Arkadaşlar üniversitede hem okur hem çalışırım dedim, bir iş buldum Yapı denetim şirketinde. Çünkü ailemde maddi problem durumu görünüyordu. Neyse ki okulda biraz sistem değişmiş. Şu an okulu erken bitirme durumum ortaya çıktı, bu yüzdende işi bırakabilirim. Çünkü okula çok ciddi zaman ayırmam gerekiyor. 14 tane bir dönemde ders alıcam. Ve İnş. Mühendisliğindeyim, biraz sebebini anlamışsınızdır.
Sorun şu ki; İşe girerken bir kağıt imzaladım. İşten yapılan sözleşmeye göre 1yıl süresinin içinde çıkarsam, 5bin TL öderim gibi bir sözleşme. Şimdi 3 ay oldu, üniversite başlıyor yarın. Benim bu işten ayrılma durumunu belirttiğimde, eğitimden dolayı işten çıkacağım için, bu cezaya tabi olurmuyum. Yani kısacası, ben bu cezadan okudugum bahanesiyle yırtabilirmiyim.
Hukuki olarak durum nedir bilmiyorum. Fesih şartları sözleşme içerisinde zaten belirtilmiştir. Bu nedenle sözleşmeyi alıp bir avukat ile görüşmen daha sağlıklı olur. Eğitim veya hangi durumların bağlayıcı olabilecekleri sözleşmenin içerisinde yer alıyor olmalı.
Aksi halde sözleşme hükümleri dışında sağlık ve mahkeme kararları, kolluk kuvvetlerinin zorla alıkoyma, kaçırılma vb durumlar haricinde yani kendi isteğiniz dışındaki hallerde sözleşme fesihleri lehinize olmaz.
Size tavsiyem insan kaynakları departmanı veya varsa durumu daha üst düzey bir yetkili ile samimi bir ortamda durumu paylaşın ve kendisine kolaylık göstermelerini rica edin. Bu durum için istekli olduğunuzu da belli edin.
Belki sizi ikna etmeye çalışsalar bile iyi bir yönetici zorla adam çalıştırılamayacağını bileceği için, aklınızda okumak varken doğru düzgün çalışmayacağınızı bildikleri için size yardımcı olacaklardır.
Hiç kabul etmesem ve önermek istemesem de eğer hiç bir çıkar yol bulamazsanız işi ağırdan alarak kendinizi kovdurabilirsiniz. Örneğin işe sürekli geç gitmeye başlayın, sık sık izin isteyin veya bir-iki günlük doktor raporları alarak şirketinizin iyi(!) niyetini suistimal ederek te hedefinize ulaşabilirsiniz. Ancak bu davranışın etik olmadığını gerekmedikçe kullanmamanızı tavsiye ederim.
Sözleşmeyi imzaladıktan sonra senin elinde olmayan bir sebepten dolayı geçersiz kılmıyorsun! (tabi bu işlerin prosedürünü bilmiyorum ama tahminimce ödemen gerekir) Yapı denetim firmasında ne kadar maaş alıyorsun bilmiyorum fakat tahminimce cezayı 3 aylık maaşında ödeyebilecek şekilde gelirin vardır , okulu erken bitirdiğinde ve başka herhangi bir yere iş başvurusunda bulunduğunda ilk iş tecrübeni referans olarak yazamayacaksın. Okulu ne kadar erken bitirip ne kadar erken iş bulabileceğini iyice düşün derim, ailenin durumu sıkışık ve en kötü ihtimalle 5.000 i ne kadar sürede ne şekilde ödeyeceğini iyice bir düşün. Önündeki 2 seçenek için en kötü ihtimalleri ve orta halli ihtimalleri kendince tart ve aradan birkaç yıl geçip erken okulu bitirme ve ödeme sözleşmesi konusunda acaba pişman olurmuyum diye değerlendir. En kötü ihtimalde bile şantiyede çalışma ve iş bulma olanaklarını sen daha biliyorsundur.