|
Kobo her türlü mantıklıdır. Ekran parlaklığı sürekli aktif ve wifi de aktifse doğru olabilir. |
| _____________________________ |

1 Mobil
|
Kobo her türlü mantıklıdır. Ekran parlaklığı sürekli aktif ve wifi de aktifse doğru olabilir. |
|
Kobo Clara Colour, Kobo BW ve Libra Colour modelleri en son çıkanlardı ve son güncellemesi geri çekildi. Sebebi: Kendi marketi harici cihaza kendimiz yüklediğimiz kitap dergi vs ler silinmesidir. Şahsen güncelleme öncesi taşıyarak yedekleme yapmıştım ve haliyle cihaza format attırır bu işlemler yıllardır da böyle. Bendeki Libra Colour da böyle bir sorun çıkmadı. Şuan indirmek isteyenler olursa da format atılmasını da göze alın. Bu fasıl bir kere yaşanabilir sonrasında tekrarlanmaz. Şuan için Mayıs eski güncellemesine dönülmüş son çıkan 3 modeller için ( 4.42.23296 ) Libra Colour için çekilen yazılımı yine de indirmek isteyenlere : 4.43.23418 https://pixeldrain.com/u/8fGZMPv7 ![]() ![]() 4.38.23429 kaldırılan ise bendekinden daha eski : Bendeki 4.43.23418 Haberde bahsedilen sürüm belki de bendeki sürümdür bilinmez ama daha güncel olanıdır. |
|
Hocam manuel mi kurmamız gerekiyor? Bu arada dışardan kaynak yüklemede (PDF, epub kitap) sorun yok değil mi? O çok büyük sıkıntı yani. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Güncelleme yaparken cihazımda sonradan pdf epub gibi içeriklerim yoktu ve haliyle güncellemede bir sorun çıkmadı. Sadece son çıkan 3 modelde sorun var diğerlerinde güncelleme geri çekilmedi . Esas güncelleme 5.1 sürümlüsü olacak veya daha da yüksek bir sürümlüsü de olabilir. Şuan birkaç aydır Beta olarak geliştiriliyormuş. Son gelen güncelleme esasında Pocket makale sisteminin kapatılması ikamesi olarak ta Instapaper in gelmesi üzerine idi keza bunu aylar öncesinden haberini de yapmıştım. Kapanma kararını Mozilla firması almıştır meşhur Firefox internet tarayıcısını çıkartan firma .. Rakuten Kobo cihazlarına da sorun olmasın diye tüm eski cihazlarına güncelleme yayınlamıştır bir tanesi hariç o da bu Instapaper yok güncelleme de almadı . Bu da bizlere gösteriyor ki çok eski cihazlar 15 yıllık bile olsa faal kullanılıyor. E-Kitap okuyucuları kolay kolay eskimiyor kullanılıyor. Rakuten firması için bir süksedir. |
|
Hocam bu manuel indirip kurabildiğimiz güncelleme, beta mı daha? Direk cihaza güncelleme denetle diyince çıkmıyor değil mi? Yani daha o sisteme düşmemiş. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Beta sızdırılmadı. Şu ankiler normal stabil olanlar. Sizdeki daha önceki modeller sorun teşkil etmiyor müsterih olun. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi smart1978 -- 31 Ağustos 2025; 12:44:0 > |
|
İzmirde e-book reader görüp deneyimleyebileceğimiz nereler var bilen var mı? Kobo BW-Colour ve Libra Colour modelleri arasında kaldım. Renkli ekran ne kadar cazip gelse de insanlar BW modelini genel olarak daha çok sevmiş. Neredeyse tüm test videolarını izledim öyle aman aman bir netlik farkı gözükmüyor + garip gelebilir ama renkli ekran gerçek bir kitap sayfasına daha çok benziyor hafif çizgileriyle. BW modeli o kadar beyaz ve düz ki insanlar neden gerçek bir kağıt görüntüsünden ziyade bu ekrana bakmayı tercih ediyor çok merak ediyorum. (Karanlık görüntü hariç) |
|
D&R fiziksel mağazalarından. Hatta gitmeden şubeleri telden arayıp teşhirde açıkta var mı hangileri diye de sorun. Ben öyle bakıp aldım eskisini de yenisini de . Normalde online almak dah mantıklıdır iade kolaylığı filan ama görmek istedim renkli olanlara merak ettim ufak ekranlısını aldım. Renkli bir içerik olmayacaksa kesinlikle Renkli olanları önermem. Ebat meselesi geriye kalıyor o da sadece kitapsa ufak ekranlılar da iş görür. Dergi veya yazı notsa kalemli büyük modelleri. Bendeki Libra Colour kalemini de aldım meraktandı kalemi fena değil güzel seri . Sonrasında SuperNote Manta büyük ekranlısı setini aldım renkli modelleri yoktur ama gerçekten çok iyi ... Arka aydınlatması yoktur geceleri de okumak için Kobo kullanırım. Eski model de yenisi de iş görür. Renkli olanlar kullanılan teknoloji çok canlı değil ve katmanı fazladan olması ile beyazları tam beyaz değil kirli beyaz gibi karartılmış anca arka aydınlatma açılmalıdır bence anlamsız gündüz vaktinde aydınlık ortamlarda. Gerçi şahsen dert etmeden de kullanıyorum Libra Colour u ama farkını da hissediyorum diğerleri daha beyaz. Bilimsel olarak bir gerçek var : Gözü yormuyor okumanızı teşvik ediyor. Diğerleri e-ink olmayanlar gözü yoruyor en iyisi olanlar bile arka aydınlatması ile rahatsız ediyor. Bu cihazlarda da aydınlatma var ama direk ışık vermiyor yansıtarak veriyor yani masa lambası gibi diyelim . Renkli olanlar eskiden 2. kalite hamur kağıtlar gibi veya bazı gazeteler vardır yabancı ülkelerde onlarınki gibi aslında hoş . |
|
Cevabınız için teşekkür ederim mağazaları kontrol ederim. Aslında hem renklisini hem renksizini online sipariş edip test ettikten sonra birisini iade etmeyi düşündüm ama bu cihazlarda kurulumdan sonra problem çıkartırlar mı emin olamadığım için vazgeçtim. Kapakların hoş gözükmesi dışında renkli olmasının pek bir anlamı yok aslında. Çizgi roman için IPS paneller zaten daha iyi. Mangalar siyah beyaz, kitaplar siyah beyaz.. Renkli ekranlara beni çeken 2 şey var: 1.si bembeyaz bir ekrana bakmaktansa grenleriyle gerçekten bir kitap sayfasına benzediği için daha hoş geliyor gözüme. (En azından videolarda öyle gözüküyor, gerçekte görmem lazım) 2.si de kapakları ve kilit ekranını hoş görmek. Ama karşılığında daha koyu bir ekran görüyoruz ve arka ışık açmak zorunda kalıyoruz. Siz iki ekrana da sahip birisiniz merak ediyorum, arka ışık göz yorgunluğunu arttırıyor mu? Göz yormayan etki eğer arka ışık kapalıyken daha iyi ise BW her türlü daha iyi olacaktır çünkü gözlerim çok yoruluyor. Ama bir yandan şunu düşünüyorum, renkli ekran daha koyu ve kirli beyaz bu sayede gece uyumadan önce okurken daha mı iyi olur acaba? Gözlerim hassastır. Çözünürlükleri aynı gözüküyor ikisi de 300ppi siyah ekranlarda netlik farkı yoktur sanırım. |
|
Teşhirde bakarak karar verin. Yine online dan alın derim karar sizin elbet ama olası bir arıza açılır açılmaz olabilir bunun için iade edilmesi rahat olmasıyla online dan alın derim. Ben D&R dan fiziksel mağazalardan bizzat giderek aldım orada da açtım kontrol ettim ki birşey olursa anında iadesi yapılsın diye . Aydınlatma sistemi direk arkadan göze gelmiyor yansıtmayla geliyor ve gözü de yormuyor. Gözü yormaması sadece ışık geliş biçim değildir diğer ekran teknolojilerinden farklı olmasındandır esasında. Bence de yazdıklarınızdan BW en ideali en güncel ekran teknolojili ekstraları da var. Renkli içeriklerle metinlere dikkatlice bakınca 150 PPI olarak göstermiyor sanırım siyah ve gri tonlarda 300 PPI ile renklilerdeki 150 PPI aynı anda yansıtıyor.... Yani renkli görseller içeren bir pdf belgesindeki metinler 300 PPI gibi sorunsuz... Kobo da son çıkartılan renkli ve renksiz olan ikisi de 300 ppi ama renkli de 150 ppi keskinlik LCD lerdeki 150 ppi gibi de vasat değil hatta en vasatı OLED / AMOLED lerdeki ppi lerdir biraz konu dışı olacak AMOLED/ OLED lerde pentile matris dizilimine ek olarak efektif piksel olarak 3 yerine 2 sunuyor 3 ana renk alt piksel bizlere 1 beyaz renk oluşturan piksel sağlanması beklenir ideali ama 3 yerine 2 yani %33 çözünürlükteki alan kaybı veriyor ama pentile dizilimle ödünç alma denir komşu alt piksellerden ödünç alarak üst pikselleri oluşturu ama bunun da bir bedeli vardır beyazları tam beyaz olmaz ... Tercih edilmesinde tek sebep daha uzun dayanıklılıktır .. Yıllar geçer anca Tandem teknolojisi yani 2 veya 3 katmanlı OLED ler kullanımı vardır amaç dayanıklılık ve parlaklık artırılmasıdır Samsung buna geçmedi inatla birkaç yıldır Apple dahil birçok marka Tandem lilere geçti ... LCD lerde de PWM sorunu hepsinde olmaz bazılarında vardır. Yani OLED /AMOLED lerin alayında olan PWM ile göz yorması baş ağrısı göz yaşlanması durumu LCD lerin bazılarında da olabilir. 300 PPI de siyah içeriklerde sorun yapmıyor yani renkli içeriklerde de renkli görsel var diye siyah beyazı da 150 PPI olarak göstermiyor. Hibrit gösteriyor buna baya dikkat ettim keskinlikte bir fark yok. Aynı 300 PPI li çok eski Kobo Aurora ONE ve Kindle Voyage lar hepsi 300 PPI li onlardaki keskinlik var. |
|
Teşekkür ederim değerli bilgiler için. Ekran ışığı açık veya kapalıyken gözü yoran eden bir fark olmuyorsa bu durumda geriye sadece daha koyu bir ekran rahatsız eder mi durumu kalıyor. Onu da umarım teşhir var ise kontrol edip karar veririm. |
|
|
Hocam bende bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Hocam bizzat canlı olarak deneyimlemedim ama almadan aşağıdaki videoyu izlemiştim. Videoda Kobo Libra 2 ile Kobo Libra Colour'u karşılaştırıyor. Bu videodan yola çıkarak Kobo Libra 2 almıştım. Şuanlık bir sorunum yok. Banada ilk başta renkli daha cazip gelmişti ama forumdaki arkadaşlar demişlerdi: "Çizgi roman okumuyorsan siyah-beyaz olan model daha iyi. Renkli modeller tam olarak gelişmedi. Renkli modellerin arka planı, biraz karanlık. Bundan ötürü gündüzleri aydınlatma ışığını açman gerekebilir." Here's a comparison between the new Kobo Libra Colour with a 7-inch color E Ink screen next to the Libra 2 with a regular black and white E Ink screen.
Kobos at Amazon: https://amzn.to/3QyYOno (affiliate link)
My website: https://blog.the-ebook-reader.com/ https://www.youtube.com/watch?v=skofLjRyrH0 |
|
Hocam selamlar, mesajları okudum ama emin olmak için soruyorum. Çizgi romanla vb işim yok, en iyisi B&W oluyor o zaman. Peki burada en F&P cihaz nedir ? Kobo ama birden fazla çeşidi var. Kobo Clara BW midir şu an fp ? |
|
Iphone 14 Pro Max Space Black- Apple Watch 7 45mm Midnight - iPad 6.th 9.7" - MSI GP66 -RTX 3070- Olympus OM-D E-M10 Mark III - 14-42mm - 40-150mm - Lenovo G27Q-20- Logitech G PRO X- Apple AirPods Pro 2
|
|
Bütçenize göre bakılır. 2. El de var ama şahsen deneyimim olmadı . Bataryası sağlıklı mı veya ekranı sağlam mı bakılmalı. Sıfır da olsa açılırken kontroller fiziki kusurlar var mı bakılır fiziksel mağazadan alınacaksa . Belki de eski teknolojili 300 ppi li olanlar da iş görebilir. Ekran teknolojileri ciddi manada yenilikler farklar e Kitap okuyucularında görmüyoruz. Hız farkı oluyor ama kitap okumadan pratikte bir anlamlı olmuyor. Temiz çok eski bile işinizi görebilir. Bakma lazım. Sıfır da fiyatları yakınsa ama güncel modeli ise onu tercih edin. |
|
Kobo Clara BW 16 GB 6" E-Kitap Okuyucu Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe Bu okey midir mesela hocam ? Güncel model biraz araştırdım ama zaten 5-6 tane çıkıyor B&W |
|
Iphone 14 Pro Max Space Black- Apple Watch 7 45mm Midnight - iPad 6.th 9.7" - MSI GP66 -RTX 3070- Olympus OM-D E-M10 Mark III - 14-42mm - 40-150mm - Lenovo G27Q-20- Logitech G PRO X- Apple AirPods Pro 2
|
|
Merhaba, tavsiyeniz için teşekkür ederim. İnternetteki neredeyse tüm videoları izledim araştırırken fakat halen arada kalıyorum. Sebebi ise %90 geceleri kitap okuyacağım için ekran parlaklığının daha koyu olması işime bile yarayabilir diye düşünmem ve o grenli tam beyaz olmayan ekranın gerçek bir kitap sayfasına daha çok benzemesi. Benim gerçekte karşılaştırma yapmadan almam imkansız çünkü ne alırsam alayım diğerinde aklım kalacak :) |
|
|
|
|
Şuan için en uygunlusu. |