|
Çin'den ASML'ye meydan okuma: Yerli DUV litografi makineleri seri üretime girdi
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
Giriş
-
Ambargolar sağ olsun hep tekelleri öldürüyor. ASEL FLIR de bunun bir örneği. Vermediler yaptık. Şimdi satalım diyorlar :)
Yakında Çin ielrleyince ASML nin ambargosunu kaldırır ABD. Çin alır mı ALMAZ.....
-
Çin demiş ki; ben Tayvan'a değil piyasaya girdim. Ayık olun.
-
Arkadaş Çin DUV makinesi yaptı, ASML'e rakip oluyor diye piyasanın anası ağladı saçma sapan haberler işler. ASML geçen sene tek başına 170 küsur DUV makinesi satmış bu sene beş seneye 20 tane makine yapacak Çin mi rakip oluyor ASML'e yaptıkları makinede ASML'in 20 sene önce kullandığı teknoloji... ASML High-NA EUV yapıyor şuanda Çin'in çakma DUV makinesinden daha fazla adette üretecekler bu sene bir de o makinayı. Çin bırak High-NA EUV yapmayı, normal EUV yapmıyor nereye rakip ASML'e ? Japon Gigaphoton mesela EUV lazer kaynağını üretebiliyor ama makinesini yine de yapamıyor. Dünyanın optik devi Nikon, o atomik hassasiyetteki Multilayer Bragg Reflector kaplama aynayı beceremediği için taaaaa 2009'da pes etti, yarıştan çekildi. Dünyada Zeiss haricinde o aynayı yapabilen tek bir yer bile yok. Nikon’un, Canon’un o devasa geçmişiyle beceremeyip havlu attığı şeyi, Zeiss harici kimsenin üretemediği o aynayı yapsın bakalım yüce büyük Çin de görelim.
-
quote:
aylar sürecek doğrulama süreçlerinden geçmesi gerekiyor
Mevzu Çin olunca biz ona haftalar diyelim.
-
Bu sert ambargolar Çin'in biraz geriden gelmesine sebep olur ama bir yandan da kendileri yaparlar bunu. Zamana ihtiyaçları var. ASML'ye hemen rakip olmak kolay mı? Adamlar ne zamandır bu işi yapıyor.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >_____________________________ Vatansever -
Abd hollandadaki firmanın mal satmasını servis vermesini engelliyorsa dünyanın çivisi çıkmış zaten, hollandanın yönetimi yokmu, hiçe sayıyorlar adamları ama demekki içlerine sindiriyorlar
-
Yapacaklar ve hepimiz göreceğiz. Dram üretiminde de hep uzun süreler konuşuluyordu şimdi bir anda 10 yıllık farklar aylara indi. Hatta CXMT'nin gelecek iki yıl içinde pazarda lider olması bekleniyor. Ayrıca 7nm seviyesine kadar olan çipler için yeterli. Bu da pazarın % 70-80 kadarı demek oluyor. Ya Huawei'nin Tau ölçeklendirmesiyle gerek kalmadığı için bu ayna miti tarih olacak ya da Çinliler onu da üretecek. Plaza accord'un etkileri olmasaydı Japonya çip üretimini tüm ekosistemiyle beraber kontrol ediyor olabilirdi. Ölçek ekonomisinde kimse Çinle aşık atamaz ve ölçek her zaman kazanır.
-
Rekabet her zaman tüketici lehinedir ancak ayakları yere basan, gerçekçi bakmak da önemlidir. Bugün ASML'nin bu noktada gelişmiş ve hassas makineler üretmesi dünden bugüne olmuş bir şey değil ve tecrübe parayla satın alınmaz, zaman gereklidir. Mesela o hassasiyeti elde etmesini sağlayan optikleri bugün batıyor diye dalga geçilen Almanya ve firması Zeiss üretebiliyor sadece. Çin tabii ki ilerleyecek ve geliştirecek yıllar içinde ama ASML de yerinde saymayacak herhâlde.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Çin 10 yıl içinde dram, duv ve euv piyasasının içinden geçer. Asml 10 yıl sonra müşteri bulamaz. Çinliler ucuza satıp asml yi bitirir. Düşük nm üretimi becerdikleri an cpu ve gpu üretenler ayvayı yer.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mav1li -- 28 Temmuz 2026; 19:30:24 >
_____________________________ -
Aynen bende onu yazacaktım. Önceleri bir quantum boyutlarına giriliyor bu ölçeklerde çalışmalar bozuluyor diye duraksandı, sonra yine sallamaya başladılar 5nm 3nm 1nm falan diye. Nereye 1nm ye iniyorsun. Quantum sıçramaları ne olacak. Sonrasında işi bilenler açıkladı işte aslında teoride 7nm gibi de, teoride 5 gibi de aslında 25 de 30 da falan diye. Hani playstation un dinamik çözünürlük pazarlaması gibi. Kıytırık gpu ile yok 4K 60fps. Ama ana menüdeyken. Oyuna girince full hd, kalabalık ortamda 720p. Ama pazarlama aşamasında 4K 60fps.
-
ayrıca çinin ürettiği kopya DUV makinesi bi fabrika ölçeğinde . Son derece kullanışsız boyutlar. Piyasa aşırı abarttı bu haberi . bende epey araştırdım boş bi gelişme...
-
O kadar “ben biliyorum, siz cahilsiniz” moduna girmişsiniz ki kendi mesajında bakırı kalay diye değil, doğrudan bakır diye yazmışsınız.. Böyle çok teknik ve karşı tarafı cehaletle suçlayan bir yazıda bu hata da epey dikkat çekmiş. Bilginizi anlatmaktan çok bilginizi sergilemeyi ve "ben sizden üstünüm" hissini seviyorsunuz galiba. “Bu adam bilgi paylaşmaktan çok, bilgisi üzerinden ego tatmini yapıyor.” intibası hakim yazılarınızda.
_____________________________ Pragmatistler işine geleni, idealistler hayal ettiğini savunur.
Ben gerçeği söylerim. Acıtsa bile.
Pragmatist fırsat kovalar, idealist kural…
Ama hayat ikisinin de kitabına uymaz.
Ben gerçekleri seçtim: realistim. -
Çin belki 0'dan 1'e çok zor çıkar ama 1'e ulaştıktan sonra 1 milyona çıkması inanılmaz seviyede hızlı olur.
20 sene önce kullandığı teknoloji falan diyorsunuz ama otomotivde yaptıkları gibi küresel pazarı domine ettiklerinde görürsünüz Çin'in gücünü!
-
Çin ne kadar hızlı.
_____________________________ Başıboş köpeklerin saldırısına uğrayan 11 yaşındaki Mustafa Erçetin (9 Kasım 2022) ve 9 yaşındaki Muhammed Muaz (11 aralık 2024) kudurarak ölmesinler diye uyutuldular.Köpekler uyutulmasın diye çocuklar uyutuluyor!
Hakan FİDANTürkiye için: Nükleer silah!Kıbrıs, Müslüman Türk milletinin küfürden alınmış mülküdür tıpkı Anadolu gibi: Kapalı Maraş imar olsun!
|
Ambargolar sağ olsun hep tekelleri öldürüyor. ASEL FLIR de bunun bir örneği. Vermediler yaptık. Şimdi satalım diyorlar :)
Yakında Çin ielrleyince ASML nin ambargosunu kaldırır ABD. Çin alır mı ALMAZ..... |
|
Çin demiş ki; ben Tayvan'a değil piyasaya girdim. Ayık olun.
|
|
Arkadaş Çin DUV makinesi yaptı, ASML'e rakip oluyor diye piyasanın anası ağladı saçma sapan haberler işler. ASML geçen sene tek başına 170 küsur DUV makinesi satmış bu sene beş seneye 20 tane makine yapacak Çin mi rakip oluyor ASML'e yaptıkları makinede ASML'in 20 sene önce kullandığı teknoloji... ASML High-NA EUV yapıyor şuanda Çin'in çakma DUV makinesinden daha fazla adette üretecekler bu sene bir de o makinayı. Çin bırak High-NA EUV yapmayı, normal EUV yapmıyor nereye rakip ASML'e ? Japon Gigaphoton mesela EUV lazer kaynağını üretebiliyor ama makinesini yine de yapamıyor. Dünyanın optik devi Nikon, o atomik hassasiyetteki Multilayer Bragg Reflector kaplama aynayı beceremediği için taaaaa 2009'da pes etti, yarıştan çekildi. Dünyada Zeiss haricinde o aynayı yapabilen tek bir yer bile yok. Nikon’un, Canon’un o devasa geçmişiyle beceremeyip havlu attığı şeyi, Zeiss harici kimsenin üretemediği o aynayı yapsın bakalım yüce büyük Çin de görelim.
|
|
Aynen bende onu yazacaktım. Önceleri bir quantum boyutlarına giriliyor bu ölçeklerde çalışmalar bozuluyor diye duraksandı, sonra yine sallamaya başladılar 5nm 3nm 1nm falan diye. Nereye 1nm ye iniyorsun. Quantum sıçramaları ne olacak. Sonrasında işi bilenler açıkladı işte aslında teoride 7nm gibi de, teoride 5 gibi de aslında 25 de 30 da falan diye. Hani playstation un dinamik çözünürlük pazarlaması gibi. Kıytırık gpu ile yok 4K 60fps. Ama ana menüdeyken. Oyuna girince full hd, kalabalık ortamda 720p. Ama pazarlama aşamasında 4K 60fps.
|
|
Bir yerden başliyacaksin
|
|
Abd hollandadaki firmanın mal satmasını servis vermesini engelliyorsa dünyanın çivisi çıkmış zaten, hollandanın yönetimi yokmu, hiçe sayıyorlar adamları ama demekki içlerine sindiriyorlar
|
|
Yapacaklar ve hepimiz göreceğiz. Dram üretiminde de hep uzun süreler konuşuluyordu şimdi bir anda 10 yıllık farklar aylara indi. Hatta CXMT'nin gelecek iki yıl içinde pazarda lider olması bekleniyor. Ayrıca 7nm seviyesine kadar olan çipler için yeterli. Bu da pazarın % 70-80 kadarı demek oluyor. Ya Huawei'nin Tau ölçeklendirmesiyle gerek kalmadığı için bu ayna miti tarih olacak ya da Çinliler onu da üretecek. Plaza accord'un etkileri olmasaydı Japonya çip üretimini tüm ekosistemiyle beraber kontrol ediyor olabilirdi. Ölçek ekonomisinde kimse Çinle aşık atamaz ve ölçek her zaman kazanır.
|
|
Rekabet her zaman tüketici lehinedir ancak ayakları yere basan, gerçekçi bakmak da önemlidir. Bugün ASML'nin bu noktada gelişmiş ve hassas makineler üretmesi dünden bugüne olmuş bir şey değil ve tecrübe parayla satın alınmaz, zaman gereklidir. Mesela o hassasiyeti elde etmesini sağlayan optikleri bugün batıyor diye dalga geçilen Almanya ve firması Zeiss üretebiliyor sadece. Çin tabii ki ilerleyecek ve geliştirecek yıllar içinde ama ASML de yerinde saymayacak herhâlde.
|
Benzer içerikler
- instagram ss alınca bildirim gidiyor mu
- instagram keşfet sıfırlama
- bin dosyası açma
- whatsapp"ta engellendiğimi nasıl anlarım
- play store güncelleme
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt