Daha önce sitemizde, piyasada yer alan popüler MP3 çalarların incelemesine yer vermeye çalıştık ancak incelediğimiz ürünler ya her kesime hitap etmeyen, ya da aynı segmentte olan ürünlerdi. Giriş seviyesi MP3 çalar olarak nitelendirilebilecek, genellikle parmak büyüklüğünde olan ve genellikle 128 MB'lık genişletilemeyen bellek sunan MP3 çalarlardan istemediğiniz kadar bulabilirsiniz. Çoğu temelde bezner çipleri taşıyan, menüleri ve özellikleri benzer ürünler. Ancak, yüksek kapasiteli, örneğin 20 veya 40 GB'lık, geniş ekranlı bir ürün istediğiniz vakit alternatifiniz çok fazla değil; sadece kaliteli markaların ürünlerine güvenip tercih yapabiliyorsunuz. Veya, ince ve radikal çizgilere sahip ürünleri de genelde bilindik markalarda görüyoruz.
Sizlere incelemesini sunacağımız Creative'in MP3 çaları, kredi kartı büyüklüğünde ve incecik yapıda olmasıyla dikkate çekiyor. Yakından bakalım.
Genel Özellikler
Creative Muvo Slim, Lityum-İyon pil ile çalışıyor. Pil de tıpkı cihaz gibi incecik. Ürün ilk elimize ulaştığında açıkçası pil ömrüyle ilgili büyük endişelerim vardı ancak ürünü kullandıktan sonra şaşkın kaldığımı belirtmeliyim. Tam şarj ettikten sonra ortalama 14, zaman zaman 15 saat gibi bir pil ömrüyle karşılaştık, ki bu bizce çok iyi bir rakam.
Peki, bu ufak pil nasıl şarj ediliyor? Kutu içerisinmden herhangi bir şarj aleti çıkmıyor, çünkü Muvo Slim'i USB kablosuyla sisteme bağladığınız zaman, pil aynı zamanda şarj oluyor. Yani, şarj işlemi USB kablosu ile gerçekleşiyor. Tatile çıktığınız zaman eğer yanınızda notebook olmazsa, bu önemli bir sorun teşkil eder. Ancak ürünle birlikte ufak bir şarj aleti de gelmeliydi. Tatile çıktığınızda mailleriniz kontrol etmek için Internet kafeye girdiğinizde USB kablonuzla şarj edebilirsiniz ancak Muvo Slim'i.
Ses, Radyo ve Kayıt Özellikleri
Creative MuVo Slim, MP3, WMA ve WAV formatindaki müzik dosyalarini çalabiliyor. Ayarlanabilir ses seviyesi 40 kademe ve her kademe arasindaki adimlar gayet güzel bir sekilde ayarlanmis. En yüksek kademede sesin şiddeti oldukça yüksek
Şarkı süresini, ID3 bilgilerini, klasörde kaç şarkı olduğunu ve kaçıncı şarkıyı çaldığınızı, pil durumunu ve ekolayzer modunu görebiliyorsunuz.
LCD panel'de ID3 bilgileri gösteriliyor. Türkçe karakter desteginin olmadiginin da altini çizelim
Türkçe karakter problemi mevcut. Yukardaki resimde gördüğünüz gibi "ğ" harfi kare gibi çıkmış.
Muvo Slim'in sinyal gürültü orani(SNR) 90 dB. Fena bir değer değil. SNR degeri, cihazin sinyalinin gürültüye oranini belirtiyor ve deger ne kadar yüksekse o kadar temiz ve kaliteli sinyal anlamina geliyor. Örneğin, Creative Nomad MuVo²'deki SNR değeri 98 dB idi; üst seviye Hi-Fi sistemleri yaklaşıyordu. Ancak 98 dB ile 90 dB arasındaki farkı ayırt etmek çok güç. Çok iyi ekipman kullanarak belki farkedilebilir. Muvo Slim'deki ses kalitesi oldukça iyi; bunu dinlediğiniz zaman hemen anlıyorsunuz. Ürünle beraber verilen Creative kulakliklarin da oldukça basarili oldugunu söyleyebiliriz.
Ses kalitesinde kulaklıkları rolünün önemli olduğunun altını çizmek lazım. Creative'in MP3 çalarları ile verdiği kulaklıkları gayet başarılı. Philips'in temin ettiği HS320 kulaklılarla Muvo Slim'i deneme şansımız oldu. Tüm Mp3 çalarları bundan sonra Philips HS320 ile kullanacağız. Bas sesleri Philips ile daha iyi aldık ve bu da bize daha iyi bir müzik zevki olarak döndü.
Muvo Slim'de equalizer ayarlamasi da yapabiliyorsunuz. Size kisitli da olsa manuel ayar yapma imkani tanimasinin yaninda önceden hazirlanmis Rock, Pop, Classical, Jazz ayarlamalari sunuluyor
Bas ve tiz ayarı ayrıca yapılabilse daha iyi olacaktı. Manuel ayarlarla tam olmasa da istediğiniz frekansı yakalayabilirsiniz.
Creative Muvo Slim, entegre FM alıcısına sahip. İstasyon bulmakta oldukça başarılı. İstasyonları kayıt edebiliyorsunuz ve daha sonra kayıt ettiğiniz istasyonlar arasında dolaşabiliyorsunuz. Radyodan kayıt özelliği var. Kayıt WAV formatında yapılıyor. Rastladığımız tek eksik nokta bu: Radyodan veya doğrudan kayıt yapılırken MP3 veya başka sıkıştırılmış formatta kayıt yapılamıyor. Bu da yapacağınız kayıt süresini düşürüyor.
Muvo Slim'deki entegre mikrofon da gayet başarılı. İncelediğimiz diğer tüm MP3 çalarlardan daha hassas ve net alan bir mikrofon gördük. Bazı okuyucularımız hangi MP3 çaların ses kayıt özelliğinin daha başarılı olduğunu bizlere soruyordu: Şu anki incelediğimiz ürünlerin arasında en başarılı olanlardan birisi Creative Muvo Slim.
Kayıtları daha sonra menüden "Recordings" kısmına girerek dinleyebiliyorsunuz
Kullanım
Muvo Slim, tıpkı diğer Creative MP3 çalarlar gibi kullanması çok kolay bir menüye sahip. Klasör yapısını destekliyor, ki bu oldukça önemli. Liste desteğine, çok yüksek kapasiteli MP3 çalarlarda ihtiyacımız oluyor
Kullanım çok rahat, kitapçığa bakmadan doğrudan kullanabilirsiniz.
MuVo Slim, Microsoft isletim sistemlerinde kullanilabiliyor. Cihazi sisteme taktığınızda çıkarılabilir disk olarak tanınıyor. Dosyaları sürükle-bırak yöntemi ile Muvo Slim'e yüklüyorsunuz. Ürün ile birlikte gelen Creative Media Center yazılımı da çok başarılı; dosya yönetimini onunla yapabilirsiniz.
Firmware güncellemelerini de PC'ye bağlı haldeyken yapıyorsunuz
Kutu İçeriği
Ürünün ufak bir kutusu var, içerisinden kitapçık, yazılım CD'si, kulaklık, USB kablosu ve deri taşıma çantası çıkıyor
Kredi kartı büyüklüğünde olan Creative Muvo Slim, şık tasarımı, kaliteli yapısı, uzun sayılabilecek pil süresi ile dikkat çekiyor. Fazla kapasite istemeyen, ama bunun yanında belirli bir kalitenin üzerinde MP3 çalar arayanların tercih edebileceği bir ürün Creative Muvo Slim. Radyosunun ve dahili mikrofonun kalitesi yüksek
CREATIVE ZEN V 1 GB BK/OR/BK/BK PHOTO FİYAT: 90$+KDV - 99$+KDV
CREATIVE ZEN V 1 GB WH/OR/WH/WH PHOTO FİYAT: 90$+KDV - 99$+KDV
CREATIVE V100 2GB MP3 PLAYER FİYAT: 90$+KDV - 99$+KDV
CREATIVE ZEN V 2 GB BK/GR PHOTO FİYAT: 120$+KDV - 130$+KDV
CREATIVE ZEN NEEON2 1 GB BK/BK MP4 PLAYER FİYAT: 120$+KDV - 130$+KDV
zen v faciasından sonra(1 gün kullanıp değiştirdim) muvo slim alıp hiç olmazsa kısa süreliğine doğru düzgün müzik dinleyebildim.Muvo slim piyasadaki en iyi ses veren 2 creative'den biri,diğeri ise malum Sesi sonderece berrak,ayrıntıl fakat çok güçlü bir palyer değil yinede iyi bir kulaklık ile sonderece başarılı oluyor.Lakin kapasitesine göre anlamsız pahalı ve sonderece hassas bir alet.
"fakat çok güçlü bir palyer değil" derken neyi kastediyorsun? Diğerlerinde olan hangi güç muvo slimde Yok? "yinede iyi bir kulaklık ile sonderece başarılı oluyor" neodyum kulaklıkla geliyor ama, yetmiyor kulaklık mı diyorsun? "Lakin kapasitesine göre anlamsız pahalı" diyorsun ama önemli olan kapasite değildir bence.Eğer amacın veri depolamaksa 30 milyona 1024 mb lık flash diskler var. Yok ama ben müzik dinleyeceğim diyorsan heralde 512mb a veya 1024 mb a seçip beğendiğin şarkıları sığdırmak zor olmasa gerek. sonderece hassas bir alet diyorsun, hassas olmayan mp3 çalar varmı? Muvo slim kullanırken karşılaştığın sorunları bizimle paylaşırsan sevinirim. Radyosu nasıldır?Şarjı nasıldır mesela vs.
güçlü değil derken beslemesi earbudlara nazaran daha zor olan kulaklıklardaki (koss portapro gibi)performansını ve yüksek sesteki bozulmaların arkasındaki mw'eksikliğini söylüyorum..
İçinden çıakn kulaklıklar rsmen çöp..ne doğru dürüst frekans tepkisi var nede net bir sesi..iyi bir kulaklıktan kastım ep-630,ie4,portapro gibi kulaklıklar.
kapasitesine göre anlamsız pahalı çünkü bu alet piyasaya ilk çıktığında 4gb kapasiteli ipod mini sadece 40usd daha pahalı idi..Kapasite benim içinde çok sorun değil bende iyi müzik duyayaım az kapasite olsun sorun değil diyenlerdenim ama yorum yaparken başka cihazların ve kullanıcıların durumlarınaad bakmak gerek.
sonderece hassas çünkü hem ekranı çok kolay ciziliyor hem pil kapağı çok kırılgan..Forumlardada bir çok kişi bunu eleştirmiş ve bende 2.gününde kırdım kapağı.. piyasada ondan çok daha sağlam ve nispeten daha az kırılgan birçok dap var.(iriver t10,t20,cowon g3,u2,u3 vs gibi)
şarj olayı bana göre sorunsuz zaten birçok yerde yanında hediye pil ile geliyor buda 35 saat civarı müzik demek..radyosu bence mükemmel.çok iyi çekiyor ve kullanımı sonderece kolay.. Ben kullandığım kısa sürede bu fikirlere sahip oldum,katılan katılmayan olur onu bilemiyorum ama dap alıcak arkadaşlar bu aleti bulsalar bile almasınlar.Daha iyi ses veren ve fiyatına oranlar daha perdormanslı ürünler mevcut
"güçlü değil derken beslemesi earbudlara nazaran daha zor" diyorsun. Dediklerinden pek bi şey anlamıyorum ama ben şunu sorayım. Muvo slim i sen kullandın, peki sen olsan şu anda creativin hangi ürününü alırsın ve neden? "ve bende 2.gününde kırdım kapağı" valla nasıl kırdın anlayamadım ama öyle hemen kırılacak bi şey yapar mı adamlar. Peki diğer creative ler de öyle mi? "Daha iyi ses veren ve fiyatına oranlar daha perdormanslı ürünler mevcut " Tavsiyelerini bekliyorum, yardımcı olursan sevinirim. Yoksa slim alacağım
slim evde yatıyor istersen çok uygun fiyata veririm
ama alma derim.. şu an creative alsam zwm'den başkasını almam..en iyi ses onda çünkü.
kapağın nekadar kolay kırıldığını görmek yada nasıl okadar kolay kırılacak birşey yaptıklarını anlamak ürünü alır almaz tecrube edebileceğin birşey.
Biraz daha masraf edip cowon u2 veya g3 yada trekstor organix alınabilir ve hem ses hemde kapasite açısından çok daha iyi ürünler.
umarım iyi bir seçim yaparsınız
walla cowon u3 1024mb ı çok beğendim ama fiyatı 250 YTL muvo slim 512 mb ise 120 YTL
arada bayağı bir fark var. Maulm para bol değil. Muvo slim alsam acaba pişman olurmuyum kullanım açısından? Endişe ediyorum. Ne bileyim hemen kırlılır mı? Radyosu iyi çeker mi? Çok zor karar veren biriyim her konuda, galiba paranın az olması da bunda bir etken.
bende muvo slim 512 mb kullanıyorum yaklaşık 3 aydır.Ben memnunum sesler çok iyi.ama Sağ kulaklık patladı:D en son seste dinlerken.Bide durduk yerde pil kapağının küçük bir yeri kırıldı.Ankara'da yapacak yetkili servis bulamıyorum... Radyoya gelince... Sokakta dolaşırken doğru dürüst birkaç kanal dinleyebiliyorum.Diğerleri biraz cızırtılı....
verdiğin bilgiler için sağolasın.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme