Çavuş
Tarihinde Katıldı
Toplam: 3456 (Bu ay: 15)
Yurt Dışı Yüksek Lisans Başvuru Rehberi
Selamlar, bu yıl Bilkent hukuktan mezun oldum ve üç hafta içerisinde KU Leuven'de yüksek lisansa başlayacağım. Her ne kadar forumun üye sayısı giderek azalsa da de bir gün google'a "Yüksek Lisans Başvuru" yazan birisi bu konuyu görebilir, ona yardımcı olabilir.
Genel Bilgiler
Yüksek Lisans Başvuruları Ne Zaman Olur?: Genel olarak Eylül-Ekim gibi başlar, Mart-Haziran'a kadar devam eder. Siz Avrupa Birliği/BK/Amerikan vatandaşı olmadığınızdan sizin için başvurular daha erken kapanıyor olabilir, buna dikkat ederek başvuru tarihlerine bakın.
Niye erken başvurmalısınız?: Erken başvurmanın (yani en geç Ocak-Şubat gibi) birçok avantajı var:
- Üniversiteden daha erken yanıt alırsınız.
- Eğer başvurular geldiği gibi değerlendiriliyorsa olumlu yanıt alma imkanınız artar.
- Daha fazla yurt ve bursa başvurabilirsiniz, yurt ve burs çıkma olasılığı artar.
- Dördüncü sınıfın ikinci dönemini rahat geçirirsiniz.
Nerelerden Kabul Alacağımı Nasıl Kestirebilirim?: Bunun en iyi yolu üst dönemlerinizi stalklamaktır. Sizinle aynı ortalamaya sahip, aynı araştırma deneyimi olan birisinin girdiği yere siz de büyük ihtimalle girebilirsiniz. Elbette bu durum, biraz da motivasyon ve referans mektuplarınızın kalitesine bağlıdır ancak bu genel bir çerçeve çizmenizde yardımcı olur. Üst dönemlerinizden başka diğer üniversitelerden yurt dışına gidenlere de bakabilirsiniz. Büyük ihtimalle ODTÜ ve Bilkent'te ilk 10'da olanların gittiği yerler denktir veya yakındır birbirlerine, böyle hesaplarla kabul alma şansınızı belirleyebilirsiniz.
Mesela ben Cambridge'e başvurmayı düşündüm ancak hızlıca vazgeçtim, çünkü bizim fakültenin genellikle ilk 3-4'ü OxBridge'e gidebiliyordu ve bu kişilerin moot court deneyimleri oluyordu. Ben ise bu kriterleri karşılamıyordum ve burs imkanı da biraz kısıtlı olunca şansımın az olduğu yerlerdense farklı yerleri denemeyi tercih ettim.
Kaç Üniversiteye Başvurmalıyım?: Bu size kalmış bir durum, ancak genel olarak 1-2 reach (girmenizin zor olduğu), 3-4 target (girme şansınızın olduğu), 1-2 safety (girme şansınızın çok olduğu) üniversiteye başvurmak tavsiye ediliyor. Ancak bu kadar okula başvurmak başvuru harçları düşünüldüğünde cebinizi yakabilir, risk almak istemezseniz target ve safety okullarını önceleyebilirsiniz. En çok istediğiniz üniversitelere önce başvurmak mantıklı, böylece gereksiz yere başka üniversitelere başvurmuş olmazsınız. Benim hedefim Leiden ve Leuven'di, Leuven kabul edince başka yerlere başvurmayı bırakmıştım.
Başvurularda Gerekli Belgeler
CV
CV her şeyin başlangıcı. Format ve yazım hatası olmayan, bir sayfayı geçmeyen, sade, akademik hayatınızı güzelce özetleyen bir CV yeterlidir. Bu konuda birçok materyal var zaten, benim tek diyebileceğim üniversitelerin profillerine bakmanız olur. Bir üniversite akademik başarıları önceliyor gibi görünüyorsa, akademik başarılarınızdan biraz daha fazla bahsetmeniz -mesela Dean's Roll gibi- iyi olur. Bu konuda o üniversiteye başvurmuş birisine danışabilirsiniz.
Not Ortalamam Düşük, Bu Dünyanın Sonu Mu?: Değil, iyi bir referans ve motivasyon mektubu ile çok iyi yerlere girebilirsiniz. Araştırma veya iş deneyiminiz varsa harika olur.
Ayrıca kötü bir dönem geçirdiyseniz ve diğer dönemlerde notlarınız iyiyse bunu motivasyon mektubunda açıklayabilirsiniz. Üniversiteler de transkriptinizden anlayacaktır zaten durumunuzu.
IELTS/TOEFL
Her üniversitenin istediği IELTS puanı ayrı. Bazıları toplam 7.0 olsun yeter diyor, bazıları bir alandan en az 6.5 olacak şekilde asgari 7.5 diyor. Ben en çok Oxford'da gördüm, sanırsam 8'di. Eğer sosyal bilimler okuduysanız ve iyi üniversitelerden geliyorsanız çok az çalışıp 7-8 arası alabilirsiniz, konuşmada şanslıysanız 8.5 da olası. O sebeple bu konuda endişelenmenize gerek yok.
IELTS'e Ne Zaman Girmeli?: Üçüncü sınıfın yazında girmeniz en mantıklısıdır, sonucunuzu erkenden cebinize koymuş olursunuz, tekrardan girmek isterseniz de yeterli zamanınız olur. İki yıl geçerliliği olduğundan daha önce girmek sıkıntı yaratabilir. Ben üçüncü sınıf yazında staj yapacağım için Şubat gibi girmiştim.
TOEFL nedir, kim yapar, hiçbir bilgim yok. Ama IELTS'in daha kolay olduğunu duymuştum, o sebeple IELTS'e girdim :d.
Motivasyon Mektubu
Motivasyon Mektubuna Neler Yazılmalı?: Bir motivasyon mektubu, genel olarak şu sorulara cevap vermelidir:
- Ben niye bu üniversiteyi ve programı istiyorum
- Eğer bu programa kabul edilirsem kendime nasıl bir ders ve tez programı çizeceğim
- Çizdiğim bu programda başarılı olabilecek miyim
- Bu programdaki başarı beni gelecekte nerelere götürecek.
Bu konuda internette yazılmış çizilmiş birçok şey var, motivasyon mektubu örneklerini de kolaylıkla bulabilirsiniz, ancak genel olarak hepsi bu dört soruya yanıt vermeye çalışır. Leuven için yazdığım motivasyon mektubunun taslağından bir kesit:
Spoiler,
mesajı görmek için tıklayın.Başvuru aşamasında büyük ihtimalle en çok motivasyon mektubu zamanınızı alır, ancak belli bir format oluşturduktan işiniz kolaylaşıyor. Ben ilk mektubumu bir haftada yazmıştım sanırsam, üçüncü mektubumu bir günde. Motivasyon mektubunu gösterebildiğiniz kadar arkadaşınıza, büyüğünüze gösterin; revize edin; format ve yazım hatalarından arınmış, temiz ve anlaşılır bir metin haline getirin.
Başarılarınızı gideceğiniz okulla ve kariyer planlarınızla uyumlu gösterebilirseniz çok iyi olur. Ben mesela kamu hukuku alanında yüksek lisansa başvuruyordum, ancak var olan makalem özel hukuk alanındaydı. Bu sebeple makalenin kendisinden bahsetmektense karşılaştırmalı hukuk metotlarından yararlandığımı, arkadaşlarımla akademik ortamda işbirliği yaptığımı, kaynakçamızı birden fazla hukuk sisteminden oluşturduğumuzu vurgulamıştım. Aynı şekilde, Uluslararası Hukuk ve Küresel Yönetişim programına başvurduğumda siyaset biliminden yan dal yaptığımı, interdisipliner çalışabileceğimi belirtmiştim.
Referans Mektubu
Kaç Referans Mektubu?: Bazı üniversiteler 2 referans isterken bazıları 3 istiyor. Burada daha iyi üniversiteler daha fazla referans ister gibi bir durum yok, Leiden 2 isterken Leuven 3 istiyordu ve Leiden Leuven'in biraz üstünde çoğu sıralamada mesela. İstisnaen 1 referans isteyen üniversiteleri gördüm, sanırsam Groningen öyleydi. Bazı üniversiteler bu referansların şu kadarı akademik olsun diyor ama sizin büyük ihtimalle tüm referanslarınız akademik olacaktır zaten.
Hangi Hocalardan Referans Mektubu İsteyeyim?: Referans mektuplarını sizin araştırma hevesinizi ve yeteneğinizi bilen hocalardan almanız lazım. Bazı bölümlerde lisans seviyesinde araştırma yapma imkanı oluyor, bu sebeple birlikte araştırma yaptığınız, makale/konferans bildirisi hazırladığınız hocalar varsa mükemmel, bu kişileri pişman ettirmediyseniz size çok iyi referans mektupları yazarlar. Benim bölümümde (hukuk) böyle bir imkan yoktu. Bu sebeple en az iki ders aldığım (ki dersler sınav bazlı değil de proje bazlıysa çok daha iyi olur), derslerinden iyi geçtiğim, beni tanıyan hocalardan referans mektubu istemiştim. Hocalar şöyleydi:
- Benim arkadaşlarımla beraber makale çıkardığımı bilen, bu konuda bize dergi ve konu tavsiyesi veren ve projeli/sunumlu iki dersinden A aldığım bir hoca.
- Makale yazma odaklı iki seçmeli dersinden, bir de amfi dersinden A aldığım bir hoca.
- Makale yazma odaklı bir seçmeli dersinden, bir de amfi dersinden A ve A- aldığım bir hoca.
Bu üç hoca beni aynı seviyede tanımıyordu, ancak hepsi de benim akademik durumuma aşinalardı, yüksek lisans seviyesinde araştırma yapabileceğim konusunda kefil olabilecek kişilerdi. Ki en önemli olay da bu zaten, kural en ünlü/kıdemli hocalardan değil, sizi en iyi tanıyan hocalardan almak referans mektubunu.
Referans Mektubunu Nasıl Sorayım?: En iyisi yüz yüze sormak. Mail ile soracaksanız ve hocanın sizi tanımadığından şüpheleniyorsanız kendinizi tanıtan bir yazıyı ve CVnizi/transkriptinizi atarsanız iyi olabilir.
Bazı hocalar sadece iki üniversiteye yazarım tarzında koşullarla gelebiliyorlar, bunları önceden öğrenirseniz ve buna göre başvuracağınız üniversiteleri seçerseniz başınızı ağrıtmamış olursunuz, çünkü böyle bir durumda 3 referans isteyen 3 üniversiteye başvurduğunuz anda dördüncü bir hocaya ihtiyacınız olacak, bu sıkıntı yaratır. Sizi en iyi tanıyan hocalarınıza hedefiniz olan üniversiteleri vermeniz mantıklı olur.
Referans Mektubunu Ne Zaman Sorayım?: Ne kadar erken, o kadar iyi. Benim hocalarımdan duyduğum genel olarak eylül-kasım gibi kimsenin referans mektubu sormadığı, aralık gibi biraz hareketlenme yaşandığı, mart-nisan gibi birçok acil isteğin geldiği yönündeydi. Siz ekim gibi sorun, erkenden referans mektuplarını alın. Hem hocanız zorluk yaşamaz hem siz. Bu ayrıca diğer önerime de bağlanıyor: üniversitelere erken başvurun.
Başvuru Harcı
Geldik belki de en sıkıntılı kısma. Yurt dışındaki birçok üniversite sizden başvuru harcı isteyecek, bu harçlar da genel olarak 90-100 Euro/Dolar arasında oluyor. Bir de uluslararası para transferlerinde oldukça fena bir muhabir banka ücreti de alındığı düşünüldüğünde her başvuru için 100-110 Euro/Dolar harcayacaksınız. Bunu önlemenin bir yolu var mı? Evet, bazen. Bazı üniversitelere durumunuzu açıklarsanız sizi bu ücretten muaf tutabiliyor, bu sebeple başvurmadan önce biraz para biriktirmenizde ve üniversiteleri yoklamanızda (tüzüklerinde de yazıyordur zaten bu muafiyet meselesi) fayda var. Ben hatırlıyorum, Tilburg başvurusunun sonuna gelmiştim, Allah Allah niye başvuru harcı istemiyor benden derken araştırıp harç olmadığını görmüştüm, ne mutlu olmuştum.
Yazı/Makale Örneği
Oldukça istisnai olarak bazı üniversiteler sizden yazı örneği talep edebiliyor. İyi sosyal bilimleri programlarında mezun olana kadar birçok yazı yazmış oluyorsunuz zaten, bu açıdan ekstra efor sarf etmenize -revize etmek dışında- pek gerek olmuyor.
Kişisel Bilgiler
Tercih ve Sonuçlarım: Üniversitelere başvurduğum dönemde ortalamam 3.77 idi, dönemimde ilk 10'daydım. Big Law bürolarında üç staj yapmıştım, ulusal bir dergide yayınlanmış makalem vardı, lise ve üniversitede kulüpçülük yapmıştım, bir de YKS ile alakalı birkaç burs kazanmıştım. Akademik olarak bana yakın insanlar genelde Leiden ve LSE'ye gidebiliyorlardı. Ben de kafamda şöyle bir tercih listesi oluşturmuştum:
- Leiden (Target)
- Leuven (Target)
- European University Institute (Target)
- Tilburg (Safety)
- Groningen (Safety)
- Utrecht (Safety)
Leiden, Leuven ve Tilburg'a başvurdum. Leiden beni profesyonel deneyimim olmadığından reddetti. Tilburg ve Leuven'den kabul aldım, Leuven'den kabul alınca diğer yerlere başvurmadım. Şu anki aklım olsa EUI'ye de başvururdum.
Niye Yurt Dışı?: Hukuk okusanız bile yüksek lisansta yurt dışına gitmek yurt dışında yaşamanın kapısını açabiliyor. Bir arkadaşım bugünlerde Goethe Üniversitesini düşünüyor, araştırmış, geçen yılın dokuz Türk öğrencisinden sekizi şu an Almanya'da çalışıyormuş. Ben de aynı şekilde yurt dışına yüksek lisansa gidip gelmeyen birçok hukuk mezunu gördüm.
Lakin ben yurt dışına bu sebeple değil, hem deneyim olsun hem de iyi bir eğitim alayım diye gidiyorum. Akademisyen olmayı düşündüğümden lisans sonrası çalışmalarımı yurt dışında yapmak mantıklı geldi.
Hukukta Yurt Dışı Yüksek Lisans Kültürü: Bilkent'in mühendisliklerinde bir yurt dışı lisansüstü kültürü var. İlk 10dakiler genelde yüksek lisans veya doktora yapar, onu da çoğunlukla yurt dışında yapmaya çalışır. Bu durum hukukta yok, bölümde sadece 3 kişi yüksek lisansa gidiyor, diğerleri avukatlık stajına başlayacak. Sizlere arkadaşım şu statlara sahipti, buradan kabul aldı demek isterdim ancak bu, açıkladığım sebeplerle, mümkün değil. Okul beşincisi arkadaşım College of Europe'a gidiyor, okul dördüncüsü ise Bilkent'te devam edecek.
Jean Monnet Bursuna Başvurun, Başvurtun
Ortalama eğitim ücreti 10000 EUR olmuş, Avrupa'da yaşamak deseniz aylık 1000 EUR gerektiriyor, vize işlemleri, uçak, acil durumlar deyince yurt dışında yüksek lisansa gitmek en azından 30000 EUR'luk bir iş. Yüksek lisans bursları da genelde eğitim ücretinde indirim şeklinde geliyor, öyle harçlık vereyim, yurt sağlayayım gibi olaylar yok. Bu durumda bir kişi yüksek lisansa nasıl gidecek?
Bazı bölümlerde bütünleşik doktora ihtimali var, ancak hukukta böyle bir şey göremedim ben, o sebeple benim yurt dışına yüksek lisansa gitmemin tek yolu bir burs bulmaktı.
Lo and behold, Avrupa Birliği Türk vatandaşlarına mükemmel bir fırsat sunmuş, Jean Monnet Bursu. Eğer bir yıllık yüksek lisansa gidecekseniz, Avrupa Birliği ve Türkiye'yi ilgilendiren bir alana ilişkin (bu alanlar çok geniş) çalışacaksanız ve pek de rekabetçi olmayan bir sınava bir-iki ay çalışacak kadar gücünüz varsa AB sizin tüm yüksek lisans masraflarını karşılıyor. Tüm masraflar derken abartmıyorum, eğer pahalı bir yere gidiyorsanız neredeyse 40000 EUR'luk bir burstan bahsediyoruz.
Burs Kimlere Veriliyor?: Burs Avrupa Birliği ülkelerinde (Hollanda, Belçika, Almanya, Fransa diye okuyun) bir yıllık yüksek lisans yapmak isteyen (lisansta son sınıf) kişilere veriliyor. Yüksek lisansın Avrupa Birliği - Türkiye müktesabat alanlarından birisine ilişkin olması zorunlu. Müktesabay ne demek? Türkiye'nin AB'ye girmesi için 35 alanda mevzuatını AB mevzuatına uyumlu hale getirmesi gerekiyor, bu alanlar temel haklardan tarım ve balıkçılık politikasına, eğitim ve kültüre kadar uzanıyor (bkz. https://www.icisleri.gov.tr/diab/katilim-muzakereleri). Yüksek lisansınızın yanında tezinizin de Türkiye'nin AB'ye uyum sürecine katkı sağlaması lazım. Bu sizin için birkaç anlama geliyor:
- Mühendislik alanında bu bursu alamazsınız.
- Çok teorik alanlarda çalışacaksanız bursu almanız zor (gerçi felsefe ve hukuk teorisi yüksek lisans programlarına gidenleri gördüm, biraz da tez konunuza ve aldığınız derslere bağlı)
- Hukukçu veya siyaset bilimciyseniz bu burstan yararlanmanız çok kolay.
Siz sınava başvururken hangi müktesabat alanına ilişkin yüksek lisans yapacağınızı belirtiyorsunuz, ben mesela 23. Yargı ve Temel Haklar'dan girdim sınava.
Başvurular kasıma kadar devam ediyor genelde, başvurunuzu doğru yaptığınız sürece (öğrencilik belgesi, transkript, başvuru formu vs istiyorlar) sınava çağrılıyorsunuz.
Sınavda Neler Var?: Sınav dört-beş sorudan oluşur, bir müktesabat sorusu (sizin alanınızdaki son gelişmeler neler, Türkiye hangi konumda?) (Benim alanımda AB Türkiye'yi yerdikçe yeriyor, ben de sınavda doğal olarak verdim veriştirdim), bir AB gündemi ile alakalı bir soru (bu yıl Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin AB'nin genişleme politikasını nasıl etkilediğini sordular), bir AB-Türkiye ilişkileri sorusu (AB-Türkiye tarihi olabilir, güncel gelişmeleri sorabilirler, bu yıl son dört beş yılda neler oldu bir anlat dediler) bir de AB kurumları/tarihi sorusu.
Görebileceğiniz üzere bir soru her zaman bellidir, müktesabat sorusu her yıl gelir ve 30-40 puan değerindedir. Bu sorunun cevabı birebir AB'nin Türkiye raporunda yazar, onu ezberlediğiniz anda yüksek bir puan alırsınız. AB kurumları sorusu da kolaydır, zaten AB'nin önemli beş altı kurumu var, üst üste aynı kurumları sormayacaklarından bu soruyu tahmin edersiniz. Gündem soruları zaten gündemden geliyor.
Sınav Ne Kadar Rekabetçi?: Sınav için beklerken ilk fark edeceğiniz durum ne kadar az kişinin sınava girdiği. Bu yıl 1200'e yakın aday vardı. Sınav anında ilk fark ettiğiniz şey ise bu 1200 kişinin de hepsinin gelmediği, en fazla 1000 kişi gerçekten sınava giriyor.
Benim 10'a yakın arkadaşım sınava başvurdu, biri hariç hepsi de sınava girdi. Ancak bu kişilerden hiçbirisi sınava çalışmamıştı. Cidden bu sınavı takan, çalışan tek kişi bendim tanıdığım kişiler içinde. Eğer böyle bir çalışan oranı varsa sınava girenler içinde işinizin ne kadar kolay olduğu belli, en fazla 300-500 kişi ile rekabet edeceksiniz.
Sınavın barajı 60, çok yüksek değil. Sınavın zorluğuna göre 65-75 arasında alırsanız bursu kazanıyorsunuz. 40 puanlık sorunun belli olduğunu, ve ezberlenerek fulle yakın bir puan alınabileceğini de işin içine katarsak çalışan adam için bu puan hiçbir şey.
Sizin için işi kolaylaştıran başka bir şey daha. Üniversite kontenjanı için kazanma puanı genel olarak daha düşük oluyor, çünkü burs sayısı üniversite öğrencileri için daha fazla ve çok fazla öğrenci bu sınava çalışmıyor.
Bu kadar iyi bir bursta böyle bir rekabetsizlik olur mu? Hayatta kalan sayılı buglardan birisi.
Burs Neleri Vaad Ediyor?: Eğitim ücretinin tamamı, aylık 1400-1600 EUR arası harçlık, bir de gidiş/geliş için 3500 EUR. Yani hiçbir masraf yapmadan bir yıl boyunca Avrupa'da eğitim görebilirsin, yaşayabilirsin. Bursun yüzde doksanı direkt yatar, birkaç gün önce 26 bin EUR'ya uyandım mesela. Yüzde onu da gelince.
Bilkent ve Hukuk Hakkında Sorularınızı Yanıtlayabilirim
Yazdıklarımın çoğu oldukça basit şeyler ama yine de yazmakta fayda var diye düşündüm:
- Toplu taşımayı bolca kullanacağınız bir şehre geliyorsanız ilk işiniz öğrenci kartı çıkarmak olsun, üşenmeyin.
- Yurt, ders kayıt, kyk, burs, bunların deadlinelarını kaydedin, sonrasında rezil olmayın.
- İlk başlarda ailenizi özlersiniz, yalnız hissedersiniz, geçer.
- İlk arkadaş grubunuzun dağılma olasılığı çok yüksek, sıkıntı değil başkalarını bulursunuz.
- Şehir dışına gidiyorsanız tüm her şeyinizi getirmenize gerek yok ilk seferde, sonrasında getirirsiniz, gereksiz yük olmaz böylece.
- Ailenizin yanına sık sık gidecekseniz otobüs fiyatlarını hafife almayın, çok can yakıyorlar. İyi bir otobüs deneyimi olsun ama Pamukkale kadar da pahalı olmasın diyorsanız Varan'dan şaşmayın. Şehrinizin otobüs şirketleri de iyi olabilir (Ede Turizm vs.)
- Marketlerin yerini hemen öğrenin.
- Ring ve otobüs saatlerini öğrenin.
- Harcadığınıza dikkat edin, banka hesabınızı haftada bir kontrol etmek iyidir.
- Banka veya kredi kartınız yoksa çıkartın bu yaz.
Sizin aklınızda başka tavsiye varsa lütfen yazınız. Başlık biraz aşırı oldu ama dikkat çekmek için :D.
Butcher's Burger
Artık Bilkent'ten sipariş almıyor ama aldığında en fiyat performans yerlerden biriydi. 100 liraya 280 gramlık et köfte hamburger yiyebiliyordunuz. Ekmekleri pek iyi değildi, hamburgerin içine de daha fazla ürün koyabilirler ama sırf fiyatı için çokça söyledik oda arkadaşımla, çok kez de memnun kaldık. 8/10
Zadegan
Farklı soslarla tavuk sote yapıyorlar hep, yanında pilav ve çiğ köfte koyuyorlar. Sürpriz aramayayım diyorsanız alın, fiyatları da Bilkent gibi bir yerde uygun. 7.5/10
Köroğlu İşkembecisi
Ben buradan bir Bilkent'te, bir de Atakule'de yemek sipariş ettim. Bilkent'te buradan hep mercimek çorbası alıyordum ucuz diye, artık pek ucuz değil ama çorbaları lezzetlidir. Stajdayken tavuk sote söyledim, pek sevmedim açıkçası, daha çok tavuklu sulu gibiydi. 6/10
Meşhur Aspava
Çok güzel yemekleri var, her türlü ikramıyla geliyor. Etleri lokum gibi lokum. Ama çok tuzlu olduğundan herhalde bir daha isteyemeyeceğim buradan. 7/10
Alfa Köfte Izgara
Burası da biraz fiyat/performans mekanı. Köftelerini beğeniyorum. 7/10
Pidem
Ben hep lahmacun aldım, pişman da kalmadım, yanında domatesi limonuyla geliyor önemli bir ayrıntı. 7/10
Cajun Corner
Kalitesi pek değişmiyor siparişten sipraişe. Dürümü tam f/p plduğundan her halükarda söyleniyor. Ama çok yağlı olduğunu belirteyim. 7.5/10
Hmbrgr
Bu adamların mekanı güzel aslında baya, Bilkent Center'da yenilince cidden iyi olduğunu görürsünüz. Ama siparişe gelince niyeyse yemeklerini pişiremiyorlar, hep bir sıkıntı çıktı şu ana kadar. 5/10
Kukla Kebap
Bilkent standartlarında iyi bir kebap deneyimi sunuyorlar, ama çok pahalandı. 6.5/10
Sun Brothers Pizza
Pizzaları güzel bence, pişmanlık yaratmadı hiçbir seferinde. Ama kendi başıma hiç almıyorum fiyatından dolayı, pizzaya o kadar para mı verilir? 6.5/10
Niyokki
Bu kadar pahalı bir yerden söyleyecekseniz restorana gidin en azından güzel bir akşam yemeği deneyimi yaşayın. Yemekleri çok güzel de dışarıdan söylenmez. 6/10
İmza: Bir Tost
Her yediğimde hastalandım, almayın aldırtmayın. Tadı güzel de ne koyuyorlarsa artık 3/10
Chinabox
Çok geç geliyor, biraz da pahalı ama ben hep memnun kaldım, baya kaliteliler. Bentolarını tercih ediyorum genelde, güzel kutularda geliyor hiç dağılmıyor o sebeple. 7.5/10
Borrdo
Yemekleri çok kaliteli, porsiyonları da büyük. Günde tek ögün yapacaksanız birebir, ama ona rağmen pahalı bence. 7/10
İki arkadaş, Bilkent Merkez kampüsteki yerleri inceledik. Puanlamalarda Bilkent'i esas aldık.
Çatı
MM: Uygun fiyata düzgün bir yemek yiyip karnınızın doyacağı tek yer. 9/10
MC: Kirli, yemekleri kötü, midem bulanmadan yiyemiyorum, fiyat olarak iyi 2/10
SA: Sevmiyorum, yemekleri çok yağlı, fiyatları pahalı 4/10
BM: Ulaşılabilir, temizliği şüpheli, lezzeti ve fiyatı kötü, mekan olarak ortalama. 3/10
Sofa
MM: Garip konum, çok yolum düşmüyor ama fena değil. 7/10
MC: Çok güzel ortamı var, sessiz sakin, yemekleri ve fiyatlandırmaları da iyi. Ters bir yerde olduğundan gidilmiyor pek. 8/10
BM: Yol üstü değil, temiz, lezzetli, fiyatı da iyi, mekan olarak çok güzel. 8/10
Cafe Express
MM: Öğle vaktinde kampüsteki tek sakin yer, yemeklerde fena değil. Sakinliğin fanı olduğumdan 7/10
MC: Hiç gitmedim.
Mozart
MM: Hiçbir zaman yer yok, yemekler de zaten kötü, 4/10
MC: Çok dolu olmasa en iyi yer olabilir, kahveleri uygun fiyatlı ve güzel. 8/10
Cafe In
MM: Ortamı yemeklerinden daha iyi, yemekler de fena değil, porsiyonları küçülttüler. 6/10
MC: Uygun fiyatlı, yemekleri de kaliteli. 9/10
Kıraç
MM: Yemekhanenin olması gereken her şey,. Fiyat yemekhane yemeğine göre fazla. 6/10
MC: yemekleri çok iyi, fiyatları uygun, çalışanlar çok nazik. Artı kimse bilmediğinden dolayı her zaman sakin, 10/10
Speed
MM: Kim gidiyor ki Speed'e, ben Speed'i tanımıyorum. 4/10
MC: Yemekleri kötü, pahalı. 2/10
Yemekhane
MM: Porsiyonları büyütseler iki puan daha alabilecek yer. 5/10
MC: Seçmeli iyi, ama genel olarak vasat. 5/10
Bilka
MM: Bilka candır. 7/10
MC: Bilka candır. 6/10
Boğaziçi Hukuk Düşünenler
Forumda Boğaziçi hukuk düşünen, yahut bu bölümü düşünen tanıdığı olan var mı, ve sıralamaları kaç? Kaçla alacak, çok merak ediyorum.
Bilkent'te ikinci sınıf hukuk öğrencisiyim. Aklınızda fakülte veya üniversiteyle alakalı bir sorunuz varsa yanıtlamaya çalışırım.
Bir arkadaşım için soruyorum, kampüs gün içinde ve dışında canlı oluyor mu, kampüs içinde ne kadar etkinlik var, sosyalleşme ortamlarının halleri nasıl, kampüste bir gün nasıl geçiyor?
Felsefe Düşünenlere
Büyük ihtimalle görmüşsünüzdür fakat görmeyenler de yararlansın diye Bilkent Felsefe bölümünden bir video atayım dedim. Tercih döneminde olmamama rağmen eğlenerek izledim, iyi seyirler.
Yine bir amme hizmeti ile karşınızdayım forum ahalisi. Son günlerde bölüm - hazırlık inceleme konuları çoğaldı, ben de bir arşiv konusu açayım dedim. Güncellenecektir.
Özyeğin Üniversitesi
Bilkent Üniversitesi
Hukuk Dersleri (phosphophyllite)
IE Soru Cevap (Wubba Dubba Lub Lub)
Boğaziçi Üniversitesi
Sabancı Üniversitesi
ODTÜ
İTÜ
YTÜ
Hacettepe Üniversitesi
Kadir Has Üniversitesi
Biyoinformatik ve Genetik (Horny Saint)
Ankara Üniversitesi
Ege Üniversitesi
Mef Üniversitesi
SBÜ
Düzce Üniversitesi
Let's all love Lain |
Son Giriş: 28 dk. önce
Son Mesaj Zamanı: 22 sa.
Mesaj Sayısı: 51
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 1.500
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 86.153 (Bu ay: 1.188)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 2.102 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Eğitim ve Sınavlar