Şimdi Ara

CHP Gaziantep Kurultay Delegesi: 1000-1500 sigortasız Suriyeli çalıştırıyorum, daha ucuza geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
1.277
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Omega Speedmaster -- 30 Haziran 2022; 17:21:34 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Adama boşuna yükleniyorlar o bölgelerde Suriye savaşı patlak vermeden önce de sezonluk tarım işçisi olarak afganlar vb. yabancı uyruklu işçiler gelip çalışıyordu. Türkler çok az bir yüzde kaplıyor bu mevsimlik işçi kafilesi içinde. 50 senelik mevzu bu yeni bir şey değil.

Günlük sigorta yapma zorunluluğu var ama tarlaya her gün yeni adam geliyor pratikte mümkün değil ki adamın işi gücü bırakıp her gün beyanat vermesi gerek. Onun yerine sağlam bir ücret ödüyorlar.

Tekstil atölyelerinde de aynı sıkıntı var. Türk çalışan bulmak çok zor mesela.. Tekstil de genellikle Suriyeliler etkin ama onlarda disiplinli değiller bir gün gelip çalışıyor parasını veriyorsun o para b itene kadar tekrar çalışmaya gelmiyor para ne zaman biterse o zaman tekrar gelip çalışıyor.

Şu aralar Türkiye de kaliteli bir mal üretmek çok zor ben bir ürün için bütün ülkeyi şehir şehir gezip atölye arıyorum ki istediğim kalitede mal çıkarabilsinler. Zaten 80 90 kişiden az personeli olan atölyelere bakmıyorum bile.

• Kırmızı Ampulcü bu tayfa da.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nike -- 30 Haziran 2022; 17:22:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adama boşuna yükleniyorlar o bölgelerde Suriye savaşı patlak vermeden önce de sezonluk tarım işçisi olarak afganlar vb. yabancı uyruklu işçiler gelip çalışıyordu. Türkler çok az bir yüzde kaplıyor bu mevsimlik işçi kafilesi içinde. 50 senelik mevzu bu yeni bir şey değil.

Günlük sigorta yapma zorunluluğu var ama tarlaya her gün yeni adam geliyor pratikte mümkün değil ki adamın işi gücü bırakıp her gün beyanat vermesi gerek. Onun yerine sağlam bir ücret ödüyorlar.

Tekstil atölyelerinde de aynı sıkıntı var. Türk çalışan bulmak çok zor mesela.. Tekstil de genellikle Suriyeliler etkin ama onlarda disiplinli değiller bir gün gelip çalışıyor parasını veriyorsun o para b itene kadar tekrar çalışmaya gelmiyor para ne zaman biterse o zaman tekrar gelip çalışıyor.

Şu aralar Türkiye de kaliteli bir mal üretmek çok zor ben bir ürün için bütün ülkeyi şehir şehir gezip atölye arıyorum ki istediğim kalitede mal çıkarabilsinler. Zaten 80 90 kişiden az personeli olan atölyelere bakmıyorum bile.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Treth -- 30 Haziran 2022; 17:28:56 >

• Nike kullanıcısına yanıt

Türkiye'deki tüm partiler aynı kafada...Sonuçta toplum çıkarcı, bencil insanlardan oluşuyor.Kimse halka hizmeti falan düşünmüyor, siyaseti yeni bir iş kapısı olarak görüyorlar!

• Tarlayı bilmem de tekstil atölyelerindeki mevzu parayla ilgili. İşveren sigortalı istemiyor, ucuza işçi çalıştırmak istiyor. Ve bu yeni bir şey de değil. Zaten asgari ücretin alım gücü yerin altında. Tekstildeki bulamamak değil, ucuza sigortasız çalışacak işçi bulamamak derdidir o. Üstelik tekstilde çalışan kişi öyle tarladaki gibi günü birlik de çalışmıyor sonuçta ve giren çıkan belli değil gibi bir durum da yok. Tekstil işçiliğinin kötü yanı yıllarını da versen usta da olsan alacağın ücret asgari ücretin belki bir tık üstü olarak kalıyor. Ekonomi şu an kötü ama şyi olduğu zamanlarda da böyleydi en azından son 10-20 yıl aralığında. Patronların bakış açısı "ücret bu, işine gelirse, işine gelmezde güle güle". olduğundan düzen değişmiyor. Necitede Suriyeliler gelmeden önce de tekstil işinde Türkiye yoğundu. Ne zaman alım gücü gebermeye başladı, çalışanlar da bu işten çekilmeye başladı.

• sırf şunları açıkladığı için şutlanması ve para cezası kesilmesi gerekir

• Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    Yok ya şimdi çok küçük atölyeler var dediğin gibi olabilir ama büyük adetler çalışan atölyeler var mesela benim 22 atölyem var bunlardan 18 tanesi %100 oranında bana çalışıyor geri kalanlar ise %60 ila 70 bana gerisi farklı müşterilere ürün çıkarıyorlar.

Bu atölyelerde ücretler düşündüğün gibi değil mesela ceket atölyesinde özellikle kesimli olanlarda bir makineci aylik en düşük 7000 TL para alıyor. Daha aşağısına makineci ne Suriyeli ne Türk ne Afgan bulamazsın. Çok vasıfsız elemanlar var ortacılar gibi ilik işaretleme yapanlar vb gibi onalrın maaşları asgari ücret seviyesinde sadece. Benimle çalışan atölyeler de en az 50 60 makine oluyor aşağısının bana mal yetiştirmesi mümkün değil zaten.

E bunun gömleği var yeleği var pantolonu var. çalışan işçi sayısı dudak uçuklatıcı boyutta ama işte son özellikle 3 yıldır çok sıkıntı çekiyoruz. Nedir çektiğimiz sıkıntı onu da anlatayım.

Pandemi döneminde pek iş olmadı sektörlerin çoğu ya yavaşladı ya durdu. Atölyelerin hepsi personel azalttılar bazıları 90 100 kişiden 30 kişiye kadar indi çünkü sipariş gelmiyordu sipariş gelmeyince ödeme yapamıyorlardı o kadar personeli besleyemiyorlardı. Bu personeller genelde Türklerdi ve hepsi mecbur iş değiştirmek zorunda kaldılar. Çoğu fabrika vb özellikle ağır sanayi işçiliğine girdiler ..

Şimdi bu adamları geri getiremezsin. Çünkü artık kurulmuş düzenleri var. Bunların yerini Suriyeliler aldılar ama son zamanlarda o kadar çok sınır dışı oluyor ki artık Suriyeli işçide bulamıyor atölyeler. Şu anda ne Türk ne yabancı uyruklu eleman yok atölyelerin çoğu %30 %40 kapasite ile çalışıyor ve ne zaman çözülecek hiç bir fikrimiz yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Treth -- 1 Temmuz 2022; 17:6:45 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Antep'te normal

• Sarı muhalefet

• Treth kullanıcısına yanıt

Malum pandemiden dolayı sektör değişiklikleri olmuş olabilir ama benim dediğim şeyler geçerliliğini koruyor hocam. Ayrıntı vermeyeyim ama çevrede tekstil işiyle uğraşan çok yakınlarım oldu. Ben oradan bildiğim kadarıyla konuşuyorum. 20 yıldan fazladır ceket, -eskiden- pantolon -çok daha öncesinde- gömlek dikim işinde çalışan tanıdığım var atölyeleri de öyle küçük değil. Bahsettiğin 7k parayı alamıyor maalesef,kaldı ki 7k da artık para bile değil. Yeni asgari ücretin bir tık üstü. Ayrıca az-çok kaçak işçilik hâlen daha sürüyor. Çingenesi geliyor, dediğin gibi Suriyelisi geliyor, siyahisi geliyor çalışıyor ama dediğin gibi devamlılık bazılarında sorun oluyor. Tekstil işinin işçi hakları açısında yönleri de kötü. Yıllık izinler hep hiç edilir, sigortalı çalıştırılıyor olmak sanki bir lütufmuş gibi işçiye sunulur. Ortacılar, temizlikçiler asgari ücretin altında çalışır yani anlayacağın sigortasız çalışır. Denetim olacağı haberi gelir patron apar topar sigortasız çalışanları evlerine gönderir. Kıdem tazminatına çökmeye çalışırlar, yasaya aykırı olarak işçilere imza attırırlar -sanki kendileri istifa edip işi bırakmış gibi- kıdem tazminatları yansın diye. Mesaiye bırakırlar mesaini vermezler veya eksik verirler vs vs. Bu tip olumsuzluklar da işçileri buradan kaçırmış olabilir. Daha eskiden işçiyi çalıştırıp çalıştırıp ödemeleri geciktirip ansızın dükkanı kapatıp gidenleri de duyuyordum. İşçi maaş diye havasını alıp üstüne soğuk su içiyordu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 30 Haziran 2022; 22:48:41 >

Bende Atölye işletiyorum Max 45 kişi ama bu surilerin displinsizligi ve dikkatsizliği yüzünden komple dagitdim atölyeyi Türk işçi hiç ama hiç yok.suan eşim ve çocuklarım la basit işler bulup küçük bı dükkanda fason çalışıyoruz kazancı az ama kafam 10 numara

• O Suriyeliler mahkemeye versinde sürüm sürüm süründürsün seni hatta AIHM'ye versinler en iyisi.

şimdi bir dikiş makinesini kullanırsam bana haftada 7000 TL mi vereceksin ? gerçekse ben jeoloji mühendisliği mezunuyum, beni işe alır mısın ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaraSvari64 -- 1 Temmuz 2022; 15:57:4 >
  • karaktersizim demis

• quote:

Orijinalden alıntı: KaraSvari64

şimdi bir dikiş makinesini kullanırsam bana haftada 7000 TL mi vereceksin ? gerçekse ben jeoloji mühendisliği mezunuyum, beni işe alır mısın ?

Bunu usta makinecilere veriyoruz. Bir usta makineci 14.000 ile 20.000 tl arasi ücret alir. Ama acik konusayim bunu alabilen makineci sayisi cok azdir çoğuna haftalik 3000 4000 civari odenir. Ben orada makineci ucretini aylik yerine haftalik yazmisim yazim yanlisi var yani.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ak27

Bende Atölye işletiyorum Max 45 kişi ama bu surilerin displinsizligi ve dikkatsizliği yüzünden komple dagitdim atölyeyi Türk işçi hiç ama hiç yok.suan eşim ve çocuklarım la basit işler bulup küçük bı dükkanda fason çalışıyoruz kazancı az ama kafam 10 numara

Hep ayni biz de atolye bulmakta zorlaniyoruz artik. Haftalik ve aylik üretim sayisi cok dustu.

Benim bazi yerlerde 400 500 top kumasim var kesemiyor adamlar yogunluktan isin kötüsü yerde sorun adam kesemiyor kumas yigiliyor adamlara calismak icin yer kalmiyor. Bir ara atolye bulmak icin yine sehir sehir gezicem şişen atolyelerden kumaslari cekicem tabi anlasacak yer bulabilirsem.

14-20 arası he? Hocam kimmiş nerdeymiş bu usta makineciler yahu? Sen yerini söyle ben usta makineci bulayım sana.  (Tabi garanti veremem gelecekleri konusunda ama) Hem de sigortalı dimi bunlar? 20+ senelik tekstilci ister mi bu atölyeler? Özel sahne, film kostümleri filan mı dikiyor bunlar? Çünkü yok abi böyle ödemeler tekstil atölyelerinde. Varsa o arkadaşlar şanslarını bir de piyango biletiyle denesinler gerçekten.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kartal Göz

14-20 arası he? Hocam kimmiş nerdeymiş bu usta makineciler yahu? Sen yerini söyle ben usta makineci bulayım sana.  (Tabi garanti veremem gelecekleri konusunda ama) Hem de sigortalı dimi bunlar? 20+ senelik tekstilci ister mi bu atölyeler? Özel sahne, film kostümleri filan mı dikiyor bunlar? Çünkü yok abi böyle ödemeler tekstil atölyelerinde. Varsa o arkadaşlar şanslarını bir de piyango biletiyle denesinler gerçekten.

Benim ceketciler bu seviyedeler hep biri antepte digeri adanada aslinda adana da 2 tane var. Gerci bunlar kesimde yapiyorlar bilmem bu fatk eder mi? Adama her partide 1.5 milyon liralik kumas veriyorum adam benim parami kesiyor orada :) yetkin olmasi gerek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Treth -- 1 Temmuz 2022; 17:30:21 >

Ben de İstanbul içinde sanıyordum. Yoksa ciddi ciddi haber vermeyi düşünüyordum. İst içi en kral tekstilci -özel işler yapanları bilemem- asgari ücret veya bir tık üstü. O kadar.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.