Şimdi Ara

Dilimiz olmasa düşünebilir miydik?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
2.685
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Düşündüğümüzde aklımızdan Türkçe kelimeler geçer. Ya da İngiliz isek İngilizce olarak düşünürüz. Mesela ben ıssız bi adada yalnız büyümüş olsam dil bilmesem düşünebilir miydim acaba?

• Düşünürken kelimeleri değil kavramları kullanırız. Yani hiç bir dil bilmeden rahatlıkla düşünebilirsiniz.

Dil sadece insanlar arasında iletişim yollarından biridir ve insanın sahip olduğu kavramlarının milyarda birini dahi içeremez.
  • Kavram derken? Sandalyeyi düşünürken aklıma onun şekli mi gelio yani bn nedense içimden Türkçe konuşuyorum gibi hissediyorumda:)
  • quote:

Orijinalden alıntı: _CiGiGa_

Kavram derken? Sandalyeyi düşünürken aklıma onun şekli mi gelio yani bn nedense içimden Türkçe konuşuyorum gibi hissediyorumda:)

Kavramlarınıza taktığınız isimler bunlar. Aslında her gün her an, dilde bir karşılığı olmayan kavramlar ile yaşıyorsunuz.

Yuvarlak bir nesne düşünün, bu nesnenin belirsiz yerlerinde çıkıntılar oluşturduğunuzu hayal edin. Oluşturduğunuz nesne bir kavram ifade edecektir, hemde her cm farklı bir kavramı ifade eder.

Dahası anlam oluştuklarınız da bir kavramdır.

Evet, sandalye dediğinizde gözünüze sandalye geliyor Taktığımız bu isimlerin "tamamı" insanlar arasında düşünce paylaşımı yapmak amacıyla oluşturulmuştur.

Daha iyi anlayabilmen için kelimeleri oluşturan ve günümüzde de oluşturmaya devam eden insanları düşünün.

• İnsanın öncelikle iç sesi vardır. Bu iç ses yani beynimizin sesi daima bizimledir.
    Dil bir vasıtadır. İletişim sürecinin mihenk taşıdır.

Ancak dil olmasaydı düşünebilir miydik sorusuna cevap verilemez. İsimlendirme yapılmadan önce kavramlar, şekiller ile somutlaştırılmaya çalışılmıştır.

Muhakkak ki bir şekilde insan düşünmektedir. Bunu da kendisiyle paylaşmaktadır.

Bunu ilk dönemlerde nasıl yaptığı bir muamma olarak kalacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömer -- 30 Temmuz 2009; 19:46:28 >
  • quote:

Düşündüğümüzde aklımızdan Türkçe kelimeler geçer. Ya da İngiliz isek İngilizce olarak düşünürüz. Mesela ben ıssız bi adada yalnız büyümüş olsam dil bilmesem düşünebilir miydim acaba?

Neden düşünemeyelim ki?İnsanlar dili icat etmediler mi?Dil hep mi vardı?İlk insan dili biliyor olamaz di mi?O yüzden dil sonradan icat edilmiştir.Dolayısıyla dil bilmesen bile düşünebilirsin;ama şöyle bir gerçekte var ki,dil düşünceni genişletir,yeni düşünceler üretmene katkı sağlar;ama sonuçta dil olmadan da düşünebilirsin.
  • Şayet düşünemeseydik, hiç kelimeler kifayetsiz kalır mıydı?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: destroyer39

quote:

Düşündüğümüzde aklımızdan Türkçe kelimeler geçer. Ya da İngiliz isek İngilizce olarak düşünürüz. Mesela ben ıssız bi adada yalnız büyümüş olsam dil bilmesem düşünebilir miydim acaba?

Neden düşünemeyelim ki?İnsanlar dili icat etmediler mi?Dil hep mi vardı?İlk insan dili biliyor olamaz di mi?O yüzden dil sonradan icat edilmiştir.Dolayısıyla dil bilmesen bile düşünebilirsin;ama şöyle bir gerçekte var ki,dil düşünceni genişletir,yeni düşünceler üretmene katkı sağlar;ama sonuçta dil olmadan da düşünebilirsin.

Ben aksini düşünüyorum. Dil sosyalliktir ve insanın düşünebilmesi için evrensellikten uzak kalması gerekmektedir. Eğer sürüye ayak uydurursanız bu belirli sınırlar ile mümkün olacaktır ve insan, zamanının çoğunu toplum ile geçirip düşüncelerini sınırlamasını hayat tarzı haline geldiğinde ufku daralır.

Düşünebilirlik konusuna geri dönersek, bir kere düşünce anlam oluşturabilmekten ibaret değildir ki

Farkında olmak bir düşüncedir.

• quote:

Orijinalden alıntı: döküntü

Şayet düşünemeseydik, hiç kelimeler kifayetsiz kalır mıydı?

Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel,
    Kelimelerin kifayetsiz olduğunu
    Bu derde düşmeden önce.

:) Orhan Veli
  • quote:

Orijinalden alıntı: SonOfPatriot

quote:

quote:

Ben aksini düşünüyorum. Dil sosyalliktir ve insanın düşünebilmesi için evrensellikten uzak kalması gerekmektedir. Eğer sürüye ayak uydurursanız bu belirli sınırlar ile mümkün olacaktır ve insan, zamanının çoğunu toplum ile geçirip düşüncelerini sınırlamasını hayat tarzı haline geldiğinde ufku daralır.

Düşünebilirlik konusuna geri dönersek, bir kere düşünce anlam oluşturabilmekten ibaret değildir ki

Farkında olmak bir düşüncedir.

Benim kastetmek istediğim ne kadar çok kelime bilirsen düşüncene o kadar katkı sağlar,tabi bunun bilimsel bir araştırmasını falan yapmış değilim,kendi fikrim.Bana göre her yeni kelime insana yeni bir düşünce açabilir veya düşüncesine ad koyabilir,somutlaştırabilir kelimelerle.Az kelime bilen birinin düşünebilecekleri ve çok kelime bilen birinin düşünebileceklerinin farklı olduğuna inanıyorum.

• quote:

Benim kastetmek istediğim ne kadar çok kelime bilirsen düşüncene o kadar katkı sağlar,tabi bunun bilimsel bir araştırmasını falan yapmış değilim,kendi fikrim.Bana göre her yeni kelime insana yeni bir düşünce açabilir veya düşüncesine ad koyabilir,somutlaştırabilir kelimelerle.Az kelime bilen birinin düşünebilecekleri ve çok kelime bilen birinin düşünebileceklerinin farklı olduğuna inanıyorum.

Diyelim ki benim hafızamda hiç kelime yok fakat sizden fazka kavrama sahip. Fazla kavrama sahip olan biri neden az düşünür? Kelimeler, kavramlara takılan bir isimken.
  • quote:

Orijinalden alıntı: SonOfPatriot

quote:

Diyelim ki benim hafızamda hiç kelime yok fakat sizden fazka kavrama sahip. Fazla kavrama sahip olan biri neden az düşünür? Kelimeler, kavramlara takılan bir isimken.

Somut örnek vermeye çalışayım o halde.Örneğin;evrim konusunu kelimelerle bilmiyorsanız ne kadar düşünebilirsiniz bu konuyu?Düşünebilseniz bile ilkel haliyle düşünebilirsiniz sanırım,çünkü evrim hakkındaki düşünülmüş kelimeleri bilirseniz o zaman daha ayrıntılı düşünebilirsiniz;örneğin uzay konusu uzay hakkında da sanırım en ilkel haliyle düşünebiliriz az kelime bilirsek o konu hakkında fakat uzay konusu hakkında öğrendiğimiz kelimeler çoğaldıkça,o kelimelerden yeni düşünceler üretebiliriz veya yeni öğrendiğimiz kelimenin hakkında düşünürüz;sonra kuantum fiziği,önce bu kelimeyi bilmeliyiz ki bu konu hakkında düşünebilelim,sonra bu konu hakkında daha fazla kelime öğrenmeliyiz ki bu konu hakkında da daha derin düşünebilelim.Benim demek istediğim budur kelimeler insanlara yeni düşünce ufukları açarlar,ama hiç kelime olmadan düşünebilir miyizi?Elbette çünkü kelimeyi de düşünce üretti.

• Sizin bahsettiğiniz evrensel bilgi. Evrim teorisini paylaşmak ve bu paylaşımı genişletebilmek için dil gerekir. (evrensel çapta)

Fakat hiç bir kelime bilmeden, evrim hakkında kendi gözlemlerinizi yapabilir ve bu gözlemleri, dil bilen biri kadar genişletebilirsiniz.

Sanırım siz, kelimelerin sahip olduğumuz kavramların birer isimleri olduğunu düşünmüyorsunuz. Belki belirtmekte fayda olabilir, bu bilimseldir.

ekleme,

Ayrıca evrimi keşfeden biri bunu insanlar ile paylaştıktan sonra "kelime" halini alır. Keşfi kavramlar ile yapışmıştır. Tüm keşifler kavramlar ile yapılır ve sonradan kelimelere dökülür.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SonOfPatriot -- 30 Temmuz 2009; 21:02:07 >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: döküntü

Şayet düşünemeseydik, hiç kelimeler kifayetsiz kalır mıydı?

Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel,
    Kelimelerin kifayetsiz olduğunu
    Bu derde düşmeden önce.

:) Orhan Veli

Kendilerini çok severim
  • Konuştuğumuz dille düşünme sistemlerimiz arasında yakın bir ilişki olduğunu biliyoruz. Her ne kadar görsel imgeler, sesler ve hareketlerle de düşünsek de çoğu düşüncemiz kendimizle yaptığımız sessiz konuşmalardan meydana geliyor. Eğer ki bu doğruysa, dil düşünme tarzımızı da etkiliyor, ne dersiniz? Farklı diller konuşan insanların düşünce sistemleri de farklı gelişiyor.

Benjamin Whorf Bu varsayımı ortaya atan Benjamin Whorf, bugün kendi ismiyle de anılan "Görsel Görecelilik Kuramı"nın fikir babası. Her ne kadar Whorf farklı dillerin düşünmeye etkisini sözlere birebir dökmemiş olsa da, dil ve algı üzerine etkileyici söylemlerde bulunuyor.

Örneğin, kutuplarda yaşayan Eskimo'ların dilinde "kar" için kullanılan pek çok farklı kelime var. Ve bu insanların, karın pek çok çeşidini bir sıcak iklim kültürüne göre daha iyi tanımlayabilecekleri açık. Peki, sizce Eskimo'ların dilinde kar için bu denli çeşitlilik bulunması, onların algılarında da bir farklılık yaratıyor mu? Aslına bakarsanız, Whorf'un söyledikleri tam da bu noktada devreye giriyor. Whorf'a göre bu insanların görsel algıları kesinlikle etkileniyor. Hatta Eskimo'lar öncelikle farklı kar türleri arasındaki farkı algılayıp, bu küçük farklılıkları sonradan adlandırıyorlar.

Bu varsayımın doğruluğunu sınayan bir ispat olarak farklı kültürlere ait dillerde, farklı insan karakterleri için o dile özgü kelimelerin varlık göstermesi sunulabilir. Örneğin, "artistik insan" kavramıyla Batı toplumları yaratıcı, sanatla ilgilenen, kimi zaman depresif bir insanı anlarken, Çincede böyle bir tanım bulunmuyor. Çincedeki bilgili ancak çok utangaç birine gönderme yapan "shen cang bu lou" kavramıysa bizim dillerimizde karşılıksız.
    Whorf kuramı bu kişilik tiplerine dair kullanılan kelimelerin o insanlar hakkında nasıl düşündüğümüzü etkilediğini öne sürüyor. Örneğin, "bilim adamı" kelimesi kadınların bilim alanında ne derece yetenekli olduğuna dair düşüncelerimizi etkileyebiliyor. Bu nedenle de, bu kavram ülkemizde yeni yeni "bilim insanı" olarak değiştiriliyor.

Dilimizdeki "bilim adamı" kavramı "bilim insanı" kavramıyla değiştirilmeye çalışılıyor. Whorf'un kuramına göre dildeki bu değişim, düşünce sistemlerimizde de mutlaka bir değişime yol açacaktır

Alıntı.

Yukarıdaki alıntıda da benim anlatmak istediğim açıklanmış,yani dilin düşünceye etkisi,dil düşünceyi farklılaştırabilir,yeni düşünceler üretmeye katkı sağlayabilir.

Evrim teorisini bir kişi dil bilmeden de anlayabilir demişsiniz,bu biraz zor olmaz mı?Örneğin biyoloji terimleri bilmiyor o kişi ve bu biyoloji terimlerini düşüncesinde bulucak fakat onları adlandırmazsa daha sonra düşündüğünde bir karışıklığa düşme ihtimali yok mudur?Veya onları unutma ihtimali?Ya da ne bileyim belki biyoloji terimlerini bilmeden anlayamaz bile.Bu düşünmesine engel değildir;ama bu konuyu düşüncesinde genişletmesine engel olabilir.

Ekleme:evrimi keşfeden bir kişi onu keşfetmeden önce kelimeleri biliyordu ve bilmediği şeylere karşılık olarakta yeni kelimeler üretmişti.Bildiği kelimeler bilmediği şeylere kelime üretmesine yardımcı oldu.Bunun böyle olması lazım,hiç kelime bilmeden de düşünebilir ve kelime üretebiliriz,nitekim kelimelerin doğuşu başka türlü olamaz;ama bazı kelimeler bilinmeye başlandıktan sonra sanırım kelimelerin icat edilmesi hızlanmıştır,çünkü aralarında bir etkileşim vardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi destroyer39 -- 30 Temmuz 2009; 21:13:50 >

• Yanılmıyorsam sizin bahsettiğiniz insanların bir araya gelerek, dil yolu ile bilgi alışverişi yapıp daha büyük çözüm yollarına ulaşabilmek. Katılıyorum, bu paylaşım sonucu yarım kalmış bir binanın devamını getirebilirsiniz.

Katılmadığım nokta kelime bilmeden düşünmemizin zor olacağı. Zor olan insanlar arasında ilişkileriniz olacaktır.
  • Öyleyse ilk insanların iç sesi yok muydu?
    :)
  • Elbette düşünürdük...Yorumlar çok güzel
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ömer

İnsanın öncelikle iç sesi vardır. Bu iç ses yani beynimizin sesi daima bizimledir.
    Dil bir vasıtadır. İletişim sürecinin mihenk taşıdır.

Ancak dil olmasaydı düşünebilir miydik sorusuna cevap verilemez. İsimlendirme yapılmadan önce kavramlar, şekiller ile somutlaştırılmaya çalışılmıştır.

Muhakkak ki bir şekilde insan düşünmektedir. Bunu da kendisiyle paylaşmaktadır.

Bunu ilk dönemlerde nasıl yaptığı bir muamma olarak kalacaktır.

Yazınıza çoğunlukla katılıyorum. Ancak "Ancak dil olmasaydı düşünebilir miydik sorusuna cevap verilemez" ve "Muhakkak ki bir şekilde insan düşünmektedir" cümlelerinizde çelişki olduğu düşüncesindeyim

Belirttiğiniz konuda ki düşüncem, insan konuşamasa da! Düşünebilir yönündedir. Konu başlığına cevabım da budur. İnsanın düşünebilmesi için dil bilmesi gereği yoktur diye düşünüyorum.

Saygılarımla,

• Düşüncenin oldugu yerde dilin olmaması mümkün degilki
    örnegin:
    Doguştan sagır ve dilsiz birisi normal bir insan kadar iyi hareket eder ve düşünür.onun bizi anlamamasının tek nedeni onun anlayabilecegi dilde konuşamamamızdır-bilmememizdir
    Bizim elma dedigimiz şeye sagır-dilsiz olan başka bir anlam yükler.kendine yepyeni ve eşi olmayan bir dil üretmiştir.Düşünme yetisi geliştikçe dilde(anlam yükleme) de gelişir
    --------
    Gelişmiş bir dile sahip toplumlar zayıf dile sahip toplumlardan daha iyi düşünürler(kısa sürede anlama yorumlama gibi)
    örneklendirmek gerekirse
    gördügümüz bir olayı X dilinde bir kelimeyle ifade edip anlayabiliyorken Y dilinde 5-6 kelime ile ifade etmek ve bunun düşünceyi yavaşlatması
    X in ne anlama geldigini bilmeyen Y dilindeki kişiye X i anlatmak vs vs
    -----------------
    dilin gelişimi ile ilgili:
    Dilin gelişimi ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamakta.tüm bilgiler tamamen varsayımdan ibarettir.
    en basit canlılar bile birbiri ile iletişimde bulunabilirler.evrimin dibinde kabul edilen solucanlar bile(bizzat kendiniz bir gurup solucanın yakınında başka bir solucana igne batırıp(öldürmeden) digerlerinin tepkisini gözlemleyebilirsiniz)veya evrimin dibinde kabul edilen köpekbalıklarının birbiri ile iletişimindeki mükemmellik veya binlerce km den birbirini anlayan balinalar...
    Biyolojik vucutlarının elverdigi ölçüde tüm canlıalr birbiri ile konuşurlar hepsinin gelişmiş-gelişmemiş bir dili vardır
    evrim düşünce ve dil de çuvallar ve dikat ederseniz bu konudan hiiç bahsetmezler :)
    -----------------

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.