Merhabalar herkese. Başlıkta da belirttiğim gibi kafama takılan bir soru var. Diploma notu ne kadar etkiliyor? Kendimden bahsedecek olursam şu anda 12.sınıftayım ve son 6 aydır hayatımda hiç çalışmadığım kadar ders çalışıyorum. Yani üniversite sınavında iyi netler çıkartacağıma dair inancım var.
Fakat diploma notu beni düşündürüyor. Çünkü dediğim gibi son 6 aydır ders çalışıyorum. Lisenin geri kalanında yattım desem yalan olmaz. Şu anda 9-10-11'in yıl sonu ortalaması 86 civarı geliyor. 12.sınıfıda eklesek 87 olur belki. Bunu 0,6 işe çarpınca ise 52 yapıyor. Yani OBP. 60 üzerinden 52 OBP beni ne kadar etkiler? Bu soru kafama takıldıkça ders çalışma motivasyonum azalıyor çünkü istediğim bölüm için bu OBP /diploma notu epey düşük sayılır. Çünkü en iyi üniversitelerden birinde bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum. (Boğaziçi, Bilkent vb.) Bunun içinde Sayısalda ilk 1000'e hatta 600'e girmem lazım. Yani soruyu şöyle açayım. 88 diploma notu ile ilk 1000 hayal mi? Değilse de kaç net yapmam gerek? Bu konu aklıma takıldıkça ders çalışma isteğim kaçıyor o yüzden beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Saygılar. |
Diploma Notu ve Önemi
Üniversiteye giriş sınavındaki başarı, geleceğinizi şekillendirmek için önemli bir faktördür. Diploma notu, akademik başarının temel göstergelerinden biridir ve üniversite başvurularında ve kariyer fırsatlarında önemli bir rol oynar.
75 Diploma Puanı Kaç YKS Puanı Getirir?
75 diploma puanı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) yaklaşık olarak 480-500 puan aralığında bir karşılığa sahiptir. Ancak bu puan aralığı, sınavın zorluğuna, adayların genel başarı seviyesine ve üniversitelerin kontenjanlarına göre her yıl değişebilir.
Diploma Notunun Etkisi
Diploma notu, üniversite yerleştirmelerinde %40-60 oranında bir etkiye sahiptir. Bu, YKS puanının dışında kalan önemli bir orandır. Yüksek bir diploma notuna sahip olmak, üniversitelerin istediği bölümlere yerleşme şansını artırır.
Yüksek Diploma Notunun Avantajları
- Prestijli üniversitelere ve bölümlere yerleşme olasılığını artırır.
- Burs ve diğer mali destek biçimlerine hak kazanma şansını yükseltir.
- Mezuniyet sonrası kariyer fırsatlarını genişletir.
Diploma Notunun Düşük Olması
Düşük bir diploma notu, üniversite yerleştirmelerini engelleyebilir veya tercih edilen bölümlere yerleşmeyi zorlaştırabilir. Ancak bu, akademik yolculuğun sonu anlamına gelmez. Alternatif yollarla üniversiteye devam etmek mümkündür.
Sonuç
Diploma notu, üniversite yerleştirmelerinde önemli bir faktördür ve gelecekteki akademik ve mesleki fırsatları etkileyebilir. Yüksek bir diploma notuna sahip olmak, hedeflerine ulaşmana yardımcı olabilir. Ancak düşük bir diploma notu, alternatif yollarla üniversiteye devam etmeni engellemez.