Aracımın direksiyonunda bozuk yollarda aşırı bir titreme vardı,rotcuya götürdüm,aracı kuyuya aldık adam aracın altına girdi bana da direksiyonu sola güçlü bir şekilde küt küt küt diye vurdurmamı söyledi bende dediğini yaptım,sonra aynı şeyi sağ için yaptım.8-9 kez sağa bi o kadarda sola tam güçle küt küt diye acı acı direksiyonu sona vurdurdum.Sorunu bulamadı adam.Servise gittiğimde amortisor patlak olduğu için titreme olduğunu öğrendim amortisör değişti sorun ortadan kalktı.Serviste sormayı unuttum şimdi sizlere sorum şu,bu usta bozuntusunun bana yaptırdığı işlem araca zarar vermişmidir?
usta fişeklere bakmış ama bakma yöntemi yanlış.
öyle bakılmaz.
aracın altından levye ile teker kastırılır, oynuyorsa belli olur zaten.
Yok vermemiştir sadece biraz hidrolik pompasını zorlamıştır.
Araçların yürüyen düzeni bu kadar narin degildir .Düşünün günde ne çukurlara tümseklere giriliyor.Dediğin kadar ufak seyde bozulacak olsa sanayiden çıkamazdık.
yok o kadar küçük zorlamalarla zarar gelebilecek birşey değil...
adamın elinde ekipman yok, elektronik cihaz yok elinden ancak o kadar gelmiş. eski yöntemlerle yeni nesil otomobilleri anlamaya çalışmış. olmaz tabi.ahşap halı dokuma tezgahı halı fabrikasında ancak dekoratif bir aksesuar olur. onun yöntemleri de yeni nesil arabalarda işe yaramaz tabi.
o bir usta bozuntusu değil. sadece kendisini mesleğinde geliştirmemiş bir insan. aracınıza da bir şey olacağını sanmam.
Arkadaşlar zarar vermez diyorsunuzda belki 10 kere tüm gücümle küüt küüt diye direksiyonu vurdum sağa ve sola içim cız etti.Adamda bi şey olmaz devam et devam et diyor
Arabanızın direksiyon sistemi hidrolik veya elektrik destekli direksiyon ve mekanik mi belirtmemişsiniz.Mekanik ise pek zararının olacağını sanmam ama hidrolik veya elektirk destekli direksiyon ise zararı olabilir çünkü; benim araıcın kullanma klavuzunda direksiyonu kesinlikle tam tur çevirp uzun süre bekltmeyin bu direksiyon sisteminize zarar verebilir şeklinde ibare var.Ayrıca hidrolik direksiyonlarda tam turlarda servo motorunda zorlanma veya artık eskime bilirttileri varsa vuuııınnnn benzeri ses gelir.Bu ve buna benzer bir şey başlamışssa sorun var demektir.Yoksa sorun yoktur.
quote:
Orijinalden alıntı: yavuzhz
Arabanızın direksiyon sistemi hidrolik veya elektrik destekli direksiyon ve mekanik mi belirtmemişsiniz.Mekanik ise pek zararının olacağını sanmam ama hidrolik veya elektirk destekli direksiyon ise zararı olabilir çünkü; benim araıcın kullanma klavuzunda direksiyonu kesinlikle tam tur çevirp uzun süre bekltmeyin bu direksiyon sisteminize zarar verebilir şeklinde ibare var.Ayrıca hidrolik direksiyonlarda tam turlarda servo motorunda zorlanma veya artık eskime bilirttileri varsa vuuııınnnn benzeri ses gelir.Bu ve buna benzer bir şey başlamışssa sorun var demektir.Yoksa sorun yoktur.
Aracımın direksiyonu standart hidrolik direksiyon benim aracımın kullanım kitapçığında da böyle yazıyor o yüzden merak ediyorum bende.
Hidrolik pompası araç çalışırken 2-3 sn beklemeleri tolere edebilir. 5-10 sn beklemek tabii yanlış. Ama anladığıma göre araba çalışır vaziyette değil ve ön tekerlerde balans plakalarını üzerindeydi veya askıdaydı.
Bu durum eğer zarar verecekse direksiyon miline zarar verir. Bir binek otomobilde en zayıf nokta direksiyon milindeki eklemlerdir. Kazada kopmak ve sessiz olması için tasarlanmışlardır, üniversal eklemler genelde plastik bir yuvanın içinde hareket eder, veya hareketli parça rekorları plastiktir. Takviyesiz direksiyonun kuvvetlerine uzun süre dayanacak şekilde tasarlanmadığı gibi böyle zorlamalara pek gelmezler de.
Belki hiç bir zaman farkedilmeyecek bir saplantıyı aşılamak gibi olmasın ama motorun çalışmadığı sessiz bir ortamda 2-3 mm aralıklarla hızlıca sağa sola sallamaya çalışın simidi. Seste bir farklılık, simitte hafif bir vuruntu yoksa bu seferlik kurtardınız. Yok eğer çok küçük bir boşluk veya ses varsa bazı eklemlerdeki millerin sıkma vidaları vardır, sıkılabilir. Ancak uzun iş.
Araba çalışmazken direksiyonu nasıl kıracak kilit yokmu
quote:
Orijinalden alıntı: Karbon 12
Hidrolik pompası araç çalışırken 2-3 sn beklemeleri tolere edebilir. 5-10 sn beklemek tabii yanlış. Ama anladığıma göre araba çalışır vaziyette değil ve ön tekerlerde balans plakalarını üzerindeydi veya askıdaydı.
Bu durum eğer zarar verecekse direksiyon miline zarar verir. Bir binek otomobilde en zayıf nokta direksiyon milindeki eklemlerdir. Kazada kopmak ve sessiz olması için tasarlanmışlardır, üniversal eklemler genelde plastik bir yuvanın içinde hareket eder, veya hareketli parça rekorları plastiktir. Takviyesiz direksiyonun kuvvetlerine uzun süre dayanacak şekilde tasarlanmadığı gibi böyle zorlamalara pek gelmezler de.
Belki hiç bir zaman farkedilmeyecek bir saplantıyı aşılamak gibi olmasın ama motorun çalışmadığı sessiz bir ortamda 2-3 mm aralıklarla hızlıca sağa sola sallamaya çalışın simidi. Seste bir farklılık, simitte hafif bir vuruntu yoksa bu seferlik kurtardınız. Yok eğer çok küçük bir boşluk veya ses varsa bazı eklemlerdeki millerin sıkma vidaları vardır, sıkılabilir. Ancak uzun iş.
Hocam araç çalışıyordu arabayıda havada tutan herhangi bir şey yoktu.Normal düz yolda direksiyonu tüm gücünüzle küt küt küt diye 10 kere sola sonra sağa vurdurduğunuzu düşünün.
Şimdi direksiyonu çok hızlı en sağdan en sola veya en soldan en sağa doğru çevirince bir gıcırtı geliyor.Kapı gıcırdaması gibi sanki yağsız kalmış metaller birbirine sürtüyor gibi.Bununla ilgili olabilir mi?Ya da bu olaydan sonra algıda seçicilikten dolayı ben mi bu sesi yeni farkettim bilmiyorum.Çok yüksek gelmiyor ses ama içerde biyerde inceden gıcırdıyor.
Aşırı bir şekilde sona vurdurulursa keçeler ve hortumlar zarar görebilir.
gün içinde zaten o hareketi algılayamadan yapıyoruz...hiç bir zararı yoktur.çünkü direksiyonu çok çevirince "dayamalara"değiyor..dayanıyor..... amma o şekilde beklemek zararlıdır.(zaten kitapçıklarıda öyle der)...o şekilde beklersek pompaya ve kutuya zarar verir..emniyet sübabını zorla açmak zorunda kalır buda pompaya aşırı yük bindirir..bazı sistemler sıvıyı(konan yağ)keser buda mahzurlu yağsız kalan paletler zarar görebilir... sağa sola vurdururken usta bazı şeyleri kontrol etmiştir genelde onunda yöntemi odur..genelde....tabiii...muayene istasyonundaki sağ-sol vibratörü kadar zarar vermez...müsterih olun....
zannetmıyorum zarar verecegını
hepımız yapıyoruz yerı geldıgı zaman ıster ıstemez o sona vurdurma hareketını bence o vurdurmadan cok buyuk zarar gelmez o kadar kıbar degıl araclar ama ılla kafanda soru ısaretı varsa ve ıcının rahat olmasını ıstıyorsan direksiyon kutusuna baktır kecelerı zorladıgından dolayı kecelerden falan hıdrolık kacagı olabılır hatta kacagı tespıt etmezsen daha da cok masraf acabılır dıreksıyon kutusu yagsız kalırsa bı baktır guzel bır ustaya kafan rahat olsun
anlık vurdurmalardan bir sorun olacağını sanmam ama 1-2 sn dn fazla dipte tutmayın pompaya zarar verir.tam kırık şekilde park edip bırakmayın vs vs.
o usta bozuntusu dedigin adam o servisteki mahmutlarin 10 tanesini cebinden çıkarir.(kanimca) yetkili serviste hiçbir ustalik yok sadece tak kabloyu bilgisayar bulursa bi üniteyi kompile degiştirelim 2600 lira vs yani ustaliktan filan anladiklari yok sözüm meclisten dişari ...
demem o ki o şahis senin aracindaki arizayi bulamadi direksiyonunuda saga ve sola sana kendi elinle sert vurdurtu diye usta bozuntusu deme yaniliyor olabilirsin haklida olabilirsin .. yaniliyor olma payin yüksek kanimca Teşekükürler..
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme