Şimdi Ara

Ciddi Bir LYS EDEBİYAT Analizi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
594
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar öncelikle hepimize geçmiş olsun.Bu sınavdan beklentim yüksekti.En sevdiğim şairin adını taşıyan okulda girdim sınava,Yahya Kemal Beyatlı Ortaokulu.Kullanıcı adımdan anlaşıldığı üzere.Neden söyledim ben de bilmiyorum,hoş bir tesadüftü.

Sınav hakkında ciddi bir analizde bulunacak olursak eğer;
    Dil anlatım kısmını iki parçaya ayırmalı,dil bilgisi ve paragraf sorularını ayrı incelemeliyiz.
    Samimi bir dille söylemek istiyorum ki,ÖSYM -ben de dahil olmak üzere- çoğu öğrencinin sıkıntı çektiği dil bilgisi sorusunda bize çok yardımcı olmuş.Neredeyse çözmeye tenezzül etmeyeceğiniz dil bilgisi soruları sınavımızı şenlendirdi.Edebiyat sınavından sonra duyduğunuz "sınav kolaydı!" lakırtılarının büyük oranda sebebi de budur.Yapılacak sorulardı arkadaşlar.Yüzleşelim.
    Paragraf soruları için aynı şeyi söyleyemem.Kelimede ve Cümlede Anlamdan oluşan 5 soruluk kategori yine zorlamayacak sorulardı.Ama;
    bu sorulardan sonra gelen 15 Paragraf sorusunun 12 tanesi orta ve ortaüstü seviyedeydi.Kalan 3 soru ise gerçekten çok zordu.3 adet çok seçiçi paragraf sorumuz vardı.Özellikle kişinin çevresinin kişi üzerinde etkisiyle ilgili soru tabiri caizse "world class" kalitesindeydi.

Edebiyat kategorisine geçersek;

Genel olarak çalışkan bir arkadaşımızın terör estireceği bir sınavdı.Ne yazık ki seçici soru sayısı 4-5 barajında kısıtlı kaldı.Eser-Yazar kategorisinden az soru gelmesi ve gelen sorununda "kolay" sayılabilecek bir soru olması "edebiyata çok zaman ayırmamış" öğrencinin ekmeğine yağ sürdü.Bir sorunun hatalı olduğu fikrindeyim.İki örnek şiir verip,bu şiirler hangi akımların özellikleriyle bağdaşır sorusu.
    İkinci şiir öğrencilerin Garip-İkinci Yeni ayrımını sorgulayan bir şiirdi.Ayrımı yapmak için şiirin orhan veli şiiri olduğunu bilmeniz,bilmediğiniz takdirde sadece kulak ve ritim duygunuzla ayırt edebileceğiniz bir şiirdi.Ama bu soruyu hatalı yapan bu değil,ilk seçenektir. Öncelikle,mistik şiir anlayışını tema ve zihniyet bakımından layıkıyla özetleyen bir şiir verilmişti.Eksiksiz arkadaşlar.Mistik şiir anlayışıyla yazan şairlerimizde ölçü birliği yoktur.Serbest de yazabilir,heceyle yazabilir,aruzla yazabilir.Biçim olarak en alasından beyitle de yazabilir,dörtlük de yazabilir.Hatta ve hatta mensur bile yazabilir.
    Diğer yandan ele alınca şiirdeki bağdaştırmaların pek yaygın olmamasıyla,ağır bir imge ve hayal gücü ürünü olması dolayısıyla İkinci Yeni şiiri de olabilirdi.
    Kaldı ki,mükemmel bir ters köşeyle bu şiirin yazarı Sezai Karakoç da olabilirdi?

Ne yazık ki bu soru yorumun da ötesine geçen bir soruydu.

Sınav ile ilgili özet geçersek,bu sınava günde bir saatini ayıran öğrencinin 43 soruyu rahat göreceği,bundan sonraki 13 sorunun bireyin çalışma sistemi ve sözel yetisi ile halledebileceği sorulardı.

Beni soracak olursanız,55 işaretledim.Sanırım yanlışım yok.Ancak paragraflarda sürpriz olur mu, bilemem.

Allah bir daha "Rindlerin Akşamı"na sınav analizi yazdırmasın,size de okutmasın arkadaşlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rindlerinakşamı -- 26 Haziran 2016; 13:14:23 >

• Dönülmez akşamın ufkundayızzz vakiiit cook geç eger 55 0 olursa tebrikler hocam turgut özakman bir de siirler hangi akıma aittir sorusu seciciydi bence belki bir de emine isinsu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birinci şiir - mistik şiir (anlam karmaşılığı yoktu bu yüzden 2.yeni değil ve kafiyeli , ölçülüydü)
    İkinci şiir - garip yaptım çünkü sade bir dil vardı tıpkı orhan veli'ninki gibi
  • +
  • rindlerinakşamı kullanıcısına yanıt
    Hocam çok güzel yazmışsınız. İptal edilecek soru benim de çok canımı sıktı. Garipler söz sanatı kullanmazlar fakat bu şiirde gökyüzü ve mavi arasında tenasüp vardı. Ayrıca direk şiiri bilmeye yönelik bir soru sorulacaksa bu garip olmamalı ne bilim İstanbul nefreti dersin, Sis i verirsin şıklarda, gibi. Ha garip sormak istiyosan da git Kitabe-i Seng-i Mezar sor böyle saçma, hiçbir ölçütü olmayan bir soru tipi olamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MythL -- 26 Haziran 2016; 13:51:46 >
  • Kesinlikle haklısınız hocam.
  • Mistik şiirle ilgili olanı aynen sınavda dusundum aklıma necip fazılı getirdim bunlar aruzla yazıyor ya acaba bir hata mi var dedim ama yine de mistik ve ikinci yeni yaptım.Zaten yanlısmis o da.
    Paragraf kısmı ise çok kolay degildi bence iki şık arasında kaldığım sorular oldu.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kolay Bir Ygs Sorusu.
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Edebiyat kismindan elbet 2-3 yanlisim vardir tabi ama edebiyat kismi biraz kolay kalmis ayni seyi ygs turkce icin soyleyemiyecegim acikcasi baya celiskili soru vardi zaten ygs turkce soru tarzlarina kolay diyen o celiskileri gorememis insandir

• o mistik mi oluyor şimdi? Şiirin yazarını bilen yok mu?

• mistik-garip değil mi cevap ?
  • 50+ yapmayan foruma girmesin mezun hazırlıklarına bir an once baslasın malum müfredat kısmen degısıyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: biedermann

50+ yapmayan foruma girmesin mezun hazırlıklarına bir an once baslasın malum müfredat kısmen degısıyor

Sayisalcilar be like

• Ahhahahs böyle romantik tiplere de ayar oluyorum.Neymiş en sevdiği şairin adını taşıyan okulda sınava girmesi hoş bir tesadüfmüş.Hahahahh ciddi ciddi şiir okuyan falan var mı

• Hocam çok güzel analiz olmuş eline sağlık.
  • koseoglulas K kullanıcısına yanıt
    Birinciyi bilmiyorum da ikinci siir orhan velinin. Ve maalesef sinavda bu siir orhan velinin lan dememe ragmen 1. Siiri yedi mesaleciler olarak isaretleyip 2. Siiri 2. Yeni yaptim bir an hicbir seyden emin olamadim, ama birinci siirin mistik siirle alakasi olmadigina o an emindim. Neyse saglik olsun

• All Nightmare kullanıcısına yanıt
    Kardesim siir okumak kotu bir seymis gibi yansitiyorsun da, metin2 oynamaktan iyidir diye dusunuyorum ben.

• takanze kullanıcısına yanıt
    Akıl sağlığı yerinde olan birisi Metin 2 oynamaz.Şiir de okumaz.

Siir neden okumasin ? Ben de cok fazla siir okumam belki ama siir severim

• aga sayısalım 9 10 11 de dinlediğim edebiyat dil anlatım dersleriyle 54 soru işaretledim. coğrafyadan 22.
    coğrafya mantıkla yapılabilcek tipti çok bilgi istemiyodu.
    lys edebiyatta paragraf dil bilgisi sorularını kolay sormuşlar eser sorularında destekli salladım tutarsa korkun benden :D
    çok ayrı bir tartışma ama bu biliyorsun değil mi? Şiir demek müzik demek,müzik de mi dinlemezsin?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.