Bunda Osmanlının çok büyük hataları oldu. Bunu inkar eden yok. Kimse de savunmaz, hemfikiriz. Adaları Osmanlı kaybetti. Peki, sonrasında? Lozan'da daha sonra görüşülmek üzere adalar konusu öteleniyor. Yani adaların durumu belirsiz. 2. Dünya Savaşı sonrasında Paris Barış Konferansına Türkiye de resmen davet ediliyor. Bu konuda farklı bilgisi olan varsa paylaşsın yani Türkiye'nin davet edilmediği yönünde. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran da 400 yıl boyunca Osmanlı idaresinde kalan 12 adaların Balkan Savaşı'ndan sonra İtalya'da kaldığını, 27 Haziran 1946 Paris Konferansı kararlarıyla 10 Şubat 1947'de "silahsızlandırma" şartıyla Yunanistan'a devredildiğini anlattı. Paris Barış Konferansı'na Türkiye'nin de resmen davet edildiğini, Türkiye hükümetinin konferansa katılmama yönünde bir karar aldığını hatırlatan Prof. Dr. Kuran, şöyle devam etti... Birçok makalede aşağıdaki bilgi geçiyor. Türkiye'nin o dönemde adalar üzerinde hak talep ettiğine dair bir bilgi varsa paylaşın. Bu konuda görelim. Mesela Meis adasıyla ilgili aşağıdaki bilgi geçiyor birçok yerde. ![]() Baştan söyleyeyim. Bugün Yunanların adalara çökmesine ses çıkarılmaması da son derece yanlış. Zamanında hareket etmek lazım. |
Ege adaları nasıl Yunanların oldu?

-
- İtalya Libya'ya saldırdı ancak başarı sağlayamadı.
- Bunun üzerine Osmanlı'nın Libya'ya yardım göndermesini engellemek ve barışa zorlamak için adaları işgal etti
- Osmanlı'nın İtalya ile savaşta olmasını fırsat olarak gören Balkan ülkeleri Osmanlı'yı Avrupa'dan tamamen atmak için savaş açtılar.
- Bunun üzerine Osmanlı Libya'daki kuvvetlerini geri çağırmak zorunda kaldı ve İtalya ile Uşi Antlaşması'nı imzalayarak Libya'dan çekildi.
- Savaştan sonra İtalya adaları geri verecekti ancak Osmanlı'nın adaları savunacak donanması yoktu Yunanistan'ın adaları işgal etmesini önlemek için Balkan Savaşları bitene kadar İtalya'da kalması kararlaştırıldı.
- Balkan Savaşları'ndan bir süre sonra 1. Dünya Savaşı patlak verdi İtalya İtilaf Devletleri'nin yanında savaşa girdiği için adaları ilhak etti.
- 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ise İtalya yenilince adalar konusu tekrar gündeme geldi ve Türkiye konferansa davet edildi çünkü adaların bir önce ki sahipleri biz idik.
- Ancak o zaman ki hükümet konferansa gitmedi ve savaşta gördüğü zarar göz önünde bulundurularak adalar Yunanistan'a devredildi.
-
Yaa sizi tam ciddiye alacağım sonra bir gülme tutuyor beni
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
İşte keşke ciddiye alabilsem konuşurduk ama alamıyorum
quote:
Orijinalden alıntı: İAmSterdam06
İşte keşke ciddiye alabilsem konuşurduk ama alamıyorumAhahah çok üzüldüm beni ciddiye almadığınız için. Sizinle konuşamadığım için yaşadığım üzüntüyü tarif etmeye kelimeler yetmez. Böyle bir eksiklikle nasıl yaşayacağım bilemiyorum.
Kendini nasıl bir dev aynasında görüyorsun. Normal bir ayna al eve.
-
Dediğim gibi tekniğini biraz daha geliştir ozaman belki ciddiye alırım. Şimdi kendin çalıp kendin oynayabilirsin hayırlı işler
Güle güle çocuk
-
Adalar 1.dünya savaşı öncesi kaybedildi.
-
selam. Trablusgarp Savaşı'nı kaybetmemiz sonucu 12 adaları İtalya'ya kaybettik. 1946 Paris Barış Konferansı'nda da İtalya, Yunanistan'a bıraktı adaları.
-
Lozan antlaşmasında 3 mil üzerinden anlaşıldı. Kurtuluş Savaşı'nda niye alamadık diyorsanız donanma yoktu çünkü.
İkinci Dünya Savaşı mevzusu biraz söylenti ama gerçekliği olsa bile adaları istememiz biraz abes kaçarmış. Türkiye aktif bir şekilde savaşta bulunmazken, Yunanistan Mihver Devletleri tarafından işgal edilmişti.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MRTFR -- 11 Eylül 2020; 17:9:14 > -
Çocukluğumdan beri kahrolurum egeden bakınca burnumuzun dibinde olan adalar yunanistanın, haritayı açıp bakardım çocukken bizim dibimizde yunanistan dünya kadar uzakta nasıl olurda burnumuzun dibinde gözle gördüğümüz bu adalar bu yunanların olur derdim biraz daha büyütünce baktım kıbrısında yarısı bunların ulan dedim hadi egedeki adalar senin ordan kalktın geldin teee akdenizdeki kıbrısın yarısı nasıl senin
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kimbehicayy -- 11 Eylül 2020; 17:12:30 >
Atatürk'ün Hatay için gösterdiği çaba en azından bize yakın adalar için gösterilebilirdi diye düşünüyorum. Burnumuzun dibindeki adaların en azından bize ait olması için bir şeyler yapılabilirdi. Yapılmış mıdır, ne yapılmıştır, bilmiyorum.
Türkiye bu gücü kendisinde görmemiş demek ki. Atatürk'ün 10 yıl daha yaşamasını çok isterdim. Bugün nasıl bir Hatay sorunu yoksa eminim Ege sorunu da olmazdı.
-
coğrafya kaderdir ve coğrafyada yapılmaya çalışılan değişiklikler beyhude dir
elinde sonunda bir şey olur orası alınır.
libya dan pakistana adam bayrağını kopyalıyıp eyalet yap diye söylenir
duymazdan gelsende duyan çıkar.
-
quote:
Orijinalden alıntı: turrkkaAtatürk'ün Hatay için gösterdiği çaba en azından bize yakın adalar için gösterilebilirdi diye düşünüyorum. Burnumuzun dibindeki adaların en azından bize ait olması için bir şeyler yapılabilirdi. Yapılmış mıdır, ne yapılmıştır, bilmiyorum.
Türkiye bu gücü kendisinde görmemiş demek ki. Atatürk'ün 10 yıl daha yaşamasını çok isterdim. Bugün nasıl bir Hatay sorunu yoksa eminim Ege sorunu da olmazdı.
O sıralar Adalar'da Türk yaşamıyordu sanırım (12 ada hariç). O yüzden pek ilgilenmemiş olsa gerek.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MRTFR -- 11 Eylül 2020; 17:30:50 > -
Bende gençken keşke bütün ege adalarını alsak diye her gün yorum yapar,savaş planları konuşurdum.Sonra 30 yıl hayatım ege ve akdenizde geçti,enezden samandağa kadar bütün ege ve akdeniz derelerinin nasıl açık kanalizasyona ,koylarının aşiretlere açıldığına ,kumsalların çocuk bezi gömen kadınlarla doldurulduğuna,koylarda gece avcılığı ile balıkların soyunun nasıl kurutulduğuna yaşayarak gördüm ve buna belediye çalışanları ile memurların hiç bir önlem almadığına..
Yunan adalarına gittiğim zaman , 15 dakika öteden geldiğim Türkiye kıyıları singapur fas çınarcık karışımı bir yer gibiyken ,yunan kıyıları adeta birer monaco,sardunya gibi.
Onun için iyi ki adalar yunanda kalmış,önce kendi kıyılarınızı adam edip temizleyin ege kültürüne yaraşır hala getirin sonra yunan adalarını alırsınız.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Malvolorne -- 11 Eylül 2020; 17:40:36 > -
Bu konuda ki datalara bakabilirsinhttps://forum.donanimhaber.com/yunanistan-tarafindan-isgal-edilen-adaciklarimiz-icin-iceri-gelin-google-yorumlarini-kullanicaz--145438368#145481385
Lan sen nasıl ismet inonuye laf edersin lan sen vatan haini misin yallah arabistana sizin gibiler yuzunden ulke gelismiyo sizin gibiler yuzunden iphone 11 pro max alamıyorum bak adamlar 2000 birime 25 tane iphone 11 pro alıyor gerçi şimdi 12 çıkacak 11 alınmaz hadi gule gule forumda sizin gibilere yer yok hadi hayirli işler 😡
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > -
O yıllarda donanmamızın çok zayıf olması bunun sebebi olabilir. Hatay’daki çok yüksek Türk nüfusu yüzünden Hatay’a önem verildi. Batum, Batı Trakya, Musul - Kerkük gibi bölgelere de yoğunlaşılmak istendi lakin isyanlar bunu engelledi. Kürtçü ve İslamcı Şeyh Sait isyanı örneğin o yıllarda ülkemizi çok zorladı. İsyanlar olmasa İngiltere Irak’tan çekilirken bir kısım toprağı elde edebilirdik aynı Fransa’nın Suriye’den çekilirken Hatay’ı Özerk olarak bırakması gibi.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
" Osmanlı'nın büyük hataları oldu "
Osmanlı biziz kardeş, ayrı bir devlet değil.. Cumhuriyeti ilan eden Osmanlı'nın yetiştirdiği asker ve bürokrat sınıfı. Başka bir devletin adamları değil yani.
-
Olay şu
Cografi keşiflerden sonra İngiltere ve Fransa çok güçleniyor. İtalya da onlar gibi olmak istiyor. O yüzden dibindeki Osmanlı topraği olan Libya'ya saldirıyor. O zamanlarda Osmanlıda donanma yok. Atatürk'ü gazeteci kılığında gönderiyorlar. Orda biz Libyalılarla beraber İtalyanları yeniyoruz.Sonra bu İtalyanlar on iki ada denilen yeri alıyorlar. Uşi antlaşması yapılıyor. Libya kalıcı On iki ada geçici olarak İtalyanlara veriliyor. Verilmesinin nedeni de o sıralar Balkan savaşı patlak vermesi.O sıralar zaten donanma yok adaları koruyamayız en azından on iki adaya saldiramaz Yunanlılar deniliyor. Razı geliyorlar. Sonra Gel zaman git zaman Türkiye Kurtuluş savaşını kazanıyor.Lozan antlasması imzalanıyor. Orda biz İtalya lehine tüm hak ve senetlerimizden vazgeçiyoruz.Aradan zaman geçiyor. 2. Dünya savaşı oluyor. İtalya Türklere gelin alın adalarınızı diyor. Bizimkilerde girmediğimiz savaşta antlaşma yapmayız diyip gitmiyor. İtalya Yunanistan'ı sevmemesine rağmen on iki adayı veriyor Yunanlılara.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bende gençken keşke bütün ege adalarını alsak diye her gün yorum yapar,savaş planları konuşurdum.Sonra 30 yıl hayatım ege ve akdenizde geçti,enezden samandağa kadar bütün ege ve akdeniz derelerinin nasıl açık kanalizasyona ,koylarının aşiretlere açıldığına ,kumsalların çocuk bezi gömen kadınlarla doldurulduğuna,koylarda gece avcılığı ile balıkların soyunun nasıl kurutulduğuna yaşayarak gördüm ve buna belediye çalışanları ile memurların hiç bir önlem almadığına.. Yunan adalarına gittiğim zaman , 15 dakika öteden geldiğim Türkiye kıyıları singapur fas çınarcık karışımı bir yer gibiyken ,yunan kıyıları adeta birer monaco,sardunya gibi. Onun için iyi ki adalar yunanda kalmış,önce kendi kıyılarınızı adam edip temizleyin ege kültürüne yaraşır hala getirin sonra yunan adalarını alırsınız. |
Ahahah çok üzüldüm beni ciddiye almadığınız için. Sizinle konuşamadığım için yaşadığım üzüntüyü tarif etmeye kelimeler yetmez. Böyle bir eksiklikle nasıl yaşayacağım bilemiyorum.
|
selam. Trablusgarp Savaşı'nı kaybetmemiz sonucu 12 adaları İtalya'ya kaybettik. 1946 Paris Barış Konferansı'nda da İtalya, Yunanistan'a bıraktı adaları. |
Güle güle çocuk |
Tabiii koca 12 adalar tarihini gidip 1900 lü yıllardan başlatırsan güzel algı oyunları ama yemez bu millet.. Rodos dahil 12 adaların namı değer menteşe diye tabir edilen adaların Osmanlıya geçmesi 1522 dir.. Hikaye burdan başlar kitabı sondan okuma.. Midilli sancakbeyliği idi bu adalar içinde sonradan 1867 de cezayire bağlandı .. Ve millete anlatmadığın kısım burasıdır o zamanlar bile payidah içinde çokca buna sıcak bakmayan doğru bulmayan Osmanlı devlet görevlileri olmuş ... Çünkü Cezayir'in artık elden gitmesi kuvvetle ihtimal olduğu görünüyormuş en azından Cezayir giderse adalar bizde kalsın burnumuzun dibinde denmiş..
Onda sonrası bilindik film .. Trablusgarp , uşi anlatması , sonrası ikinci dünya savaşı o sıra Mussolini 12 adaları vermeyi teklif ediyor adaların hepsinde alman müfreze askerleri var.. Bizimkiler alırsa savaşa fiili olarak taraf olup katılıcaklar bunu bildikleri için kabul etmiyorlar.. Savaş bitiminde İtalya kaybedenlerin tarafında yer alınca İngiltere'ye devir olan adalarda gene 2-3 sene savaş bitmesine rağmen adalarda kalan alman askerleri çatışıyor İngilizlerle 1943 de adaları devir alan ingilziler ancak 1945 de adaları tam anlamıyla Almanları atıp devir alabiliyor.. Tabii o zamana kadar alman askerlerine yardım eden yanınızdayız diyen Yunan askerleri savaş bitiminde herzaman ki gibi çark edip İngilizlerin safına geçip adalarda alman askerleriyle çarpışıyor bir yandanda İngilizlere de yol yapıyorlar İngilizler zaten bize dolu Churchill bizimkileri 2.dünya savaşı zamanı müttefiklerin yanında yer alması için çok zorluyor hatta Türkiye ye trenle geliyor bizimkiler kabul etmiyor falan.. Vel hasıl adaların Yunanlılara gayri resmi devri zaten alman askerlerinin atılıp Yunan askerlerinin adalara yerleşmesi ile gayri resmi olarak 1945 de belirleniyor... Arada uşi antlaşmasında İtalya diyor size 12 adayı verelim Osmanlı kabul etmiyor doğruda yapıyor çünkü yıl olmuş 1912 Osmanlı zaten bitik elinde avucunda yok Yunan adaları işgal ediceğine İtalya da kalsın en azından İtalya uzlaşmacıdır sonra alırız diyorlar... Bu adaların hikayesinin özü budur.. 500 yıl osmanlıda kalmış Osmanlı'nın en güçlü en heybetli zamanlarında bile burnunuzun dibinde ki adamlarla ilgilenmemiş kendi haline burakmışız.. 12 adaların esas sorunu burda başlar .. Bırakın hikayeleri osmanlı bitmiş Türkiye savaşdan yeni çıkmış elde yok avuçda yok adalarlamı uğraşıcaklardı.. 500 yıl koca 500 yıl elinde kalmış hiç bir şey yapmamış sın 500 yılda o 12 ada nüfusunu kırsan Osmanlı'dan yerli halkı oraya ufak ufak göç ettisen o adalar 100 yıl da üç jenerasyon da full Osmanlı tebası yani Türk olurdu.. Rum bile aşırı azınlıkta kalırdı... 12 adalarda türk nüfusu olsaydı yoğunluk lü hatta komple tarih çok farklı yazılırdı.. velevki gene İngiliz Yunan'a devir etsin o adalarda türk vatandaşları olduğu için Kıbrıs gibi aynen her şekil şu anda bile söz hakkımız olurdu.. Ceddimize dua ederdik Allah razı olsun zamanında çok zekice düşünüp adaları Türkleştirmişler derdik.. 500 yıl hiç dokunma sonra vay efendim orda hata yapılmış burda hata yapılmış.. |
" Osmanlı'nın büyük hataları oldu " Osmanlı biziz kardeş, ayrı bir devlet değil.. Cumhuriyeti ilan eden Osmanlı'nın yetiştirdiği asker ve bürokrat sınıfı. Başka bir devletin adamları değil yani. |
O yıllarda donanmamızın çok zayıf olması bunun sebebi olabilir. Hatay’daki çok yüksek Türk nüfusu yüzünden Hatay’a önem verildi. Batum, Batı Trakya, Musul - Kerkük gibi bölgelere de yoğunlaşılmak istendi lakin isyanlar bunu engelledi. Kürtçü ve İslamcı Şeyh Sait isyanı örneğin o yıllarda ülkemizi çok zorladı. İsyanlar olmasa İngiltere Irak’tan çekilirken bir kısım toprağı elde edebilirdik aynı Fransa’nın Suriye’den çekilirken Hatay’ı Özerk olarak bırakması gibi. |
Yaa sizi tam ciddiye alacağım sonra bir gülme tutuyor beni
![]() ![]() |
Bakıyorum da bir çok kişi yanlış biliyor 12 ada sorununu Kısacası adaları alma şansı ayağımıza geldi ancak o zaman ki hükümet bu fırsatı tepti |
Benzer içerikler
- daire içinde duvar yıkmak cezası
- türkiye"nin en büyük hırsızı kim
- discord açılmıyor
- filistin türkiye"ye ne yaptı
- eurofighter typhoon vs f-35
- skoda elroq
- togg t10f ne zaman satışta
- tüvtürk kime satıldı
- yurtdışı alışveriş limiti
- redmi note 14 pro türkiye"ye ne zaman gelecek
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X