Şimdi Ara

dünya öküzün boynuzunda denmesinin sebebi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
51
Cevap
0
Favori
26.281
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • eskiden dünya düz denmesi mantıklı geliyor sonuçta o şekilde görüyoruz ama öküzün boynuzunda denmesinin sebebi ne olabilir bu inanışın ilk kaynağını bilen varmı

Deprem oldugu sirada yerkurenin sallanmasindan dolayi boyle bir inancin gelistigini dusunuyorum. Baska toplumlarda baska turlu hayvanlar kullanilmistir kaplumbaga gibi.

Orijinalden alıntı: Bethrezen

Eskiden depreme mantikli bir aciklama getirilemedigi icin olabilir.

Deprem oldugu sirada yerkurenin sallanmasindan dolayi boyle bir inancin gelistigini dusunuyorum. Baska toplumlarda baska turlu hayvanlar kullanilmistir kaplumbaga gibi.

ama uçsuz buçaksız dünya için nasıl böyle bir yorum getirdiler ve buna inanıldı hayret verici

Orijinalden alıntı: alikuşcu

quote:

Orijinalden alıntı: Bethrezen

Eskiden depreme mantikli bir aciklama getirilemedigi icin olabilir.

ama uçsuz buçaksız dünya için nasıl böyle bir yorum getirdiler ve buna inanıldı hayret verici

Eskiden dunya duz kabul ediliyordu yani bir sonu vardi ve eger sonuna gelinirse asagi dusulecegi dusunuluyordu.

Deprem olayi bana gore en mantikli aciklamadir. Basit bir mantikla eger deprem sirasinda sallaniyorsak bizi sallayan birsey olmali diye dusunup buna okuz demis olabilirler.

O donemde ki bilim ve egitim seviyesi goz onune alinirsa eger bu tarz bir inanci cokta yadirgamamak gerekir diye dusunuyorum.

• El biruni gazneliler zamanında Dünyanın çevresini hesaplamıştır. İsteyen olursa nasıl hesapladığını anlatırım.

Orijinalden alıntı: ar_tryk

El biruni gazneliler zamanında Dünyanın çevresini hesaplamıştır. İsteyen olursa nasıl hesapladığını anlatırım.

Ilginc bir bilgi. Sahsen ben ogrenmek isterim eger anlatmaya zamaniniz var ise.

Öküz dana buğday bereket sembolüdür. Dana borsanın sembolü olarak biliyorum. Sadece öküz değil öküz ve balığın üzerinedir.

mecazi manada mantıklı geliyorda yani tarlayı öküzle sürersin yada balıkcılık yaparsın bu şekilde dünya bunların üzerinde durur ama gerçek manada hiç mantıklı gelmiyor öküz nasıl taşısın diye karşı çıkılmıyor gibi

Zira bana küçükken anlatılan da bu yöndeydi. Öküz boynuzunda tepsi modeli yani...

Öküz olayını bilmiyorum ancak, Sümerler ki birçok tarihçiye göre dünya üzerindeki ilk uygarlık, evrenin düz bir daire olduğunu iddia ederler.
    Tesadüf deyip geçmemek gerek. Hem Sümer inanışlarının kendilerinden sonraki birçok Anadolu uygarlığını derinden etkilemiş olması açısından, hem de bugün duyduğumuz birçok geleneksel açıklamanın kökenlerinin çok daha farklı yerlerden geldiğini görebiliyor olmamız açısından...

• quote:

El biruni gazneliler zamanında Dünyanın çevresini hesaplamıştır. İsteyen olursa nasıl hesapladığını anlatırım.

aydınlatırsan seviniriz valla

Orijinalden alıntı: M

Öküzün boynuzunda olduğu iddia edilen dünyanın küre şeklinde olduğunun düşünüldüğünü sanmıyorum.
    O haliyle de düz olması gerek.

Zira bana küçükken anlatılan da bu yöndeydi. Öküz boynuzunda tepsi modeli yani...

Öküz olayını bilmiyorum ancak, Sümerler ki birçok tarihçiye göre dünya üzerindeki ilk uygarlık, evrenin düz bir daire olduğunu iddia ederler.
    Tesadüf deyip geçmemek gerek. Hem Sümer inanışlarının kendilerinden sonraki birçok Anadolu uygarlığını derinden etkilemiş olması açısından, hem de bugün duyduğumuz birçok geleneksel açıklamanın kökenlerinin çok daha farklı yerlerden geldiğini görebiliyor olmamız açısından...

düz olması mantıklı şimdi okumamış bir insana sorsan nasıldır sence diye alacağımız yanıt düz tepsi gibi diye bilir tepsi yuyarlak veya kare olabilir ama öküzün boynuzunda olması mantıklı gelmiyor

•  dünya öküzün boynuzunda denmesinin sebebi

• İlkokul öğretmenim bunun depremleri açıklamak için olduğunu söylemişti.

Şimdi düşündüğümde, öküzün boynuzunda bir dünya olmasının başka herhangi bir etkisi olacağını sanmıyorum.
    Zaten Dünya'nın Güneş etrafında döndüğü değil, Güneş'in Dünya etrafında döndüğü zannediliyordu. Üstelik eski insanların en çok maruz kaldığı üç afet, yangın, sel ve depremdi. Yangın ve seli çok basit açıklayabilirlerdi ama deprem olayı uzun süre bilim dünyasında bile kafa karışıklığı yaratmış bir olay. Tektonik levha teorisinin geçmişi çok uzun değil diye biliyorum.

O zamanlar erozyon ve toprak kaymasına pek takılan yoktu sanırım. :D

Orijinalden alıntı: ClassRouGe

Atlas değil mi bu?

Bizim hikayemizden biraz farklı yalnız. :)
    Kendisi bu işi bıkmadan usanmadan yapıyor, oysa öküz boynuzundaki dünyanın farkında değil.
    Kafasına esip de çılgın hareketler yaptığında deprem oluyor zira.

quote:

Atlas değil mi bu?

Kendisi bu işi bıkmadan usanmadan yapıyor, oysa öküz boynuzundaki dünyanın farkında değil.

Benim şöyle bir fikrim var
    Zamanında inanılan tanrılar insanlaştırıldığı için Atlas'ın üstünde diye düşünülmüş insan , ayrıca bıkmadan işini yapması ve devamlı uğraşması da ayrı bir anlam taşıyor.
    Belki de zamanında Tarım'da olsun , Etinden yararlanmak olsun Öküz'de tanrısallaştırılmış ve o hale gelmiş olabilir. Insanlar her ne kadar mucize'ye inanmak istese de , mucize'ye bile kendi algı sınırları içinde bir açıklama getirmek ister , belki de bu yüzden Atlas , Öküz vs.

• quote:

Eratosthenes El Biruni'den 1000 yil kadar once hesaplamisti onu.

Nasil hesapladigini Carl Sagan anlatiyor:http://www.youtube.com/watch?v=G8cbIWMv0rI

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Challenger -- 15 Nisan 2010; 20:17:57 >

Orijinalden alıntı: Challenger

quote:

Eratosthenes El Biruni'den 1000 yil kadar once hesaplamisti onu.

Nasil hesapladigini Carl Sagan anlatiyor:http://www.youtube.com/watch?v=G8cbIWMv0rI

Doğru. El Biruniyi İslam Dünyasında Dünyanın yuvarlaklığının bilinmesine örnek olarak yazdım. Yöntem aynı.

M.Ö.276-M.Ö.195 yılları arasında İskenderiye'de yaşamış olan Eratosthenes'in yeryüzünü çok az bir hatayla nasıl hesapladığına bakalım;

İskenderiye'de yaşamış olan Eratosthenes, 21 Haziran günü öğle vaktinde (güneş tam tepede iken) güneş ışınlarının geliş açısından yararlanarak, Dünyanın kutuplarından geçen, yeryüzeyi çevresini hesaplamıştır.Öncelikle İskenderiye'ye yakın olan Siyene (Asuan Çukuru) kentinde 21 Haziran öğle vaktinde gölge boyunun 0 olduğunu hesaplamış ve buna bağlı olarak Güneş ışınlarının bu kente dik açıyla geldiğini anlamıştır (Siyene yengeç dönencesi üzerindedir). Daha sonra Siyene kenti ile İskenderiye kenti arasındaki kuş uçuşu uzaklığı yaklaşık olarak 800 km olduğunu hesaplamıştır (Tabii ki o zaman ki ölçü birimi km değil stadiaydı.İki kent arasındaki uzaklığı 5000 stadia olarak hesaplamıştır.1 km yaklaşık olarak 6.25 stadiaya denk gelmektedir).Yine aynı tarihte İskenderiye'de bulunan Eratosthenes, İskenderiye kenti meydanına bir çubuk dikmiş ve bu çubuk yardımı ile Güneş ışınlarının İskenderiye'ye 7.25° lik bir açıyla geldiğini hesaplamıştır. Daha sonra Eratosthenes Dünyanın çevresinin 360 derece olduğunu kabul ederek 360° yi 7.25° ye bölmüş ve sonucu yaklaşık 50 olarak bulmuştur. (Bu işlemi yapmasının sebebi Dünya üzerinde kaç tane 7.25° lik dilim olduğunu hesaplamaktır.1 tane 7.25° lik açı 800 km denk gelmektedir). En sonda Eratosthenes 50 ile 800 'ü çarparak Dünya'nın çevresini 40000 km olarak hesaplamıştır.Dünyanın bilinen çevre uzunluğu 39941 kmdir. O çağda böylesine bir hesap yapmak gerçekten şaşırtıcıdır. Aşağıdaki resimlerde bu hesapların nasıl yapıldığını daha iyi anlayabilirsiniz.

Eratosthenes'in yaptığı hesaplar:

a)İskenderiye ile Siyene arasındaki uzaklık: 800 km
    b)Güneş Işınlarının 21 Haziranda İskenderiyeye geliş açısı: 7.25 derece
    c)Dünyada 7.25 derecelik 50 dilim olduğunu hesaplamıştır.
    d) 800x50=40000 km

ALINTIDIR

Anlamayan olursa basitçe izah ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ar_tryk -- 15 Nisan 2010; 20:41:45 >

• quote:

quote:

quote:

Atlas değil mi bu?

Zamanında inanılan tanrılar insanlaştırıldığı için Atlas'ın üstünde diye düşünülmüş insan , ayrıca bıkmadan işini yapması ve devamlı uğraşması da ayrı bir anlam taşıyor.
    Belki de zamanında Tarım'da olsun , Etinden yararlanmak olsun Öküz'de tanrısallaştırılmış ve o hale gelmiş olabilir. Insanlar her ne kadar mucize'ye inanmak istese de , mucize'ye bile kendi algı sınırları içinde bir açıklama getirmek ister , belki de bu yüzden Atlas , Öküz vs.

Sözde Zeus, Atlas'a ceza vermiş.. Öyle bi hikaye vardı :D

• quote:

Orijinalden alıntı: gsburak5b

quote:

quote:

quote:

Atlas değil mi bu?

Sözde Zeus, Atlas'a ceza vermiş.. Öyle bi hikaye vardı :d

• Pardon 2 defa gitmiş düzenleme yapıyım derken
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.