Şimdi Ara

Çin, türünün tek örneği dev barajın inşasında sona yaklaşıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
0
Favori
1.328
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Çin, türünün tek örneği dev barajın inşasında sona yaklaşıyor



    China Energy, ülkenin Qinghai Eyaleti’nde bulunan nehrin üst kesimlerinde türünün en yüksek rakımlı tesisi olan Maerdang hidroelektrik santralinin yapımını sürdürüyor. Şirket, son birkaç yıldaki COVID-19 etkilerine rağmen projenin hedeflenen Mart 2024 tarihinde kadar faaliyete geçeceğinin altını çiziyor.



    En yüksek baraj



    Çin, türünün tek örneği dev barajın inşasında sona yaklaşıyor
    Qinghai eyaletinde yapımına devam edilen Maerdang barajı, deniz seviyesinden 5000 metre yükseklikte inşa ediliyor. Bu yüksekliği kafanızda canlandırmak açısından; Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı, 5.137 metre yüksekliğe sahip. China Energy’ye göre hidroelektrik tesisi tamamlandığında toplam 2,2 milyon kilovat kurulu güce sahip olacak. Tam faaliyete geçtiğinde ise tesis yılda ortalama 7.3 milyar kilovat saatten fazla elektrik üretecek.



    Tesisin bu enerji çıktısı, 2,56 milyon metrik ton kömür tüketimine eşdeğer. Bunun yanında tesisin 8,16 milyon ton karbondioksit emisyonunu azaltması da bekleniyor. Proje aynı zamanda şirketin hidroelektrik, güneş enerjisi ve enerji depolamayı içeren ilk entegre temiz enerji tesisi olma özelliğini taşıyor.



    En yüksekte olsa da en güçlüsü değil



    Her ne kadar Maerdang barajı, en yüksek irtifaya sahip ve yüksek bir enerji üretimine sahip olsa da en “güçlü” santral olmaktan uzak. Maerdang barajı, yıllık 7.3 TW/s üretim yaparken dünyanın büyük hidroelektrik santrali Three Gorges barajı yılda 111.8 TW/s üretim yapıyor. Ve evet, bu baraj da Çin’de. Hatta en güçlü 10 baraj listesinde Çin’in 5 adet barajı bulunuyor.



    Ayrıca Bkz.Yüzen güneş panelleri Türkiye’nin su, kuraklık ve enerji kıtlığını çözebilir



    Bununla birlikte Çin, yenilenebilir enerjide açık ara farkla dünya lideri konumunda. Ancak bu sizi yanıltmasın, ülke aynı zamanda en büyük kömür madeni üreticisi ve tüketicisi olma özelliğine sahip. En son verilere göre 2023’in ilk iki ayında Çin’in kömür üretimi önceki yılın aynı döneminde göre yüzde 5,8 oranında arttı.



    Reuters bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından küresel kömür fiyatlarındaki keskin artış ve enerji tedarik zincirlerinin kesintiye uğraması, Pekin'i giderek daha fazla enerji güvenliğine öncelik vermeye sevk etti." Dolayısıyla Çin, enerji talebini karşılamak için kömür üretimini artırdı.




    Kaynak:https://electrek.co/2023/03/16/this-hydropower-station-in-china-is-5000-meters-above-sea-level/
    Kaynak:https://www.reuters.com/world/asia-pacific/china-coal-output-up-58-jan-feb-new-capacity-comes-online-2023-03-15/?
    Kaynak:https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_hydroelectric_power_stations







  • Çok verimli duruyor hocam ama ciddi bir kuraklık sorununu da meydana getirebilir

  • Adamlar adim adim planliyor. Güzel is

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Çinçonlar ne yapsa boş kalite diye bişey yok 20 yıl sonra o baraj çöker

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Elektrik barajlarda üretilmiyor. Üretilemez de zaten, su akacak türbin dönecek jeneratörü çalıştıracak. Sürdürülebilir değil. Elektrik, dünyanın en büyük elektrik deposu olan atmosferdeki, statik elektrik çekilerek üretiliyor. Atmosferde her an milyonlarca Volt elektrik yüklü. 1750 yıllarında Benjamin Franklin'in deneylerinden beri bilinen günümüzde unutulmuş "unuttturulmuş" gerçek bu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çin’in enerji ihtiyacını karşılamak için böyle büyük ve yenilikçi bir proje gerçekleştirmesi takdire şayan. Umarım barajın çevreye ve insanlara faydalı olur ve diğer ülkelere de ilham verir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vuh, 5000 metre rakım. İnanılmaz.

  • Bu dünyada kömür rezervleri anlık güncel durumu ne acaba? Daha kaç ton çıkarılabilir kömür kaldı dünyada? Ne bitmek bilmez bir enerji madeniymiş. Tüm dünyayı buzul çağına sokacak iklim değişikliğin en büyük nedeni kömür.

  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt
    bireysel olarak neden yapılmıyor, ciddi olarak düşündün mü maliyeti ne

  • Sanki adamlar bunu yapınca kömürden vazgeçecekte karbon salınımı düşecek.En sonunda ne olur bilinmez ama orklarla insanların savaşı gibi olacak bence ,adamlar bi karar kasıyorlar.

  • WatchAndLearnn kullanıcısına yanıt
    Valla bir şekilde dünyadaki madenler bitmeye başlasa bu sefer meteor madenciliğine başlanacaktır. Şimdi onların peşine koşuyorlar. Ya gönderip sonda ile getirme usulü, ya kasti olarak Ay'a düşürtüp oraya yerleşme aşamasında iken yedek kaynak olsun diye, ya da ufak boyutluları düzgün hesaplayabilirlerse dünyaya düşürtüp. Şayet dart gibi yörünge değiştirici sistemleri iyi kullanma konusunda gelişir isek 50m ye kadar meteorlar, derinliği nispeten düşük denize falan düşürtülebilir. Sonra madenin komplesini oradan toplamak, uzaydan azar azar getirmekten kat kat avantajlı olur. 50m lik meteorlar yaklaşık hiroşima ya atılan bomba seviyesinde eğer bir şehre düşer ise. Hızına bağlı 1x 2x etki edebilir. Yerleşim olmayan boş araziler de çok. 20-30m ye kadarkiler boş alanlara düşürülebilir.

  • makine26 M kullanıcısına yanıt
    Atmosferik elektriği bireysel olarak üretmek hem başlangıç yatırımı hem kW güç hem de güvenilirlik açısından pek elverişli denilemez.
    Atmosferik elektrik komün işidir. Sehir içinden yanyana pilonlar geçirerek yerinde üretilir. Sağdaki yüksek pilon 200 kVolt kapasitede vardır. Bu 200kV, şehir içi/dışı şalt sahalarında 23kV 'a düşürülerek yeraltı kablolarla mahallelere dağıtılır, mahallelerdeki son trafolarda 220V'a düşürülerek konutlara dağıtılır.



    Çin, türünün tek örneği dev barajın inşasında sona yaklaşıyor

    Bireysel hiç mi yapılamaz? Yapılır ancak geniş toprak sahibi isen, helikopterle pilonlar getirip şalt sahası ve trafo kurulumu yapabilecek para ve bilgi varsa yapılabilir. Gelen geçenin görebileceği konumda ise, pilon hattını uzun tutarak şebekeye (grid) gidiyormuş gibi tasarlamak gerekebilir, gören biri "bu elektrik nereden geliyor" diye düşünmemesi için. Atmosferik elektrik işinde en önemli konu o zaten, elektriğin atmosferden geldiğini gizleyip, şebeke / grid adında sanal bir yerden geliyor izlenimi sağlamak cunku ancak o sayede milyarlarca kişiye trilyonlar dolarlık elektrik satılabilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt
    Elektrik mühendisleri mezarlarında ters döndü.

    Bu adama dava falan açmaları lazım

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Baraj iyi hoş güzelde balıkların üreme rotalarını kapatarak tatlı su balık popülasyonunu yok ediyor. Çin'de dünyanın en büyük tatlı su balığı olarak kabul edilen Çin Kaşık Balığı'nın soyu 2021'de tükenmiş olarak kabul edildi. Aynı şekilde Çin Mersin Balığı'nın soyuda tehdit altında artık özel çiftliklerde üretiliyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolwes -- 20 Mart 2023; 07:17:59 >
  • AirSupport kullanıcısına yanıt
    Elk müh pilonlarla DC akımın taşındığını bilmiyor:
    https://forum.donanimhaber.com/togg-un-gemlik-fabrikasi-acildi-iste-togg-ile-ilgili-tum-detaylar--154277733-17#154292962
    Bilmeyen mühendisler mi dava açacak

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Ciddi olarak yapmak istersem yararlanacağım bir kaynak ve örnek var mı bildiğin. Maliyet bir baraj kadar tutmaz ama deneyen var mı dünyada?

    Uygulanabiliyorsa doğuda elektrik çalmaktansa kendi arazisinde üretmeleri daha mantıklıydı da mevzu başka.

  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt
    Buna dair bir kanıtınız var mı?

  • makine26 M kullanıcısına yanıt
    1800'lü yıllarda atmosferik elektrik düzenekleri alenen kullanılıyordu.

    1876'da Amerika Pensilvanya Filadelfiya u.arası fuar binasının teras katının fotoğrafı. Neyseki o yıllarda fotoğraf icat olmuş ki görebiliyoruz.

    Binanın kenarı boyunca elektrikli aydınlatma sütunları görüyorsunuz. Sütunların arasında düzenli aralıklarla konulmuş gökyüzüne yükselen 3+1 metal çubuklu düzenekler, atmosferik elektriği çekiyor. Fakat voltaj 220 'den yüksek olmalı. 1000 Volta kadar çıkabilir. Ampuller de o voltaja göre ayarlıdır.


    Çin, türünün tek örneği dev barajın inşasında sona yaklaşıyor

    dikkat edilirse, atmosferik düzenek, aydınlatma sütunlarından daha yüksekte, ortadaki cubuk, öteki üçünden daha yüksekte. Atmosferdeki elektrik alanını verimli çektiği için taç şeklinde tasarlandığını düşünüyorum. 1800'lü yıllarda başka binalarda da buna benzer taç tasarımlı düzenekler var Almanya Dresden 'deki Elektrik Üretim Tesisinin ortasındaki yüksek taç, yanındaki 4 küçük taç, bu tasarım prensibine uymaktadır.


    Çin, türünün tek örneği dev barajın inşasında sona yaklaşıyor

    1900'lerde nüfusun kentlerde toplanması ile artan elektrik ihtiyacı için dikey tasarımdan km'lerce uzunlıkta yatay tasarıma geçildi.

    Çin, türünün tek örneği dev barajın inşasında sona yaklaşıyor

    Güneydoğuda kaçak elektriğin bize aslında maliyeti yok cunku elektriğin gerçekte maliyeti yok. Maliyet, elektriği satanların bizi kazıklamasından başka birşey değil. Gerçek maliyet sıfır olduğu için, bu işi maliyetliymiş gibi göstermek için baraj, rüzgar, güneş, nükleer santraller yapılıyor. Bunun aslında bir adı da var: Para aklama.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Rising_Sun kullanıcısına yanıt
    Uydu fotograflarında şalt sahasına 1 pilonluk elektrik geliyor, 7, hatta 9 pilonluk elektrik çıkıyor. Bu ancak pilonlar üzerinden atmosferden elektrik çekilmesi ile mümkün olabilir.

    Çin, türünün tek örneği dev barajın inşasında sona yaklaşıyor



    Çin, türünün tek örneği dev barajın inşasında sona yaklaşıyor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Evinizde kurduğunuz bir düzenek var mı yoksa elektrik faturası mı ödüyorsunuz?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.