Şimdi Ara

Duyamadığımız ses: Dünyanın atmosferle sürtünmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.262
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Çok uzun zaman önce bir belgeselde izlemiştim. Duran veya hareketli bir topa şiddetle vurduğumuzda bile topun havayla sürtünmesinden dolayı bir ses çıkıyor. Oysa dünya kendi etrafında saatte 1000 km hızla dönerken hiç ses çıkmıyor. Ya da biz duyamıyoruz. Bu bir mucize mi? Evet, yorumlarınızı bekliyorum...

• Atmosfer dünya ile beraber dönüyor, sürtünme niye olsun.
  • quote:

Orjinalden alıntı: was

Atmosfer dünya ile beraber dönüyor, sürtünme niye olsun.

Olayın tam teknik açıklamasını bilmiyorum. O zaman atmosferin dönerken bir yere sürtmesi lâzım. Çok oldu izleyeli, halâ merağındayım...
  • Rüzgâr desek daha düzgün olur ve o da zaten yere sürtünüp,esip giderken belli bir ses çıkarıyor...
  • quote:

Rüzgâr desek daha düzgün olur ve o da zaten yere sürtünüp,esip giderken belli bir ses çıkarıyor...

Rüzgar yerel bir olay. Rüzgarda belli bir bölgede belli bir basınç söz konusu. Burda anlatmak istediğim ise dünyanın genel kütlesi ile alâkalı...
  • Yerçekimi kuvveti katı ve sıvıları etkilediği gibi gazları da etkiliyor. Eğer tersi olsaydı atmosfer de olmazdı zaten uzayın derinliklerine doğru giderdi.
  • quote:

Rüzgâr desek daha düzgün olur ve o da zaten yere sürtünüp,esip giderken belli bir ses çıkarıyor...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • rüzgarlar sıcak hava kütlesinin yükselerek yukarıdaki soğuk hava kütlesini aşşağıya indirmesi sonucu oluşan akım değilmi bunun dunyanın dönmesiyle ne alakası var anlamadım bıde bazı gunler ruzgar hıc olmuyor o zamanda dunya surtunmuyor anlamınamı gelıyor bence cevap ruzgar değil
  • atmosferin biyere sürtündüğü filan yok..

atmosfer dünyanın kütle çekimi sayesinde dünya ile birlikte döner.

bu sebepten dıolayı biz ayaklarımızı yerebasabiliyoruz

atmosferin uzay sınırındada kesin bi sınır yoktur,yani demek istediğim bu tepemizdeki gök uzayın sınırına yaklaştıkça incelir incelir ve sonunda belli bi noktada yok olur...
  • Uzayda hava mı var ki atmosfer sürtünsün?
    Bu arada atmosferin sınırı var, incelip yok olmuyor; diye bilmekteyim.
  • Topa falan vurduğunuz zaman çıkardığı ses havanın ona sürtünmesi değildir tam olarak. O sesin kaynağı top ilerlerken oluşturduğu türbülanslardır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

quote:

• quote:

Orjinalden alıntı: M3G5

Uzayda hava mı var ki atmosfer sürtünsün?
    Bu arada atmosferin sınırı var, incelip yok olmuyor; diye bilmekteyim.

+1
  • belkide soruyu yanlış sordun. ses varsa bile nedeni sürtünmeden ziyade dünyanı kendi etrafında dönerken ürettiği grekansın sesidir. ancak bizim onu duymamamızda gayet normaldir. hatta duymamamız gerekir. ilk insandan bu yana kulak o sese aşina olduğu içn artık absorte etmiş olmalı. yani o sese ait bir takım bilgiler gelse bile kulağa, bir uyarıcı etkisi olmadığı için beyin tarafından işleme konmuyor olarak düşünebiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi firkete -- 4 Mayıs 2007; 12:30:28 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: firkete

belkide soruyu yanlış sordun. ses varsa bile nedeni sürtünmeden ziyade dünyanı kendi etrafında dönerken ürettiği grekansın sesidir. ancak bizim onu duymamamızda gayet normaldir. hatta duymamamız gerekir. ilk insandan bu yana kulak o sese aşina olduğu içn artık absorte etmiş olmalı. yani o sese ait bir takım bilgiler gelse bile kulağa, bir uyarıcı etkisi olmadığı için beyin tarafından işleme konmuyor olarak düşünebiliriz.

Harikasın sen. Duymak isteğim şeyler bunlardı galiba. Çok güzel bir bakış açısı. Beyin işleme koymuyor olabilir. Ben dünyanın kendi etrafında dönerken vuuuuuuuuuuuu tarzında bir ses çıkması gerektiğini de düşünüyorsum. Sorum belki yanlıştı, şimdi daha iyi anlaşılabildim umarım. Cevabın çok hoşuma gitti, teşekkürler...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.