Şimdi Ara

Dijital oyun mağazalarına Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu geliyor (24. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: joster35 , joster35 , ECWWCWWWF , Lemmylevni Daha Az
4 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 3 Misafir - 6 Masaüstü1 Mobil
5 sn
484
Cevap
10
Favori
18.168
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
65 oy
Popüler Konular listesinde
70. Sırada  bugün en iyi #7
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: oyungazi

Burada belirleyici olan şey metnin kendisi değil, senin dediğin gibi sektör baskısı ve uygulanabilirlik. Teknik olarak uygulanamayan, ekonomik olarak zarar yazan bir şeyin zorlanması mantıklı değil. Bu yüzden süreç “olur mu olmaz mı”dan çok “ne kadar törpülenir” meselesi.

Ama “hiçbir şey olmaz, tamamen unutulur” demek de gerçekçi değil. Ortada bir niyet var, bunun nasıl şekilleneceği tamamen sektörle yapılan görüşmelere bağlı.

@oyungazi Oyunlar konusu'nun bu taslağa sonradan eklendiği çok açık ve zaten Sinan Akkol da bunu söyledi.Burda yeterli saha araştırması yapılmamış. Sosyal medya yasası bu taslağın ana konusu oyun değil. Yani asıl niyet sosyal medya ile tüm dünyanın da yaptığı yaş kısıtlaması.O yüzden bu yasayı oyun nazarında kesin niyet var olarak yorumlamıyorum. Niyet başka bir konu üzerinden oyun son dakika üzerinden dahil edilmiş. O yüzden tamamen bile törpülenmesi olası.Sektör isimleri birleşip hızlı aksiyon alırsa bunun oluru var. Çünkü ''oyunu kafaya koydular artık vazgeçiremezler kaç yıldır çalışılan yasaymış bu'' cümlesi doğru değil.4 aylık bir konu bu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi entwined -- 4 Şubat 2026; 15:17:23 >

• entwined E kullanıcısına yanıt

Şu an oradaki kişiler, “sosyal medyaya TC kimlik ya da vatandaşlık bilgisiyle girilecek” fikrini kafalarında kesinleşmiş bir şey gibi görüyor. Bu da ister istemez, her dijital alanı aynı kefeye koymalarına yol açıyor.

Oyun sektöründen yeterince haberdar olmadıkları için de, bu yaklaşımı oyun platformlarına da birebir uygulanabilir sanıyorlar. Yani “sosyal medyada yapılabiliyorsa Steam’de de yapılır” gibi bir bakış açısı oluşmuş durumda. Oysa iki alanın teknik yapısı, hukuki zemini ve küresel işleyişi tamamen farklı.

Asıl kritik nokta şu:

Sinan Bey’in görüştüğü kişilerin yaşının ya da pozisyonunun değil, konuyu teknik ve sektörel olarak kavrayabilecek bir altyapıya sahip olmalarının önemli olması. Eğer bu farklar gerçekten anlaşılabiliyorsa, anlatılanlar karşılık bulur. Ama bu ayrım görülmezse, ne kadar doğru ve mantıklı anlatılırsa anlatılsın, yapılan şey maalesef duvara anlatmaktan çok da farklı olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oyungazi -- 4 Şubat 2026; 15:43:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Shingo Yabuki kullanıcısına yanıt

Herkes ekmeğinin peşinde mübarek :/

Kesinlikle katılıyorum bu dediklerine.

x (formerly twitter)
    Tourens (@tourenscom) on X
    https://x.com/tourenscom/status/2019031435797999668?s=20

- Bunlar dümdüz satılmış herifler. Başka hiçbir açıklaması yok bence. Bu ne cins olduklarını bilmediğim şahıslar yerine gerçekten sektörden anlayan kişiler işin içinde olsaydı en azından hükümetin işini çok zorlaştırırdı. Herhalde onlarda bu yüzden var ki hemen cb imzasını da almışlardı. Umarım bu duruma müdahalede bulunanlardan güzel gelişmeler alırız. En azından ne kadar ötelenirse kardır. Bir bakarsınız gerçekten seçimle bir şeyler değişir(sanmıyorum).

Harddisk : Seagate Barracuda 2TB
    SSD : GIGABYTE 2.5" 240GB SATA3 SSD SSD : Samsung 980 SAPSI 1 TB
    Sıvı Soğutucu : NZXT X63 Kasa : NZXT S340
    PSU : Corsair RM850 850W 80+Gold İşletim Sistemi : Windows 11

• 007emin 0 kullanıcısına yanıt

Keyfi yasaklama olmayacak yazmışlar. Komik olan kısım şu ki yasaklamalara Btk keyfi demeyecek ki zaten. Lgbt var yasakladık,şu var yasakladık yani bir sebep sunacaklar ama gerçekte keyfi yasaklamış olacaklar. Ben 4 aydır bunu bilip susan derneklere inanmıyorum. Sinan Akkol,Faruk Akıncı veya Sercan Sülün gibi isimler açıklama yapınca ancak inanırım.Bu derneğin açıklaması zerre umrumda değil. Hepsi de mobil oyun çıkışlı zaten steam-Playstation bilmezler onların pazarı değil çünkü.

Orijinalden alıntı: 007emin

Bu durumdan Kasımdan beri haberdar olup sektörü bilgilendirmeyen oluşumlardan(TOGED, TESFED, Oyunder) TOGED açıklama yapmış:

x (formerly twitter)
    Tourens (@tourenscom) on X
    https://x.com/tourenscom/status/2019031435797999668?s=20

- Bunlar dümdüz satılmış herifler. Başka hiçbir açıklaması yok bence. Bu ne cins olduklarını bilmediğim şahıslar yerine gerçekten sektörden anlayan kişiler işin içinde olsaydı en azından hükümetin işini çok zorlaştırırdı. Herhalde onlarda bu yüzden var ki hemen cb imzasını da almışlardı. Umarım bu duruma müdahalede bulunanlardan güzel gelişmeler alırız. En azından ne kadar ötelenirse kardır. Bir bakarsınız gerçekten seçimle bir şeyler değişir(sanmıyorum).

Şöyle bir özet çıkarttım:

TOGED’in sürece dair rolü ve yaptığı girişimler aslında oldukça kritik bir noktaya temas ediyor. Dernek, yasa taslağında oyunlarla ilgili yer alan maddeleri görmüş durumda ve BTK ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile doğrudan masaya oturarak teknik değerlendirmelerini iletmiş. Özellikle “bu teknik olarak mümkün değil” ya da “uygulanabilir değil” dedikleri başlıkları net biçimde muhataplarına aktarmışlar.

Bence işin en önemli tarafı, dijital oyunları 5651 sayılı Kanun’un kapsamından çıkarmaya çalışmaları. Mevcut durumda oyunlar, sosyal medya platformlarıyla aynı çerçevede değerlendiriliyor. Bu da bir savcılık kararıyla, tek bir imza üzerinden bir oyunun ya da platformun tamamen erişime kapatılabilmesi anlamına geliyor. Sektör açısından bu, son derece belirsiz ve riskli bir yapı.

TOGED’in burada savunduğu temel yaklaşım şu: Oyunlar ayrı bir alan olarak ele alınmalı ve oyunlara özel bir yasal çerçeve oluşturulmalı. Böyle bir düzenleme hayata geçerse, keyfi ve ani kapatmaların önüne geçilmesi, daha kademeli ve öngörülebilir bir sürecin oluşması mümkün olabilir. Bu, hem geliştiriciler hem de oyuncular için ciddi bir kazanım olur.

Derneğin özellikle karşı çıktığı bazı başlıklar da var. Yerli ve sıfırdan bir yaş derecelendirme sistemi oluşturulması, resmî yaş doğrulamasının zorunlu hâle getirilmesi ve oyunların yazılım seviyesinde günlük veya saatlik kullanım kısıtlarına bağlanması gibi maddelerin teknik olarak uygulanabilir olmadığını açıkça dile getirmişler. Bu tür düzenlemelerin pratikte işe yaramayacağı, kolayca aşılabileceği ve korsanı teşvik edeceği görüşünü de yetkililere iletmiş durumdalar.

Özetle TOGED, “her şey serbest olsun” gibi bir yaklaşımda değil. Tam tersine, sektörün gerçekleriyle uyumlu, uygulanabilir ve oyunları mevcut belirsizlik ortamından çıkaracak bir yasal çerçevenin oluşması için çaba gösteriyor. Oyunların 5651’den kurtarılması ise bu sürecin belki de en hayati noktası.

• 007emin 0 kullanıcısına yanıt

Bu raporu ''Ahh bunlar Kasım'dan beri biliyor. kesin onay vermiştir'' gibi bir partisan düşünce ile değil, daha açık bir kafa ile okudum. Akkol dedi videoda bu oyun muhabbeti son dakika eklenmiş tasarıya diye.

Bi kere TOGED bence temsilci kısmında hak verdiğim bir yorum yapmış; 5651 oyun dağıtımcılarını kapsamadığı için bunlara direk mahkeme yolu ile eylem uygulanıyor. Yani ebeveynin biri çıkıp Steam'i Cimer'e şikâyet edip mahkeme hemen kapatabilir Roblox ve Discord'da olduğu gibi. 5651 kanunu bu yetkiyi BTK'ye veriyor ve herhangi bir eylemden önce temsilci ile diyalog kuruyor.

Bi kere kesin olarak bunu söyleyebilirim ki ülkeye özel yaş sınırı muhabbeti tamamen kalkmış. Sistem büyük ihtimalle PEGI üzerinden değerlendirilecek. Eğer açıklama doğruysa değerlendirilmeyen oyunlar otomatikman +18 sayılacak yani onların kaldırılması sorunu da olmayacak.

Temsilci muhabbeti kalan tek sıkıntı. Her ne kadar bir avukat tutmak kadar kolay olsada Steam'in buna yeltenmemesinden korkuyorum. Umarım bir şekilde Steam ile anlaşma sağlanır. BTK kafasına göre oyun kaldırır muhabbeti olacağına zannetmiyorum belki bi Suzerain kaldırılır. Oyun bildiğin Türkiye simulasyonu çünkü.

• ECWWCWWWF E kullanıcısına yanıt

Hocam her an riski gördükleri oyunları kaldırmaları BTK'ya göre keyfi değil gerekli oluyor. Bunu yaptıklarında keyfi değil gerekliydi diyecekler. O yüzden neyin ne olduğunu anlamak için taslağı görmemiz lazım.En önemlisi de oyun kaldırılacaksa bu neye göre olacak onu detaylı detaylı yazmaları gerek. Bu ülkede bir çocuk balkondan atladı diye komple pokemon yasaklandı bunu unutmayalım. Yabancı yatırımcı her an direkt veya uzun süren süreçlerle bir yasak koyulma ihtimali olan ülkeye yatırım yapmaz. Sinan Akkolu bekliyorum ben onlar ne diyecek.

Mustafa nin paylaşımına göre steam hala sıkıntı. Muhatap olmaları icin illaki bir avukat olayi olacak falan demiş.

Dijital oyun mağazalarına Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu geliyor

temsilci atama konusunda onay veren büyük oyun platformları hangileri?

Bi kere Pokemon hiç bir zaman yasaklanmadı. Sadece yayından kaldırıldı medya tepkisi yüzünden. Devlet Pokemon konusunda hiç bir şey yapmadı.

Özür dilerim BTK Steam'e girip ''Bugün ne banlasam'' diye dolaşmıyor. Hükümet böyle ''Bunda lezbiyen var ban, şu var ban'' diye çalışmıyor. Hükümetin verdiği yasaklar zaten şikayet bazında yapılıyor. (Burada hükümet yandaşlığı yapmıyorum bu arada. Şuanki hükümete fazlasıyla karşı biri olarak bunları söylüyorum. Bu konularda gerçekçi oluyorum partisan değil.) Hatta açıklamada bu durumun Roblox banının kaldırabileceğini belirtiyorlar.

Evet bence de taslağı görmemiz lazım. Sinan Akkol'un açıklama yapmasını da bekliyorum. Sadece TOGED açıklamarını karamsar ve partisan bir şekilde yorumlamıyorum hepsi bu.

Yanlış hatırlamıyorsam carizard sonrası bölümler fox kids da veriliyordu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oyungazi -- 4 Şubat 2026; 18:5:17 >

Milyon defa belirtiğim gibi temsilci işi bir avukat ile olabilecek bir şey. Tabii tam detayı nedir ne değildir bilmediğimiz için kesin bir şey demek doğru değil ama sonuç olarak her şey olumlu gibi. Umarın böyle olumlu bir şekilde devam eder ve en kötüsüne varmaz.

(Tweet'i sonradan gördüm. Ekleyim dedim.)

Dijital oyun mağazalarına Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu geliyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ECWWCWWWF -- 4 Şubat 2026; 18:11:37 >

11.12.2000 Hürriyet Gazetesi

Türkiye'de Pokemon çizgi filminin televizyonlarda gösteriminin yasaklanmak istenmesi ile ilgili tartışmalar İtalyan haber portalı Il Nuovo'ya konu oldu. Portalda yayınlanan haberde, Ankara'daki Radyo Televizyon Yüksek Kurulu RTÜK yetkililerinin Japon yapımı Pokemon filminin çocuklarda şiddet duygusunu körüklediği ve eğitici olmadığı gerkçesiyle yasaklanmasını istediği vurgulandı.

Yine RTÜK'ün kararıyla geçtiğimiz hafta içinde Pokemon'u yayınlayan ATV'ye bir günlük ekren karartma cezasının verildiği açıklandı.

Türkiye'de de geçtiğimiz günlerde iki çocuğun Pokemon'daki kahramanlara özenerek oturdukları apartmanın 5. katından atladıkları, ancak şans eseri herhangi bir şey olmadığı duyuruldu.

Sağlık Bakanlığı'nın görüşlerine de yer veren portalda, ilgili bakanlığın Pokemon'un bütünüyle yayından kaldırılmadan, yayın süresinin kısaltılması gerektiğini savunduğu ancak çocukların tartışmalara karşın Pokemon tutkusundan kurtulamadıkları vurgulandı.

Hocam Pokemon direkt olarak Rtük tarafından yasaklandı. Daha sonra tekrar yayınladı fakat 4-5 sezonu Türkiyede hiç gösterilmedi. Bunun adı yasaktır.

• entwined E kullanıcısına yanıt

Birincisi, kaynak italyan. Niye Türk gazetesi Türkiye'yi ilgilendiren konuda İtalyan kaynak kullansın.

İkincisi, ''yasaklanmasını istediği'', ''yasakladı'' değil. Büyük ihtimalle ATV karartma sonrası muhtemel RTÜK cezasından korktuğu için yayından kaldırıldı ama resmi hiç bir yaptırım olmadı. Yani yasaklanmadı.

Aynı zamanda çok iyi hatırlıyorum Pokemon Disney XD'de var diye.

Orijinalden alıntı: ECWWCWWWF

Birincisi, kaynak italyan. Niye Türk gazetesi Türkiye'yi ilgilendiren konuda İtalyan kaynak kullansın.

İkincisi, ''yasaklanmasını istediği'', ''yasakladı'' değil. Büyük ihtimalle ATV karartma sonrası muhtemel RTÜK cezasından korktuğu için yayından kaldırıldı ama resmi hiç bir yaptırım olmadı. Yani yasaklanmadı.

Aynı zamanda çok iyi hatırlıyorum Pokemon Disney XD'de var diye.

Bakış açınız çok ilginç açıkcası. Böyle yasaklarda önce ihtar verilir sonra ihtarlara uyulmazsa yasaklanır. Resmi yaptırım dediğiniz şey de karartma oluyor zaten. Bu yaptırım para da olabilir. Yani bunu yayından kaldır demesi için ihtar çekmesi bile yasak oluyor.RTÜK'ten korktu ondan kaldırdı ne demek Rtük ihtar çekmiş yayından kalkmış. Sıkıntı şu böyle bürokratlar yeni sektörlere adapte olamıyor. Yani niyeti iyi bile olsa bilmedikleri için değişik kararlar verebiliyorlar. 2015'de minecraft yasaklanmaya çalışıldı. Popüler olan herhangi bir şeye atlama çabaları var ama nasıl işlediklerini bilmiyorlar.

Burada ben artık olaya tamamen devlet ve hükümet ayrımı yapılarak bakılması gerektiğini düşünüyorum.

BTK ve RTÜK gibi kurumlar sizin iddialarınızın aksine tamamen hükümetin dünya görüşüne uygun şekilde kararlar alıyorlar, devlet ciddiyeti ile değil. Yeni maarif modeli zihniyetinin devamı hep bu yapılanlar. Kafa kesilen tarihi diziler, ya da ATV'deki skandal gündüz kuşağı programları hakkında hiçbir adım atılmazken muhalif kanallar, streaming platformları, hatta Spotify üstünde bile korkunç bir baskı var. Şimdi de sıra oyun platformlarına gelmiş.

Gümrük meselesinde de süreç aynen böyle başladı. Kademe kademe haklarımız elimizden alınıp, en sonunda tamamen kapattılar.

Biz karşı çıkmadıkça elimizdeki her şey alınmaya devam edecek. Bu şekilde kamuoyunu yumuşatma amaçlı propaganda çalışmaları bir yerden sonra artık işe yaramıyor.

Biz bu filmi defalarca seyrettik ve hiç beğenmedik.

• bu açıklamaya inanan varsa elimde köprü var

Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.