Şimdi Ara

DNA TESTİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
2.999
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bu konu bana açıkcası saçma geliyor yada ben yanlış biliyorum.
    DNA testleri %99 yada %99.9 gibi bir olasıkla doğru sonuç veriyor diye biliyorum.Eğer öyle ise geriye çok düşük de olsa bir ihtimal kalıyor.Bu neden gözardı edilebiliyor yada ben mi yanlış biliyorum %100 mğ sonuç veriyor

• %100 doğru sonuç vermiyor. Ama yanılma payı istatistiksel olarak ihmal edilebilecek kadar düşük olduğu için doğru kabul ediliyor.

Ama hukuki bir konu varsa durum değişebilir. Bu konuda şunu örnek verebilirim. Amerikada ünlü sporcu D.J. Simpson davası: Eşini öldüren bıçağın üzerindeki kanın, DNA incelemesi ile Simpsona ait olduğu kanıtlanmıştı. Ama DNA incelemesinin milyonda 9-10 gibi bir yanılma payı vardı. Avukatları bu konunun üzerine giderek DNA analizini kesin delil statüsünden çıkardılar ve adam beraat etti.
  • Hiç bu yönden bakmamıştım olaya, ama bence Target Human'in dediği doğru. Bu ufak hata payı karşısında çok büyük bir ihtimali ihmal etmek, garip bir durum olur. Çünkü DNA testleri özellikle suçluların yakalanmasında en iyi yöntem denilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kant -- 5 Mart 2007; 19:52:48 >
  • Haklsınız tabiki ufak hata payı karşısında %99 u ihmal etmek anlamsız gibi ama sonuçta ya o %1 olursa
    Target Human'ın bahsettiği olaydaki gibi kesin bir delil değil bencede.
    Çok merak ediyorum acaba o %1 in gerçekleşmiş olduğu bir vaka olmuşmudur.
  • ABD'de DNA test sonuçları AABB tarafından akredite edilmiş bir laboratuarda %99'un üzerinde sonuçlandığı takdirde cinayet, tecavüz, babalık, vb. davalarda kesin delil olarak kabul edilmektedir. Örneğin bu kesinlikte rapor alan 78 idam mahkumu son beş yılda suçsuzluklarını kanıtlamış ve serbest kalmışlardır. Identigene bir adım öteye giderek raporlarında %99,9 kesinliği garantilemektedir.
    ancak Türkiyede durum daha farklı sanırım

türkiye için şu bilgileri vermişler
    Resmi işlemlerde belge özelliği taşımaz. Müşterilerimiz örnekleri kendileri aldıkları için T.C. mahkemelerinde delil olarak kabul edilmez.
    yani durum yine Türkiyede böyle ...ama avrupada böyle...
  • biyerde okumuştum gene milyoda ya da milyarda 1 oluyor sanırım bir insanın farklı yerlerinden alınan dna sı farklı olabiliyor. bununla ilgili amerikada bazı davalar düşmüş.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.