Şimdi Ara

Dil öğrenmek neden zor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
1
Favori
4.217
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Öncelikle bu sene İngilizce hazırlık okumuş, sınavı vermiş bir öğrenciyim. Temel olarak epey sorunlu bir temelle başlamıştım, evet ilerlettiğim kesin. Belli bir aşamaya da getirdi. Çok çok büyük bir çaba harcadın mı diye sorarsanız, hayır harcamadım. Zaten bir süre sonra "proficiency" sınavını vermeye yönelik bir eğitim başlıyordu. Hani öğrenmekten çok, sınavı geçmeye yönelik bir eğitimin bir parçası olduk ister istemez. Tabii gelişimimize katkıda bulundu; ama kesinlikle yeterli değildi. Onun dışında hep dil öğrenme konusunda kendimi yeteneksiz buldum ya da kabullendim mi bilmiyorum. Sabırsız ve biraz da üşengeç bir yapım olduğunu kabul ediyorum. Sonuçlara hemen ulaşmak istiyorum, hemen geliştiğimi hissetmek istiyorum; ama gerçekten sabırsızlığım yüzünden bir çok işimi yarıda bırakıyorum. Sanmayın ki beni "Armut piş, ağzıma düş" kıvamında insanım. Öyle kesinlikle değilim.

İngilizce konusunda gerçekten son dönemde yaşadığım bir sıkıntı gerçekten moralimi bozdu diyebilirim. Tramvayda bana füniküleri soran tahminimce 2 Fransız vardı. Füniküleri tabii ki biliyorum. Hani Türkçe olarak söylemek istesem, "Şimdi son durakta inince, sağ tarafta metro girişi var. 2 kat aşağıda metro var; ama 1 kat aşağı inerseniz füniküler var. Onla beraber Taksim'e gidebilirsiniz. Jeton almayı da unutmayın."" demek isterdim; ama diyemedim. Hani şu yazdıklarımı bile çevirmem için oturup düşünüp çevirmem gerekiyor. O an zaten istediğim cümleleri kuramadım, tıkandım, kaldım. İyi kötü bir şeyler söyleyip eşlik etmek zorunda kaldım. Bu şekilde atlattım; ama mutsuzdum. "Excuse me" diye bana yaklaşan turistlerden o kadar tırsıyorum ki anlatamam.

Hani belki konuşamasam bile altyazı okuyacak dile sahip olmak isterdim. En azından oyun oynayan bir insanım ve Türkçe yaması çıkmayan oyunlarda senaryoyu yarım yamalak anlayabiliyorum. Bu da yaması olmayan oyunları oynamama nedenim oluyor. Ayrıca yabancı dizileri de rahaltıkla izlemek istiyorum; ama gerçekten zor geliyor her şey. Family guy izlemeye çalışıyorum; ama o slang dili zaten beni yerden yere vuruyor.

Ayrıca en çok beni düşündüren noktayı açıklayım, aslında konuyu açma sebebim de bu. Forumun İngilizce bölümünde gördüğüm kadarıyla da insanlar gerçekten uğraşıyor, bir sürü kaynak, ücretli konuşma siteleri, odur şudur budur, bir sürü işlerle uğraşıyor İngilizcemi belirli düzeye getireyim diye. Hatta üşenmeyip tüm Effortless English setini bitirenlere gerçekten şaşıyorum da, yalan söylemeyim. Hani bu kadar emeğin yanında bile gelişmelere rağmen insan istediği kıvama gelemiyor. Şu lanet olası dili biliyorum diyemiyor. Televizyon'da insanlara baktığım zaman mankenler, sanatçılar İngilizce'nin yanına da dil eklemişler ki bu dilleri de etkili şekilde konuşabiliyorlar. Aşağılar gözle baktığım bazı kişilerin bile İngilizce'ye hakim olduğunu canlı şekilde görünce epey hayal kırıklığına uğruyorum. Tabii ki bu insanlar kadar şanslı değiliz, belki bir kısmı kolejlerde okumuştur, yurt dışı deneyimi yaşamış insanlar; ama bunların hiçbirini yapmayıp da sadece klasik yöntemlerle de bu dilde başarılı olan, daha demin söylediğim bu denli çaba harcayan insanlardan çok daha iyi yerlere gelen insanlar var. Hani bilmiyorum, niye bu kadar zor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barman -- 24 Temmuz 2013; 1:16:03 >

• Öncelikle merhaba,

Tatil hayatından çok sıkıldım. Kendimi oyalayacak bir şey arıyorum. İngilizce öğrenmeye karar verdim. Zaten ilgim olduğunu düşünüyorum. Araştırmalar başladım forumdan bir arkadaşın ses dosyası şeklinde upload ettiği ingilizce eğitim setini indirdim. Daylight isimli bir eğitim programı denk geldi fakat anlatıcısı hoşuma gitmedi. Yani kısacası şu anda kaynak arıyorum. Önerilere açığım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: barman

Üşenmeden okursanız sevinirim.

...

Öncelikle herkesin işlemci hızı farklı bunu kabul etmek lazım. O nedenle herkesin sonuca ulaşma süresi, bir eğitim yönteminden verim alma düzeyi farklı. Bu nedenle herkes varolan eğitim sistemlerini denemeli ve hangisinden daha fazla fayda sağladığını tespit etmeli.

İkinci olarak sistemsiz ve rahatına düşkün bir ülkenin insanı olarak tembel bir yapımız var. Sistemli, akılcı ve düzenli çalışmayı beceremiyoruz. Başarısız olduğunu söyleyen bir insan aynı zamanda ya sistemsizdir, ya akılcı hareket etmiyordur ya da düzenli ve yeterli çalışmıyordur. Sisteme ve akılcı yaklaşıma sahip olmadığınızda eksiklerinizi de doğru tespit edemezsiniz. Bu gibi basit noktalarda bir çok açık var dolayısıyla sonuç alınamıyor.

Son olarak turist deneyimin için yorumda bulunmak istiyorum. Daha önce kurmamış olduğun bir cümleyi olayların geliştiği esnada da kuramazsın. Yaşadığın şey hazır olmamakla, bildiğini kullanma alışkanlığına henüz erişmemiş olmanla ilgili. Araba ve onu sürmekle ilgili her şeyi okuyarak öğrenebilirsin ama şöför olabilmek için arabayı kullanmaya, trafiğe çıkmaya ihtiyacın var. Daha önce park etmemişsen ilk denemende iki aracın arasına girmeyi başaramazsın.

Sonuç olarak: Herkes bir dil öğrenmeye yatkınlık konusunda diğerlerinden farklı olduğunu, varolan eğitim sistemlerinden bazılarının ona daha fazla katkı vereceğini, eksiklerini doğru tespit edemediği ve sistemli çalışmadığı taktirde sonuca ulaşamayacağını bilmelidir. Basit bir hesapla, günde 1 saat 1 yılda 365, 3 saat ise 1000 saati geçmeniz anlamına gelir. Sizin 1 yılda 1000 saate ihtiyacınız olabilir. Hal böyleyken, siz gevşek davranır ve 1 güne 1 saat ayırırsanız sonuca ulaşmanız 3 yılı, süreç uzayıp motivasyonunuz düşebileceği için ise daha fazla süreyi bulabilir veyahut vazgeçmenizle sonuçlanabilir.

• Ben de bu yaz başlayacağım ciddi anlamda çalışmaya.Hazırlıkta nasıl olsa öğrenirim modundaydım fakat anlattıklarınızdan sonra bu formülü de eledim.Kurslar da para tuzağı gibi geliyor,en iyisi ev için sağlam bir kaynak bulmak ve sabırlı bir şekilde sonuca ulaşmak.

Bu arada konu dışında meşhur konuyu açan yardımseveri yabancı dil forumunda da aynı konuyu açmaya ve setin devamını yayınlamaya davet ediyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: brtgtrn

Ben de bu yaz başlayacağım ciddi anlamda çalışmaya.Hazırlıkta nasıl olsa öğrenirim modundaydım fakat anlattıklarınızdan sonra bu formülü de eledim.Kurslar da para tuzağı gibi geliyor,en iyisi ev için sağlam bir kaynak bulmak ve sabırlı bir şekilde sonuca ulaşmak.

Bu arada konu dışında meşhur konuyu açan yardımseveri yabancı dil forumunda da aynı konuyu açmaya ve setin devamını yayınlamaya davet ediyorum.

dosya tc ye upload etmıstım ordanda silinmiş uploadlarım yarın başka bir siteye upload edip ingilizce bölümüne konu açacağım o zaman faydalanabilirsiniz
  • Cünkü biz ;

** disiplinli çalışmıyoruz
    ** emek vermeden uğraşmadan hemen öğrenmek istiyoruz
    ** okul gibi sınav gibi zorunlu enstürimanlar olmadığı sürece , kendimizi gelirştirmek adına adım atmıyoruz.
    ** saçma sapan kurslara avuc dolusu paralar ödeyip , şu kura gectin! bu kuru bitirdin sacmalığına inanıyoruz.
    Türkiye'de 1 kişinin bile kursa gidip ingilizce konusabileceğine inanmıyorum.

Bence ,

Yöntemi ne olursa olsun , ister effortless english , ister kitap okuma , ister müzik dinleme ,ister film izleme bunun size katkıda bulunacağına eminim.

arkadasımız effortless english icin bu seti bitirenlere şaşıyorum demiş ama öğrenmenin doğasında dinlemek vardır. Çocukların okuma yazma bilmeden konuşabilmesi de bunun en
    büyük örneğidir.

ARKADAŞLAR ÖNCE İSTEYİN SONRA DA ELİNİZDEN GELENİ YAPIN.. ÇALIŞIN , ÇOK ÇALIŞIN . UNUTMAYIN EMEK YERDE KALMAZ..

• Bunun cevabı bence tek ve basit.

Çünkü kullanmıyorsun!!!

Öğrendiğiniz şeylerden unutmadıklarınız, yada bilinçaltından otomatikleşmiş davranışlar her zaman kullandıklarınızdır.

Birçok arkadaş dili öğrenince iş bitiyor zannediyor. Kitaplarla, kelime ezberleyerek öğreneceklerini sanıyorlar. Oysa ki, dil kullanılarak gelişir. Tatil yerlerinde gramer kitabı açmadan çat pat ama sizden daha iyi ingilizce konuşan ilkokul mezunu garson veya barmen tipleri görmüşsünüzdür. Onlar dili kullanıyor, siz ise kelime ezberliyorsunuz.

Konuşma imkanı yaratmak.
    Okuduğun kitabın ingilizcesi varsa türkçesi yerine ingilizcesini okumak.
    Nette haberleri ingilizce okumak, wikipedia'nın ingilizce sayfasını kullanmak.

vs... vs...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bence yöntem yanlışlığından ve ingilizce'den korkmaktan kaynaklanıyor, bu doğa kanunu gibi bir şeydir korkarsan zor ilerler, matematik sonradan öğrenen kaç kişi var ?

Başka bir etkende psikolojik olarak kendini uzun süreli çalışmaya hazırlamamak yani ortalık 2 günden ingilizce öğrettiğini iddia eden kişilerden geçilmiyor ve bu senin bilin altına işliyorçalışmanı sabote ediyor kendini gerizekalı gibi görmene neden oluyor, hesapta 7-8 yıldır ingilizce eğitimi görüyoruz hala bilmiyoruz demek ki adamların haklılık payı var diyorsun kendi kendine...

Bizim insanımızda malesef ki eziklikte var ingilizce konuşmaya çalışınca seni bir yabancı asla kınamaz ancak başka bir sivri zeka Türk seni eleştirmeye çalışabilir, illaki bülbül gibi şakımana gerek yok adres sordu; ingilizcenin çok iyi olmadığını söyleyip 1 dakika beklemesini rica edip, elinden geldiğince tarif etmeye çalışmak çok zor değil, ancak sanrsın kişi hayatının sınavına giriyor Turist yahu ne korkuyorsun, geçen aylarda adamın biri işaret diliyle 5 dakika boyunca izah etti...çekinmeyin bu tarz şeylerden...

--Amacını net bir şekilde belirle derim; ingilizceyi en çok ne için istiyorsun ? ona daha çok yönelmeye çalış, konuşma mı ? kaç kişi ingilizce repliklerini tekrar ediyor ? kaç kişi hikaye kitaplarındaki sesli cd'yi dinliyor ve tekrar ediyor ? kaç kişi ingilizce skype kullanıyor? varsa yoksa gramer ve okumak istesekte istemesekte öyle bir girmiş ki okul sistemindeki öğretim insanların aklına hala o yöntemden, farkındamısınız vazgeçmiyor..

Bugün ben sadece konuşmak istiyorum diyen kaç kişi sadece bu yönde bir kursa yazıldı ? param gider canım sadece konuşmak için gidilir mi gitmişken yazmayı, okumayı, hepsini halletmeleyim diyoruz bu da yanlış....

BURAYI İYİ OKUYUN; kimse birbirini kandırmasın; skype üzerinden 5-10 tl gibi komik rakamlara 1 saat konuşma dersi verenlere öğrenci hatta Amerikada yaşayan Türklere ya da aracılara çok rastlarsınız ararsanız.....Kaç kişi bunu değerlendirme yoluna gitti ? ya internetten bedava meteryal indireceksin, ya da bu tarz şeylerde çekingenlik göstereceksin..olmaz arkadaşlar bu kişilerden kafana yatan birini 1 yıl hergün yarım saat 1 saat konuşma dersi eklesen gelişmeyecek ve konuşamayacak mı sanıyorsun kendinizi ? tabi ki gelişeceksin ancak bul yolu seçer misini ? seçmezsin, okumayı dinlemeyi seçmek daha basit ve ulaşılabilirken...

Yolunu tam anlamıyla seçip ona yönelmekte fayda görüyorum, okuma neden daha çabuk gelişir çünkü en sık yapılan o böyle düşünün..hatta okurken bile insan üşeniyorda arada bir sesli tekrar edeyim dilim alışsın diyen insan bile % 1 dir..çünkü insan üşenir sürekli ama başka yoluda yok..

Özkan çelen hoca yurtdışına çıkmamış ancak konuşması akıcı ve zorluk çekmiyor sebebi ise; hikaye kitaplarını sesli tekrar etmek vs kendi kendine konuşmayı bile alışkanlık haline getireceksin tarzancada olsa dışarı çıkıyorsun yolu kendi kendine ingilizce tarih et, konuş birşeyler iste...

Başka yolu yok çalışkan olmak lazım Turistlik bölgelerde kadın motivasyonu sebebiyle apaçiler öğrenmeye başlıyor çünkü motivasyonu çok güçlü, sen bu yaz fıstık gibi harika bir rus ingiliz hollandalı bir kız ile sevgili olacağını vs bilsen arada bir skypede konuşsan bak bakalım nasıl motivasyonun tavan yapacak..böyle düşün..motivasyon etkili ancak motivasyonum yok diyede çalışmayı ihmal etmemek lazım daha az ilerlersin ancak ilerleme durmaz...bzen hızlı bazen yavaş, mesela barman sen sürekli ilerliyorsun emin ol bundan elbet hedefe ulaşacaksın..

Kolay gelsin Saygılar.

• bilmukabele kardeşim aynen beni anlatmışsın; bende senin gibi hazırlıkta ingilizce ile çebelleşiyorum, bizim jenerasyon çok kötü bu durumda fakat şimdilerde anaokullarında 4 yasından itibaren başlatılıyor ve bencede ne kadar erken o kadar iyi. ben 22 yaşında adam akıllı başladım ingilizceye ve inanılmaz zorlanıyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.