|
Çin'den çip üretiminde büyük atılım: İlk EUV makine prototipini üretmeyi başardı!
-
-
Haber nederece güvenilir bilinmez.Yalnız adamlar kopyalamada sınır tanımıyorlar.
-
Yeminle tebrikler, Çin'i küçük gören küçük beyinli insanlara sağlam bir ders vermeye geliyor Çin... Şimdiye kadar hangi konuda küçük görülseler o konuda resmen şov yaptılar, AB bölgesi araba konusunda hiç iplemiyordu, şimdi adamlar üretim ve işbirliği için sıraya girmişler, hele bu litografi işini de becersinler, CPU, GPU ve RAM/SSD pazarının da içinden geçerler umarım!
-
Yapamadığı hiç bir şey kalmamış oldu. Çin'i tebrik ediyor, ülkemiz adına da benzer başarılar umuyoruz (çok mu iyimser oldu?).
-

Çin on yılı aşkın süredir aynı propagandayı yapıyor, kaynakta "Nikon ve Canon parçaları kullanılıyor" diye bahsedilmiş ama bu zaten saçmalığın daniskası. EUV litografi optikleri için Carl Zeiss ile anlaşması gerekir, çünkü ASML’nin EUV makinelerinin en kritik parçası bu son derece yüksek hassasiyetli çok katmanlı aynalardır ve Zeiss dışında bunu yapabilecek ticari tedarikçi yok.
Nikon ve Canon’un EUV ile işi bile yok; bu firmalar DUV litografi makineleri ve bazı alternatif litografi teknolojileri (Nanoimprint Lithography) üzerinde çalışıyorlar ama ASML’nin EUV seviyesinde hiç optik, kaynak ya da komple sistem üretmiyorlar. Canon’un Çin’e EUV makinesi için yardım etmesi gibi bir şey söz konusu bile olamaz.
Çin’in yaptığı şey doğru ise sadece deney. EUV ışığı üretiyormuş, ama bu hala gerçek anlamda üretim yapan bir litografi aracı değil; sadece ışık üretimi ve test seviyesinde. Üstelik optik sistemlerinin Zeiss’in performansına yaklaşması bile olası değil.
Bir de gerçekçi üretim perspektifi var: 3 nm gibi ileri düğümlerde üretim yapmak, 15-20 katman EUV demek. Bu, sadece tek prototipten çok daha fazlasını gerektirir. Kaldı ki 2nm için en az 20 en fazla 40 deniyor, ne kadar doğru yanlış bilemem tabi.
Bu durumda ayda yüzlerce hatta binlerce wafer üretebilmek için onlarca ticari EUV makinesine ihtiyaç var. 2030’a kadar tüm bu teknik sorunların çözüleceği, ardından seri şekilde çok sayıda makinenin üretileceği, üstelik henüz ortada olmayan bu makinelere uygun entegrasyonun ve tam teşekküllü bir üretim hattının da şimdiden hazırlandığı varsayılıyor. Bu kadar karmaşık ve çok aşamalı bir sürecin bu kadar kısa sürede tamamlanması ise pek gerçekçi görünmüyor.
Oldu ki gerçekten böyle bir prototip iş yapacak. 2035'den aşağı olmaz. ASML makinelerinin bile bu hale gelmesi 30 yılı aldı.
ülkemiz bunun kat kat fazlasını yapabilecek kapasitede, fakat ahlakta sorun olduğu için bütün kapasitesini "benim sahte diplomalım senin sahte diplomalından iyidir" saçmalığına heba ediyor.
bu kılavuzla burnumuz bir maddeden de çıkmadı ve çıkmayacak gibi görünüyor.
bu açıdan fazla iyimser oldu...
-
Hocam konudaki aşinalığınıza hayran kaldım hangi alan üzerine çalışıyordunuz ?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ -
rekabet iyidir
_____________________________ DÜŞÜNÜYORUM , ÖYLEYSE VURUN! -
Biyoenformatik alanında çalışıyorum. Aslında yazdıklarım özel bir uzmanlıktan ziyade konuya aşina olan, ilgisi olan ve araştıran herkesin rahatlıkla ifade edebileceği şeyler. Yine de beğenmenize sevindim, teşekkür ederim.
_____________________________ -
Doğru olsaydı Asml hisseleri yerle bir olurdu şuan yatayda seyrediyor. Piyasa yalan söylemez.
En Beğenilen Yanıtlar
|
Yeminle tebrikler, Çin'i küçük gören küçük beyinli insanlara sağlam bir ders vermeye geliyor Çin... Şimdiye kadar hangi konuda küçük görülseler o konuda resmen şov yaptılar, AB bölgesi araba konusunda hiç iplemiyordu, şimdi adamlar üretim ve işbirliği için sıraya girmişler, hele bu litografi işini de becersinler, CPU, GPU ve RAM/SSD pazarının da içinden geçerler umarım!
|
![]() Çin on yılı aşkın süredir aynı propagandayı yapıyor, kaynakta "Nikon ve Canon parçaları kullanılıyor" diye bahsedilmiş ama bu zaten saçmalığın daniskası. EUV litografi optikleri için Carl Zeiss ile anlaşması gerekir, çünkü ASML’nin EUV makinelerinin en kritik parçası bu son derece yüksek hassasiyetli çok katmanlı aynalardır ve Zeiss dışında bunu yapabilecek ticari tedarikçi yok. Nikon ve Canon’un EUV ile işi bile yok; bu firmalar DUV litografi makineleri ve bazı alternatif litografi teknolojileri (Nanoimprint Lithography) üzerinde çalışıyorlar ama ASML’nin EUV seviyesinde hiç optik, kaynak ya da komple sistem üretmiyorlar. Canon’un Çin’e EUV makinesi için yardım etmesi gibi bir şey söz konusu bile olamaz. Çin’in yaptığı şey doğru ise sadece deney. EUV ışığı üretiyormuş, ama bu hala gerçek anlamda üretim yapan bir litografi aracı değil; sadece ışık üretimi ve test seviyesinde. Üstelik optik sistemlerinin Zeiss’in performansına yaklaşması bile olası değil. Bir de gerçekçi üretim perspektifi var: 3 nm gibi ileri düğümlerde üretim yapmak, 15-20 katman EUV demek. Bu, sadece tek prototipten çok daha fazlasını gerektirir. Kaldı ki 2nm için en az 20 en fazla 40 deniyor, ne kadar doğru yanlış bilemem tabi. Bu durumda ayda yüzlerce hatta binlerce wafer üretebilmek için onlarca ticari EUV makinesine ihtiyaç var. 2030’a kadar tüm bu teknik sorunların çözüleceği, ardından seri şekilde çok sayıda makinenin üretileceği, üstelik henüz ortada olmayan bu makinelere uygun entegrasyonun ve tam teşekküllü bir üretim hattının da şimdiden hazırlandığı varsayılıyor. Bu kadar karmaşık ve çok aşamalı bir sürecin bu kadar kısa sürede tamamlanması ise pek gerçekçi görünmüyor. Oldu ki gerçekten böyle bir prototip iş yapacak. 2035'den aşağı olmaz. ASML makinelerinin bile bu hale gelmesi 30 yılı aldı. |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler