Şimdi Ara

Demirdöküm Neva Kombi'ye Demirdöküm RF 6001 Oda Termostatı ve Termostatik Vana Montajı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
3
Favori
8.728
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle merhaba arkadaşlar.
    Geçen kış evin odalarındaki ısı dengesizliğinden ve çocuk odasının soğuk oluşundan dolayı bu yıl havalar soğumadan çözüm yolları araştırmaya başladım. Öncelikle termostatik vanaya karar verdim, fakat sistemde en az 1 peteğe takmamak gerektiğini öğrenince tek başına verimli olmayacağını düşündüm ve takmadığım odaya (kombiye en uzak olan ve ısınmayan çocuk odası) oda termostatı koymaya karar verdim. Oda Termostatı ve termostatik vanaları şipariş verdim ve geldiler.

    Vanaların nasıl bağlanacağını anlatmayacağım, zira eskilerini söküp yenilerini yerine takmadan 3-4 tur teflon bant sarmanız kafi olacaktır.

     Demirdöküm Neva Kombi'ye Demirdöküm RF 6001 Oda Termostatı ve Termostatik Vana Montajı

    E.C.A termostatik vanaları tercih ettim, tabi daha iyileri de var, seçim size kalmış. Çalışma prensibi tamamen odanın istenilen sıcaklığa geldiğinde vananın otomatik kapanarak sıcak suyun diğer peteklere gitmesini sağlayarak oluyor. Her odada istenilen sıcaklık oluşup vanalar kapandığında, en uzak ve soğuk olan odada bulunan oda termostatı bulunduğu odanın da sıcaklığını ayarlamasıyla kombiyi kapatıp görevini tamamlamış oluyor. Termostatik vanaların üzerindeki sayılar ve karşılık degerlerine gelince;


     Demirdöküm Neva Kombi'ye Demirdöküm RF 6001 Oda Termostatı ve Termostatik Vana Montajı

    Tabloya bakarak istediğiniz odayı istediğiniz sıcaklığa ayarlayabilirsiniz.


    Şimdi gelelim işin asıl kısmı olan oda termostatının bağlanmasına ve ayarlanmasına. Öncelikle internetten edindiğim bir çok yarımyamalak bilgiyle bir ara kombimin bütün parametre ayarlarını bozduğumu ve kombinin kafayı yediğini söylemek istiyorum. Zaten bu konuyu açmamdaki asıl amaçta budur. Belki versiyon farkı, belki anlatımdaki eksiklikler. Sonuç olarak bu kombiye bağlantı hakkında tetaylı bir yazının bulunmaması beni oldukça zorladı. Hatta yazımın sonunda olası bir karışıklığa karşı fabrika ayarı bütün parametrelerin ne olması gerektiğini gösteren bir tablo da sunacağım. Olurda bir aksilikle karşılaşırsanız, parametreleri buna göre ayarlayıp kombiyi eski haline getirebilirsiniz.

    Öncelikle kombimizin elektriğini şartelini indirerek kesiyoruz ve bu fotoğrafta görünen 2 civadasını söküyoruz. Yanlız bunlar için tors takımı lazım bilginiz olsun.

     Demirdöküm Neva Kombi'ye Demirdöküm RF 6001 Oda Termostatı ve Termostatik Vana Montajı

    Kapağı çıkarıp gösterge panelini öne doğru yatırdığımızda işimizi görecek olan klemens karşımıza çıkıyor.

     Demirdöküm Neva Kombi'ye Demirdöküm RF 6001 Oda Termostatı ve Termostatik Vana Montajı

    Burada sol mavi, orta kahverengi sağ beyaz 3 kablo var. Bunlardan kahverengi olanda 24 v var ve bu bize alıcımızın çalışması için lazım olan enerjiyide sağlayacak. Bize oda termostatının kutusunda gelen 4 kablonun 3 tanesi zaten aynı renkte. maviyi mavi karşılığına, beyazı beyazın karşılığına, kahverengiyi kahverengi karşılığına bağlayın. şimdi elimizde fazladan kalan beyazı da kahverengiyle aynı deliğe sokuyoruz. yani kahverengi delikte çift kablo olacak.

     Demirdöküm Neva Kombi'ye Demirdöküm RF 6001 Oda Termostatı ve Termostatik Vana Montajı

    Eğer elimizde ölçüm aleti varsa ölçüp bakabiliriz. iki tarafında ortalama değeri 24 v olması gerekiyor. Ölçecekseniz, öncesinde şalteri kaldırmayı unutmayın :)

     Demirdöküm Neva Kombi'ye Demirdöküm RF 6001 Oda Termostatı ve Termostatik Vana Montajı  Demirdöküm Neva Kombi'ye Demirdöküm RF 6001 Oda Termostatı ve Termostatik Vana Montajı

    Bu işlemin sonunda şalteri kaldırıyoruz ve bir sorun yoksa alıcımızın yeşil enerji lambasının yandığını görüyoruz.

     Demirdöküm Neva Kombi'ye Demirdöküm RF 6001 Oda Termostatı ve Termostatik Vana Montajı

    Şimdi alıcımızın ve kombimizin sökülü kapaklarını takıyoruz ve verici panele 2 adet kalem pil takıp iki cihazı birbirine tanıtıyoruz. Bunun için alıcının üzerindeki tuşa basılı tutuyoruz ve sarı lamba yanıp sönmeye başlıyor, vericideki üst tuşa basılı tutuyoruz ve alıcının sarı renk ışığının yanıp sönme hızı değişiyor ve duruyor. ardından alıcının düğmesine 1 defa basıp sarı ışığı söndürüyor vericininde derece düğmesine basıp normal çalışma ekranına döndürüyoruz. Şimdi bu iki cihazın birbirini tanıyıp tanımadığını test edelim. mevcut ekranda gösterdiği derece odanın şuanki ısısıdır. derece tuşuna 1 defa basıyoruz ve mevcut ısının üzerinde bir dereceye ayarlıyoruz. Normalde alıcı ve verici birbirine 1 dakika arayla sinyal gönderdiği için beklemek istemiyorsak vericinin pil kapağını söküp takıyoruz. eğer alıcının kırmızı lambası yanmış ve vericinin ekranında alev işareti çıkıyorsa bu iki cihaz birbirini görüyor demektir. tam tersi oda sıcaklığının altında bir dereceye ayarlayıp kırmızı lamba ve ateşleme göstergesini sildirebilirsiniz. Cihazın kullanım klavuzu için BURAYA TIKLAYABİLİRSİNİZ

     Demirdöküm Neva Kombi'ye Demirdöküm RF 6001 Oda Termostatı ve Termostatik Vana Montajı

    Şimdi gelelim kombinin parametre ayarına. Eski kaynaklara göre pp06 yı 00 dan 01 e getirin yazmasına karşın benim kombide pp06 mevcut 01 de iken 00 a getirmek gerektiğini deneme yanılma yöntemiyle buldum. Detaylara gelirsek;

     Demirdöküm Neva Kombi'ye Demirdöküm RF 6001 Oda Termostatı ve Termostatik Vana Montajı

    Gösterge ısığı yanık konumdayken sırasıyla

    kalorifer suyu +
    kalorifer suyu -
    kullanım suyu +
    kullanım suyu -

    tuşlarına seri bir şekilde basın ardından MODE tuşuna uzun basılı tutun Ekranda __ __ böyle bir simge belirecek.
    servis ayar kodu için kullanım suyu + tuşuna 2 defa basın ekranda 11 servis ayar kodu görünecek. ardından MODE tuşuna basın.

    PP 01 parametresi dönüşünlü olarak yanıp sönecek. artık ayar menüsü girmiş durmdayız. burada dikkatli olunmalı oda termostadı ayar kodu PP 06 dır. bunun haricindeki ayar parametrelerine dokunulmamalıdır.

    PP 01 den PP 06 parametresine gitmek için

    kullanım suyu + tuşuna basmalıyız. her bastığımızda sırasıyla

    PP 01
    PP 02
    PP 03
    PP 04
    PP 05
    PP 06

    konumları görünecektir. pp 06 (oda termostadı ayar kodu) parametresi önce PP sonra 06 şeklinde dönüşümlü yanıp sönerken ayar için MODE tuşuna uzun basılı tutun.

    ekranda 01 ayarı görünecek, bu termostatsız modda kullanım demektir.

    şimdi kalorifer suyu - tuşuna bir kez basın

    ekranda 00 ayar görünecek. Artık kombimiz oda termostadı moduna geçmiş durumdadır. son olarak yaptığımız ayarı hafızaya almak için MODE tuşuna uzun basınız.

    ekranda PP 07 parametresi yanıp sönmeye başlayacaktır. yani PP 06 ayarı hafızaya alındığı için otomatikman PP 07 ayarına kendisi geçmiştir.

    PP 07 yanıp sönerken servis modundan çıkmak için cihazın AÇMA KAPAMA (menü çıkış) tuşuna basınız.

    ekranda __ __ şekli görünecek, tekrar AÇMA KAPAMA (menü çıkış) tuşuna basın.

    Kombi şartelini son defa kapatıp açın ve işlem bitmiştir.

    Galiba bu kombiler 2 versiyon çıkmış, ilk versiyonda pp06 yı 00 dan 01 yapıp oda termostadı moduna getiriyoruz, ikinci versiyonlarda da tam tersi. Yanlız bununla ilgili hiç bir kaynağa rastlamadım sadece deneme yanılmayla buldum.

    Şimdi kalörifer suyunu 60-65 arası bir değere çıkarıyoruz ve öyle kalıyor. Termostadın sağlıklı çalışıp odayı ısıtması için gerekli su sıcaklığı bu.

    Evet, şimdi deneme vakti. Önce kombimizi kışlık moda alıyoruz ve verici ekranda gösterilen oda sıcaklığını derece düğmesine basarak üstünde bir sıcaklığa çıkarıyoruz, yine beklememek için vericinin pil kapağını sök tak yapıyoruz. Eğer alıcı kırmızı lamba yandı ve kombi çalıştıysa tamam demektir. Hemen sağlamasını da yapalım. Kombi çalışıyor ve suyu ısıtırken siz mevcut oda sıcaklığının altında bir derece seçin ve yine 1 dakika beklememek için pili sök tak yapın. eğer ateşlemeyi kesti kırmızı lambayı da söndürdüyse sizinde anlayacağınız gibi oda termostatınız tam olarak çalışıyor demektir.

    Son olarak size olası bir aksilik için kombinizin fabrika çıkışı parametre ayarlarını vereyim. Ben karıştırdım ve internette bununla ilgili hiç bir kaynak bulamadım. Şükür bizimkinin aynısı bir kombi buldum da tüm parametreleri bir kenara not ettim.

    İnşallah benim yaşadığım sorunları yaşamadan kolaylıkla montaj işini halledersiniz.

    PP01--00
    PP02--24
    PP03--09
    PP04--00
    PP05--85
    PP06--01(TERMOSTAT AYARI)
    PP07--YOK
    PP08--01
    PP09--YOK
    PP10--YOK
    PP11--00
    PP12--YOK
    PP13--00
    PP14--YOK
    PP15--YOK
    PP16--00







  • Çok güzel bir değerlendirme & bilgi paylaşımı olmuş

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: disintegration

    Çok güzel bir değerlendirme & bilgi paylaşımı olmuş

    Tesekkurler. Insan kendisi ugrasinca baskalarina yardimci olmak istiyor. Ayrica baska marka termostata alsaniz baglantilari ve kombibayarlari ayni yapilmasi gerekiyor. Yanlizca termostatlar arasinda enerji yonunden farklilik var. Kimisi 220 v kimisi 12 v kimisi 24 v ile calisiyor. 12 volt icin adaptor alip baglamak 220 volt icinde kombi sartelinden elektrik cekmek gerekli. Gerisi ayni anlattigim gibi zaten. Havalar soguyunca onemli olacaktik bu konu

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • exelante kullanıcısına yanıt
    Termostatik vanaların monte edileceği odalar ile oda termostatının monte edileceği referans odası konusunda tercihiniz de çok doğru
    Bu şekilde hem odalar ısındıkça termo vanalar odalardaki petekleri kısacak kapalı devre tesisat suyu bir sonraki odaya nihayetinde en son odaya gelecek
    Oda termostatıyla da set edilen derecede kombiyi kapatacak
    Hem konforunuz artacak hemde tasarruf olacak

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • MERABA TEBRİK EDERİM ÇOK GÜZEL BİR ÇALIŞMA OLMUŞ ARKADAŞIM.kOMBİNİZ 2010 YILI ÖNCESİ BİR ÜRETİM OLDUGU İÇİN ODA TERMOSTATI PARAMETRESİNİ 0 YAPMAK GEREKİYOR HAKLISIN.2010 SONRASINDAKİ ÜRETİMLER İÇİN ODA TERMOSTATINI AKTİF ETMEK İÇİN PP06 PARAMETRESİNİ 1 YAPMAK GEREKİYOR
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aliance21

    MERABA TEBRİK EDERİM ÇOK GÜZEL BİR ÇALIŞMA OLMUŞ ARKADAŞIM.kOMBİNİZ 2010 YILI ÖNCESİ BİR ÜRETİM OLDUGU İÇİN ODA TERMOSTATI PARAMETRESİNİ 0 YAPMAK GEREKİYOR HAKLISIN.2010 SONRASINDAKİ ÜRETİMLER İÇİN ODA TERMOSTATINI AKTİF ETMEK İÇİN PP06 PARAMETRESİNİ 1 YAPMAK GEREKİYOR


    Iste bununla ilgili bir yazi bulamadigim icin problem yasadim zaten. En azindan bundan sonra ayni kombiye termostat baglayacak arkadaslara detayli yardimci olmakti niyetim.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haklısın senin kombi iyi dayanmış ama 5 senedir :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aliance21

    Haklısın senin kombi iyi dayanmış ama 5 senedir :)

    Maasallah de :) neden hem, 5 senede bir kombi mi degistirmek gerekiyor. Millet muzelik kombi kullaniyor, sen bizimkine iyi dayanmis diyorsun

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • maşallah yok genel kanı neva ile ilgili pek iyi degil.Genelde herkes arıza yaptıgından bahsediorda o yüzden demiştim.Nice 5 seneler geçirirsin kombinle inşallah:)
  • her şeyi çok güzel açıklamışssınız.hepsini uyguladım.kombi çalışırken termostattan sıcaklık ayarını düşürdüğümde sinyali gönderiyor ve kombi çalışmayı durduruyor.fakat ne kadar denesem kombi dururken termostattan sıcaklığı arttırdığımda termostat üzerinde alev işreti ve alıcı da ateşleme lambası yanmasına rağmen kombi çalışmıyor.ya da normal kombiyi 60 derece yaptığımda oda sıcaklığını 28 derece yaptığımda alıcı ve vericide ateşleme gözükmesine rağmen kombi normalde olduğu gibi kazandaki suyu ısıtıp kenndi kendine kapatıyor.sorun nedir acaba yardımcı olursanız çok iyi olur
  • Ellerinize sağlık sayenizde oda termostadını kolayca nevaya bağladım.bende termo vana yok biraz çok yaktıracak gibi geliyor ama ev ısınsında neyse artık.yalnız termostadaki sıcaklık düzeltme olayını anlayamadım neden kendi normal oda sıcaklığını söylemiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben yapamadım yardımcı olacak kimse var mi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.