapıyor. bir de şimdi varlık fonu hokus pokusu çıktı. devlet bütçesinin kaynaklarını çarçur edecekler sanki bugüne dek iyi işletme yapabilmişler gibi.

    durum budur. daha hala kriz yok diyene artık sözüm yok. siz borçla yapılmış ve ödeme garantisi verilmiş köprülere koşup selfie çekin daha. ben ne yapacağımı biliyorum.

    not: ironiden sarkazmdan anlamayan nesillerden tiksiniyorum.

    Alıntı/Ekşi




  • banane esnafdan
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.