Şimdi Ara

Dune: Çöl Gezegeni

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
2.552
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bilirsiniz. Frank Herbert'in Dune: Çöl Gezegeni adlı 6 Ciltlik bir serisi vardır. zamanında Mavi Ada yayınları tarafından basılan seri daha sonra başka bir yayınevi tarafından tekrar basıldı. Ben yeni basımları hiç beğenmedim. Kitabın can alıcı pek çok unsurunun isimlerini değiştirmişler. Sanırım çeviri haklarıyla ilgili bir sorun yaşanmış. Frank Herbert öldükten bir süre sonra (hatta epey sonra) oğlu ve başka bir bilimkurgu-fantezi yazarı birlikte Herbert'ın notlarından yola çıkarak makinaların istilasından Atreides'lerle Harkonnen'lerin düşman oluşuna kadar olan süreyi kitaplaştırmışlardı. Bu kitaplar birbirinden bağımsız olmakla beraber, Dune serisinde adı geçen nerdeyse bütün önemli olaylar ve küçük öyküler denebilecek hikayeleri kitaplaştırmışlardı. Bunları da Kabalcı bastı Türkiye'de...
    Dune serisini okuyan neredeyse herkes kitaba hayran kalmıştır. Bugüne kadar bir tek olumsuz eleştiri duymadım. Özellikle son kitapta (Dune'un Kafirleri) yazarın ilk kez yazdığı bir önsöz ve bir sonsöz var. Bugüne kadar okuduğum (Don Quijote hariç) en iyi ve duygulu önsöz ve sonsöz budur.

Şimdi bir öneri:

buyrun kitabı hatırlayanlar hatrımızda kalanlarla tartışalım

En etkilendiğiniz karakter
    en sevdiğiniz karakter
    sizce serinin en can alıcı noktası hangi kitapta ve hangi olaydır
    ve bunun gibi aklınızda kalan paylaşmak tartışmak istediğiniz şeyler...

bekliyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tangrafik -- 28 Aralık 2006; 10:21:09 >

• Bu arada baktım. Yeni baskıları Sarmal yapmış.

Ayrıca daha önce bu konu yazıldı mı bilmiyorum...
    İnternette fanlarının toplandığı biryerlerin olduğunu duydum... ama bulamadım...

Aklıma gelmişken: Fantastik edebiyatta belki de Tolkienden etkilenmeyen tek yazardır. Tamamıyla farklı bir kurgu yapabilmiştir. Çok sevdiğim, taptığım Ursula Le Guin bile bir tolkien etkisi taşır ister istemez... Ama Herbert bir başkadır...
  • Ahhh DUNE dedin ya dostum beni derinden yaraladın, bence şu ana kadar bu fani dünyaya Frank Herbert kadar işinin ehli bir üstad gelmemiştir, DUNE evreni benim en çok sevdiğim evrenlerden biridir, ama fantastik-kurgu demişsin sana o konuda kesinlikle katılmıyorum esasen bilim-kurgu olmasına rağmen HERBERT üstadın ellerinde kendi sınırlarınıda aşarak çevrecilik-politika-psikoloji-din gibi birden fazla değişik konuyuda içine alarak kült bir seri haline gelmiştir. Bu arada fanlarının toplandığı siteyi bulabilirsen lütfen benide bilgilendir Şuan aklım dağınık olduğundan aklımda kalan olaylardan yada etkilendiğim karakterlerden öte sadece favori evi mi yazıcam; her ne kadar başlangıçta Bağlantısız Gezegenlerden olsalarda, ilerde azim/iman ve irade gücü sayesinde minör evlerden biri olup, hatta ve hatta serinin sonlarında sayılı majör evlerden biri mertebesine yükselmeleri sayesinde özellikle ilgimi çeken Bene Tleilax fanatikliği ilede beni oldukça cezbediyor, tek üzüntüm sanırım muhafazakâr çevrelerin aşırı tepkisinden çekinmiş olacakki özellikle dinle ilgili ideolojik kısımları fazla irdelememiş ve tarikatlarını (kusura bakmayın tarikat demek zorunda kaldım dinlerinin gerçek adını yazsam forum kaynayan kazana döner ) yaşam biçimi haline getirmiş olan Tleilaxu kastıda bu konuda en çok etkilenenlerden biri haline gelmiş gönül isterdiki haklarında daha çok yazı/inceleme yapılsaydı. Her ne kadar güvenilir kaynaklardan duymasamda filminin bilgisayar animasyonu veyahut anime olarak çekileceği geldi kulağıma, inşallah şu diyardan göçmeden Kutsal Şehir Bandalog'u (böylemiydi ismi tam hatırlamıyorum özür) kendi gözlerimle görebilirim ve inşallah tasarlayıcılar benim beklentilerimi karşılayabilirler

• Gerçekten de, Dune esasen bilimkurgu olarak tasarlanmış, daha sonra sınırlarını aşarak naçizane bilimkurgu-fanteziye de el el atmış, ve sonra da senin dediğin gibi insanoğlunun sosyal, kültürel, politik, ideolojik (bu biraz zayıf gerçekten de) konularda edindiği birikime dayanarak yapıyı gittikçe güçlendirmiştir.
    Herbert kitaba başlarken bir tek derdi vardır. "Bir tek maddeye bağımlı bütün bir evren" tasarlamak. Bu tek cümle devasa bir tasarım gerektiren, dahası az önce saydığım bütün başlıklardan da beslenmesi gereken (ki bu tehlikelidir, çünkü hakkı verilmediğinde ortaya sakat ve gerizekalı bir çocuk çıkacaktır) zorlu bir projedir.
    Kanımca serinin ideolojik başlıklarda zayıf kalma nedenlerinden biri de soğuk savaşın bütün bir dünya (özellikle de batıda) üzerindeki baskısıdır. Herbert bir sosyalist ya da komünist değildir. Fakat hatırlayın ki, batı ideolojisine yahut kapitalizme dair yapılan en basit, açık fikirli düşünce bile vatan hainliğiyle suçlanıp cezalandırılmıştır.
    Bene Tleilaxu'ya gelince. Bence biraz örtülü de olsa Herbert bu evi de oldukça açık değerlendirmiştir. hele son kitapta ifşa edilen tankların sırrı bütün tahminleri altüst eder niteliktedir. Bene Tleilaxu bu tanklarda melanj benzeri bir maddeyi bile üretebilmiştir sonunda...
    daha anlatacak konuşacak çok şey var... şimdilik bu kadar...

"Suyun kabilemizin suyudur...)

• bir kaç ekleme ve düzeltme yapmak isterim...öncelikle dune kitaplarını ilk SARMAL yayınları basmıştır. 4 cildi bastıktan sonra 5. ciltten itibaren MAVİ ADA basmıştır ve çok da kötü olmuştur. 5. ve 6. ciltlerin çevirisini yapan kişi bir arkadaşımın kuzeni olduğu için çok net biliyorum ki, çevirmen ilk 4 kitabı tamamıyla okumadan bu çeviri işine girişmiştir. elinde sarmal'ın ilk baskıları olup da benim gibi 5. cildi dört gözle bekleyenler okuduklarında hayal kırıklığına uğradılar. birçok kavramın isimleri anlaşılmaz biçimde bu kitaplarda değiştirilmişti ve kitaplarda neredeyse her sayfada dizgi hataları mevcuttu. şimdi baktım sarmal bu 2 cildi gözden geçirip tekrar yayınlamış, bir ihtimal düzeltilmiş olabilir dediğim hatalar...

dune dünyasındaki favorilerime gelince duncan idaho ve fremenlerin tamamını çok severim...bu arada dune'a devam niteliğindeki dizilerin de tamamını okudum, ama orijinal serilerdeki derinliği ve detayı bulamadım. çok güzel eğlencelik kitaplar olmaktan öteye gidemez bu seriler...

• şimdi ideefixe'de serilere bakarken farkettim. alttaki yorumların 2.sine bakın arkadaşlar. benim çevirilerini beğendiğim ilk 3 kitabın çevirmenlerinin bir açıklaması var. sarmal'ın yaptığı 2003 tarihli yeni basımlarda çevirmenlerin onayı alınmadan oynama yapılmış ve çevirmenlere telif ödenmemiş. çok üzücü bir durum...

http://www.ideefixe.com/kitap/tanim.asp?sid=K3UME1035L7EXJHH2O8J

@tangrafik sarmal çevirilerini beğenmemekte haklıymışsın sanırım, çünkü orijinal çevirilere müdahale edilmiş

• quote:

Orjinalden alıntı: the_rion80

şimdi ideefixe'de serilere bakarken farkettim. alttaki yorumların 2.sine bakın arkadaşlar. benim çevirilerini beğendiğim ilk 3 kitabın çevirmenlerinin bir açıklaması var. sarmal'ın yaptığı 2003 tarihli yeni basımlarda çevirmenlerin onayı alınmadan oynama yapılmış ve çevirmenlere telif ödenmemiş. çok üzücü bir durum...

@tangrafik sarmal çevirilerini beğenmemekte haklıymışsın sanırım, çünkü orijinal çevirilere müdahale edilmiş

Hakikaten yahu bende okudum gerçekten ayıp etmişler adamlar, aslında benimde şüphelerim vardı bu konuda, çünki ilk ciltleri (maalesef benim tüm ciltler SARMAL ) okuduktan sonra son ciltlere doğru geçince başlarda kullanılan bazı sıfat/yer isimlerinde değişiklikler farketmiştim ki bu buzdağının görünen kısmı, şu an aklıma gelmeyen ama okurken karşılaştığımda sinirimi bozan bazı anlam kayıplarıda var idi böylesine efsane bir seriye gerçekten yazık edilmiş diyorum...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

bu arada dune'a devam niteliğindeki dizilerin de tamamını okudum, ama orijinal serilerdeki derinliği ve detayı bulamadım. çok güzel eğlencelik kitaplar olmaktan öteye gidemez bu seriler...

Zaten bu serileri Frank Herbert üstad yazmadığı için şahsen fazla bir beklentim yoktu ama DUNE serisini okuduktan sonra akıllarda kalan çoğu soru işareti Hanedan üçlemesi ve Cihat üçlemesinde gideriliyor o yüzden bence kaçırılmaması gereken kitaplar bunlar...
  • quote:

Orjinalden alıntı: Yevaud

quote:

şimdi ideefixe'de serilere bakarken farkettim. alttaki yorumların 2.sine bakın arkadaşlar. benim çevirilerini beğendiğim ilk 3 kitabın çevirmenlerinin bir açıklaması var. sarmal'ın yaptığı 2003 tarihli yeni basımlarda çevirmenlerin onayı alınmadan oynama yapılmış ve çevirmenlere telif ödenmemiş. çok üzücü bir durum...

Hakikaten yahu bende okudum gerçekten ayıp etmişler adamlar, aslında benimde şüphelerim vardı bu konuda, çünki ilk ciltleri (maalesef benim tüm ciltler SARMAL ) okuduktan sonra son ciltlere doğru geçince başlarda kullanılan bazı sıfat/yer isimlerinde değişiklikler farketmiştim ki bu buzdağının görünen kısmı, şu an aklıma gelmeyen ama okurken karşılaştığımda sinirimi bozan bazı anlam kayıplarıda var idi böylesine efsane bir seriye gerçekten yazık edilmiş diyorum...

bence de yazık edilmiş...bu arada benim bu kitaplara ne kadar hayran olduğumu bilen canım sevgilim bana bu serinin ingilizce orijinallerini hediye etmişti geçen sene doğumgünümde. elimde 6sının da ingilizceleri var ama henüz okumaya başlayamadım

bu arada bu kitaplarla ilgili aklımda kalan bir detay da her chapter'ın başında özdeyiş şeklinde bene gesseritler'den, paul atreides'ten ve diğer önemli şahsiyetlerden yapılmış alıntıların gerçekten çok güzel olduğuydu. bir ara kasıp hepsini sırayla bir yere not alma projem vardı ama onu da bir türlü gerçekleştiremedim. ingilizceleri okurken sanırım yaparım

• Beni özellikle etkileyen bir epigraf var.
    Birinci kitapta Jamis'e Ağıt adıyla M'uaddib imzalıydı ve bir bölüm başında yer alıyordu.

Sen ahmaklığının kurbanısın diye biten bir ağıttı.
    bir ara arkadaşımla tişörte basmayı düşünmüştük.
    Bir de Ix'lilerin bir değerlendirmesiydi galiba. Kehanet denen şeyin, süper bir beynin zaman ve uzama tamamen hakim bir bakışla bakıp olasılıkları değerlendirebilmesi olduğundan bahsediyordu sanırım.
    Yok olmuyor. ilk dört cildi 4'er defa okudum 5 ve 6'yı ikişer defa okudum. Ama doyulmuyor kardeşim.
    Bir ara, yolda yürürken Bene Gesseritlerin tek bir bakışla bütün ayrıntıları çözümlemeleri ve değerlendirmelerine benzer birşey yapmaya çalışıyordum. Aynı anda tonla insanı incelemeye çalışmak ne kadar zor bir iş... ama zorlayınca mümkün olduğunu görüyorsun. ama bunun için ya yanında melanj olcak ya da bir kutu ağrı kesici .
    Bir de bana en çok koyan neydi biliyor musunuz? Hançer-i Figan ve Bene Gesserit adlarının değiştirilmesi. ilkinin değiştirildiği kelimeyi hatırlamıyorum. Aziz Anneler Bene Gesserit'in bütün karizmasını öldürmüştü. Ne o öyle rahibe gibi...

• Dostum rion şu ingilizceleri oku da nasıl tadından yenmez birşeymiş kendi dilinden okumak anlat bize. Keşke dil bilgim yetseydi de ben de okuyabilseydim
  • Cihat üçlemesini okudunuzmu? Eğer okuduysanız bir şey sormak istiyorum; okulların kuruluşu ile ilgili bir giriş var ama gelgelelim ne gelişme nede bir sonuç görebildim gerek Ginaz Kılıç Okulu olsun, gerek Suk Doktorları olsun, gerek Bene Gesserit olsun, gerek Mentat Okulu olsun o kadar sığ bir şekilde anlatılıyorki resmen hayal kırıklığına uğradım , siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında?
  • Cihat Üçlemesi'ni okumadım. Ama Corrin Savaşı'nda Bene Gesseritlerin kuruluşunu, daha doğrusu eski büyücü okulunun nasıl Bene Gesserit'e dönüştüğünü anlatıyordu.
    Ama dediğin gibi orda da çok sığ ve coşkudan uzak bir anlatım vardı. Bu arada yanlış anlamadıysam mentatların başlangıcı da bu kitapta. zira Agamemnon'un kendi eliyle yetiştirdiği insan (adını şimdi unuttum) tam bir mentat. hatta Agamemnon'un ona "sevgili mentat'ım diye seslendiğini hatırlıyorum. Ama hepimizin de ortak kanısı sanırım Brian Herbert ve diğer yazar arkadaşın bu işin altından kalkamadığıdır. niyetleri iyi ve kesinlikle yazdıkları ve bizimle paylaştıkları için çok minnettarım. Ama bazen de yetmiyor işte. Üstat Frank yazmadan olmuyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tangrafik -- 29 Aralık 2006; 11:08:49 >

• quote:

Orjinalden alıntı: tangrafik

Cihat Üçlemesi'ni okumadım. Ama Corrin Savaşı'nda Bene Gesseritlerin kuruluşunu, daha doğrusu eski büyücü okulunun nasıl Bene Gesserit'e dönüştüğünü anlatıyordu.

Dostum Corrin Savaşı zaten Cihat Üçlemesinin son cildi

quote:

Ama dediğin gibi orda da çok sığ ve coşkudan uzak bir anlatım vardı. Bu arada yanlış anlamadıysam mentatların başlangıcı da bu kitapta. zira Agamemnon'un kendi eliyle yetiştirdiği insan (adını şimdi unuttum) tam bir mentat. hatta Agamemnon'un ona "sevgili mentat'ım diye seslendiğini hatırlıyorum.

Bir düzeltme yapayım Agamemnon değil Erasmus ve yetiştirdiği insanda Gilbertus Albans

quote:

Ama hepimizin de ortak kanısı sanırım Brian Herbert ve diğer yazar arkadaşın bu işin altından kalkamadığıdır. niyetleri iyi ve kesinlikle yazdıkları ve bizimle paylaştıkları için çok minnettarım. Ama bazen de yetmiyor işte. Üstat Frank yazmadan olmuyor...

O konuda yerden göğe kadar haklısın, aslında okudukça adamların gerçekten uğraşıp emek verdikleri belli oluyor, ama gelgelelim oğlu babasının ulaştığı seviyeye erişememiş ne yazıkki

• Düzeltmeler için sağol...

O kadar laf ettik. Kendimi salak gibi hissettim ya...

yeni kitapların büyük kısmını okumadım... ne yalan söyliyim... ama söylediklerimin arkasındayım
  • quote:

yeni kitapların büyük kısmını okumadım... ne yalan söyliyim... ama söylediklerimin arkasındayım

Zaten yazdıklarında sana katılıyorum ama yeni kitaplar dediğin sadece iki tane üçleme öyle fazla bir kitap çıkmadı yani, her ne kadar DUNE serisinin ihtişamına yaklaşamasalarda seriyi okuyup bitirdikten sonra akıllarda kalan bir çok soru işaretini gidermeleri dolayısıyla hiç çekinmeden tavsiye edebileceğim eserlerdir bence Bu arada adlarınıda yazayım merak edip almak istiyenler için;

DUNE EFSANELERİ ÜÇLEMESİ
    ======================
    1-)Butleryan Cihadı
    2-)Makinelerin Seferi
    3-)Corrin Savaşı

HANEDANLAR ÜÇLEMESİ
    ======================
    1-)Atreides Hanedanı
    2-)Harkonnen Hanedanı
    3-)Corrino Hanedanı

Aklıma gelmişken hemen yazayım Dune 7 olarak çıkartmak istediği kitabı herhalde ömrü yetmediğinden bitiremeyen FRANK HERBERT üstadımızın oğlu konuya el atıp orijinal kitabın taslağına dayanarak DUNE'un ana serisine devam şeklinde iki cilt halinde yeni kitap çıkartmışlar Eğer yine çevirmenlerin bir azizliğine uğramazsak (bakınız; Cihat Üçlemesi==>Dune Efsaneleri Üçlemesi ve Makinelerin Haçlı Seferi==>Makinelerin Seferi v.b. )adları şöle olucak;
    Dune Avcıları (Amerika'da bu yıl yayınlanmış)
    Dune'un Kumsolucanları (2007'de yayınlanması planlanıyor)

En kısa sürede türkiş versiyonlarının elimize geçmesi dileğiyle

• Seriye yeni başlayanlardım ve şu anda 3. kitabı dune çocuklarını bitirmek üzereyim. Bu arada kabalcı yayınevi ilk 6 kitabı yeniden baskısını çıkartmaya başladı. Şu anda ilk 2 kitap satışta bulunmakta. İlk kitabı sarmal, 2. ve 3. mavi ada yayınlarından okudum çevirileri çok kötü değillerdi.

DUNE
    YERLİ KİTAP / BİLİMKURGU
    BİLİMKURGU, FANTASTİK KURGU
    Yazar : FRANK HERBERT
    Çeviri : DOST KÖRPE
    Etiket Fiyatı : 20.00 YTL
    10.00 YTL (KDV Dahil)
    ISBN : 975997117 KABALCI YAYINEVİ
    TÜRKÇE, 638 sayfa, Mayıs 2008

DUNE-MESİHİ
    YERLİ KİTAP / BİLİMKURGU
    BİLİMKURGU, FANTASTİK KURGU
    Yazar : FRANK HERBERT
    Çeviri : DOST KÖRPE
    Etiket Fiyatı : 12.50 YTL
    6.25 YTL (KDV Dahil)
    ISBN : 975997129 KABALCI YAYINEVİ
    TÜRKÇE, 277 sayfa, 10 x 17.4 cm, Haziran 2008
  • 1. kitap yok bulamıyorum...
  • sarmal ın çıkardığı 2000 öncesi ilk 4 kitap çeviri olarak çok iyiydi. çok fazla fremen terim vardır ve hepsine güzel kafiyeli karşılıklar bulmuşlardı. ( 2 3 4 hala bende)

1. kitabı kabalcıdan aldım ve çeviriyi beğenmedim.

birde orjinal bulup okumayı düşünüyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.