Merhabalar, 2 buçuk senedir bir avrupa ülkesinde yaşıyorum. Yaşım 30, ben yazılım mühendisiyim, eşim de psikolog. Bu 2 buçuk yıllık süreçte yaşadığımız yere uyum sağladığımızı düşünüyorum ama kültür farklılıkları açıkçası bu kadar kısa bir sürede değişmedi. Avrupa ülkelerinden bir çoğunu gezme fırsatımız oldu bu süreçte ve çok farklı bakış açıları gördük, farklı insanlar tanıdık. Bu söylediklerimi lütfen yanlış anlamayın ama her ne kadar şartlar burada Türkiye'ye göre güzel olsa da insanın doğup büyüdüğü yer farklı oluyor. Bu arada neredeyse hiç büyük şehirde yaşamadım (üniversite yıllarını saymazsak) Şimdi de acaba dönsek mi yoksa burada kalmaya devam etsek mi diye ikilemdeyiz. Twitter'ı, haberleri neredeyse her gün takip ediyorum, canım ülkem her zamanki gibi kavga, gürültünün eksik olmadığı bir yer. Dönersek muhtemelen büyük şehire taşınmayacağız veya şehrin biraz dışına doğru bir yere taşınırız. Eşimle birlikte aylık kazancımız neredeyse 200k'yı buluyor, bu Türkiye standartlarında gerçekten çok güzel bir kazanç. Açıkçası Türkiye'ye dönüp biraz daha ailelerle, arkadaşlarla vakit mi geçirsek diye düşünüyorum. İleride çocuğumuz olursa belki onun için yurt dışında kalmaya değer ama bilmiyorum, Türkiye'de belli bir kazancın üstünde olunca bazı şeyler daha kolay olur gibi geliyor bana. Öyle hem içimi dökmek istedim hem de sizce ne yapmalıyız fikir almak istedim. |
Dönmek mi, kalmak mı?

-
-
dön dostum türkiye çok güzel
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
samimi bir şekilde söylemek isterim ki gebze tuzla maltepe bostancı kadıköy üsküdar gibi yerlerden en az 3 daire alacak birikimiz varsa bu para aşağı yukarı 30 milyon yapıyor, veya suadiden 8-13 m arasına 2 adet 2+1 de olur, dönün çok rahat edersiniz veya en kötü ihtimalle faiz ve/veya yatırım araçlarına bağlayabileceğiniz 10 milyonunuz varsa dönün. bir de yanlış anlamadıysam buraya dönünce ordaki işinize devam edebiliyorsanız da harika fakat ne yapıp ne edin mutlaka dönmeden ev alın
-
Dönersek çok büyük ihtimalle İzmir çevresi veya sakin bir ege kasabasına dönmeyi düşünüyoruz. Kendim de egeliyim zaten kendi doğup büyüdüğüm yeri bile düşünüyoruz. Şu an direkt bi ev alabilecek kadar birikimimiz yok, bir de benim hayalim müstakil, ufak bahçeli kendi evimizde yaşamak. Bunun için de 20-30k kiraya bir yerde yaşasak 2-3 yıl, sonrasında bir arsa alıp ev yaptırma hayalim var. Aslında maddi olarak Türkiye'de birikim yapmak çok daha kolay bizim için çünkü burada 1600 eur kira veriyoruz, kira masrafımız çok fazla düşecek ve aynı zamanda genel harcamamız da düşecektir. Bu arada evet dediğin gibi şu anki işime maaşım değişmeden Tr'de devam edebilirim.
Genel maddeler aslında şöyle:
- Aile ve arkadaşlarımızın çoğu Türkiye'de. Özellikle aile konusunda çok tedirgin hissediyorum kendimi, bu günleri ailemle geçirmediğim sürece Avrupa'nın daha kolay satın alma gücü ya da vize serbestliği o kadar mutlu etmiyor beni
- Cocuğumuz oldunda her ne kadar Tr eğitim sistemine güvenmesem de buraya da güvenemiyorum. Tr'de vatanını seven, Atatürkçü bir birey yetiştirme şansım daha fazla diye düşünüyorum, en azından ben öyle yetiştim
- Birikim yapma şansımız Tr'de daha fazla
- Kendi evimizde yaşamak istiyoruz artık, Avrupa'da da bunu başarabiliriz uzun süreli kredi imkanları var ama bu beni ne kadar mutlu eder bilmiyorum üstteki maddelerden dolayı
--
Avrupa'da yaşamanın artıları ise;
- Nispeten daha güvenli, hak hukuk adalet var diyebilirim
- Yediğimiz içtiğimiz şeyler daha kaliteli (Ama Tr'ye dönünce de benzer kalitede olur diye düşünüyorum)
- Shengen bölgesinde yaşadığımız için rahatça seyahat edebiliyoruz
- Alım gücü yüksek, enflasyon yok
Bu tabloya göre karar vermekte zorlanıyorum gerçekten, bir gün tabiiki bir karar vericez ama yorumlarınız gerçekten benim için altın değerinde
-
Hangi ülke olduğunu yazmamışsin ama tahminim Hollanda. İlk olarak ne yapacağından bağımsız oradan ev alman lazım. Hatta 2.5 yıl olmuş çok geç bile kalmışsın. Şimdiye kadar çok daha fazla birikim yapabilirdin ev alsaydın. Ev seçiminde dikkat edeceğin şey kolayca kiraya verilebilecek merkezi bir yer olması ve kira/ev fiyatı oranının yüksek olması. 30 yıllık kredi ve aylık 1000 Euro taksiti gecmemeye dikkat et. Bu da 250.000 Euro civarındaki dairelere bakacağın anlamına geliyor. Bunu yaparak öncelikle aylık 600-700 Euro tasarruf etmeye başlayacak ve kendi evini ödeyeceksin.
Sonrasında mümkünse eşinin üzerine de yine aynı sartlarda kolay kiraya verilebilecek 150.000 Euro civarı (stüdyo bile olur) bir daire daha alacaksın. İkinizde maaşlı çalıştığınız için ve maaşlarıniz nispeten iyi olduğu için ilk ev ile 1600 Euro'luk kiradan da kurtulduğunuz için bankalar kredide sorun cikarmayacaktir. İkinci evi hemen kiraya verip kirasiyla taksidini ödeyeceksin (hatta üste 3-5 sana kalabilir bile)
Bunları yaptıktan sonra eğer Türkiye'ye doneceksen (tavsiye etmem ama karar senin) ilk evi de kiraya vereceksin. Avrupalı iyi maaşlı kiracılar bulursan (ki bildiğin gibi Avrupa'da kiracıyı seçmek için mülakata bile sokabilirsin) gözün arkada kalmadan dön ülkene. Ama guvenmiyorsan bul bir emlakçı ufak bir komisyon karşılığı ilgilensin dairelerinle.
Türkiye'ye döndüğünde tüm giderleri düştükten sonra muhtemelen iki daireden eline toplam 300-400 Euro geçecek başlangıçta. Sonrasında bu artarak devam edecek. Ve Avrupa'da taksitleri ödenen her yıl değerlenen iki daire sahibi olmuş olacaksın. İlerde çocukların için güzel bir miras.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Yanlış anlamayın ama yazdıklarınızda şöyle bir çelişki var. Uyum sağladığınızı söylüyorsunuz, fakat sosyal hayatınızın tamamı hala Türkiye'de. Maslow'un piramidine göre sosyal yaşam temel barınma ve güvenlik ihtiyaçlarından hemen sonra geliyor. Yazdıklarınıza bakılırsa da siz bu adımı henüz aşamamışsınız, yokluğunu hissediyorsunuz.
Kararınız ne olacak bilmiyorum, fakat Avrupa'da kalıp, mutlu olabilmek için sosyal hayatınızı yaşadığınız ülkede kurmuş olmanız gerek.
-
sakın dönme sakın
-
Bahsettiğiniz maaş civarında Türkiye’de yaşıyoruz. Kira derdimiz de yok. Evet dediğiniz gibi Türkiye’de bu gelir düzeyiyle yaşamak ekonomik anlamda rahat ama kesinlikle güvenli değil bence. Özellikle çocuklar daha ilkokul çağında olduğu için biz Avrupa’ya gitme çabasından vazgeçtik ama giden birisinin de dönmesi gereksiz olur gibi geliyor bana.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar

dön dostum türkiye çok güzel
|
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X