Şimdi Ara

Çocuk yapmamanın nedenleri ve F/P ANALİZİ (sonuç 191.000 tl çıktı) - Dev analiz serisine devam

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
3
Favori
567
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • kaynak ekşisözlük beyler, amaç gençliği bilgilendirmek önce bir önceki yazıyı okuyarak başlayın

    http://forum.donanimhaber.com/getQuotes_ajax.asp?rd=yes&t=100841729 adresinde bir önceki aşamayı işlemiştik.

    kutu açılım ve öninceleme yapamayacağım baştan söyleyeyim.


    ************alıntı******************

    Nedenleri

    tanım; milyonlarca nedeni vardır. zor zanaattir çocuk büyütmek, yapmama nedenleri de bundan dile gelmektedir.

    daha doğmadan önce doğum kontrolü için masraf,
    devlet hastanesi olmaz, özelde doğurcam sebebiyle bir kaç bin tl doğum masrafı,
    doğduktan sonra mama ve bez masrafı,
    oğlansa çocuğa sünnet düğünü yap,
    ilk okuldan lise sona kadar eğitim masrafı,
    her yıl doğum günü için pasta, büyüdükçe artan istekler,

    çocuğa telefon al,
    çocuğa playstation al,
    çocuğa bilgisayar al,
    çocuğa diz üstü bilgisayar al,
    yeniden çocuğa telefon al,

    çocuğu dersaneye gönder,
    çocuğa özel ders lazım...
    çocuğun sevgilisi varmış, ama az parayla çıkmasın dışarı...

    bunların yanında;
    -aman çocuk sigara içmesin (içmez olur mu)
    -aman çocuk içki içmesin
    -aman eve vaktinde gelsin...

    çocuğa harç parası, ve bilumun üniversite masrafı....
    çocuk fotokopi çektirecekmiş,
    çocuk kitap alacakmış,
    her ayın ortası çocuğun parası bitermiş.

    devam ediyorum sayın okurlar,
    -çocuk kaza geçirdi!!!
    -çocuk kavga etmiş yine,
    -çocuk nerede ???
    -çocuğun kredi kartı borcu
    -çocuğun telefon faturası
    -çocuk sevgilisine hediye alacakmış

    evet efendim, kisaca 23 senelik bir evin bir oğlunun nelere mal olduğunu kısaca özet geçtim sizlere. o yüzdenyapmak için bin değil milyon kez düşünmek lazım.

    ***************************************************************

    eğitim seviyesi ve refah düzeyi arttıkça dünyaya çocuk getirme arzusu da azalıyor. net. hiç düşündün mü mesela sen? ''çocuk yapmadan yaşasam ne olur?'' herkes çocuk yapıyor zaten. kardeşlerin, kuzenlerin yapıyor birer ikişer. o anlamda soyun devamında bir sıkıntıdan söz edemeyiz. ''herkes çocuk yapacak'' diye bir kaide de yok. öte yandan çevrenizde çocuk yapmayan çift hiç mi yok? hemen ''var ama onların çocukları olmuyor sanırım'' diyerek cıvıtmayın çok rica edeceğim.

    çocuk yapmak çok kolay. asıl zorluk çocuk dünyaya geldikten sonra başlıyor. bir çocuk, ebeveynin ömründen minimum 20 yıl çalıyor. çocuğun yetişkin bir birey olup ayakları üzerinde durana kadar geçen sürede ebeveyne getirdiği mali külfet ne kadar acaba? yeni evlenen ve çalışan bir çiftin toplamda iki çocuk yaptıklarını düşünelim. emekli olduklarında oturdukları evin haricinde, bir de kiraya verecekleri bir ev alabildiklerini (emekli ikramiyesi, cart curt) varsayalım. eğer iki çocuğu yapmamış olsalardı durumları nasıl olurdu?

    çocuğu, yaşlılıkta yanınızda olacak bakıcı olarak görmek ve yaşlılığı düşünerek çocuk yapmak sizce de hastalıklı bir düşünce değil mi? rahat bir yaşlılık geçirme çocuksuz da mümkün değil mi? anne babayı huzurevine bırakıp da giden evlatlar yok mu? sen yıllarca üzerine titre seni koysun dört duvarın arasına gitsin baksın keyfine.

    demiri nem, insanı gam yıkar demiş atalarımız. stres, gerçekten de günümüz insanının en büyük dertlerinden. okullar açılıyor; yok okullar kapanıyor; veli toplantısı olacakmış; ayy çocuğum hasta oldu; inşallah askerliği doğuya çıkmaz; şu kızı bi everseydik; halı saha maçında çapraz bağlarını koparmış bizim oğlan; liseyi galatasaray'da okutmayı düşünüyoruz ama bakalım; kızım bu saate kadar neredesin sen; oğlum o kız sana göre değil vesaire... çocuk büyütmek zor iş. zor...

    sizi bebeği gibi sevip okşayan bir eşle, neşe içerisinde bir ömür geçirmek hiç mi mantıklı değil? iş yaşamınızda, tatillerinizde çok çok daha rahat olacaksınız. refah seviyeniz artacak. kendinizi geliştirme imkanınız artacak. dilediğiniz gibi tatile çıkacaksınız. günübirlik seyahatlariniz kolaylaşacak. hobilerinize, sevdiklerinize ve tabi ki eşinize daha çok vakit ayıracaksınız. refah düzeyiniz en az iki kat artacak. ''iki.''

    çocuğu ''evliliğin meyvesi'' diye tanımlayıp, boşanma aşamasında şantaj aracı olarak kullanan insanlar da yok değil. ana sorun: çocuğun velayeti kime verilecek? babaya verilse baba çocuğa ne denli yetebilir? sadece anneyle kalan bir çocuğun ''baba eksikliğini'' nasıl telafi edeceksiniz? peki ileride boşanmayacağınızı kim garanti edebilir? yirmi yıllık evlilikler bile bitebiliyor. çocuk olmadığında eşler karşı tarafı kırmama konusunda daha özenli oluyorlar. sırf ortada kalacak çocuk var diye boşanamayan yüzlerce çift var bu ülkede. kadın kocasından tiksiniyor artık ama çocuğu boşanmalarından etkilenecek diye sesini çıkarmıyor. hadi mutsuz mutsuz yaşa!

    hele hele başbakana inanılmaz şaşıyorum. üç çocuk yapın. eeee sonra? yapmışken yedi tane yapalım o zaman. neymiş nüfusumuz genç kalsın. zihniyete bakar mısınız arkadaş? tek çocuk bile dev sorumluluk. nasıl böyle bir şey söyleyebilir anlamıyorum.

    böyle konuştuğuma bakmayın. ben de çocukları çok seviyorum. bir kız çocuk babası olmayı gerçekten çok istiyorum. ''peki çocuk yapmazsak n'olur?'' diye düşünüp, fikirlerimizi paylaşıyoruz sadece... zaten toplum rahat bırakmaz ki amk! her gören sorar ''eee ne zaman çocuk yapıyorsunuz?'' diye. ''bunların çocukları olmuyor'' diye söylentiler de gelir kulağınıza. halbuki sana ne? 10 tane yapsam sana ne, yapmasam sana ne? hıyar!..

    *************************

    enin hayatın + masraflar
    baba olursanız hayat kısmı biraz daha az zarar görüyor ama o da epey darbe alıyor.
    masraflar kısmını açarsak bulunduğun şehre, yaşadığın semte, ailedeki bakıcı/çalışan anne durumlarına. yaşam standartlarına (kullanacağın markalardan seçeceğin hastanelere kadar bir çok konu buna bağlı çünkü) bağlı değişken masraflardır.
    ortalama olarak hesaplanan masrafların iki katı olarak ortaya çıkar. ihtimalleri hesaplarken de iyimser olmamak gerekir.
    murphy rules...

    edit: genç anne baba adaylarına yardımcı olma adına aklıma gelen kalemleri sıralayayım eksiği çok çıkacaktır. ama hiç fikri olmayan biri en azından minimum bi liste edinir.

    doğum öncesi masraflar:
    - doğum çantası, içindekilere değinilmiştir herhalde yeterince, minimum konfigürasyonu bile masraflı bir hede çünkü halihazırda evde bulunmayan şeylerden oluşur
    - kadın doğum kontrolleri. 3 ayda bir ila haftada bir arası görüşme sıklığıyla sigortanıza, cebinize, hastane ve doktor seçimlerine bağlı hede
    -bebeğin yatağı beşiği odası modası
    -fotoları çekilip ay ne şirin denecek, kimi abuk geleneklerde çeyiz gibi sergilenip eşe dosta hava atılacak ufacık kıyafetleri
    -ailenin sosyetiklik seviyesine göre baby showerı, kırkı, ilk attası, diş buğdayı, minvalinde ufak düğün organizasyonları
    -nasıl unuturum doğum masrafı. özel hastane, devlet hastanesi, normal doğum, sezercik, epidüral, olağanüstü vs vs hepsinin fiyatı ayrı. önerim yenidoğan ünitesi olan bir yer olması. gerisi sizin ayağınıza ve yorganınıza kalmış.

    bebeklik masrafları:
    -bebeğin minimum 3 ayda bir, ilk zamanlar haftada-ayda bir doktor kontrolleri
    -bebeğin hastalanma sıklığına göre ekstra doktor masrafları (alerjik, astımik, kolik vs vs bi bebeniz varsa geçmiş olsun)
    -beslenme alet edevatı: biberonu, maması, termosu.
    -sıhhi malzeme: ateşölçer, burundan sümük çekme aparatı, sürekli evde bulunacak son kullanma tarihi geçtikçe yenilenecek ilaçlar
    -taşıma masrafları: bebe puseti, oto koltuğu, baston puseti
    -misc. mama sandalyesi, oyuncakları, yok yer minderi, emzirme yastığı
    -banyo masrafları, küveti özel sabunu köpüğü losyonu vs.
    -tabi bez. ne pahalı şey bu diye başlarsınız genelde ama bu buzdağının görünen yüzüdür. bez masrafı diğerlerinin yanında devede kulak kalır

    bakım masrafları:
    -bakıcı masrafı (bulunduğun semte göre değişmekle beraber yaklaşık olarak her yerde bir kira masrafına yakın olduğunu keşfettim ama bu bi genelleme tabi)
    -kreş masrafı. belli bi yaştan sonra bakıcı yetersiz kalınca bu sisteme geçilir. onlar da bulunduğun yere göre değişir.

    her dönem masrafları:
    -eğitim: kreş, ilkokul, oyun grubu, defter, kitap, oyuncak
    -sağlık: çocuklar yetişkinlerden çok daha fazla hasta olur, hazır olun.
    -sosyal aktivite: birlikte geçireceğiniz güzel değerli zamanların ufak masrafları, avm de bir dandik balona 15 tl vermenin dayanılmaz hafifliği.
    -yolculuk: bilet masrafı +1. uçağı seviyorsanız yavaştan vedalaşın...
    -giyim: fiyat performansı en düşük kıyafetler çocuk kıyafetleridir. dünyanın her yerinde.

    aklıma gelmeyen çok fazla şey vardır dediğim gibi...

    ****************************************
    ***************Maliyet analizi*********************
    ***********************************


    senin hayatın + masraflar
    baba olursanız hayat kısmı biraz daha az zarar görüyor ama o da epey darbe alıyor.
    masraflar kısmını açarsak bulunduğun şehre, yaşadığın semte, ailedeki bakıcı/çalışan anne durumlarına. yaşam standartlarına (kullanacağın markalardan seçeceğin hastanelere kadar bir çok konu buna bağlı çünkü) bağlı değişken masraflardır.
    ortalama olarak hesaplanan masrafların iki katı olarak ortaya çıkar. ihtimalleri hesaplarken de iyimser olmamak gerekir.
    murphy rules...

    edit: genç anne baba adaylarına yardımcı olma adına aklıma gelen kalemleri sıralayayım eksiği çok çıkacaktır. ama hiç fikri olmayan biri en azından minimum bi liste edinir.

    doğum öncesi masraflar:
    - doğum çantası, içindekilere değinilmiştir herhalde yeterince, minimum konfigürasyonu bile masraflı bir hede çünkü halihazırda evde bulunmayan şeylerden oluşur
    - kadın doğum kontrolleri. 3 ayda bir ila haftada bir arası görüşme sıklığıyla sigortanıza, cebinize, hastane ve doktor seçimlerine bağlı hede
    -bebeğin yatağı beşiği odası modası
    -fotoları çekilip ay ne şirin denecek, kimi abuk geleneklerde çeyiz gibi sergilenip eşe dosta hava atılacak ufacık kıyafetleri
    -ailenin sosyetiklik seviyesine göre baby showerı, kırkı, ilk attası, diş buğdayı, minvalinde ufak düğün organizasyonları
    -nasıl unuturum doğum masrafı. özel hastane, devlet hastanesi, normal doğum, sezercik, epidüral, olağanüstü vs vs hepsinin fiyatı ayrı. önerim yenidoğan ünitesi olan bir yer olması. gerisi sizin ayağınıza ve yorganınıza kalmış.

    bebeklik masrafları:
    -bebeğin minimum 3 ayda bir, ilk zamanlar haftada-ayda bir doktor kontrolleri
    -bebeğin hastalanma sıklığına göre ekstra doktor masrafları (alerjik, astımik, kolik vs vs bi bebeniz varsa geçmiş olsun)
    -beslenme alet edevatı: biberonu, maması, termosu.
    -sıhhi malzeme: ateşölçer, burundan sümük çekme aparatı, sürekli evde bulunacak son kullanma tarihi geçtikçe yenilenecek ilaçlar
    -taşıma masrafları: bebe puseti, oto koltuğu, baston puseti
    -misc. mama sandalyesi, oyuncakları, yok yer minderi, emzirme yastığı
    -banyo masrafları, küveti özel sabunu köpüğü losyonu vs.
    -tabi bez. ne pahalı şey bu diye başlarsınız genelde ama bu buzdağının görünen yüzüdür. bez masrafı diğerlerinin yanında devede kulak kalır

    bakım masrafları:
    -bakıcı masrafı (bulunduğun semte göre değişmekle beraber yaklaşık olarak her yerde bir kira masrafına yakın olduğunu keşfettim ama bu bi genelleme tabi)
    -kreş masrafı. belli bi yaştan sonra bakıcı yetersiz kalınca bu sisteme geçilir. onlar da bulunduğun yere göre değişir.

    her dönem masrafları:
    -eğitim: kreş, ilkokul, oyun grubu, defter, kitap, oyuncak
    -sağlık: çocuklar yetişkinlerden çok daha fazla hasta olur, hazır olun.
    -sosyal aktivite: birlikte geçireceğiniz güzel değerli zamanların ufak masrafları, avm de bir dandik balona 15 tl vermenin dayanılmaz hafifliği.
    -yolculuk: bilet masrafı +1. uçağı seviyorsanız yavaştan vedalaşın...
    -giyim: fiyat performansı en düşük kıyafetler çocuk kıyafetleridir. dünyanın her yerinde.

    aklıma gelmeyen çok fazla şey vardır dediğim gibi...

    ***************************************************************

    gençlere yardımcı olmak için başımdan geçen sıralı tam liste;

    not: bu liste bebeğimizin büyümesi ile editovski.

    1- haber alma, tatlılıklar,

    gebelik testi - 10 tl *
    doktor muayenesi - 50 tl
    kan tahlili - 40 tl
    kutlama yemeği - data yok
    haber verme atraksiyonları (aileleri çağırma vb.) - data yok

    2- hamilelik

    2.1 - hamile kıyafetleri;

    t-shirtler (5 adet) - 70 tl
    iş kıyafetleri (3 adet) - 150 tl
    kazak, hırka, mont - 250 tl
    pantolon, salopet (4 adet) - 200 tl
    iç çamaşır (muhtelif) - 100 tl

    2.2 - bebek odası

    tadilatlar - 250 tl (alçı, boya, duvar kağıdı, tesisat değişiklikleri; işçilik babadan)
    bebek mobilyası - 1000 tl (yatak, şifonyer, dolap, alt değiştirme zımbırtısı, dinlenme koltuğu, sepet&kutular; ikea)
    bebek malzemeleri - 458 tl (banyo termometresi, küvet, tas, şampuan, losyon, sabun, tırnak makası, emzik, biberon, ıvır zıvır)
    ateşölçer - 100 tl (braun, temassız ölçen)
    aydınlatma - 200 tl (avize+loş lamba)
    yatak - 570 tl (bunu biraz abarttık, yataş agu aldık. 70-80 liraya saf pamuk yataklar var, gayet iş görür.)
    bebek ev tekstili - 600 tl (halı, perde, çarşaf, nevresim, cibinlik, falan)
    bebek kıyafetleri - yaklaşık 350 tl (10 zıbın, 2 uyku tulumu, 2 tulum, etc.)
    bebek telsizi - 67 dolarres (dx.com)
    diğer (havlu takımı, hastane çıkışı, vs.) 250 tl
    kalp dinleme cihazı (bunu kesin öneririm) - 100 tl
    elektrikli ısıtıcı (delonghi, konveksiyonlu olanı) 129 tl
    bez 26 tl

    2.3- tıbbi masraflar

    ilk 8 ay doktor muayeneleri - 7*50=350 tl
    ilk 8 ay laboratuvar tetkikleri (2li tarama, 3lü tarama, detaylı ultrason, şeker yüklemesi vb.) - 300 tl
    ilaç & vitamin - 200 tl

    2.4- diğer

    bilgilenme (kitaplar, dergiler vb.) - 150 tl
    bebek arabası - 750 tl (bunu da biraz abarttık, eğer benim gibi isofix meselesini takıntıya çevirmezseniz, 350 liraya hallolur.

    3- doğum

    3.1 tıbbi masraflar

    doğum 2.750 tl (özel hastane, evet)
    doğum kıyafetleri (lohusa geceliği, emzirme sütyeni, vb.) - 400 tl *
    süsler, kutlama malzemeleri - 350 tl
    pasta, kutlama malzemeleri (kapı süsü, balon, ıvır zıvır) - 250 tl

    ********************************************************

    türk ailesine mensup kişiye, doğumundan evleneceği yaşa kadar yapılacak asgari harcamayı belirten maliyettir. kişinin ortalama 26 yaşında evleneceği varsayılarak hesaplanmıştır ve keyfi harcamalar (çikolata, dondurma, oyuncak, sevgiliyle buluşma parası, kaçırılan arabanın tamir parası, uzatılan okulun harç parası, yıl sonu balosunun abiye-kuaför parası v.s) hesaplamalara dahil değildir.

    - annenin doğum sürecindeki giderler. 9 ay boyunca ayda 200 tl + 500 tl. doğum parası: 9*200 + 500 = 2.300 tl.

    - doğumdan sonra harcanacak sağlık masrafı. 2.000 tl.

    - doğumdan, çişi-kakayı altına değilde tuvalete yapmayı öğrenene kadar yapılacak bebek bezi masrafı. ortalama 3 yaşına kadar devam edeceği ve ayda 250 tl. gider olacağı düşünülürse: 250 * 3 yıl = 9.000 tl.

    - bakıcıya ihtiyacı olmayacağı ve dolayısıyla kreşe gönderilmeyeceği varsayılırsa; 3 yaşından 6 yaşına kadar yapılacak genel masraflar. ayda ortalama 200 tl * 3 yıl = 7.200 tl.
    - en zorlu dönem; okul dönemi:
    1 - ilk öğretim dönemi için ayda ortalama 350 tl. * 8 yıl (yaz dönemleri de sizden olsun)= 33.600 tl.
    2 - lise dönemi için ayda ortalama 500 tl. * 4 yıl (yaz aylarını unutmayın) = 24.000
    3 - dersane masrafları. ortalama 5000 tl. (üniversite sınavını ilk seferinde kazanan evlat varsayımı ile)
    4 - üniversite dönemi. master-doktora v.s yapmadan hayata atılacak evlat için 5 yıl üzerinden ve yine yaz aylarıda bonusu olarak aylık 1000 tl. * 5 yıl = 60.000 tl.

    - 24 yaşında okul hayatını noktalayan erkek evladımız askere gider. kız evladımız iş arar, erkek arkadaşını tanımaya çalışır. yaklaşık 1 sene böyle geçer. aylık ortalama 700 tl. * 1 yıl = 8.400 tl.

    - türk ailesi için en zor dönemlerden birisi daha; evlilik dönemi. bunun için de ben 30.000 tl. siz 50.000 tl. deyin ortada buluşalım = 40.000tl.

    sonuç olarak, bir türk evladının ailesine ortalama maliyeti toplamda yalnızca: 191.500 tl.
    dolar bazında: 109.428 dolar (bugünkü kur 1.75 tl.)
    euro bazında: 76.600 euro (bugünkü kur 2.5 tl.)

    26 sene boyunca, her ay kenara 614 tl. koyabilirseniz pırlanta gibi bir evlat sahibi olabilirsiniz.
    26 * 12 = 312
    191.500 tl. / 312 = 614 tl.

    çocuk sahibi olmak isteyen herkese (ben dahil), bol kazanç ve sağlıklı bir ömür diler, saygılar sunarım.

    *******************************************************************************************



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi byob -- 26 Aralık 2014; 0:09:32 >







  • kim okucak la bunu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kürtlere okutun bu yazıyı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 3-4 çocuk yaparım ben

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2014 yılınin işsizlik ödülününe layık oldunuz Tebrikler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • üniversitedönemiaylik1000lirane:?:?
  • sebepleri okudum gerisine sıra gelmedi.
    bu arada küfürlü kısmı düzelt istersen.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • evlat kokusunu içine çekmek kaç paraya eşit peki
  • LİNKE TIKLAMAYIN SAKIN!
  • Olum işsiz misiniz hesaplamış hepsini
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sıkörtıl

    sebepleri okudum gerisine sıra gelmedi.
    bu arada küfürlü kısmı düzelt istersen.

  • Yaşlanıp elden ayaktan kesilince, akranların torun gezdirirken sen kendin yaptığın yemeği yerken evlilik programı izlemek istiyorsan çocuk yapma. İyi yetiştirilmiş bir evlat bırakacağın en büyük mirastır.
  • Bazı masraflar çok abartılmış ama genel olarak mantıklı
  • byob kullanıcısına yanıt
    Benim yaş 21 sadece özel okul fiyatım la o

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kimse çocuk yapmasın ülkede insan kalmasın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cok gec iki tane yaptim bile

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sen 191.000 liraya hayalindeki arabayı al.Acaba o arabayı canını verebilecek kadar çok sevebilecek misin?
    Evlat > Herşey
  • Hocam bu işin maddi boyutu doğrudur da, hani derler ya bekara karı boşamak kolay o hesap gibi geliyor bana. Çocuğa ayrılabilecek vakitte daha eğlenceli hobiler edinmek, çalışılan işten daha çok verim almak, harcanacak ortalama parayı biriktirmek veya her yıl tatil harcamalarını(ev/araç/yazlık da olabilir) karşılayarak değerlendirmek daha mantıklı olabilir ama çocuk sahibi orta yaşlı kişilerin ağzından "keşke olmasaydı, yıllardır boşuna yük oldu vs." minvalli cümleler duymadıkça, Türk toplumunda insanların çocuk yapmamaya sıcak bakacağını sanmam.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi göbek deliği pamukçuğu -- 26 Aralık 2014; 0:31:23 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.