Şimdi Ara

Dijital Türk Lirası için ilk resmi anlaşma yapıldı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
1
Favori
4.376
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
21 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Dijital Türk Lirası için ilk resmi anlaşma yapıldı!



    Türk Lirası’nın kripto para versiyonu olarak geliştirilen Dijital Türk Lirası için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni bir adım attı. TCMB tarafından Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu oluşturuldu. Dijital Türk Lirası’nı geliştirecek ve kullanıma sunacak ilk şirketler beli oldu.



    Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu için TCMB ile ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM arasında anlaşma imzalandı. ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM, Dijital Türk Lirası’nın teknolojik paydaşı olacak. Bu firmalar Dijital TL’nin altyapısını, teknolojik geliştirme çalışmalarını ve test süreçlerini yürütecek. İlerleyen süreçte ödeme sistemlerine entegrasyonu gibi konularda çalışmalar yapacak.



    TCMB’nin açıklamasına göre Dijital Lira’nın ilk testleri kapalı devre ve dar kapsamlı olarak yapılacak. Bu sene sonunda birinci faz çalışmalarına başlanması planlanıyor. Birinci faz sonuçları, 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacak.



    Ayrıca Bkz.Thodex soruşturmasında yeni gelişme: 30 milyon TL’ye el konulması istendi



    İlk pilot çalışmalarından ardından daha yaygın ve geniş katılımlı pilot çalışmalar yapılacak. Birinci faz çalışmalarının tamamlanmasının ardından pilot testlere vatandaşlar katılacak. Dijital Türk Lirası’nın tamamen hayata geçmesi 2-3 yıl sürebilir.



    TCMB'nin konu hakkındaki açıklaması şöyle:



    "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalamış ve “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturmuştur.



    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte dijital Türk lirasının tedavülünün potansiyel katkılarını araştırmayı sürdürmektedir. Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme (AR-GE) projesi kapsamında kavram ispat çalışmasının tamamlanması ile başlayan süreç, teknoloji paydaşlarının katılımı ile bir sonraki aşamaya taşınmaktadır.



    Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesinin, teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri teknoloji paydaşlarının katılımı ile yakın işbirliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalamış ve “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturmuştur. Projeye ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, platformun yeni katılımlarla genişletilmesi planlanmaktadır.



    Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında TCMB nezdinde prototip “Dijital Türk Lirası Ağı” tesis edilerek teknoloji paydaşları ile dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri gerçekleştirilecektir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri aşama fazlara geçilecektir. Blokzincir teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesi kapsamında çeşitlilik gerektirebilecek testlerin yapılması da planlanmaktadır.



    TCMB’nin, dijital Türk lirasının tedavülüne yönelik almış olduğu nihai bir karar yoktur. Tüm çalışmalar deneysel AR-GE faaliyetleri ilkelerince yürütülmektedir. Farklı teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandıktan ve mimari kurguların denemeleri sonuçlandırıldıktan sonra, mevcut teknolojilerin dijital Türk lirasına ilişkin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığının tespiti amaçlanmaktadır.



    Birinci faz sonuçları, testlerin tamamlanmasını müteakiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacaktır."




    Kaynak:https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Duyurular/Basin/2021/DUY2021-40







  • para zaten dijital. ''kısmi rezerv bankacılığı'' uygulanıyor dünyada .10 liralık mevduata 100 liralık kredi yaratıyorlar (oran ülkeden ülkeye değişmekte) 2 tuşa basarak. bunu 100 sene boyunca yaptığını düşün. dünyada para borç üzerinden yaratılıyor. ne kadar çok borç alan olursa o kadar çok para yaratılmış oluyor. biraz derin araştırırsanız dehşete düşersiniz
  • Gerçek dolaşımda olan Türk liramız çok değerli olduğundan böyle bir adım atılmış sanırım...

  • 2 yıllık dosdoğru düşüşe 10 kat kaldıraca girilir bununla. Zengin olursunuz yeminle

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • enflasyona karşı korunma özelliği de olsun parada :d

  • Ahmet DOĞAN kullanıcısına yanıt
    yatırım tavsiyesi değildir

  • Yavaş yavaş tüm ülkelerin dijital parası olacak. Yerinde bir hamle.

  • Millet shorttan çok ekmek yer, benden size bir ipucu :)

  • OLSA NE OLACAK KARDEŞIM KENDI PARANIN DEGERI OLMADIKDAN SONRA

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Farkettiyseniz enflasyonu tavan yapmış ve ekonomisi bitmiş ülkeler artık digital para ile kendilerini kurtarmaya çalışıyor.

  • Kağıdı çok değerli ya dijitali de çıktı.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Evet çok değerini gördük şimdide dijitalde görelim

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sürekli değer kaybeden tek kripto para olur herhalde, gelsinde 100x short açalım

  • Bunu usdt ile swap yapıp alışverişlerde kullanabileceksek güzel olur. Metamaskdan yerli merkezi borsalara atıp ordan TL ye çevirip bankaya çekip alışveriş yapmaktansa daha kısa olur. Tabi yine parası olana güzel 😁. Bir de mevcut bir ağ üzerinde mi çalıştıracaklar yoksa baştan ağ mı kuracaklar o da önemli. Yeni ağ kuracaklarsa belli başlı oturmuş ağlarla köprü de kurmaları gerekli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi labtek38 -- 15 Eylül 2021; 16:18:33 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • devlet millete %100 vergiler itelemekle yetinmeyip, ceplerindeki son kurusa kadar alma pesinde sanirim.

  • Yatırım yapın ytd

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Dijital paramız göklerde

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • hadi stabil olmayan kripto para birimlerini geçtimde stabil koinler usdt gibi bunlarla neden ülke içinde ticaret serbest olmadı sıf bankalara yaranacağız diyede bu kdr vizyonsuzluk olmaz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yerli ve milli thodex

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.