Şimdi Ara

Dünyaca Ünlü Bilim İnsanı Brian Cox Evrim Ağacı'nda (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Muhabbeti aksi örneklerin bulunmasıyla - ki sayısız kişiden, özneden, fertten, bireyden ne derseniz deyin oluşan toplumda şüphesiz bulunuyor - kolayca çürütülebilecek genellemelerle ne kadar tuhaf yerlere getirmişsiniz. Konuya böyle mesajların atılmasını beklemezdim. Aranızda bu genellemeleri tartışmaya tabii ki devam edebilirsiniz. Ama vardığınız sonuçların pek de kredibil veya sağlıklı olmadığını bilin. Videonun içeriğine dair yorumlar bence daha anlamlı olurdu.

    Brian Cox'un misal Türkiye'de bilime yönelik ilgi ve talebi biraz hafife aldığı ve bu konuda buradaki popüler bilim şovunun da çuvallayacağını varsaydığı bir kaygı geliştirmiş olduğu belli oluyordu. Çağrı Mert Bakırcı onu aydınlatmak ve Türkiye'ye daha fazla gelmesini teşvik etmek için elinden geleni yaptı. Hatta bir yerde Bakırcı İstanbul'daki şovunuzun biletleri şimdiden bitmek üzere diyerek bundan haberdar olmayan Cox'u da şaşırttı (Not: Biletlere akabinde kendim merak edip baktığımda çoktan tükenmişlerdi). Cox ayrıca sohbetin genelde anlatmaya alışık olduğu ve Batı kamuoyunda talep edilen tarzda astrofizik, karadelikler, kozmogoni vs üzerine değil de Bakırcı tarafından bilim iletişimi odaklı yapılmasına da bence biraz şaşırdı.

    Şu açık ki Türkiye halen Cox gibi bilim camiasından pek çok kimseye yabancı ve bilinmez gelen bir yer. Bakırcı kendisini ağırlayıp bizi Cox'a karşı gayet güzel temsil etti. Aslında Türkiye'yi temsilen yabancı popüler bilim camiası ve Türk kamuoyu arasında bir köprü oldu. O sebeple Bakırcı'nın kendisini de, Cox'un - bu konudaki bariz umutsuzluğuna rağmen - Türkiye'ye yönelik girişimini de takdir ettim.

    Her topluma böyle faydalı pozitif ruhlu insan gibi insanlar lazım.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    46 dk hocam kim izlicek bunu. üşendim açıkçası.


    kusura bakmayın sizleri hayal kırıklığına uğrattık.


    ama ben böyleyim kapasite bu. yapacak bişey yok.


    genelleme yapmakta en sevdiğim şeydir ayrıca. beni çoğunlukla yanıltmazlar.

  • Videoyu izledim. İstanbul gösterisi öncesi promosyon amaçlı bir yayın yapılmış. Konuşulan konular bilim iletişimi olmalı mı , bilim iletişimi nasıl olmalı , bilim halka inmeli mi bağlamında zaten evrim ağacı sunucusu bu konuya çok önem veren biri.


    Fakat şöyle bir sıkıntı var ki evet Türkiye'de bilim halka iniyor fakat bu bilimi indirenler ilk başlarda Adnan Oktarcı tipler daha sonra ise yine çeşitli din kökenli kanalların insanların anlamayacağı karmaşıklıktaki konuları manipüle ederek çok farklı biçimde sunması şeklinde oldu. (Ayrıca çeşitli sol çevrelerde bilimi aynı şekilde manipüle edebiliyor.)


    Yıllarca bu ülkede yüzbinlerce Harun Yahya mahlaslı bilim kitapları dolaşıma sokuldu. (Bu kitaplar ABD'de evangelist hristiyanların kurduğu ve dışardan bakınca bilim kurumu olarak görünen ancak esasen dini propagandaya hizmet eden kurumlarının oluşturduğu çarpıtılmış bilgilerinin Türkçe'ye çevrilmesi şeklindeydi.)


    Yani bilim halka indiğinde sizin istediğiniz bilim halka inmiyor malesef. 1 tane güvenilir kaytnak varsa yüz tane ya kötü niyetli yada yarım bilgiyle hazırlanmış cehaleti besleme riski olan kaynak iniyor.


    Daha kötüsü ise önünü ardını tam olarak kavrayamadığı sığ bilimsel bilgiyi alan halkın veya halk içerisindeki yarı cahil kitlenin bu bilgi ile aydınlandığını zannedip çeşitli tehlikeli ideolojiler geliştirme riskini unutmamak gerekli.


    Bu konuda bilim halka inmeli mi ? Yoksa Celal Şengör gibi insanların savunduğu üzere halk ile uzmanlar arasında derin bir çizgi çekilip halkın herşeye burnunu sokması mı engellenmeli bunlar videoda değinildiğinden çok daha ciddi biçimde ele alınması gereken konular diye düşünüyorum.


    Sonuç olarak günümüzde dünyada bilgiye erişimin bu kadar kolaylaştığı herşeyin halka bu kadar yayıldığı bir dönemde dünyada bunun etkilerini veya meyvelerini tam olarak toplayabildik mi yoksa garip bir yozlaşma ve yeni tarz bir cehalet mi oluştu bunlar kesinlikle düşünülmesi gerken konular.


    Not: Bilim halka inmeye başladıkça bir reyting kaygısı , şov merakı , laf ebeliği yapma kısacası pek çok zararlı niteliğinde işe karışacağını bilmemiz gerekiyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 17 Şubat 2024; 3:14:56 >




  • Çok optimist, yüzeysel ropörtaj olmuş ,arkası yarın gelin gösterimde izleyin gibi bir hava var.

    Bu Çağrıda görmeyeli iyice şişmiş patlıycak gibi, sağlıksız beslenmeden, bir yurtdışındakilere bakıyorum birde bizimkilerin tipine  insan vücudunu sağlıklı zinde tutmakta bir bilim çağrıcım bu ne hal?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 17 Şubat 2024; 23:39:54 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.