Şimdi Ara

Depolama için Bluray Disk mi? HDD mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
2
Favori
1.629
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selam arkadaşlar. Bu topic ten daha önce açılmış biliyorum ancak açan arkadaşlar DVD sormuş ve konular epey eskiydi. Malumunun teknoloji yerinde durmuyor

Yüklü miktarda çalışma dosyaları arşivim var. Artık bunlara bi ayar geçmem gerekiyor ancak ne yapacağımı bilemedim. HDD ye atsam yanıp gitme ihtimali var daha önce çok HDD öldürdüm. Hadi deseniz ki Recover edersin, onda da baya bi dosya ölüyor.

Bluray yazıcı aldım bi tane acaba diyorum ki Bluray disklere basıp mı yedeklesem? Ama bi yerde de Diskten de tırsıyorum. Çizildi bişey oldu gitti 17 yıllık çalışma arşivi ki bende çok paranoyak bir adamım. Ne yapacağıma karar veremedim. Bluray 25 GB veri yazıyor az değil.

İki değneğin ucu nutella... Ne öneriyorsunuz?

Teşekkürler

• Hdd atacaksınız fişini çekeceksın

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: asig

Hdd atacaksınız fişini çekeceksın

İşte ufak bi voltaj oynamasında Hakkı rahmetine kavuşan nice HDD lerim oldu. Ondan tırsıyorum.
  • Diyeride plastik sonuçta hdd veriyi atıp fişini sokeceksin hdd kurtaran firmalar var sonuçta

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: asig

Diyeride plastik sonuçta hdd veriyi atıp fişini sokeceksin hdd kurtaran firmalar var sonuçta

Hocam şimdi nasıldır bilmiyorum ama o veri kurtaran firmalardan ben yaklaşık 2-3 yıl önce 750GB lik bir HDD için fiyat teklifi aldım adamlar benim yıllık gelirime yakın bir fiyat verdi.. Sen düşün yani..
  • 2 tane hdd alıp raid yapacaksın. Biri bozulsa bile veriler diğerinde kalacak.
  • Böyle bir sorunun karşılığı yok optik sürücüler tarihe gömüldü.

Bütçenize göre HDD veya SSD dahi kullanabilirsiniz. WD ve Seagate in özellikle uzun ömür vaad eden modelleri var onları tercih edersiniz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben de bluray yazıcı aldım ama doğru düzgün boş disk bulamıyorum. Kaliteli boş medya kullanırsan, yazdırdıktan sonra test edersen ve düzgün saklarsan uzun yıllar gider. Kritik verileri birden fazla diske de yedekleyebilirsin. Ne de olsa Bluray şu an GB başına maliyeti en düşük depolama.
  • M-Disk
  • tavsiyen birden fazla yedek almak , açıkçası ben pek medyaya yedek almaya sıcak bakmıyorum. yani illa bir tercih olacaksa hdd derim
  • Ben paranoyak ötesi arşivciyim Plak, CD, DVD, Blu-ray.
    Gerçek arşivci zaten HDD kullanmaz. Onları tek tek düzenlemek, diske yazmak, kutulara koymak, bilgisayarda cover hazırlayıp kuşe kağıda bastırmak, hatta printable diskin üzerine yazıcı ile baskı yapmak ayrı bi zevkdir. Tabii çok zaman alan ve maliyeti olan bi iş. Herkese göre değil. Milletin artık müziği bile cd'lerini eline alıp hissetmeden, sayfalarını karıştıramadan uyduruk bi cihazdan dinlediği, kitap kokusunu hissetmeden küçücük bir ekrandan kitap okuduğu bi dünyada basılı arşiv yapmak artık sadece deli işi.
    Ben yaklaşık 20 yıldır Verbatim disk kullanıyorum. Windows 95 ile yazdığım ilk cd bile ilk günkü gibi. İşyerinde kullanılan 10 yıllık MAGIC cd'ler üzeri soyulduğu için diskin tamamı kullanılamıyor. PRINCO ve DIAMOND dvd'ler altında oluşan yapışık lekelerden ötürü diskin çoğu okunmuyor. Yani formulüm; 1. sınıf medya, düzgün yazım ve doğru saklama.
    Verbatim blu-ray için 50 yıl garanti veriyor örneğin. M-Disc'e ise 1000 yıl garanti veriyor; ama hem gereksiz, hem de arşiv yapmaya maalesef para yetmez. HDD ise 2 yıl garanti veriyor; ama benim ki 2 yıl bile olmadan uçmuştu, neyse ki garanti ile içini değiştirip verdiler ama giden gitti (neyse ki içinde pek bişey yoktu)
    Sana da tavsiyem oyun, film, müzik, resim gibi karmaşık ve 2-3 TB gibi ufak bi arşivse 2 adet harici disk alıp yedeklemen. Birini direk sağlam bi yere saklaman. Her marka HDD kullanmış biri olarak arşiv için SEAGATE tavsiye ederim. Yok düzenli bi arşivse SONY-TDK-MAXELL-JVC-VERBATIM-PANASONIC marka blu-ray. Şahsen ben Taiwan ve Singapur malı VERBATIM blu-ray kullanıyorum şu an, tavsiye ederim. Japon malı TDK'da çok iyi. Yalnız tek sorun yazdığın gibi gerçekten paranoyak bi arşivci değilsen kaliteli blu-ray diske ulaşman çok zor. (ELBA, DMS, KODAK, RIDATA blu-ray bulursan hiç bulaşma, arşiv için uygun değil.) Kolay gelsin...

• quote:

Orijinalden alıntı: ahmetsan01

Ben paranoyak ötesi arşivciyim Plak, CD, DVD, Blu-ray.
    Gerçek arşivci zaten HDD kullanmaz. Onları tek tek düzenlemek, diske yazmak, kutulara koymak, bilgisayarda cover hazırlayıp kuşe kağıda bastırmak, hatta printable diskin üzerine yazıcı ile baskı yapmak ayrı bi zevkdir. Tabii çok zaman alan ve maliyeti olan bi iş. Herkese göre değil. Milletin artık müziği bile cd'lerini eline alıp hissetmeden, sayfalarını karıştıramadan uyduruk bi cihazdan dinlediği, kitap kokusunu hissetmeden küçücük bir ekrandan kitap okuduğu bi dünyada basılı arşiv yapmak artık sadece deli işi.
    Ben yaklaşık 20 yıldır Verbatim disk kullanıyorum. Windows 95 ile yazdığım ilk cd bile ilk günkü gibi. İşyerinde kullanılan 10 yıllık MAGIC cd'ler üzeri soyulduğu için diskin tamamı kullanılamıyor. PRINCO ve DIAMOND dvd'ler altında oluşan yapışık lekelerden ötürü diskin çoğu okunmuyor. Yani formulüm; 1. sınıf medya, düzgün yazım ve doğru saklama.
    Verbatim blu-ray için 50 yıl garanti veriyor örneğin. M-Disc'e ise 1000 yıl garanti veriyor; ama hem gereksiz, hem de arşiv yapmaya maalesef para yetmez. HDD ise 2 yıl garanti veriyor; ama benim ki 2 yıl bile olmadan uçmuştu, neyse ki garanti ile içini değiştirip verdiler ama giden gitti (neyse ki içinde pek bişey yoktu)
    Sana da tavsiyem oyun, film, müzik, resim gibi karmaşık ve 2-3 TB gibi ufak bi arşivse 2 adet harici disk alıp yedeklemen. Birini direk sağlam bi yere saklaman. Her marka HDD kullanmış biri olarak arşiv için SEAGATE tavsiye ederim. Yok düzenli bi arşivse SONY-TDK-MAXELL-JVC-VERBATIM-PANASONIC marka blu-ray. Şahsen ben Taiwan ve Singapur malı VERBATIM blu-ray kullanıyorum şu an, tavsiye ederim. Japon malı TDK'da çok iyi. Yalnız tek sorun yazdığın gibi gerçekten paranoyak bi arşivci değilsen kaliteli blu-ray diske ulaşman çok zor. (ELBA, DMS, KODAK, RIDATA blu-ray bulursan hiç bulaşma, arşiv için uygun değil.) Kolay gelsin...

Hocam konuştukça ağzından bal damlıyor. Arşiv adamının konuştuğu belli oluyor. Benim arşivlemek istediğim tek şey, eski çalışmalarım. Hepsinin benim için çok önemli yeri var zira meslek hayatına başladığımda çizdiğim ilk kartvizitten son yaptığım 3D Animasyon projesine kadar her birşeyim bunların içinde. Hem manevi hemde referans anlamında değerliler. Şuan için 200 GB gibi bir verim var saklamak istediğim başlangıç için. Bir kaç HDD yaktım ve tüm çalışmalarımı %99 geri kurtarabildim. Ama daha ne kadar şanslı olabilirim bilmiyorum. Bir sonra ki HDD yanmasında her şey yok olabilir. Bu yüzden Blu-ray yazıcı satın aldım ASUS marka (harici) diyorum ki düzgün diskler alayım 25 GB lik, düzgün bi çanta alıp içinde barındırayım. Çok sağa sola götürmeden sağlam bir yerde saklayayım.

Verbatim Blu-ray disk bulamıyorum doğru düzgün. Bana satın alabileceğim bir kaynak söyleyebilirmisin?

Birde sence en iyi saklama koşulları nasıl olmalı?

Yada bi 400 GB lik bir 2.5 inc lik bir HDD alıp içinde mi saklamalı?

Ne dersin?

• HDD
  • Bluray Disk tabiki
    Dvd yetmiyordu Bluray a geçtim bende
  • Madem o kadar onemli calismalarin google drive dan yillik 1tb alan al yılda $99 tutuyor. Hem yer sorunun olmaz hem veri kaybin olmaz. Ha o kadar veriyi nasil upload ederim diyorsan da 1 ayligina tarifeni 10mbit simetrik paketlerinden birine gecirirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mesaverde -- 21 Şubat 2017; 9:26:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cloud bilgisayarlara encrypt edip atacaksin. Dropbox, google drive vs.
    HDD ye guvenilmez, ufak sarsintida ucabilir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • NAS model HDD lerden alırsan bir şey olacağını sanmam. Zaten veri güvenliği için geliştirilmiş HDD'ler.
  • sonuçta tüm çözümler gelip maliyete dayanacak. Ama aklından çıkrmaman gereken ilk mesele şu: Asla tek backupla yetinme, 200gb gibi ufak bir miktar için, ideal olanı, kesinlikle elinde soğuk kopya dediğimiz optik bir yedek olsun (blueray kopya) ardından bu verilere sık sık erişmen gerekiyorsa, raid1 yada raid6 olarak elinin altında bir depolama alnın olmalı, ayrıca verilerin ölümcül kıytmetli başlarına birşey gelmesi senin için telafisi olmayan durumlar oluşturuyorsa, crashplan goodle drive vb cloud-drive cloud-backup çözümlerine yönelmendir. Tabiki tüm bunların sana bir maliyeti olacağını gözden kaçırmamak lazım.

Kişisel tavsiyem, nas serisi olan yüksek hızlarda dönmeyen 4 adet disk alıp raid 6 olarak kullanmandır, tabi raid 6 complex bir raid seviyesi anakartın desteklemeyebilir, ayrıca bir kart alman gerekebilir, yada software raid yapabilirsin (linux); bunlar uğraştırır dersen, 2 tane disk alırsın 500 yada 1 tb, raid 1 yaparsın, buraya attığın veriler tek bir disk arızasına karşı dayanırlar, burdaki verileri crashplan ile backuplarsın bu sayede cloud ortamında şifreli yedeğin olur, acil birşey olursa restore edersin; birde blueray'e kopyalarsın, bu sayede 2 farklı ortamda yedeğin olur, bir yandanda verilerin sürekli pc de elinin altında olur. yinede patlarsan oda Allah'ın takdiri kardeşim :) yapacak bişi yok.

• tasıye kalıtelı iki harddısk (raid yapıp) ve UPS
  • NAS HDD lerede ok guvenmeyın benım wd red 4 tb vardı daha yenı saglıklımı dıye tarama yaptırmıstım pc yı acıp kapadım bır baktım hdd ucmuş
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.