Şimdi Ara

~ DH Çevreciler ve Doğaseverler Kulübü ~

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
164
Cevap
6
Favori
9.807
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ~ DH Çevreciler ve Doğaseverler Kulübü ~



    ARKADAŞLAR HEPİNİZİN KATILIMINI BEKLİYORUZ, DAHA YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN DAHA İYİ NESİLLER İÇİN HEPİMİZ DOĞAMIZI, ÇEVREMİZİ, DÜNYAMIZI KORUYALIM. BİLİNÇLENELİM.
    AŞAĞIDAKİ YAZIYI OKUYUP DURUMUN NE KADAR CİDDİ OLDUĞUNU ANLAYABİLİRSİNİZ.


    Çevre Kirliliği nedir


    Çevre tüm canlıların yaşamında önemli bir rol oynamaktadır Nüfusun artışı, kentleşme, sanayileşme gibi faktörler çevre kirliliğinin artmasına önemli katkılarda bulunmaktadır Çevre sorunları özellikle geçen yüzyılın ikinci yarısından itibaren dünya gündemini işgal eden en önemli sorunlardan biri olmuştur Kuşkusuz bu çevre sorunlarının daha önce var olmadığı anlamına gelmemektedir Nüfusun artışı, kentleşme ve sanayileşmenin hızlanması gibi faktörler dolayısıyla çevreye bırakılan atıkların gerek miktarı gerekse türlerinde artış olmuştur Çevre kirliliği başlıca hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği ve gürültü kirliliği olarak karşımıza çıkmaktadır
    Çevre sorunlarının artması çevre kirliliğinin boyutlarını katı atık kirliliği olarak şekillenen yerel kirlilikten, asit yağmurları olarak şekillenen bölgesel kirliliğe ve küresel ısınma ve ozon tabakasının delinmesi olarak ortaya çıkan küresel kirlenmeye genişletmiştir
    Çevre sorunlarının insanlar ve diğer canlılar üzerindeki ciddi tehditleri (çeşitli önemli hastalıklara sebep olması ve bu hastalıkların bazen ölümlerle sonuçlanması) her geçen gün daha da artmaktadır Çevre kirliliğinin canlılar üzerinde meydana getirdiği hastalıklar çeşitlidir Bu hastalıkların belli başlıları arasında astım, kronik bronşit gibi çeşitli solunum yolu hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, çeşitli kanser vakaları, çeşitli göz hastalıkları, kolera gibi çeşitli bulaşıcı hastalıklar, işitme bozuklukları, saldırgan davranışlar, stres, bitki ve ağaç dokuları üzerinde olumsuz etkiler sayılabilir Bu hastalıklar çoğu zaman insanlar, bitkiler ve hayvanlarda ölümle sonuçlanan vakalara yol açmaktadır.

    Çevre sorunlarının ciddi boyutları gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ve gerekli önlemler alınmazsa sorunun boyutlarının da daha da artmaya devam edeceğini ortaya koymaktadır
    Endüstrileşme çabalarının sonucu gerek ağaç gibi kendini yenileyebilir ve gerekse çeşitli madenler gibi kendini yenileyemez enerji kaynakları üzerinde ciddi boyutlarda bir baskı vardır
    Ağaç ve bitki dokusunda tahribat artmakta, bunun sonucu ormanlar, bitki ve hayvan türleri gittikçe azalmaktadır Erozyon artmaktadır Çölleşme gittikçe artmaktadır Atıkların artması ve çeşitlenmesi neticesi, hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği içinde bulunduğumuz yüzyılda da büyük bir problem olmaya devam etmektedir Endüstriyel faaliyetler, motorlu araçlar, inşa ve onarım gibi faaliyetler neticesi gürültü kirliliği artmaya devam etmektedir


    Arkadaşlar çevre ve doğa kirliliğini kendi çapımızda çabalarla yenebiliriz geri dönüşümlü atıkları geri dönüştürerek ağaç dikme çalışmalarında bulunarak vs. katkılarda bulunabiliriz herkes böyle duyarlı olursa çok şeyler değişebilir sizden ricam biraz daha duyarlı olalım.


    ____________________________________________________





    ____________________________________________________

    NESLİ TÜKENMEKTE OLAN CANLILAR

    arkadaşlar sadece 3 dakikanızı ayırarak bu yazıyı okuyabilirsiniz çok önemli bir konu bu konuda herkesin bilinçlenmesi gerek.


    Nesli tehlikedeki türler, yok olma tehdidi altındaki bitki ve hayvan türleridir. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) iki yılda bir yayımlanan kırmızı listesinde yer alırlar. Bir türün kırmızı listeye alınması için dünya üzerinde 50′den az yetişkin bireyin kalmış olması gereklidir.
    Diğer bir kategori hassas türlerdir. bunun için temel kıstas türün yetişkin popülasyonunun 1000′den az olmasıdır.
    Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) 2006 raporu, insan kaynaklı suistimaller sonucu 784 türün dünya üzerinden tamamen yok olduğunu ve 16.119 hayvan türünün tükenmekte olduğunu göstermekte. Sadece 2006′da listeye 530 türün eklenmiş olması canlı türlerinin ne büyük bir tehdit altında olduğunu gösterir.
    Tehdit altındaki bazı türler
    Dünyanın hemen her bölgesindeki bitki ve hayvan türleri arasında nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya gelen ve bir kısmı ne yazık ki dünya üzerinden tamamen silinen binlerce tür bulunmaktadır. Bazıları;

    * Kutup ayısı (Ursus maritimus), 2006 yılında hassas türden tehlike altındaki tür kategorisine geçti. Kutup bölgesindeki buzulların erimesiyle yaşam alanı tehlike altına girmiştir. Tahminlere göre kutup bölgesindeki bu durum değişmezse önümüzdeki 45 yıl içinde türde yüzde 30′luk bir azalma olacak ve sonunda da tümüyle yok olacak.
    * Vatoz (Manta birostris), belgesellerden aşina olunan eşsiz bir canlıdır. Suda kanat çırparcasına süzülen bu deniz canlısının türü, denizlerdeki kirlenme, avlanma vs. nedenlerle tehlike altındadır.
    * Verreaux’s sifaka lemur (Propithecus verreauxi), Madagaskar’a özgü bir türdür ve kararlı bir orman habitatında yaşayabilmektedir. Kömür üretimi ve orman kesimi ile yaşadığı bölge tehlike altına girmiştir. Aynı zamanda adanın bazı bölgelerinde avlanmaktadır.
    * Gri balina (Eschrichtius robustus), Kuzeybatı pasik gru balina. Halen 50 yetişkin bireyden daha az kaldığı düşünülmektedir. Bu tür tamamen yok olacak derecede avlanmıştır.
    * Siyah çizgili albatros (Thalassarche melanophrys), 21 albatros türünün hepsi neslinin tükenmesi tehdidiyle karşı karşıyadır. Balıkçı ağları tür için ciddi tehdit oluşturmaktadır.
    * Kısa gagalı yunus (Delphinus delphis), Akdeniz alttürüdür. Son 40 yıl içinde türün nüfusu aşırı avlanma ve yaşam alanlarının bozulması sonucu %50 düşmüştür.

    Türkiye’de
    Hayvan türleri:

    * Akdeniz foku
    * Deniz kaplumbağası
    * Kelaynak

    Bitki Türleri:

    * Kardelen
    * Gölsoğanı
    * Sıklamen
    * Karçiçeği

    IUCN Kırmızı Liste
    IUCN Nesli Tükenme Teklikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi (“IUCN Kırmızı liste” ve “Kırmızı Data Listesi” olarakta bilinir), 1963 yılında yaratılmıştır, bitki ve hayvan türlerinin dünayadaki en kapsamlı Global Koruma durumu envanteridir. IUCN Kırmızı Liste Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından sürdürülmektedir. IUCN Kırmızı Liste, kesin ölçüt kullanılarak, binlerce tür ve alttürlerin nesillerinin tükenme riskini değerlendirerek oluşturulmaktadır. Bu ölçüt tüm türlerle ve dünyanın her bölgesi ile ilgilidir. Kırmızı liste ile amaçlanan; koruma meselelerine kamunun ve politikacıların dikkatini çekmek ve bununla birlikte türlerin yokoluşunu azaltmak için uluslararası camiaya yardım etmektir. Güçlü bir bilimsel altyapı ile oluşturulan IUCN Kırmızı Liste, biolojik çeşitliliğin durumu ile iligli en geçerli rehber olarak kabul edilmektedir.

    Son Yayım
    En son güncelleme 2006 Kırmızı Listesi, 4 May, 2006 tarihlidir. 40,168 türü ve buna ek olarak 2,160 alttürü, sualtı nesillerini, alt nüfusu bir bütün olarak değerlendirir.
    Bir bütün olarak incelenen türlerden, 16,118 tanesi tehlike altında olarak belirlenmiştir. Bunlardan, 7,725 tanesi hayvanlar, 8,390 tanesi bitkiler, ve üç tanesi küf ve mantarlardır.
    Bu yayımda, 2004 yılındaki yayım üzerinde bir değişiklik yapılmadan, 784 türün İsadan sonra 1500 yılından itibaren neslinin tükenmesini listelemektedir. Bu 2000 yılındaki listenin (766) 18 fazlasıdır. Her yıl az sayıda nesli tükenmiş türler ya yeni bulunmakta, ya fosil türüne dönüşmekte ya da üzerinde yeterli bilgi bulunmayan katagorisine alınmaktadırlar. 2002 yılında nesli tükenmiş olanlar listesi 759 türe kadar düşmüş ancak o zamandan bugüne artış sergilemektedir.

    Büyük yokoluş kutuplardan çöllere artarak sürüyor..

    Gezegenimiz üzerinde bilim insanları tarafından belirlenen her beş canlı türünden ikisinin soyu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya!.. Son dünya raporu, yeryüzünün hemen her köşesinde giderek çok daha fazla sayıda canlı türünün yeryüzünden silinme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi.

    Gezegenimiz üzerinde bilim insanları tarafından belirlenen her beş canlı türünden ikisinin soyu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya!

    Bu çarpıcı saptama Dünya Doğal Varlıkları Koruma Birliği (IUCN) tarafından kısa bir süre önce yayımlanan “Soyları Tehlikede Olan Canlılar ile ilgili Kırmızı Liste” verilerinden kaynaklanıyor.

    Yeryüzündeki toplam 16,119 hayvan ve bitki türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Her 8 kuş, 4 memeli ve 3 ikiyaşamlı canlı türünden birinin soyu yok olmaya yüz tutmuş durumda.
    Kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana, 784 canlı türünün yeryüzünden silinip yok olduğu belirtiliyor. IUCN genel başkanı Achim Steiner, “Biyolojik çeşitlilik artacağına, giderek azalıyor,” diyor.
    Bunun başlıca nedenlerinden biri, her zaman olduğu gibi, biz insanlar. İnsanoğlu yeryüzündeki bitey ve direyi hem doğrudan, hem de dolaylı olarak etkiliyor.
    Avcılık ve yetişme ortamlarının (habitat) yok olması canlı türlerini olumsuz etkilerken, küresel ısınma da ciddi bir tehlike olarak karşımıza çıkıyor.

    Geri dönüşü yok

    Steiner bu eğilimin artık geriye dönüşü olmadığına, bu yüzden de korumanın işe yarayabileceğine dikkat çekiyor. 1990′larda sürdürülen koruma çalışmaları beyaz kuyruklu kartal (Haliaeetus albicilla) sayısının iki katına çıkmasını sağladı.
    Hint Okyanusu’ndaki Noel Adaları’na özgü bir kuş türü olan ve sayıları gerek yaşam ortamının yok olması gerekse bölgeyi sarı deli karıncaların (Anoplolepis gracilipes) basması yüzünden her geçen gün azalmaya başlayan Papasula abbotti’ler artık yeniden çoğalıyorlar.
    Bu kuşlar şimdi durumları kritik canlılar arasında değil, tehlikede olan türler arasında yer alıyor.
    Steiner yeryüzündeki biyolojik çeşitliliğin salt çevrecilerin çabalarıyla kurtarılamayacağına, güç ve kaynaklara sahip herkesin bu sorumluluğu üstlenmesi gerektiğine inanıyor.


    Arkadaşlar yazıda da söylendiği gibi dünya üzerinde çok fazla canlı türü yok olmaktadır bunun sebeplerinin başlıcası bilinçsizliktir.Bu yüzden hepimiz bu konuda bilinçlenelim bunun geri dönüşü yok bu dünya hepimizin.



    KATILIMLARI BEKLİYORUZ.


    İMZA 1 :




    [center][image]https://store.donanimhaber.com/9d/7f/34/9d7f34ec90f8ea3b13c6a043796b45a6.png[/image] 
    [link=http://forum.donanimhaber.com/m_46016844/mpage_1/f_/key_//tm.htm#46016844]
    [size=2][color=green][b]DH Çevreciler ve Doğaseverler Kulübü[/b][/color][/size][/link][/center][/center]



    İMZA 2 :




    [center][image]https://store.donanimhaber.com/6f/0e/ab/6f0eab3a01635d5f3680fd8c4aa83f24.png[/image] 
    [link=http://forum.donanimhaber.com/m_46016844/mpage_1/f_/key_//tm.htm#46016844]
    [size=2][color=green][b]DH Çevreciler ve Doğaseverler Kulübü[/b][/color][/size][/link][/center]




    İMZA 3 :




     
    [center][image]https://store.donanimhaber.com/69/61/a9/6961a9a19604ba59602734eacec7e31e.png[/image] [b][i][link=http://forum.donanimhaber.com/m_46016844/mpage_1/f_/key_//tm.htm#46016844][color=#006600]DH Çevreciler ve Doğaseverler Kulübü[/color][/link][/b][/i][/center]





    ~ ÜYELERİMİZ ~

    Suprémacy (Başkan)
    KaptanMirliva (Onur Üyesi)
    Tango-1 (Onur Üyesi)
    QuAnTuM-C (Onur Üyesi)
    KingRoger (Onur Üyesi)
    uA_emir07
    alonso...
    Üzgün Kaslı
    Kartal Göz
    dr.Kaan
    Einstein
    inimitabilis archimedes
    British
    Sage29
    _uLuC_
    Purone
    CurciX
    Mount Eerie.
    Plunder
    TeKNoYDN
    Geisuntheist
    Tjedrea
    Sıçırtma
    anilpozam
    Güneş.
    AurorAbeam
    #YuEmHo#
    Céltics
    Geberik Gelin
    denixex
    Bass Guitarist
    HIMFIS
    aboxzux
    Surpass
    Saralonde
    Eskiler
    Cairne
    PheonixTR'
    UD97
    Dila'
    PLoeS
    Scientist-Programmer Kid
    Roach3558
    Avesome
    MağaraAdam
    LizOzOM
    Rena34
    jervis
    TnhnB
    112fevzi
    Itachi-san
    Billaben
    casablanka 06
    mrsmrc
    halukes
    Roccoti
    Eminem_Stan
    '2TekerCi'
    WuggyCutee
    TEHET
    Ahayri
    incir reçelşi
    catcaty
    umuuuut35
    Riesso
    celo55
    Dean Martin
    Mr.Carter
    Masquerade89
    thereisnoway
    Siyah.
    Jesse-Pinkman
    onuraydin
    pelerinli
    Kutu149
    MademliBagnumm
    sena'
    Itachi-san
    Durmazlar
    haszo
    kimjongun
    peketo96
    narcissus34
    goncerivoo
    jizzy quatily
    kimjongun
    olivertate
    Lycosidae
    Visee
    Wüste
    11Omeer
    bi tylol hot içer miyiz





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Suprémacy -- 23 Nisan 2017; 21:4:34 >







  • ~ DH Çevreciler ve Doğaseverler Kulübü ~

    ~ DH Çevreciler ve Doğaseverler Kulübü ~

    ~ DH Çevreciler ve Doğaseverler Kulübü ~

    ~ DH Çevreciler ve Doğaseverler Kulübü ~

    ~ DH Çevreciler ve Doğaseverler Kulübü ~




  • Yukarı.
  • Ben nükleer'i destekliyorum. Yine de bu gruba katılabilir miyim?
  • ekle panpa
  • @AurorAbeam

    Hocam nükleer enerji her ne kadar çevre korumacığılına ters bir düşünce olsa da herkes düşüncesini belirtebilir tabiki de katılabilirsiniz.

    @#YuEmHo#

    Ekliyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Suprémacy -- 19 Ocak 2011; 17:31:25 >
  • Yukarı
  • Ekler hocam.
  • elimizden geldiği kadarıyla gibi bişey
    ekler misin?
  • Ekliyorum arkadaşlar.

    Herkesin katılımını bekliyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Suprémacy -- 19 Ocak 2011; 17:23:53 >
  • Çevreyi korumak ve insanları bilinçlendirmek için, kendi adınıza ne yapıyorsunuz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tahrikk

    Çevreyi korumak ve insanları bilinçlendirmek için, kendi adınıza ne yapıyorsunuz?


    Hocam kişisel olarak en basitinden geri dönüştürülebilecek atıkları evlerimizde çöpe atmayıp toplayarak geri dönüşüm kutularına atmak, mesela geçen yoldan geçerken yol kenarlarında birçok cam plastik şişe gördüm elime bir poşet aldım topladım hepsini geri dönüşüm kutusuna attım, veya çevremizde doğaya zarar veren şahıslar görünce bunları uyarmak bu konularda duyarlı olmak bir doğaseverin yapması gerekendir.Aynı şekilde hayvanlara da zarar veren bireyleri uyarmak, engel olmak onları bilinçlendirmek görevimizdir.Herkes böyle duyarlı ve bilinçli olsa şimdi çok daha iyi bir durumda olurduk.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Suprémacy -- 19 Ocak 2011; 17:31:06 >




  • benide ekle bari panpa
  • Ekliyorum
    Katılımları bekliyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Suprémacy -- 15 Şubat 2011; 13:50:20 >
  • Yaz hocam
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bass Guitarist

    Yaz hocam


    Ekledim hocam.

    Herkesin katılımını bekliyoruz.
  • Yaz hocam.

    Birde resim ekleyeyim. Yalova/Çınarcık'dan.

    ~ DH Çevreciler ve Doğaseverler Kulübü ~


    Gitmenizi öneririm çok güzel yerler var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HIMFIS

    Yaz hocam.

    Birde resim ekleyeyim. Yalova/Çınarcık'dan.

    ~ DH Çevreciler ve Doğaseverler Kulübü ~


    Gitmenizi öneririm çok güzel yerler var.




    Hocam ülkemizin çok güzellikleri var ama bu doğal yerlere önem verilmiyor değeri bilinmiyor buraların rant uğruna satılıyor buralar son yıllarda biraz önem verilmeye başlandı o da yetersiz.Ekliyorum bu arada




  • beni de ekler misiniz?
  • Eklersen sevinirim.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.