Şimdi Ara

doğru mu koşuyoruz ? >kondisyon kazanmak için nereden başlamak gerek ? <

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.003
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

ara ara ağırlık çalışan koşu yapan birisiyim ama son zamanlarda sigarayı da bırakmamla beraber yıllardır olmayan kondisyonumu geri almaya karar verdim. Ağırlık çalışma konusunda kendime yetebilecek düzeye geldim ancak koşma konusunda hiç bir bilgim yok. Band üzerinde yaklaşık yarım saat koşuyorum ( çoğu yürümekle geçiyor ama kendimi avutuyorum işte ) ama aklıma takılan bi kaç şey var. Herşeyin bir tekniği var bu işin de olmalı diye netten aramaya koyuldum. Bazı sitelerde yanlış koşu halinde kalpte büyüme gibi ciddi hasarlar oluşabileceği gibi bilgileri gördükten sonra buraya; tecrübeli insanlara sormaya karar verdim.

Yaklaşık 6 yıllık tiryakiliğim sonucunda tahmin ediyorum 70 yaşında ki bir adamın kondisyonuna sahibim. Bunu en sağlıklı şekilde düzeltmek istiyorum. Kondisyonumu en yukarıya çıkartmak için nereden başlamalıyım, nasıl yapmalıyım ?

Arkadaşlar yorumlarınız benim için çok önemli, şimdiden teşekkür ediyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VeliBaba42 -- 29 Nisan 2010; 22:28:50 >

• yorum yapacak birileri yok mu
    Diger denek ise sanki ko$u bandinin ustunu dovuyor gibi ko$uyordu. lap lup lap lup sesleri salonu inletiyordu.
    Sonralarda ben de ayni $ekilde rahat ko$abilmek icin de ayak, on bilek ve diz alti kaslarina yuklenecek egimli yava$ ko$ularla o bolumdeki kaslari guclendirdim.
    Fakat dogru mu yaptim yanli$mi bilemiyorum. Sadece artik daha rahat ko$uyorum diye hissediyorum :D
  • kondüsyon günden güne gelişir birgün yarımsaat koşarsın ertesi gün bunu 5 dakika felan artırırsın koşu bandında yürümeyi bence bırak 5 dakika koşmak yarım saat yürümekden bin kat daha iydir ilk günlerde kendini zorlama 5 dakika koşabiliyosan koş o 5 dakikayı yarınsı gün 6 dakikaya yada gücün yetteceği derecede yukarlara taşı günden güne bu iş kolaylaşacaktır zaten ayrıca kilo oranını barfikslerlende sınamaya çalış evde spor yapanlar için hep söylerim barfix ve koşunun yerini hiç bişe alamaz
    İçtenliksiz, Sevgisiz, Pespaye, Paçoz isen, Evimize Gelme!
    Çilehanedir Burası, Hoşgörü Dergâhı Değil!
    Ahde Vefa Bilmez, Tövbe Tutmaz isen, Sakın Gelme!
  • spor yapmak çok güzel birşey ama bilinçli yapıldığında.
    her insanın kendine göre kapasitesi vardır ki bu kapasite zaman içerisinde bile değişir.
    koşma hızına (veya yürümene) kalp ve solunum sistemin karar vermeli (kabaca nefesim bu kadar yetti deriz ya onun gibi birşey)
    ilk başta 220-yaş:x bu x değeri senin dakikada en fazla atacak kalp hızın ( iyi bir sporcu isen 10 ekleye bilirsin, sopra yeni başlıyorsan 10 çıkaracaksın) ya da dakikadaki en çok nabız sayın
    bu x değerinin(+- 10) % 65-75 ile spor yaparsan senin için faydalı olur. (daha profosyonel insanlar çok daha karmaşık proğramlar uyguluyor)
    performans artırmak için 2-3 ay sonra interval çalışmalarına başlayabilirsin (bu konuda yeterli bilgiye sahip değilim nette kaynaklar var araştırabilirsin)
    ör: benim için 200-25: 195 haftada 3 gün spor yapmaya dikkat ediyorum (orta derecede spor yapıyorum) 195 in %70 i 136 ya denk geliyor ben bu nabıza yakın değerlerde spor yapıyorum.
    kimi için bu aralık hızlı yürümeye denk gelir kimi için koşmaya.
    hesap kitap beni bozar dersen kabaca spor yaparken şarkı söyleyebilmelisin veya rahat konuşabilmelisin.

haftada en az3 en fazla 5-6 gün spor yapılmalı
    spor süresi en az yarım saat
    en fazla 1.5 saat olmalı
    ve spor süresin 3 eşit aralığa bölerek uygulamalısın yani 3*10 dk: 30 dakika gibi ( 10 dk spor 2-3 dk dinlenme....)
    spora başlamadan önce mutlaka ısınma yapılmalı

• Hergün kendini biraz daha zorla , ama bilinçli bir şekilde tabikide. Ben kondisyon yapıcam diye ölü haldeyken kaslarını zorlamaya kalkma , altından kalkamayacağın şeylere yol açar bu durum. Kendini toparlaman 6 ayı bulur sonra bi yırtılmada.

Günden güne 1 - 2 dakika arttırabilirsin koşma süreni. Böylece kendini fazla zorlamış olmassın. Kişilerde kimi günler performans düşüklükleri görülebilir , böyle halsiz kaldığınız durumlarda kendinizi fazla zorlamayın illaki 1 - 2 dakika fazla koşacağım diye ..
    eğer kendini çok zorlarsan sakatlanma ihtimalin var. herhangi bir ağrı olması durumunda (özellikle hamlama)
    en az 1 gün hiç spor yapmayacaksın
    çalışmalar sırasında spor yapmak kadar dinlenmek te önemli bunada dikkat etmek lazım. spor yaparken kaslarımızı
    daha kuvvetli çalışmak için uyarmış oluyoruz. kaslar buna kendi yapısını kuvvetlendirerek cevap verecektir.
    bu işlem ancak dinlenme döneminde olabilmektedir. bu dönemde normalden daha fazla protein tüketmek kasların
    kendi yapısını düzenlemesi için hammadde sağlayacaktır. sonuç olarak spor yapmak kadar dengeli beslenmek te önemli

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayihani -- 1 Mayıs 2010; 19:31:42 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ::ExtremE::

önerileriniz için teşekkürler ancak koşarken bir anda hızlı koşmaya başlama ya da bir anda yavaşlama tarzında şeyler diyorlar bunlar ne kadar doğru?

Kesinlikle sağlam bir antremana sahip değilseniz ani hızlanma ve yavaşlamalardan kaçının. Zira bunları biz uzun süren kondisyon yüklemelerinden sonra gerçekleştiriyoruz. Bunun nedeni ise kuvvet. Kuvvet çalışması şeklinde bi yerde aniden durup , aniden kalkabilmek. Futbolun vazgeçilmez kuralı ;)
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.