Şimdi Ara

Düşük puanla üniversiteye gir kendini geliştir yeter (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
320
Cevap
13
Favori
8.554
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
57 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: darkest earth

21 yaşındayım 3. Sınıf tercümanlık öğrencisiyim. 3 senedir de yaz kış iki medikal firmasında tercüme (sözlü, yazılı) yapıyorum. Dört beş sene deneyimle iş dünyasına atılacağım bakalım. Bana sorarsanız deneyim kendinizi geliştirmekten bir tik daha önde.

bana tercümanlığı anlatır mısın?
    bir çıkış yolu arıyorum
  • arkadaşlar burası Türkiye. burası afganistan, nijerya vs. değil elbet. ama bir almanya, kanada da değil.

mühendislik okuyup kafanız çok iyi çalışsa da, çok süper kendinizi geliştirseniz de alacağınız maksimum maaş 15.000-20.000tl yi geçmeyecek. zaten daha üstünü alabilecek biriyseniz firmaya kaç katını kazandıran birisinizdir. biraz girişimci iseniz kendi firmanızı kurarsınız zaten bu seviyede olunca.

onun haricinde 30-50 yaşlarında olup da çalıştığım ikitelli sanayideki orta ölçekli firmalarda gördüğüm mühendislerin 1-2 tanesi hariç tümü maksimum 5000-6000tl alan insanlardı. daha iyisi de var ama genel müdür koltuğunda 10-15.000 tl arası alıyor.

Ancak işte sizin yanıldığınızı yanlış hayallere kapıldığınızı düşündüğüm nokta burda başlıyor: Mühendisliğin böyle düz bir çizgide ilerleyen yol haritası yok. Yani sakın şöyle düşünmeyin: Mezun olunca ufak bir yerde başlarım, 1-2 sene çalışır daha büyük firmaya geçerim, 4-5 sene sonra masabaşı kahvemi yudumlarken 8-10000 maaş alırım... vs. vs. Böyle bir dünya yok.

Çoğu mühendis yanlış meslek seçiminden,kişisel yetersizliklerden, kendini geliştirememekten veya geliştirmekten yorulduğundan köhneleşmiş ve 40lı 50lili yaşlarında hala 3000-4000 tl almaktadır. Bu iyi bir maaş değil arkadaşlar. İş yerinin dandikliği de çok büyük bir moral bozucudur.

Yani kendinizi adapte edemiyorsanız bu iş devlet memurluğu gibi değil, hayal kırıklığına uğramayın sonra. O 10-15.000tl alanlar senelerce işin hamallığını çekmiş, mühendisim ben demeyip elini yağa kire bulaştırmış afedersiniz kıçını yırtmış ve hala yırtmaya devam eden insanlar. Ben de o yolda gidiyorum ama millet bayramda denize girerken, benim rüyalarıma pazartesi sevk etmem gereken proje giriyor.

Seçim size bağlı, mühendislik hakkında olumsuz yorum yapan insanların ortak paydası mühendisliğin eskisi gibi albenisi olmamasıdır. Piyasada aşırı mühendis var, doğru düzgün iş yok.

• "iü marmara ankara hacettepe " da dandik üniversite statüsünde. İtü ,boun ,odtü ile bir tutman komik olmuş
  • Abi istanbul üniversitesi nedir :D . Odtü ,İTÜ ile aynı cümle içinde kullanmak ayıp olmuş ama neyse.
  • quote:

Orijinalden alıntı: prene96

"iü marmara ankara hacettepe " da dandik üniversite statüsünde. İtü ,boun ,odtü ile bir tutman komik olmuş

yok onlar iyi
    o kadar da değil
    tamam belki İTÜ,ODTU,BOUN değiller ama onlar da iyi yani abartma
    en azından bir kocaeli,sakarya,selçuk vs vs den iyidirler
    mesele Psikoloji alanında akredite almış İÜ,ODTU,BOUN,KOÇ,HACETTEPE,ANKARA,EGE
    iibf alanında marmara ve istanbul da iyi
    fen bilimlerinde istanbul da iyi
    araştır biraz istersen

edit:yazmaya üşendim daha fazla bilgi var da uğraşamam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Half Moon Syndrome -- 17 Temmuz 2015; 11:24:16 >

• mühendislik konuşuluyor sandım . mühendislikde iü nün esamesi okunmaz. O konuda biraz sen araştır istersen :D. ODTÜ ,İTÜ,BİLKENT,BOĞAZİÇİ,SABANCI varken iü ye yer falan kalmıyor kimse kusura bakmasın .
  • quote:

Orijinalden alıntı: prene96

mühendislik konuşuluyor sandım . mühendislikde iü nün esamesi okunmaz. O konuda biraz sen araştır istersen :D. ODTÜ ,İTÜ,BİLKENT,BOĞAZİÇİ,SABANCI varken iü ye yer falan kalmıyor kimse kusura bakmasın .

tabi canım mühendislik dışındaki bölümleri diyorum ben
    iş ilanlarına bakarsalar

İTÜ,ODTU,BOUN tercih sebebidir ibaresini görürler zaten
  • gençler babamın tonlarca arkadaşı var geçen gün gözümle galatasaray cv ve marmara cvde marmarayı aldıgını gördüm hemde hiç düşünmeden.arkadaşın yazdıgı doğru okumanız falan hikaye iş tecrübeniz sizi ileride ayakta tutacaktır.çalışan üşenmeyen ekmeğini taştan çıkaran gençler kazanacaktır.sakarya işletme mezunu olup ceo olan adamda var ve aile dostumuz.boğaziçi okuyup reklamcılıkla uğraşanda var buda yakın bir arkadaşımız.dil falan tabiki çok önemli ama tecrübe ve deneyim işi bitiriyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tal.

gençler babamın tonlarca arkadaşı var geçen gün gözümle galatasaray cv ve marmara cvde marmarayı aldıgını gördüm hemde hiç düşünmeden.arkadaşın yazdıgı doğru okumanız falan hikaye iş tecrübeniz sizi ileride ayakta tutacaktır.çalışan üşenmeyen ekmeğini taştan çıkaran gençler kazanacaktır.sakarya işletme mezunu olup ceo olan adamda var ve aile dostumuz.boğaziçi okuyup reklamcılıkla uğraşanda var buda yakın bir arkadaşımız.dil falan tabiki çok önemli ama tecrübe ve deneyim işi bitiriyor.

ben

''yeni mezun'' ları ele alarak bu konuyu açtım
  • quote:

Orijinalden alıntı: R3DROS3V3RTIGO

quote:

Orijinalden alıntı: Tal.

gençler babamın tonlarca arkadaşı var geçen gün gözümle galatasaray cv ve marmara cvde marmarayı aldıgını gördüm hemde hiç düşünmeden.arkadaşın yazdıgı doğru okumanız falan hikaye iş tecrübeniz sizi ileride ayakta tutacaktır.çalışan üşenmeyen ekmeğini taştan çıkaran gençler kazanacaktır.sakarya işletme mezunu olup ceo olan adamda var ve aile dostumuz.boğaziçi okuyup reklamcılıkla uğraşanda var buda yakın bir arkadaşımız.dil falan tabiki çok önemli ama tecrübe ve deneyim işi bitiriyor.

ben

''yeni mezun'' ları ele alarak bu konuyu açtım

onlarda yeni mezun zaten babam ve burdaki sakarya mezunu olan ailedostumuz işveren.departmanın başındaki insanlar hergün tonlarca cv geliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: AbimSal

quote:

Orijinalden alıntı: LOSTMAN'

15 Yaşından beridir spor yapan, derslerini iyi kötü veren, arkadaş,aile ilişkileri her zaman iyi olmuş, sözü dinlenen, yeri geldiğinde liderlik yapabilen ortalama bir üniversiteden ortalama bir puanla mezun olmuş bir öğrenciyle,

dakika başı ders çalışmış, başını kitaptan kaldırmayan, hayatı testlerle gecmiş ve buna karşın, spor nedir bilen ama yapmayan, arkadaş,aile ilişkileri her zaman arka planda kalmış, liderlik yapmayı geç sözüne dahi önem verilmeyen ultra çalışkan bir boun,odtu vs. mezunu bir olur mu? adamın insanlarla iletişim pratiği yok gelmiş sirf iyi bir üni mezunu diye direkt 5 bin maaşla iş arıyor.

mantık bu yani, olay insanın karakteri ve kişiliği ile alakalı, mukemmel karakteriyle harvard mezunu olsa daha mukemmel olur onun icin. yol açın geçsin o adam.

Boun odtü gibi yerlere giden öğrencileri hep böylemi sanıyosunuz hocam? Emin olun çoğu 1. Tanımdan daha üst düzeyde yaşamakta illaki arada 2. Tanım veya daha beteri asosyaller var ancak emin olun düşündüğünüzden daha az sayıdalar

boun mezunlar asosyal demiyorum kardeşim ya nerenizden okuyorsunuz su yazıları..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Mezun olduğunuz okul sadece ilk işe başlayacağınız zaman önemlidir. Gerisi sizin tecrübe ve birikiminize kalmıstır. Kayseride işletme okumus,amerikada türkiyenin en büyük özel şirketlerin birinin müdürlüğünü yapan var.

Kutunun ne kadar büyük olduğu değil, ne kadarı dolu olduğu önemlidir

• quote:

Orijinalden alıntı: eness44

Mezun olduğunuz okul sadece ilk işe başlayacağınız zaman önemlidir. Gerisi sizin tecrübe ve birikiminize kalmıstır. Kayseride işletme okumus,amerikada türkiyenin en büyük özel şirketlerin birinin müdürlüğünü yapan var.

Kutunun ne kadar büyük olduğu değil, ne kadarı dolu olduğu önemlidir

ben de yeni mezunları kastediyorum
    sanırım ilk mesaja yazsam iyi olacak
    defalarca yeni mezun yazdım
    yoruldum
  • Gençler konuda baya tartışma yapılmış bende size birkaç bilgi aktarayım.

İlk olarak büyük üniversitelerde olmak size tabikide + katacaktır ancak malum türkiyede yaşıyoruz ve burda torpil en az itü,boğaziçi mezunu olmak kadar önemli.İnsan kaynaklarında staj yapmış birisi olarak ne cv'leri raflara kaldırdık görseniz aklınız şaşar yani yurt dışında master mı dersin,okul derecesi mi dersin yüzüne bile bakılmadan kaldırdık yüzlercesini ...

Büyük üniversitelerin avantajları nelerdir size biraz anlatayım.Büyük üniversitelerde senin çevrendeki adamların hedefleri vardır herkes birbirini tetikler mesela adam bir kursa gider sertifika alır sende dersin aha bu adam almış bende gideyim,yada bi arkadaşın staj yapar dersin bende bu yaz yapayım bari.Şirketler büyük okullardan öğrenciler ile daha okul zamanı irtibata geçerler buda diğer bir avantajdır büyük üniversiteler için.Şimdilik aklıma gelenler bu kadar.

• quote:

Orijinalden alıntı: I need $

Gençler konuda baya tartışma yapılmış bende size birkaç bilgi aktarayım.

İlk olarak büyük üniversitelerde olmak size tabikide + katacaktır ancak malum türkiyede yaşıyoruz ve burda torpil en az itü,boğaziçi mezunu olmak kadar önemli.İnsan kaynaklarında staj yapmış birisi olarak ne cv'leri raflara kaldırdık görseniz aklınız şaşar yani yurt dışında master mı dersin,okul derecesi mi dersin yüzüne bile bakılmadan kaldırdık yüzlercesini ...

Büyük üniversitelerin avantajları nelerdir size biraz anlatayım.Büyük üniversitelerde senin çevrendeki adamların hedefleri vardır herkes birbirini tetikler mesela adam bir kursa gider sertifika alır sende dersin aha bu adam almış bende gideyim,yada bi arkadaşın staj yapar dersin bende bu yaz yapayım bari.Şirketler büyük okullardan öğrenciler ile daha okul zamanı irtibata geçerler buda diğer bir avantajdır büyük üniversiteler için.Şimdilik aklıma gelenler bu kadar.

çok güzel bi konuya değindin
    o kadar kriter yetmiyormuş gibi bir de torpil belası var

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: S.Türe

Tek başına yeterli olmayabilir evet. Ama tek başına etkili olduğunu kendi akrabamdan biliyorum.

Tek başına yeterli olmayan ne?

KEnidini geliştirmek. Bazı durumlarda yeterli olmayabilir.
  • quote:

quote:

quote:

Tek başına yeterli olmayabilir evet. Ama tek başına etkili olduğunu kendi akrabamdan biliyorum.

Tek başına yeterli olmayan ne?

KEnidini geliştirmek. Bazı durumlarda yeterli olmayabilir.

ben de bunu savunuyorum
    üniversite de önemli
    konuda o kadar tartışma çıkmasına rağmen hala bunda diretiyorum
  • Merhaba arkadaşlar,

Konuyu biraz gözden geçirdim. Bu bölümde zamanında çok aktif olduğumdan dolayı bir yorum yapma gereksinimi duydum.
    Genel olarak forumun bu bölümünde mühendislikle ilgili 2 farklı görüş var:

1. İyi üniversitelerden mezun olan adamlar çok daha avantajlıdır, olmayanlar onları yakalayamaz.
    2. İyi üniversitelerden mezun olmayan adamlar kendini geliştirip iyi üniversiteden mezun seviyesine rahat bir şekilde ulaşır.

Ancak gerçek hayatta işler maalesef bu kadar basit yürümüyor. Elbette ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, Bilkent, Koç gibi üniversitelerden mezun olacak arkadaşlar diğer üniversitelere göre daha iyi bir eğitim alıyor, bu da onlara iş hayatında avantaj sağlayacak. Ancak bir mühendis çok teknik bir alanda çalışmayacaksa öğrendiklerinin çoğunu kullanmaz. Bu yüzden eğitimden dolayı oluşacak fark düşündüğünüzden az, iyi üniversiteden mezun olacak arkadaşlar lütfen bunun gazına gelmesin.

Bunun yanında, iyi üniversiteden mezun olacak adamın üniversite hayatında kendini geliştirme şansı çok çok daha fazla. İyi üniversitelerde okumayan arkadaşlar kusura bakmasın ama; gerek topluluk sayısı gerek toplulukların yaptığı etkinliklerin kalitesi bakımından diğer üniversiteler maalesef daha önce bahsettiğim üniversitelerin yanına bile yaklaşamaz. Kendini geliştirmek elbette sadece topluluklarla olmuyor; ancak iyi üniversiteler zaten halihazırda gelişmiş şehirlerde olduklarından dolayı bu üniversitelerde okuyanların gerek dil konusunda, gerek kariyer konusunda kendini geliştirmeleri çok daha kolay. Bunlardan dolayı eğitim dışı alanlarda kendini geliştiren işi kapar mantığında ve diğer üniversitelerde okuyan arkadaşlar, işiniz sandığınız kadar kolay olmayacak.

Asosyal, inek olma mevzusuna gelecek olursak. Üniversiteyi başladıktan sonra göreceksiniz; lisedeki asosyal, hiçbir etkinliğe katılmayan tipler üniversitede büyük oranda kendini değiştirecek ve üniversite bittikten sonra bambaşka insanlar olacaklar. Bu hem iyi hem de iyi olmayan üniversitelerde okuyan öğrenciler için geçerli. Bu sebeple asosyal, insanlarla etkileşime giremeyen insan sayısı mezun olduktan sonra çok azalıyor. İyi üniversitelerden mezun olmayan arkadaşlar bunu da hesaba katmalı.

Son olarak ben Kütahya'da oturuyorum, ODTÜ'de okuyorum. Bundan dolayı hem iyi olmayan üniversitelerdeki öğrencileri, hem de iyi üniversitede okuyan öğrencileri tanıyorum ve daha iyi gözlem yapma fırsatım bulunuyor. Yorumumu yaparken de olabildiğimce objektif olmaya çalıştım. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Hepinizin istediği elbette olmayacak; ama inşallah hepinizin hakkında hayırlısı olur. İyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0o__xXx__o0 -- 17 Temmuz 2015; 12:40:32 >

• kendini gelistirmis odtu, itu, bounlulara karsi hicbir sansimiz yokmus ahahahahahhahhahahaha dbdhddjjdjd

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: darkest earth

21 yaşındayım 3. Sınıf tercümanlık öğrencisiyim. 3 senedir de yaz kış iki medikal firmasında tercüme (sözlü, yazılı) yapıyorum. Dört beş sene deneyimle iş dünyasına atılacağım bakalım. Bana sorarsanız deneyim kendinizi geliştirmekten bir tik daha önde.

bana tercümanlığı anlatır mısın?
    bir çıkış yolu arıyorum

Daha ilk sınıfta dahi mesleğini icra edebileceğin, zevkli, fazla çalışma gerektirmeyen, daha çok pratik yaptırılarak öğrenim verilen, aşırı yüksek seviye genel kültür gerektiren güzel bölüm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkest earth -- 17 Temmuz 2015; 13:11:51 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.