Şimdi Ara

Dünya Kaç Boyutludur?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
10.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Uzun zamandır arkadaşlarla bu konuyu tartışıyoruz. Ben diyorum ki Dünya Zamanlan birlikte 4 boyutludur. Ama arkadaşlarım 3 boyutludur diyor. Sizce dünya kaç boyutlu? Aslında sizcesi değil. Gerçekte kaç boyutlu?

• Carl Sagan(Mekanı cennet olsun) güzel bir örnek veriyor:

İki boyulu bir dünya hayal edin. Mesela bir masanın yüzeyi olsun. Sadece uzunluk ve genişlik var. Bu 2 boyutlu dünyada kare, üçgen, beşgen gibi canlı ve şuurlu varlıklar olsun. Kendi dünyalarında kare üçgeni bizim bildiğimiz üçgen olarak değil düz bir çizg olarak görür. Yine üçgen de kareyi ve diğerlerini aynı şekilde görür. Çünkü yükseklik olmadığından farkı anlayamazlar. Aslında herkes birbirinin aynıdır.

Şimdi olaya müdahale edelim ve kareyi tutup masa yüzeyinden yukarı kaldıralım. Kare gözlerine inanamayacak. Meğer arkadaşları düz çizgiler değilmiş. Arkadaşları üçgen, beşgen miş. Sonra onu kendi dünyasına yani masa yüzeyine bırakalım. Hemen arkadaşlarına koşacak. Onlara bir gücün kendini öteki boyuta götürdüğünü ve arkadaşlarının bir çizgiden ibaret olmadığını anlatacak. Ama arkadaşları inanmayacak. Karenin kafayı yediğini düşünecektir.

İşte boyutları açıklayan güzel bir örnek.

• Evet 3 boyut, hacim

4. boyut zaman,

5. boyut uzay-zaman (rölativite dediğimiz şey )

6, 7, 8, vsvs gidiyor. Ama bu boyutlar sadece kağıt üstünde var.

Ben böyle biliyorum
  • quote:

Orjinalden alıntı: Burak[Alper]

Carl Sagan(Mekanı cennet olsun) güzel bir örnek veriyor:

İki boyulu bir dünya hayal edin. Mesela bir masanın yüzeyi olsun. Sadece uzunluk ve genişlik var. Bu 2 boyutlu dünyada kare, üçgen, beşgen gibi canlı ve şuurlu varlıklar olsun. Kendi dünyalarında kare üçgeni bizim bildiğimiz üçgen olarak değil düz bir çizg olarak görür. Yine üçgen de kareyi ve diğerlerini aynı şekilde görür. Çünkü yükseklik olmadığından farkı anlayamazlar. Aslında herkes birbirinin aynıdır.

Şimdi olaya müdahale edelim ve kareyi tutup masa yüzeyinden yukarı kaldıralım. Kare gözlerine inanamayacak. Meğer arkadaşları düz çizgiler değilmiş. Arkadaşları üçgen, beşgen miş. Sonra onu kendi dünyasına yani masa yüzeyine bırakalım. Hemen arkadaşlarına koşacak. Onlara bir gücün kendini öteki boyuta götürdüğünü ve arkadaşlarının bir çizgiden ibaret olmadığını anlatacak. Ama arkadaşları inanmayacak. Karenin kafayı yediğini düşünecektir.

Ehehe. Çok güzel anlatmış ya.

• Alper, senden ricam; 2 üyelikle birden yazma.Lütfen...
  • quote:

ilginç

• quote:

Orjinalden alıntı: Red Kit

Alper, senden ricam; 2 üyelikle birden yazma.Lütfen...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • doğrusu benim mantığıma yatan da 4 boyutlu olması çünkü zaman kavramının varlığı dünyayı canlı kılan bir etkendir.
  • bencede 4 olmalı isamel03'e katılıyorum
  • quote:

Çok beğendim.

• Arkadaşında zeka sorunu var sanırım.
    Farzedelim hayat 3 boyutlu,
    3 boyutlu filmler,gözlükler vs. mevcut.
    Şimdi biz bu gözlüğü takıp uygun filmi izleyince, hatta 3 boyutlu ise filmin içine girebilmeliyiz.
    Değilmi ama?

Ayrıca hayatta boyut kavramının olduğunu sanmıyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Jungle Boogie

Arkadaşında zeka sorunu var sanırım.
    Farzedelim hayat 3 boyutlu,
    3 boyutlu filmler,gözlükler vs. mevcut.
    Şimdi biz bu gözlüğü takıp uygun filmi izleyince, hatta 3 boyutlu ise filmin içine girebilmeliyiz.
    Değilmi ama?

Ayrıca hayatta boyut kavramının olduğunu sanmıyorum.

yanlış anlama ama yaş kaç??
  • hangi açıdan nasıl bakarsan gördüğün kadar boyutu vardır ?! doğrumu, yanlışmı.
  • beyler bilimde paralel evrenler vardır ve bunlara ak delik derler bu delikler sayesinde ışık hızında gecersek başka bi boyuta geçeriz
  • Boyut kelimesi ile ne kastettiğinize bağlı. Eğer kastınız materyal ise sadece, o zaman üç boyutludur. Kastınız tüm varoluş ise, o zaman sayısızdır. Daha doğrusu, bizim bilincimizin dışındadır.
  • Bana göre mekan üç boyutludur ve sonsuza kadar uzar, dördüncü bir boyut yoktur. Sıkıcı olsa da bana göre gerçek budur. Bunun aksini iddia eden teoriler olsa da, bir teori olarak kaldığı sürece ben inanmak zorunda değilim.
  • Dünya, algılayabildiğimiz boyuttadır.
  • Ben bu boyutların bizim ortaya çıkardığımız bir kavramlar olduğunu düşünüyorum. Yani madde şu kadar boyutludur diyemeyiz. Maddeyi ne kadar fazla boyutta algılayabilirsek onun hakkında o kadar fazla bilgiye sahip olabiliriz. Üç boyutta sınırlı kalmamızın da algımızın az gelişmişliği ile ilgili olduğunu düşünüyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: alperduran217

Sizce kaç boyutludur?
    Uzun zamandır arkadaşlarla bu konuyu tartışıyoruz. Ben diyorum ki Dünya Zamanlan birlikte 4 boyutludur. Ama arkadaşlarım 3 boyutludur diyor. Sizce dünya kaç boyutlu? Aslında sizcesi değil. Gerçekte kaç boyutlu?

Normalde düzlem olarak 3 boyutludur. Ona ZAMAN ı da eklersen 4 boyutlu olur. Bizlere sürekli x,y,z düzlemlerinden bahsedidilği için boyut deyince sanıyoruz ki illa düzlem olacak öyle değil işte, Zaman da işin içine girince 4-BOYUTLU oluyor evren..

Zamanı neden boyut olarak işin içine katıyoruz derseniz einstain in genel ve özel görelilik yazılarını okuyan herkes bunu anlar..

Biz 4 boyutlu UZAY-ZAMAN da yaşıyoruz... Yani 4 boyut var..
    HEMEN İNDİRİN

özelllikle GENEL GÖRELİLİĞİ dikkatli okuyun...
    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/pdf/genelgorelilik.pdf

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/pdf/ozelgorelilik.pdf

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .i. -- 28 Ocak 2008; 21:11:41 >

• O halde kütleçekim ve elektromanyetik kuvvette birer boyuttur.
    Yani maddeyi etkileyen her güç bir boyut.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.