Şimdi Ara

Demokrasinin zararları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.886
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Demokrasi, bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. Devam edilirse demagoglar türer. Demagoglardan da diktatörler çıkar.
    -Platon

Demokrasi, her zaman bir Argumentum ad populus mudur veya sadece Halk cahil olduğu zaman mı ad populus olur?

• Demokrasi, bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. Devam edilirse demagoglar türer. Demagoglardan da diktatörler çıkar.
    -Platon

Kesinlikle...

Ayrıca cumhuriyet ile yönetilme biçiminin bize uygun bir yönetim biçimi olduğunu düşünmüyorum.
    Bu ülkede pek çok farklı etnik grup var. Ve bunların içinde fiili olarak devlete, devletin varlığına ve nizamına kastedmiş etnik gruplarda oldu. Ve etmeye de devam ediyor pek çoğu.
    Olası bir savaşta adım gibi eminim, yine bu etnik gruplar içerisinden kurtuluş savaşında olduğu gibi çeteler kurup devlete, millete saldıranlarda çıkacaktır.
    Bu nefret, gizli düşmanlık olduğu sürece parlamenter sistemde, devletin ve ülkenin geleceğine dönük kararlarda bu soysuzlarada hak tanınması; hem yanlış hemde büyük
    gaflettir.
  • Sizin bahsettiğiniz demokrasinin zararı değil, demokrasinin yararıdır. Demokrasi yoksa zaten dediğiniz durum var, demokrasi varsa dediğiniz durum yok. Demokrasiyi diktatörlüğüne araç yapmak isteyen insanlar çıkabilir. Bu demokrasinin zararlı olduğunu göstermez, kişinin zararlı olduğunu gösterir.
  • Cehalet.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Demokrasi azgın ateizmdir.Ben demiyorum.Yahudi Haham diyor :

• Demokrasi, belli bir kültür seviyesine ulaşabilmiş toplumlar için iyi bir yönetim şekli. O toplumun üyeleri, yapacakları seçimleri mantıklı bir şekilde yapabilir, seçimlerinin sonuçlarının neler olacağını derinlemesine analiz edebilir. Gülen yüzlere, sırtını sıvazlayanlara aldanmaz.

Bizim gibi gelişmemiş ülkelerde (gelişmekte olan diyemiyorum maalesef) ise, demokrasi korkunç bir silah haline dönüşüyor. Siyasetten, ekonomiden ve tarihten bihaber olan toplumu kim daha iyi manipüle ederse, o taraf ülkenin başına geçiyor. Halkın milli ve dini duygularını daha iyi sömürenler kazanıyor genellikle de. İşten bizdeki örneğini 15 senedir görmekteyiz.

Bir zamanlar bir manken "Dağdaki çobanla benim oyum aynı olmamalı" dediğinde, kız yerden yere vurulmuştu. Oysa söylediğinde o kadar haklıydı ki! Elbette ki bahsi geçen çobanlık mesleğini icra edenler değildi, b,r insan ve bu ülkenin bir vatandaşı olarak kendini geliştirmemiş insanlardı. Kimseden kuantum fiziğini bilmesini beklemiyoruz, ama madem ki Türksün, hiç değilse bu toprakların geçmişini aç bir oku. Dostu düşmanı bil. Daha okuma yazması olmayan kişinin verdiği de bir oy, ordinaryüs profesör olmuş adamın verdiği de gene bir oy. Okuması olmayan adam, oğlu kızı, veya komşusu kime oy vermesini istemişse, ona oy veriyor. Sebebini hiç bilmiyor, bilemiyor, sorgulayamıyor. Profesör olan ise seçim vaatlerini okuyor, araştırıyor, ekonomi politikalarını analiz ediyor belki. Ama sonuç olarak, ikisinin de seçmen olarak kıymeti aynı.

İşte gelişmeyen toplumlarda demokrasinin kullanılması bu kadar saçma. İnsani olarak, okuyan bilinçli kişi, okumayandan daha değerlidir demiyorum kesinlikle. Aksine, herkes eşittir. Ancak herkesin, ne bilip bilmediklerine bakılmaksızın, bu ülkenin yönetimini seçerken eşit olmasını ben anlamsız, ve de korkutucu buluyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Darkness

Demokrasi, belli bir kültür seviyesine ulaşabilmiş toplumlar için iyi bir yönetim şekli. O toplumun üyeleri, yapacakları seçimleri mantıklı bir şekilde yapabilir, seçimlerinin sonuçlarının neler olacağını derinlemesine analiz edebilir. Gülen yüzlere, sırtını sıvazlayanlara aldanmaz.

Bizim gibi gelişmemiş ülkelerde (gelişmekte olan diyemiyorum maalesef) ise, demokrasi korkunç bir silah haline dönüşüyor. Siyasetten, ekonomiden ve tarihten bihaber olan toplumu kim daha iyi manipüle ederse, o taraf ülkenin başına geçiyor. Halkın milli ve dini duygularını daha iyi sömürenler kazanıyor genellikle de. İşten bizdeki örneğini 15 senedir görmekteyiz.

Bir zamanlar bir manken "Dağdaki çobanla benim oyum aynı olmamalı" dediğinde, kız yerden yere vurulmuştu. Oysa söylediğinde o kadar haklıydı ki! Elbette ki bahsi geçen çobanlık mesleğini icra edenler değildi, b,r insan ve bu ülkenin bir vatandaşı olarak kendini geliştirmemiş insanlardı. Kimseden kuantum fiziğini bilmesini beklemiyoruz, ama madem ki Türksün, hiç değilse bu toprakların geçmişini aç bir oku. Dostu düşmanı bil. Daha okuma yazması olmayan kişinin verdiği de bir oy, ordinaryüs profesör olmuş adamın verdiği de gene bir oy. Okuması olmayan adam, oğlu kızı, veya komşusu kime oy vermesini istemişse, ona oy veriyor. Sebebini hiç bilmiyor, bilemiyor, sorgulayamıyor. Profesör olan ise seçim vaatlerini okuyor, araştırıyor, ekonomi politikalarını analiz ediyor belki. Ama sonuç olarak, ikisinin de seçmen olarak kıymeti aynı.

İşte gelişmeyen toplumlarda demokrasinin kullanılması bu kadar saçma. İnsani olarak, okuyan bilinçli kişi, okumayandan daha değerlidir demiyorum kesinlikle. Aksine, herkes eşittir. Ancak herkesin, ne bilip bilmediklerine bakılmaksızın, bu ülkenin yönetimini seçerken eşit olmasını ben anlamsız, ve de korkutucu buluyorum.

Çok güzel açıklamışınız, teşekkürler

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Madde yoksunluğu krizi
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bizim hocamiz "demokrasi cogunlugun agiz kokusunu cekmektir" demisti. Tamamen yanlis diyemiyorum. Toplumsal sagduyu , iyi isleyen bir hukuk sistemi ve kesinlikle gucler ayriligi olmasi gerekiyor.
    Diyelim ki yemek siparisi verecegiz ve 4 kisiyiz.
    2 kisi kebap yemek istiyor.
    1 kisi sebzeli noodle yemek istiyor.
    1 kisi vejeteryan ve fasulye yemek istiyor.
    Cogunlugun dediginin oldugu bir sistemde kebap soylenip vejeteryan kisinin ac kalmasi gerekir. Ancak olmasi gereken, optimal bir sistemde kimsenin ac kalmadigi ( yani cogunlugun azinligi ezmedigi ), fakat toplumun coguluna hitap edecek ( yani insanlarin genel olarak beklentilerini karsilayacak ) bir cozumun bulunmasi. Boyle bakinca aslinda saglikli calisan bir demokrasi cok zor.
    Cok sevdigim bir baska soz "power corrupts". Guce hakim olan kisi, insanin dogasi geregi, bunu kendi cikari icin ya da baskalarinin bu kise dalkavukluk yapmasi sebebiyle belirli bir zumrenin digerlerine haksiz yere hukmetmesine sebep olur. ( bkz Turkiye ). Bu sebeple gucler ayriligi olmali, dini inanislari hic bir zaman tek bir guc haline getirmeyip farkliliga saygi gosterilen sekuler bir ortam kurulmali. Boylelikle tum inanclar saygi cercevesinde kendisine yer bulabilsin.
    Peki demokrasinin zarari ne, iste az once verdigim ornekte asla kebap yenilemeyecek saglikli bir demokrasi varsa. Azinliklar ve farkliliklar, cogunlugun kendi istedigini yapmasini her zaman engelleyecek. Bir gun "doya doya kebap yiyemeyenler" ( bu zumreye istersen radikal dinci ya da fanatik ulusalci diyin ya da sosyalist devrimci diyin ) iktidara geldiklerinde yillarca "kebap yiyememis" olmanin acisini azinliktan cikarmaya calisacaklar. ( bkz Turkiye ).
    Insan bozuk bir yaratik. Guclu olmak ister, her zaman ovulmek ister , adalet de olsun ister. Ama kotu bir sey hic basina gelsin istemez. Temelinde insan olan her sistem bir noktada acik vermeye mahkumdur. Cunku temel yapi tasi mukemmel degil. Var olan yonetim bicimleri arasinda kisa vadede demokrasiden cok daha iyi sonuclar yaratacak bir sistem olabilir. ( Ornegin cok iyi bir "padisah" ). Ancak bu sistemler uzun vadede cokmeye mahkumdur cunku gucu tek elde birlestirmek her zaman kotu sonuc dogurur, cunku: "Power corrupts".

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Dediğin gibi belirli düzeyde eğitim almış toplumlarda demokrasi uygulanırsa, en verimli halini alır. Bazı malum toplumlarda demokrasi denemeleri çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanıyor.
  • 92 yıldır iyi kötü demokrasi var ülkede, cumhuriyet var ve bunlar olmasaydı bu ülkenin hali ne olurdu bilemiyorum. Bunların yanında doğru düzgün bir eğitim de olsaydı şu anda muasır medeniyetler seviyesinde olabilirdik.

• Darkness kullanıcısına yanıt
    Turkiye'nin yonetim sekli ve demokrasi algisi adina iyi bir yazi. 61,71,80 darbeleri yonetim sekli ve demokrasi algisi catismasi uzerine gerceklesti. Magdur tarafin, "demokrasiye darbe vurulmustur" savunmasi, devletin yonetim sekliyle celisen aslinda var olmayan bir demokrasiye darbe yapildiginin farkinda olunmamasi durumudur. Darbe, insanligin en buyuk suclarindan biridir, gelismemis toplumlarda gorulur.

Ek olarak: Demokrasi, cogunlugun gorusunun islenmesi degildir, azinligin da soz sahibi olmasidir. Turkiye'de suan bir demokrasiden bahsetmek cok iyimser bir yaklasim olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neutumn -- 30 Ekim 2015; 22:42:50 >
  •  Demokrasinin zararları

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dar-ül Harb -- 30 Ekim 2015; 23:47:49 >
  • Kısmende olsa demokrasi ile yönetilen bir ülkede yaşayıp şeriat isteyenlerle

Kapitalizm nimetlerini sömürüp komunizm isteyenlerin

Aralarında 7 fark bulmaca oynayalım hadi...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.