Şimdi Ara

Dünya Kaç Boyutludur? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
10.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: Ömer

Dünya, algılayabildiğimiz boyuttadır.

Hadi ya...

İyiydi..
  • quote:

Orjinalden alıntı: birolayd

quote:

Orjinalden alıntı: Ömer

Hadi ya...

İyiydi..

Komik olan nedir?

Ne tasavvur ederek güldüğünüzü bilemiyorum maalesef.
    Algılayabileceğiniz düzeyde izah etmek gerekirse; bilim süreklilik prensibine dayanır.
    Değişim ileri yönlü olursa şayet gelişim olarak isimlendirilir. Bilim ise değişimini her iki boyutta da sergileyebilmektedir.

Bugünün şartlarına binaen yapacağımız betimlendirmeler sadece bugünü temele almaktadır. Örneklerinden hareketle bildiğimiz gibi gelecekte bugünün doğruları yanılgı sıfatı kazanacaktır.

O nedenle sadece algılayabildiğimiz düzeyde boyuttan söz edebiliyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömer -- 28 Ocak 2008; 22:36:03 >

• Dış dünyayı göremeyiz ve bilemeyiz...Görüntüler beynimizde oluşur.

Bize gösterilenle yetiniriz...Gördüğümüz, dokunduğumuz, tattığımız şeyler gerçekte var mıdır, yoksa bunlar birer algı mıdır tartışılır.

Ben mi odanın içindeyim? Oda mı benim içimde?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Mutlucuk

Dış dünyayı göremeyiz ve bilemeyiz...Görüntüler beynimizde oluşur.

Bize gösterilenle yetiniriz...Gördüğümüz, dokunduğumuz, tattığımız şeyler gerçekte var mıdır, yoksa bunlar birer algı mıdır tartışılır.

Ben mi odanın içindeyim? Oda mı benim içimde?

Çok whatisthematrix gördüm seni bahsettiğin başlı başına bir tartışma konusu bu başlık yeri değil bence..

banada 3düzlem ve 1 zaman olmak üzere 4 boyut mantıklı geliyor....
  • Arkadaşlar hangi bölümde yazıştığımızı niçin unutuyoruz?
    Konuda gülücükler havada uçuşuyor. Burasını artık gerçekten tanıyamıyorum.
  • @10ur;

Aslında matrix felsefesi yazdıklarmla örtüşmektedir. Biraz ağırdan gittiğimin farkındayım. Konu açılınca buna da değineyim dedim.
  • Bildigim kadarıyla ispatlanmış olan 5 boyut var ancak matematiksel olarak ispatanmış 12 boyut var. Dünya kaç boyutlu demek evrende anlamına geliyor.

Boyutla ilgili çok ilginç konular var. Yabancı literatüre bakabilirsen çok ilginç makaleler var. Ben okumadım ama geçen gün arkadaşımla konuşurken o okumuş ve birkaç şey anlattı. Mesela hypercube gibi terimlerle bir arama yap ilginç konulara gireceksin.
  • 4. boyutla ılgılı bırtakım anımasyonlar vardı Bilim-Kültür bolumunde bır zamanlar. Belkı bulabılen arkadaslar tekrar buraya koyabılırler.

Edıt: Ingılızce bılen arkadaslar ıcın 10 boyutlu evren ıle ılgılı vıdeo:

http://www.tenthdimension.com/medialinks.php

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi paranoid_andr0id -- 29 Ocak 2008; 3:54:53 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Jungle Boogie

Arkadaşında zeka sorunu var sanırım.
    Farzedelim hayat 3 boyutlu,
    3 boyutlu filmler,gözlükler vs. mevcut.
    Şimdi biz bu gözlüğü takıp uygun filmi izleyince, hatta 3 boyutlu ise filmin içine girebilmeliyiz.
    Değilmi ama?

Ayrıca hayatta boyut kavramının olduğunu sanmıyorum.

Anlattığın şey konuyla bağdaşmıyor.
    Alper sana anlattığım gibi evren üzerinde bizim yaşadığımız boyut görelilik ile bağlantılı...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ibrekka -- 29 Ocak 2008; 20:05:57 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Burak[Alper]

Carl Sagan(Mekanı cennet olsun) güzel bir örnek veriyor:

İki boyulu bir dünya hayal edin. Mesela bir masanın yüzeyi olsun. Sadece uzunluk ve genişlik var. Bu 2 boyutlu dünyada kare, üçgen, beşgen gibi canlı ve şuurlu varlıklar olsun. Kendi dünyalarında kare üçgeni bizim bildiğimiz üçgen olarak değil düz bir çizg olarak görür. Yine üçgen de kareyi ve diğerlerini aynı şekilde görür. Çünkü yükseklik olmadığından farkı anlayamazlar. Aslında herkes birbirinin aynıdır.

Şimdi olaya müdahale edelim ve kareyi tutup masa yüzeyinden yukarı kaldıralım. Kare gözlerine inanamayacak. Meğer arkadaşları düz çizgiler değilmiş. Arkadaşları üçgen, beşgen miş. Sonra onu kendi dünyasına yani masa yüzeyine bırakalım. Hemen arkadaşlarına koşacak. Onlara bir gücün kendini öteki boyuta götürdüğünü ve arkadaşlarının bir çizgiden ibaret olmadığını anlatacak. Ama arkadaşları inanmayacak. Karenin kafayı yediğini düşünecektir.

İşte boyutları açıklayan güzel bir örnek.

Evet.
    İşte görelilik.
    Ben de aynısını bilimsel bir yolla anlattım arkadaşa.
    Bazıları tek açıdan bakıyor. Evrenin kaç boyutlu olduğu ispatlamaz ancak vardır dersek en doğru cevap bu olacaktır.

• quote:

ne demek ki bu? sanki boyut=ebat gibi anlatmısssınız.

Yani bir doğru yok mudur o zmn böyle yorumları da kabul edeceksiniz

mesela benden sonraki bir üye

dünya 17 boyutludur derse bu doğru mu oluyor?
  • quote:

Orjinalden alıntı: £¢h¡n

quote:

İki boyulu bir dünya hayal edin. Mesela bir masanın yüzeyi olsun. Sadece uzunluk ve genişlik var. Bu 2 boyutlu dünyada kare, üçgen, beşgen gibi canlı ve şuurlu varlıklar olsun. Kendi dünyalarında kare üçgeni bizim bildiğimiz üçgen olarak değil düz bir çizg olarak görür. Yine üçgen de kareyi ve diğerlerini aynı şekilde görür. Çünkü yükseklik olmadığından farkı anlayamazlar. Aslında herkes birbirinin aynıdır.

Şimdi olaya müdahale edelim ve kareyi tutup masa yüzeyinden yukarı kaldıralım. Kare gözlerine inanamayacak. Meğer arkadaşları düz çizgiler değilmiş. Arkadaşları üçgen, beşgen miş. Sonra onu kendi dünyasına yani masa yüzeyine bırakalım. Hemen arkadaşlarına koşacak. Onlara bir gücün kendini öteki boyuta götürdüğünü ve arkadaşlarının bir çizgiden ibaret olmadığını anlatacak. Ama arkadaşları inanmayacak. Karenin kafayı yediğini düşünecektir.

Evet.
    İşte görelilik.
    Bazıları tek açıdan bakıyor. Evrenin kaç boyutlu olduğu ispatlamaz ancak vardır dersek en doğru cevap bu olacaktır.

Evren bizi ilgilendirmiyor. Şuan dünyadayız. Boyut= Ölçebildiğin şeylerdir.
    En,boy,hacim'i ölçebiliyoruz değil mi?
    Eeeee zamanıda ölçebilliyoruz o zaman biz 4 boyutlu olan dünyada yaşamış oluyoruz.

• quote:

Orjinalden alıntı: isamel03

quote:

ne demek ki bu? sanki boyut=ebat gibi anlatmısssınız.

Yani bir doğru yok mudur o zmn böyle yorumları da kabul edeceksiniz

mesela benden sonraki bir üye

dünya 17 boyutludur derse bu doğru mu oluyor?

Siz söyleminizi örneklendirebilir misiniz?
    Boyut insanın oluşturduğu bir sınıflandırmaysa Dünya'yı bu sınıflandırmaya tabii tutmak için henüz erkendir.
    Bu konuda genel bir yargıdan söz edemeyiz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Yeni Türkü

Evet 3 boyut, hacim

4. boyut zaman,

5. boyut uzay-zaman (rölativite dediğimiz şey )

6, 7, 8, vsvs gidiyor. Ama bu boyutlar sadece kağıt üstünde var.

Ben böyle biliyorum

• Bence kaç boyutlu olduğu kısmı bilinemez. Çözülmesi imkansız o kadar çok şey var ki bazen düşündükçe düşünmemenin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ama bir şeyler üretenleride merakla takip ediyorum. Ama felsefi olarak yaklaşmak ve buna bir anlam yüklemek en mantıklısı Saygılar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: noxii

Bence kaç boyutlu olduğu kısmı bilinemez. Çözülmesi imkansız o kadar çok şey var ki bazen düşündükçe düşünmemenin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ama bir şeyler üretenleride merakla takip ediyorum. Ama felsefi olarak yaklaşmak ve buna bir anlam yüklemek en mantıklısı Saygılar.

Sorunun büyüklüğü düşünmemize engel değildir. Ağacın tepesine çıkmak için yıldızları hedef almalıyız..
  • Tabikide haklısnız. Hayatımın uzunca bir dönemini felsefe klübünde geçirdim. Düşünmemek insanı insanlıktan çıkartan bir olgudur. Ama bazı konular varki, düşünerek asla bulunamıyor malesef.
  • quote:

Tabikide haklısnız. Hayatımın uzunca bir dönemini felsefe klübünde geçirdim. Düşünmemek insanı insanlıktan çıkartan bir olgudur. Ama bazı konular varki, düşünerek asla bulunamıyor malesef.

bazen de hayret etmemiz gerekiyor galiba haklısınız
  • quote:

Orjinalden alıntı: alperduran217

quote:

Orjinalden alıntı: £¢h¡n

quote:

Evet.
    İşte görelilik.

Evren bizi ilgilendirmiyor. Şuan dünyadayız. Boyut= Ölçebildiğin şeylerdir.
    En,boy,hacim'i ölçebiliyoruz değil mi?
    Eeeee zamanıda ölçebilliyoruz o zaman biz 4 boyutlu olan dünyada yaşamış oluyoruz.

Evren bizi ilgilendirmiyor mu ? O zaman dünyanın kaç boyutlu olduğunu nereden bileceksin ? Sen zamanı hissedebiliyor musun ?
    Göreliliği iyice bir oku ve Burak[Alper] 'in verdiği örneği de...

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.