Şimdi Ara

Discord, Roblox ve Wattpad yüzlerce gündür erişime engelli

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
25
Cevap
0
Favori
788
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Discord, Roblox ve Wattpad yüzlerce gündür erişime engelli
    Geçtiğimiz yıl alınan kararlar doğrultusunda Discord, Roblox ve Wattpad gibi dünya çapında milyonlarca kullanıcısı olan platformlara Türkiye’den erişim engeli getirilmişti. Farklı dönemlerde erişime engellenen platformlar, 175 günü aşkın bir süredir kapalı kalmaya devam ederken henüz ne zaman açılacaklarına dair bir bilgi bulunmuyor.

Yüzlerce gündür kapalılar

12 Temmuz 2024’te erişime engellenen Wattpad, Türkiye’de 264 gündür, 7 Ağustos 2024’te erişime engellenen Roblox, Türkiye’de 238 gündür ve 9 Ekim 2024’te erişime engellenen Discord ise Türkiye’de 175 gündür engelli durumda.

Neden erişime engellendiler?

Yazarların hikayelerini yayınladığı çevrimiçi platform Wattpad, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının talebi üzerine 5651 sayılı Kanunun 8/A maddesi kapsamında, Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliğinin 12 Temmuz 2024 tarihli ve 2024/6507 sayılı kararıyla erişime engellenmişti. Neden engellendiğine dair resmi bir açıklama yapılmadı.

Kullanıcıların metin, ses ve video üzerinden iletişim kurabildiği Discord ise 5651 sayılı Kanunun 8. maddesi kapsamında, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğinin 9 Ekim 2024 tarihli ve 2024/12907 sayılı kararıyla erişime engellenmişti. Discord’un erişime engellenme nedeni olarak ise “çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik” suçlarına işaret edilmişti.

Ayrıca Bkz.WhatsApp duruma müzik ekleme özelliği geliyor

Ortaokul ve lise çağındaki gençler arasında epey popüler olan Roblox ise Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Ağustos 2024 tarihli ve 2024/5282 sayılı kararıyla erişime engellenmişti. Roblox, Minecraft'a benzer grafiklerle online oyunlara ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Aktaş, Wattpad'in Türkiye'de temsilciliği olmadığını, çocukların cinsel istismar, şiddet ve zorbalık gibi temalara maruz kaldığını dile getirmişti. 18 Temmuz’da Roblox, "Durumu ve Türkiye'deki Wattpad kullanıcılarının erişimini yeniden sağlama seçeneklerini gözden geçiriyoruz” demişti. Ancak bugüne kadar herhangi bir gelişme yaşanmadı.

Discord ve Roblox özelinde bu yılın başında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bir görüşme trafiği yürütülüyor eğer o anlamda doğru yere gelirsek onların tekrar hukuki süreç sonucunda açılması söz konusu olabilecek” ifadelerini kullanmıştı. Henüz bu süreç hakkında güncel bir gelişme bulunmuyor.

• Kanunlara uysunlar onlar da

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne yalan diyim eksikliğini hissetmedim kanuna uymuyorlarsa yapacak bir şey yok.

Referans Paylaşım Konuları:
    https://forum.donanimhaber.com/referans-paylasim-konulari--160239311
  • Yasaklayınca bir şeylerin düzeleceğini düşünen insanlardan bir şey beklememek lazım. Günün sonunda isteyen giriyor.

• Diğerleri umurumda değil de çocuklarım roblox un açılmasını bekliyor, bazen çıkan dedikoduları onlara söylüyorum yakında açılacak diye bana hesap soruyorlar artık, hani açılacaktı diye. :)

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiletosman -- 2 Nisan 2025; 23:1:17 >
  • Yasaklanması hoş değil. Kendi perspektifinizden bakın. Diyelim ki çok sevdiğiniz ve sizin için kullanışlı olan bir uygulama yasaklanıyor. Siz de tepki verirsiniz. Fakat bu uygulamaların da gerekli önlemi alması lazım. Onlar Türkiye pazarını düşünmüyorsa, Türkiyenin de onları düşünmesi anlamsız. Ek olarak nedendir bilmem, Google hesabımda deep webe sızan bilgiler bölümüne baktığımda verilerimi sızdıran ilk sitenin Wattpad olduğunu gördüm. Güvenlik önlemi bile bu kadar zayıf bir site beni düşünmüyorsa, benim de onu düşünmem için bir sebep yok.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Wattpadın yasaklandığı yerde Türk dizilerinin de yasaklanması lazım. Güvenlik önleminden bahsediyorsunuz fakat E-devlet üzerinden kaç kere veri sızıntısı oldu haberiniz yok galiba. Malum yerlerde hepimizin Kimlik bilgisinden adresine kadar bilgisi var.

• Bu kadar süre geçmesine rağmen kendi kafalarına göre takılıp hizmet verip para kazanacakları ülkelerin kurallarını tınlamıyorsalar açılmalarına gerek yok demektir.
    Aynı firmaların abd'de yada avrupa'da tıpış tıpış devlete denetimine tabi oluyorlar bir sormak lazım.

• Fhalei kullanıcısına yanıt
    Dostum hepsinin gayet farkındayım rahat ol. Wattpad'deki o pis hikayeleri yazanlarla bu dizileri yazanlar aynı zihniyetteler. Bana sorarsan iki tarafı da direkt imha etmek lazım. Adam olmaz çünkü bunlar. Alkolü sansürleyip her bölümde farklı adamın yatağına giren kadınları senaryo diye millete yutturan adamların zaten hiçbir şeyi yasaklamaya hakkı yok. E-devlet verileri benim için ne kadar önemliyse, diğer uygulamaların ve sitelerin çaldırdığı veriler de o kadar önemli. Mesele "bu bunu yaptı da bu da bunu yaptı hadi ona da konuşsana!" meselesi değil, bilinçlenme meselesi. O da çaldırdı ona da ceza kesilmeli, diğeri çaldırdı diğerine de.

• Şöyle söyliyim, devletin benim discorda girmem ile hiçbir sıkıntısı yok, asıl problem çocukların buralara elini kolunu sallaya sallaya girebilmesi. Şu anda kolay yollardan girilebiliyor. Bu yüzden şu anki yasak pek mantıklı değil, ama giriş yolu zor olsa durum farklı olurdu, engel daha bir tutarlı olurdu. Acaba her gün internete daha ilk girişte bir türev integral diferansiyel sorusu sorsa falan nasıl olurdu, çözemeyince hocaya sormalar falan, çözünce 24 saatlik pas alıyorsun sıfır engel nereye girmek istersen gir... bir çocuğun sorusunu çözmenin cezası kaç yıldan başlardı acaba... (edit: bu iş yatar, yapay zeka diye bişey var)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bluemersini -- 3 Nisan 2025; 01:28:14 >
  • en temizi kuzey kore internet yok :) program files , belgelerim ,

• Bizim insanımız kendi işine gelmeyen şeyler yasaklansın istiyor ama yasaklar kendi alanına girince ortalığı yıkıyor.

• Artık açılması gerek ses çıkarma vakti!

• Fhalei kullanıcısına yanıt
    e-Devlet'ten veri sızıntı iddiaları FETÖcülere ait. e-Devlet'ten hiçbir zaman veri sızıntı gerçekleşmemiştir. Bakanlık olsun yetkililer olsun çokça açıklama var. Israrla algı oluşturmaya çalışmak, ülkemize fayda sağlamaz...

• Olur böyle şeyler. Efendi olup kanunlarımıza uymalılar.

• Discord'un yasaklanması onlardan çok bizi etkiliyor. Bir çok yazılım geliştiricisi grubu Discord üzerindeydi ve erişemiyorum.

• Biz kendimize sahip cikamiyoruz. Internet de yasaklanmali, insanlari kotu etkiliyor (!)

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.