Şimdi Ara

Dijital oyun mağazalarına Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu geliyor (22. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
483
Cevap
10
Favori
18.080
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
65 oy
Popüler Konular listesinde
52. Sırada  bugün en iyi #3
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Selamlar, konudaki yorumları ve endişeleri takip ediyorum.

Olayın bizi ilgilendiren kısmı malum ama merak edip bir de madalyonun diğer yüzüne; yani ambargolar yüzünden hesaplarını kitleler halinde TR bölgesine taşıyan Rus oyuncuların tepkisine baktım.

Rusların en büyük oyun portalı DTF.ru’daki ilgili başlıkta bu haber üzerine dönen yüzlerce mesajı inceledim. Oradaki havayı ve tespitleri özetlemem gerekirse durum sandığımızdan daha ortak:

1. "Türkiye Devri Zaten Bitiyordu, Bu Son Çivi Oldu"

En dikkat çekici detay, bölge değiştirme trafiğinin yönü hakkında. Çoğu kullanıcı, Steam Türkiye'nin TL'den USD'ye geçtiği gün Türkiye'nin cazibesini yitirdiğini belirtiyor. Yorumlarda; "Türkiye mağazası dolara geçtiğinden beri fiyatlar zaten Avrupa seviyesine yaklaştı, ben çoktan Kazakistan/Hindistan bölgesine geçtim" diyen ciddi bir kitle var.

Bu yeni yasa haberi için, "Zaten pahalanmıştı, şimdi bir de erişim sorunu çıkarsa Türkiye hesabında kalmanın hiçbir mantığı yok" görüşü hakim. Yani kervan tersine dönmüş durumda.

2. "Sığınacak Liman Kalmadı"

Hala Türk hesaplarına sahip olanlar veya bizim steam mağazamızı "güvenli liman" sananlar ise büyük hayal kırıklığı yaşıyor.

"Rusya'dan kaçtık, Türkiye'ye geldik. Şimdi buradan nereye? Arjantin mi, BDT ülkeleri mi?" soruları havada uçuşuyor.

Bir kullanıcı durumu çok net özetlemiş: "Dijital göçebelik bitti. Artık ucuz ve özgür oyun oynanacak bir 'delik' kalmadı, çember daralıyor."

3. Teknik Analiz: "Yasak Değil, İşkence"

Haberdeki "%90 bant daraltma" ifadesi teknik olarak çok tartışılmış.

Ruslar bunun doğrudan bloklama olmadığını ama pratikte aynı şey olduğunu söylüyor: "100 GB'lık oyunu %90 hız düşümüyle indirmek fiili bir yasaktır."

VPN tartışması yoğun: "Sadece mağaza arayüzü için VPN yeter ama indirme sunucuları (CDN) kısıtlanırsa VPN de kurtarmaz" endişesi var.

4. Temsilcilik Açma Beklentisi

Şirketlerin (Steam, Epic) tepkisi konusunda ikiye bölünmüş durumdalar:

Karamsarlar: "Türkiye ekonomisi ve kur istikrarsızlığı ortada. Bir de ofis bürokrasisi çıkarsa Steam 'uğraşmaya değmez' diyip pazarı gözden çıkarabilir."

İyimserler: "Türkiye pazarı Rusya gibi değil, ödeme kanalları açık ve kitle büyük. Mecburen ofis açarlar."

5. Türkiye ve Rusya Benzetmeleri

Rus kullanıcılar, Türkiye'deki bu adımı kendi ülkelerindeki Roskomnadzor (İnternet Denetleme Kurumu) uygulamalarına çok benzetiyor.

“Yöntemler birebir aynı: Önce temsilcilik iste, sonra yavaşlat, sonra engelle. Türkiye, Rusya'nın izinden gidiyor" tespiti çok yaygın.

Özetle:
    Rus oyuncular için Türkiye macerası; önce "USD'ye geçişle" pahalandı, şimdi de bu yasa haberiyle teknik olarak riskli hale geldi. Bir zamanlar "oyun cenneti" olarak gördükleri Türkiye'yi, artık Rusya ile aynı kaderi paylaşan "yasaklı ve pahalı" bir bölge olarak görüyorlar.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Eğer yasak gelirse KDV ile alınan vergileri de alamayacak kendi ayağına sıkacaklar farkında değiller.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

DONANIM HABER PLAYSTATION 3
    ORİJİNAL OYUN DESTEKÇİLERİ KULÜBÜ
  • GENERALS ZERO HOUR KEYFİMİN İÇİNE EDİCEKLER

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

eğer steam i kontrol edebilirlerse mağazadan belki kütüphanemizden bile oyunları erişilemeyecek duruma getirirler ondan sonra ne vpn fayda eder ne başka birşey.

Steam Kullanıcı Sözleşmesi’nde VPN ile ilgili çizgi şurada:

Mağaza, bölge, fiyat, erişim kısıtlarını aşmak için VPN kullanmak yasak

Tespit edilirse hesap kısıtlaması hatta kalıcı ban mümkün

Ayrıca bant daraltma yapacaklar, VPN ile girsen daha hızlı mı indirme yaparım sanıyorsun?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

bakanlık steami kontrol etmeye başlarsa x oyunu mağazadan kaldır dediği anda vpn de kullansan baska birşey de kullansan erişemezsin, hiç erişememektense dns,dpi,vpn bir şekilde erişmenin daha iyi olduğunu söylüyorum keşke hiç olmasa ama bildiklerini okuyorlar işte.

ayrıca vpn son çözüm kablonet kullanmıyorsan basit bir dns değiştiriyorsun ne ping ne hız kayda değer hiçbir kayıp olmadan yasaksız şekilde hayatına devam ediyorsun.

kablonet kullandığımdan dns değiştiremiyorum discord için kaspersky vpn kullanıyorum 1.5 senedir. yıllığı 500tl gibi bir para hızım da düşmüyor türkiye serveri var ve tr serveri üzerinden bağlanınca hız düşmesi indirme düşmesi gibi bir sorun olmuyor. steamden de 1.5 senedir ban falan yemedim.

Tasarıdaki yaş kriteri ve denetleme ile ilgili maddelerin mutlaka yeniden düzenlenmesi şart. Ben de dünden beri bunu anlatmaya çalışıyorum ama hâlâ birçok kişi “bir şey olmaz” rahatlığında. Oysa mesele hafife alınacak gibi değil.

Buradaki konu temsilcilik açılması da değil. Diyelim ki açıldı. Asıl sorun, 18 yaşından küçük bireylerin sisteme girmesini engelleyecek bir altyapının talep edilmesi. Steam bunu ne Türkiye için ne de dünyadaki başka bir ülke için kabul eder. Kimseye vermediği bir hizmeti sana neden versin?

Özetle, bu tasarı güncellenmez ve daha gerçekçi bir çerçeveye oturtulmazsa, ortada Steam falan kalmaz.

Dün yapılan açıklama;
    "AMACIMIZ BİR YASAK GETİRMEK ASLA OLMADI"
    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Mahinur Özdemir, oyunlar ve platformlarla ilgili sürece ilişkin yaptığı açıklamada, “Amacımız bir yasak getirmek asla olmadı. Sadece derecelendirme istiyoruz. Gençlerimizin girişimcilik ruhuna gölge düşürmeyecek şekildeydi önerimiz. Sektörle tekrar görüşüp taleplerini dinleyeceğim, buna göre revizyon da yapılır" ifadelerini kullandı.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Magazadan oyunu kimse kaldıramaz. Türkiyeden erişime kapatabilir sadece

Ben o kadar emin olamıyorum. Tek isteğim bu dar düşünceli +65 yaş üstü tiplerin Steam'i arka bahçesine çevirip istediğini yaptırabildiği bir yer haline getirememesi.

Dijital oyun mağazalarına Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu geliyor

Dostum sen ciddi olarak mı konuşuyorsun şaka mı yapıyorsun.

Bizim cumhurbaşkanı uluslararası olarak mı çalışıyor. Almanyadaki adam ingilteredeki adam amerikadaki adam oyunu satın almayacak mı? Oyunu oynamayacak mı?

Bölgesel bunlar. İsteyen ülke yasaklar ama mağazadan kalıcı olarak oyun kalkmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onurkse088 -- 3 Şubat 2026; 14:43:1 >

Steam mağazasının bölgesel çalışamadığını mı sanıyorsun? Steam'i kontrol edip şu oyun bizim ülkemizde satılmayacak denirse yapılır. örneğinin resmini de attım orada.

Bende sana bölgesel çalışıyor diyorum. Mağazadan oyun kalkmaz diyorum. Türkiyeden erişime kapatırlar. Neyini anlamıyorsun

E hemfikirsek niye benimle tartışmaya giriyorsun ki hocam bahsettiğim zaten bu. Dijital oyun mağazalarına Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu geliyor  steam hesaplarını başka bölgeye almamız imkansız gibi birşey, steam'e de istediklerini yaptırıp bölgesel olarak x oyunu türkiye menşeili hesaplara erişilemeyecek hale getirirlerse başka ülke menşeili bir hesap kullanmadığımız sürece o oyuna erişemeyiz ne vpn ne dns.

bu dar düşünceli tiplerin steam'de istediklerini yaptırabildiği bir hale gelmesindense bant daraltmalarını tercih ederim çünkü onu aşabiliriz bir şekilde. keşke hiç yasak olmasa ama ne zaman halkın istediği yapıldı ki keyiflerine göre yasaklıyorlar.

Sadece KDV de değil. Bunun Türkiyeden oyun ihracatı var direkt biter. Lokalizasyon stüdyolarımız var kademeli olarak biter. Oyun bilgisayarı ve konsollardan alınan vegiler var direkt biter. Mouse,kulaklık gibi ekipmanlar büyük zarar görür. Bir çok yönden ekonomi olarak olumsuz zaten bu taslak.

Bu güzel haber. Motion blur ceo'su geçenlerde Anadolu ajansında oyunu tanıtmıştı. Orada Türkiye oyun sektörünü övüyordu Anadolu ajansı birden ne olduysa artık. Kesinlikle faydası olur Kadir demirden ve ekibinin. Onun dışında Sinan akkol ve Faruk akıncı da çabalıyor. Ülkede olan oyun derneklerimiz ne yapıyor diyorduk. Onlar da arka planda çabalıyoruz demişler. Jahrein de dernek açacakmış.Zaten herhangi birisini dinleseler şu kararların ne kadar mantıksız olduğunu anlarlar. Revizyon yaparız falan da kabul edilemez direkt iptal hiçbir şekilde yürürlüğe giremez bu yasa. Girerse zarar verir.

ADANA'DA BİR ADAM,,, BOŞANMA AŞAMASINDA OLDUĞU EŞİNİN EVİNE GİZLİCE GİRDİ. AĞLAYAN EVLADINA ALDIRIŞ ETMEDEN NE VARSA KIRIP DÖKÜP PARÇALADI. FIRIN,,, DOLAP,,, TABAK... TEK BİR SAĞLAM EŞYA BIRAKMADI. Abone Olmak için Tıklayınız → http://showtv.tv/ANcO8B Instagram Hesabı: https://www.instagram.com/showanahaber/ Facebook Hesabı: https://facebook.com/showanahaber Twitter Hesabı: https://twitter.com/showanahaber TikTok Hesabı: https://www.tiktok.com/@showanahaber #ShowAnaHaber #ShowHaber #ShowTV
    https://www.youtube.com/watch?si=eGfLIm4vqUPXDmDs&v=Iy7SuDw-aO4&feature=youtu.be

Dijital oyun mağazalarına Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu geliyor

Tam 3 gün önce yani bu haberin çıktığı gün show haberin yayınladığı haber...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oyungazi -- 3 Şubat 2026; 15:54:35 >

• _____________________________
  • Dijital oyun mağazalarına Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu geliyor

Bu planda bizi ilgilendiren kısım bu. Metin inanılmaz genel. ''Uluslararası düzenlemeler'' kısmı büyük ihtimalle yaş değerlendirmeleri PEGI üzerinden yapılacak gibi geliyor bana. Onun dışında yorum yapmak zor.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.