Şimdi Ara

Dark 4lü USB 3.0 PCI Express kartını bilgisayar tanımadı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
538
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Dark 4 x USB 3.0 Portlu PCI Express x1 Kart (DK-AC-U3P4) aldım fakat bir türlü bilgisayara tanıtamadım. Dark'ın kendi sitesindeki https://www.dark.com.tr/dark-destek-usb3 sürücüyü yükleyince kartı görmüyor. Windows 10'un otomatik tanıması lazım ama olmadı.

Kartın üstündeki etiketteki barkod ise şuraya yönlendiriyor: http://so.mydrivers.com/drivers.aspx?tn=98012088_dg&ch=1&s_class=1&q=%A1%A1VIA%CD%FE%CA%A2VL800&bt_search8989= Bu linkteki sayfa Çince ama çözebildiğim kadarıyla "VIA威盛VL800/801/805/806 USB3.0 Host Controller驱动5.10A版For Vista-32/Vista-64/Win7-32/Win7-64/Win8-32/Win8-64/Win8.1-32/Win8.1-64(2016年9月7日发布) VIA威盛VL800/801/805/806 USB3.0 Host Controller驱动5.10A版 其他 威盛" diyor. Yani Windows 10 için sürücü yok.

• Bu kartın sürücülerini kuracağım derken bilgisayara takılı olan, yıllardır kullandığım, yeni aldığım kartın eski bir modeli olan Dark 4lü USB 3.0 PCI Express kartı da çalışmamaya başladı.

EDİT: Windows'un Aygıt Yöneticisinden eski kartı kaldırıp (Renesas USB 3.0 Host Driver) yeniden başlatınca Windows 10 otomatik olarak görüp kurdu, eski kart çalışıyor. Yenisiyse hâlâ Windows 10 tarafından tanınıyor olarak görünse de (VIA USB 3.0 eXtensible Host Controller olması lazım) kartın USB 3.0 girişine cihaz bağlayınca "Bilinmeyen USB aygıtı" diyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hitokiri_johndoesai -- 9 Şubat 2021; 11:29:33 >
  • marka model gözetmeksizin (generic olarak) sürücüyü elle yüklemeyi denedin mi ? sürücü sıkıntısı gibi ama bir şeyi denemeni istiyorum. eski kartı söküp yeni kartı eskinin takılı oldugu slota tek başına takıp denedin mi? anakartlarda pci slotları, diğer slotları kullanınca veriyollarını kapatabiliyor.

• CRhackSH kullanıcısına yanıt

Dediğini deneyeceğim, (Windows 10'da elle generic sürücü seçilip kurulabiliyorsa). Kartların da yerini değiştirip bir deneyeyim. BIOS'dan ayar yapmama gerek var mı? PCI slotun veriyolu niye ve nasıl kapanıyor ki?

Aklıma takılan bir nokta daha var: Hem yeni kartta hem de eski kartta 4-pin molex güç girişi var, fakat eski kartı hiç güce bağlamadan yıllarca kullandım, yani bununla ilgili bir sorun olma ihtimali düşük diye düşünüyorum. (Molex olmadan çalışamaz olsa Windows 10 kartı hiç görmezdi)

Yeni kartın sürücüsü "VIA USB 3.0 eXtensible Host Controller" olması lazım.

Kartın üstündeki etiketteki barkod şöyle bir Çin sitesine yönlendiriyor ama orada Windows 10 sürücüsü yok. http://so.mydrivers.com/drivers.aspx?tn=98012088_dg&ch=1&s_class=1&q=%A1%A1VIA%CD%FE%CA%A2VL800&bt_search8989=

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hitokiri_johndoesai -- 9 Şubat 2021; 11:53:32 >

• enerji alır veriyolu olmadıgı için çalışmaz. bu dediğim anakart kullanım klavuzunda genişleme slotları bölümünde yazar. örnek vermem gerekirse;

*PCIx16_1 slotunda ekran kartı varsa PCIx16_2 slotuna takılan cihaz x8 modunda calisir.

**m.2_1 slotunda ve m.2_2 slotunda nvme varsa sata 5 ve 6 portları calismaz gibi. anakart marka ve modeline göre değişir. x serisi anakartlarda pek görülmez ama düşük ve orta segmentteki tüm anakartlarda böyle ıvır zıvır çoktur.

• CRhackSH kullanıcısına yanıt

Anakartın modeli https://www.gigabyte.com/Motherboard/X570-AORUS-ELITE-rev-10/sp#sp Üstteki posta resimler ekledim.

• Integrated in the CPU (PCIEX16):
    • · 3rd Generation AMD Ryzen™ processors:
    1. 1 x PCI Express x16 slot, supporting PCIe 4.0 and running at x16 ------------- 3. nesil ryzen takılıysa pcix16 slotu 4.0 da calisiyomus.
    • · 2nd Generation AMD Ryzen™ processors:
    1. 1 x PCI Express x16 slot, supporting PCIe 3.0 and running at x16 ------------- 2. nesil ryzen takılıysa pcix16 slotu 3.0 da calisiyomus.
    2. * For optimum performance, if only one PCI Express graphics card is to be installed, be sure to install it in the PCIEX16 slot. ---- optimum performans için ekran kartını pciex16 slotuna taktıgınızdan emin olun diyor.
    • · 2nd Generation AMD Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics processors/AMD Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics processors:
    1. 1 x PCI Express x16 slot, supporting PCIe 3.0 and running at x8 ------------ 2. nesil ryzen apusu ile kullanılırsa bu slot 3.0 modunda x8 hızında calisiyomus.
    • Integrated in the Chipset (PCIEX4/PCIEX1):
    1. 1 x PCI Express x16 slot, supporting PCIe 4.0*/3.0 and running at x4 (PCIEX4)
    2. * For 3rd Generation AMD Ryzen™ processors only.
    3. 2 x PCI Express x1 slots, supporting PCIe 4.0*/3.0
    4. * For 3rd Generation AMD Ryzen™ processors only. -------------- aradığımız şey bu olabilir. 3. nesil ryzenda 2 adet pcix1 slotu biri 4.0 biri 3.0 modunda calisiyomus.

devamında pek birşey yok. bu ıvır zıvır anlamak biraz güç. elinde 2 tane kart var. 3. nesil ryzen ile birisi 3.0 birisi 4.0 ise calisir. dediğim gibi çok zor. x serisi kartta bile incik boncuk çok.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • CPU modeli: Ryzen 5 3600

Hem eski hem yeni kartı söktüm, yeni kartı eski kartın PCI slotuna taktım. Harici USB harddiski takınca "Bilinmeyen Aygıt" olarak görüyor. Sorun Windows 10 sürücülerinde olabilir diye düşünüyorum.

VIA USB 3.0 eXtensible Host Controller 1.0 (Microsoft) yeni kartın sürücüsü

VIA USB 3.0 eXtensible Host Controller 0.96 (Microsoft) eski kartın sürücüsü (eski kart takılı olmadığı için aşağıda görünmüyor)

Eski kart, yeni kartın slotunda da sorunsuz çalışıyor. Sorun slotlarda olmasa gerek.

Dark'ın sitesinden indirdiğim sürücü ise "via xhci host controller software package v4.40e". İnternette araştırdım, bu paket Windows 10 desteklemiyor. Dark'ın indirdiğim sürücülerinin isminde "WIN7_8_10" yazıyor, yalan. Sürücülerin resmi belgesi şurda: https://www.via-labs.com/archive/doc/VIA%20USB%203.0%20Driver%20Package%20Release%20Notes%20V4.40E.pdf

Benim vardığım sonuç: Windows 10 "VIA USB 3.0 eXtensible Host Controller 1.0 (Microsoft)" sürücüleri sorunlu ya da bozuk ürün gönderdiler. (Çok ufak bir ihtimalle, 4-pin molex takılmadığı için düzgün çalışmama ihtimali de var)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hitokiri_johndoesai -- 9 Şubat 2021; 13:8:24 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.