Şimdi Ara

Dünyanın güneşe 1 cm yakın-uzak olması meselesi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
104
Cevap
1
Favori
22.085
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Gabriel Van Helsing

Kışın uzaklaşır,yazın yaklaşır.

Güney YK'de oturuyorsan evet ama Kuzey YK'de tam tersi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: LeanBack

quote:

Orijinalden alıntı: Leipold

Ya geçen gün dünya 3.5 santim kaydı birşey oldu mu?Olmadı... Hiçbirşey olmaz dostum

quote:

Orijinalden alıntı: radressss

yazdıklarını tam okumadım ama dünya güneşe yaklaşır ve uzaklaşır bu bazı farklar yaratır ama mevsimlerde büyük değişiklik olmaz (bazı mevsimler azcık uzar bazıları azcık kısalır ama pek hissedilmez) bazı dinciler derki "öyle bir düzen vardır ki en uzak hali 1 cm yakın olsa en yakın hali de 1 cm yakın olsa her yıl öyle dönse hepimiz geberirdik ama işte allahın işi tam doğru yörüngeyi bulmuş" derler fakat bu da yanlıştır daha geçenlerde büyük bi depremde dünyanın yörüngesinin 8 cm oynadığı bildirildi filan falan böyle işler

Sallamayın şunlari ya yok 3,5 cm oynamiş yok 8 cm oynamiş yok 1 km oynamış

Ne sallaması arkadaşım! İsveç'li bilim adamları Elidor labaratuvarlarında NASA'lı meslektaşlarıyla ölçmüşler Git onlara çemkir...

• quote:

Orijinalden alıntı: Gabriel Van Helsing
    Kışın uzaklaşır,yazın yaklaşır.

tam tersi
  • sen haklısın ama ispatlamaya çalişma çocuk allahın cahili 1 cm değil 31 km uzaklaşsa farketmez
  • quote:

Orijinalden alıntı: Slp

quote:

Orijinalden alıntı: Eren

Kışın yaklaşır, yazın uzaklaşır diye biliyorum bu yüzden fark edilmiyor fakat normal şartlarda olsa gerçekten donarız veya yanarız.

Coğrafya hocamın engin bilgileri bunlar yada hatırladığım

evet bende aynen bunu söyledim arkadaş biraz dinci zaten illa düzen kurmuş allah 1 cm oynasak yanarız dedi sonra bi coğrafya kitabı buldu orda yukardaki şemanın aynısı vardı bak dedi güneş tam ortada dedi ne dediysem kabul ettiremedim

YGS'den sonra okula gelmeye başlayacam.O salak arkadaşını okula geldiğim bir gün göster de dövelim.

Dünya'da mevsimleri yaşamamızın tek nedeni eksen eğikliği ve bu eğikliğe bağlı olarak güneş ışınlarının belli zamanlarda yengeç ve oğlak dönenceleri arasına dik düşmesidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FadeToßlack -- 7 Nisan 2010; 21:34:40 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: LeanBack

quote:

Ya geçen gün dünya 3.5 santim kaydı birşey oldu mu?Olmadı... Hiçbirşey olmaz dostum

quote:

yazdıklarını tam okumadım ama dünya güneşe yaklaşır ve uzaklaşır bu bazı farklar yaratır ama mevsimlerde büyük değişiklik olmaz (bazı mevsimler azcık uzar bazıları azcık kısalır ama pek hissedilmez) bazı dinciler derki "öyle bir düzen vardır ki en uzak hali 1 cm yakın olsa en yakın hali de 1 cm yakın olsa her yıl öyle dönse hepimiz geberirdik ama işte allahın işi tam doğru yörüngeyi bulmuş" derler fakat bu da yanlıştır daha geçenlerde büyük bi depremde dünyanın yörüngesinin 8 cm oynadığı bildirildi filan falan böyle işler

Sallamayın şunlari ya yok 3,5 cm oynamiş yok 8 cm oynamiş yok 1 km oynamış

Ne sallaması arkadaşım! İsveç'li bilim adamları Elidor labaratuvarlarında NASA'lı meslektaşlarıyla ölçmüşler Git onlara çemkir...

İsveçli mi? İsviçreli değilse yalandır.

• Kış yaz olayının güneşe uzaklığıyla alakası yok.Eğiklikle alakası var.Mesafeyle alakası olsa neden biz kış yaşarken güney yarım küre yaz yaşasın?
    Dünya güneşe en yakın 142m km en uzak 152m kmdir.Ne cminden bahsediyorsunuz?
  • sicakligi belirleyen gunes isiginin gelme acisidir uzaklikla bi alakasi yok ha normalden 1 cm daha yakinda olsaydi bi cok denge bozulabilirdi belki ama oyle yanardik kavrulurduk onlarin hepsi soylenti bi cok cahil insanimiz da inaniyor iste vay Allahin isine bak diye. diger gercekleri asil gorulmesi gerekenleri goremiyor bu yuzden cogu kisi
  • Doğrudur Dünya Güneşe 1 cm daha yakın olsa aradaki enerjiden dolayı Dünyanın yok olma ihtimali yüksektir.Fakat bazı günlerde Dünya Güneşe yakındır,bunun gerçekliği vardır.
  • ocakta yakın temmuzda uzak
  • quote:

Orijinalden alıntı: CemSönmez

quote:

Orijinalden alıntı: KaLqa

quote:

Orijinalden alıntı: Simon_Adebisi
    Arkadaşına sor bakalım neden dağlarda hava daha soğuk güneşe daha yakın olduğu halde

Neden?

yeryüzünün ısınması troposfere giren ışınların yerden yansıması ile oluşur. bu yüzden ısınma aşağıdan başlar. aklımda bu şekilde kalmış. doğrumudur ?

• Zor oldu ama buldum o resimi , buyur .

Burada biraz abartılmış fakat Dünya ile Güneş arasında da böyle tam çembersel bir yörünge yok .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Irondawn -- 8 Nisan 2010; 17:46:14 >
  • bana uzak Allaha yakın olsun
  • dünyanın güneşe en uzak olduğu anda dünyada yaz yaşanıyor mu?

güneş ışınlarının dünyaya daha dik geldiği bölgenin hava durumu ile ışınların daha eğimli düştüğü bölgenin durumu aynı olmaz.
    ayrıca dünya kendi ekseni etrafında bir günü yani gece ve gündüzü 24 saatte tamamlamasaydı eğer, dünyanın güneş gören yüzü ile
    karanlıkta kalan yüzü arasında oluşacak sıcaklık farklarını da hatırlayın. örnek gezegenler var bu örnekleme için.
    dolayısıyla evrendeki bu bahsi geçen gök cisimlerinin hareketi belli bir düzen içerisinde. önemli olan da bu. bunu bildikten sonra 1 cm' lik değişimin
    sonuçlara olacak yansımasında herkes hemfikir olur. 1 cm' lik değişimi hangi noktada tartışıyorsunuz ki? zaten var olan hareketin içerisinde 1 cm' i tartışıyorsanız,
    hiç anlamı olmaz. mesela bu kadar uzak mesafelerle işin içinden çıkamıyorsanız, tavada yumurta pişirirken 1 cm mesafenin etkilerini araştırın.

• quote:

dünya haziranda güneşe daha uzak ocak ayında güneşe daha yakın deyil midir? ama neden bazı coğrafya kitaplarında ve yukardaki resimde sanki güneş tam ortadaymış da dünyayla arasındaki uzaklık hiç değişmiyomuş gibi gösteriliyor?

şurdan çıktı bu konu: sınıfta bi çocukla dünyanın güneşe 1 cm uzak ya da yakın olması durumunda dünyadaki hayat ne olurdu diye tartışıyorduk. ben yukardaki gibi ocak ayında düya güneşe yakın haziran ayında uzaktır yani zaten sürekli dünyayla güneş arasındaki mesafe değişiyo yani dünya 1 cm yerinden oynadı diye bişey olmaz dedim. çocuk tutturdu dünyayla güneş arasındaki mesafe aynıdır ocak ayında güneşe daha yakınsak neden kış yaşıyoruz güneşe yaklaşınca yaz yaşamamız gerekir gibisinden şeyler söyledi. güneşten gelen ışınların dünyaya vuruş açısıyla bişeyler açıklamaya çalıştıysam da anlatamadım bi türlü.

şimdi asıl soru bu durumda benim bilgilerim mi daha doğu yoksa arkadaşın mı? benimkiler doğruysa ben bu çocuğa ne desem neyi kanıt göstersem inanır? benimkiler yanlışsa neden ?

Önce dünyanın güneşin etrafında elips çizdiğini bilmelisin. Elipste 2 adet merkez vardır. Dünya da bu merkezlerin birisindedir. Bu yüzden bir taraf 152 milyon km diğer taraf 147 milyon km dir.

Bir de dünya senin resmindeki gibi aynı pozisyonda değildir. Yaklaşık 23 derece eğik bir vaziyette güneşin etrafında dönmektedir. Dünyada şu an yaz diye bir tabir yoktur. Dünyada kuzey yarım küre ( veya güney yarım küre ) yaz diye bir tabir vardır. 152 milyon uzaklıkta iken güneş ışınlarının geliş açısı dünyanın kuzey yarım küresinin ısınmasına neden olur. Çünkü 23 derece güneşe boyun bükmüş vaziyettedir.Eğer bu açı olmasaydı mevsimler de olmazdı.

Dünyanın elips yörüngesi uzun aralıklarla daha uzunlaşır veya daha kısalır. Yine 23 derecelik açı da zamanla değişmektedir. Yani açılar hep aynı değildir. Milankoviç teoremini araştırabilirsin.

Eğer 1 cm değişirse bir olmaz demişsin. Bu değişim yukardaki paragrafta anlattığım gibi zaten oluyor. Jübiter ve diğer büyük gezegenlerin kütle çekimlerinden dolayı dünyanın yörüngesi değişim halinde. Hatta bunu buzul çağlarıyla ilişkilendirip ortaya teorem olarak atmış Milutin Milankoviç bilim adamı var. ARAŞTIR...

http://translate.google.com.tr/translate?u=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FMilankovitch_cycles&sl=en&tl=tr&hl=&ie=UTF-8

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emreturr -- 8 Nisan 2010; 18:56:00 >

• Bizde kış yaşanırken Güneş en yakın seviyesinde. Bu demek oluyorki Güney yarım kürede yazları ayrıyetten Güneş daha yakın. Bu durumda Güney yarım kürede Yazları bize göre daha sıcak geçmeli , vede öyle oluyor bu
    2 ila 3 derece arası fark ediyor mevsim ortalamalarını dikkate aldığınızda. Ancak bu fark öyle fazla olması beklenemez çünkü Dünya'da hava sirkülasyonu çok fazla , tabi okyanus akıntılarının etkiside azımsanacak düzeyde değil. Ayrı olarak Güneşin yakınlaşması ile ilgili olarak Güney yarım küreye bakarsanız çöllerin daha fazla ve geniş yer kapladığını görürsünüz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nietzsche

Kış yaz olayının güneşe uzaklığıyla alakası yok.Eğiklikle alakası var.Mesafeyle alakası olsa neden biz kış yaşarken güney yarım küre yaz yaşasın?
    Dünya güneşe en yakın 142m km en uzak 152m kmdir.Ne cminden bahsediyorsunuz?

• quote:

Orijinalden alıntı: FadeToßlack

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Eren

Kışın yaklaşır, yazın uzaklaşır diye biliyorum bu yüzden fark edilmiyor fakat normal şartlarda olsa gerçekten donarız veya yanarız.

Coğrafya hocamın engin bilgileri bunlar yada hatırladığım

evet bende aynen bunu söyledim arkadaş biraz dinci zaten illa düzen kurmuş allah 1 cm oynasak yanarız dedi sonra bi coğrafya kitabı buldu orda yukardaki şemanın aynısı vardı bak dedi güneş tam ortada dedi ne dediysem kabul ettiremedim

YGS'den sonra okula gelmeye başlayacam.O salak arkadaşını okula geldiğim bir gün göster de dövelim.

Dünya'da mevsimleri yaşamamızın tek nedeni eksen eğikliği ve bu eğikliğe bağlı olarak güneş ışınlarının belli zamanlarda yengeç ve oğlak dönenceleri arasına dik düşmesidir.

Ayıb ettin tabikide sınavda da basarılar

valla ne dediysem döndüremedim cocugu biz tartışırken kimya öğretmeni de kulakmisafiri oldu adam da destekledi çocuğu çocuk iyice ben biliyorum havalarına girdi sonra artık ben ne desem boş olcak dedim çekildim tartışmadan ne hali varsa görsün valla. yorumlar için de teşekkürler bi sürü fazladan bilgim de olmuş oldu vaktim olunca konu hakkında daha fazla araştırma yapıcam

• quote:

Yörünge değil arkadaşım ekseni kaydı.

Ayrıca nesin sen ? Jeoloji uzamanı felan mı ? Dünya yörüngesinden kaydığında ne olacağını nasıl bilebiliyorsun ?

• güneş ile dünya arasında birbirlerine uyguladığı merkezcil kuvvet vardır.sapma kuvveti ile bu merkezcil kuvvet yörünge boyunca birbirlerini dengeler yörüngedediki oynamalar bu kuvvetlerinde değişmesine sebep olur.dünya yörüngesindeki içeri veya dışarı doğru olan sapmalar, gezegeni güneşin yutmasına veya sonsuzda boşlukta kaybolmasına sebep olur. Ama böyle büyük bir sistemde 1 cm lik oynamanın bu derece büyük bi etkisi olacağını düşünmüyorum. Kendi fizik bilgimle yaptığım bu yorumunda doğruluk payının olduğunu, yani bu işin mantığının buradan çıktığını düşünüyorum.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.