Şimdi Ara

CERN deneyi de nedir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
52
Cevap
0
Favori
4.568
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: 90alper90

Bayağı proton çarpışacakmış diye duydum. 2 den fazla diye biliyorum.

• Aslında proton sayısı trilyonlarca, ancak bunlardançok az bir kısmı çarpışacak ve onların içinden belki sadece 1-2 tanesi tam olarak istenilen yön ve doğrultuda çarpışacak ve bizde bunu bekliyoruz.

Ve sonucunda bir mikro karadelik oluşmasını bekliyoruz. Ama bu çok yüksek sıcaklıkta olacak. Bir karadelik her şeyi yutabilyorsa ve eğer bir karadelik patlarsa içinden herşey çıkabilir mantığı ile iki protonun çarpışması sonucu oluşan mikro karadeliğin patlaması ve içinden çıkacaklar (higgs'den daha fazlası) esas beklediğimiz şey.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yxsdf -- 11 Eylül 2008; 17:37:00 >
  • eğer deney gerçekten bi karadelik oluşturur ve bu karadelikte dünyayı yutarsa, bilmem kaç milyon yıldır evrende yaşamış en salak ırk insan ırkı olur.
  • insanların bilmedikleri şeyler, bildikleri şeylerden daha çok korkutur. binlerce yıldır kuyruklu yıldız ve tutulma gibi gökyüzü olayları insanları korkudan titretmiştir. günümüzde ise artık bu gibi olaylar modern insanları korkutmamaktadır. cern ise artık yeni bilimsel korkumuz olmuştur. çünkü bu alanda bir şey bilmiyoruz ve medya bu konuda bilgi vermek yerine olayları dramatize etmeyi tercih etmektedir. bence bu konudaki en iyi kaynaklardan birisi olan bilim ve teknik dergisinin aşağıdaki makalesine bir gözatmanız daha iyi olur.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/pdf/CERNdeki_Deneyler.pdf

• Teorik olarak mikro karadeliğin birşeyler yutmaya bile vakti olmayacak Çünkü ~10^(-41)s düzeyinde hayatta kalabilecek "Zaten bu olayın çok daha büyük aşamalıları doğa tarafından günümüze gelene dek binlerce kez yapıldı ve dünya hala hayatta" açıklaması CERN basın açıklamalarında sıkça duyruldu. Yani teoride hiç bir sıkıntı yok ama pratikte neler olacak göreceğiz.

Şu 4 deprem kafamı kurcalıyor Acaba bir alakası var mıdır?
  • fiziğin en temel kurallarından biriside etki tepki kanunudur. bu kanuna göre cern deneyinin bu depremlere neden olması için eşit veya eşdeğer miktarda enerjiye sahip olmalıdır. donimo etkisi öne sürülse bile etki tepki kanunundan muaf olamaz. çünkü bu enerji eşitliğinin donimo etkisi sürecine yayılması gerekir.
  • şimdi dergul bey konu açmışken sormak istedim bunu bizim fizik hocası bahsetmişti

"""" şöyleki hocam aynen bunu sölemişti etki tepki olayı bir fizik kanunudur peki bir şeye (maddeye) etki veridigimizde tepkiyi almassak o şey (madde) parçalara ayrılır demişti inanamadım denedim gücüm yetmedi""""" sizce bu olayın ne derece dogruluk payı var konu şaşamasın aman
  • bence bunun doğruluğu için isviçre, ankara arasına bakmamız daha doğru olur. bilinmeyen bir fayın veya çatlağın ortaya çıkması gerekir. şimdiye kadar dünyanın çeşitli yerlerinde yüzlerce yeraltında nükleer bomba deneyleri yapıldı. her bir nükleer bomba bir kaç protondan daha fazla enerji ortaya çıkardı. üstelik bunların etkilerinden biriside sismik dalgalar yaymaktır. bu nükleer denemelerin bile, depremlerle bağlantısı tam olarak kurulamadıysa, cern deneyinin neden olsun.
  • benim bildiğim kadarıyla bi deney sonucu dünyanın nasıl oluştuğunu hatta bütün gezegenlerin nasıl oluştuğunu anlayabilecekler artık bunun sonucunda herkes kendi gezegenini oluşturur :D
  • quote:

Orjinalden alıntı: amboleos

çok yakın gelecekte böyle bir haber duyabiliriz.

ABD nin attığı X bombası, moskovada karadelik oluşturarak tüm moskovayı yuttu.
    3. Dünya savaşı resmen başladı.

evet bu cern olayı savaş sebebi de olabilir
  • ben bu deneyin verdiği sonuçların gerçek sonuçlar olacağına inanmıyorum,
    ve belkide bu deneyin asıl amacı bu söylenen değil,
    neymiş kainatın oluşumunu anlayabilmek,
    kainat yoktan oluşmadımı,
    neden böyle diyorum,
    zaten nasıl oluştuğunu bilmiyoruz,
    bilmediğimiz bir gerçek için protonları nötronları o ton bu ton şu tonları çarpıştıracaksın ve ,
    aha böyle oluşmuş diyeceksin,
    kainat çok küçük bir enerji halinde imiş ve patlamış,
    büyümüş,
    belki çok büyük bir kütle halinde idi,
    ve slov bir müzik eşliğinde nazikçe ayrıldı,
    böyle büyük bir enerji yığınının akılla tahmin edilemeyecek bir güçle patlaması sonucunda böyle düzenli bir kainat oluşurmu,
    baştan sona ben inanmıyorum bu olaya,
    bunları peşinde oldukları başka bi şey var,
    bizim türk bilimadamlarınada zıttırıktan bir görev vermişler,
    onlarda avunup duruyorlar

ekleme:::: yorumuma güzel cevaplar verenleri şimdiden teşekkürler,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rondo1194 -- 14 Eylül 2008; 8:13:24 >

• bu cern deneylerinden sanılandan fazlası öğrenilebiliyor.proton ve elektron hareketlerini incelemeleri yeni teknolojilere kapı açabilir. avrupalılar bilimin getireceklerine bakarken bizimkiler politikacılar, siyasi çıkarlarını gözetiyorlar. devlet desteği olmayınca bilim adamlarımızda geri planda kalıyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 14 Eylül 2008; 13:47:50 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: dergul

fiziğin en temel kurallarından biriside etki tepki kanunudur. bu kanuna göre cern deneyinin bu depremlere neden olması için eşit veya eşdeğer miktarda enerjiye sahip olmalıdır. donimo etkisi öne sürülse bile etki tepki kanunundan muaf olamaz. çünkü bu enerji eşitliğinin donimo etkisi sürecine yayılması gerekir.

Gerilmiş olan bir yayın fırlatılması için küçük bir hareket enerjisine ihtiyaç duyduğunu, gerdirmek için gereken enerji kadar büyük olmasının gerekmediğini düşünürsek yanılıyor olabilirmisiniz ?

Kuran-ı Kerim' deki kıyamet alametlerine bakacak olursak, dünyanın sonu karadelikten olmayacak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tyilgin1 -- 14 Eylül 2008; 19:18:23 >

• hayır, çünkü marmara denizinin altındaki faylarda biriken bunca gerilim varken, es geçip ankara'da deprem yaratmasının bir mantığı yok.
  • orada oluşacak mini karadelik tüp içindeki tüm protonları yutup sindirecektir artıkları da inceleyebilirler
  • Ruty nin dedikleri kelimesi kelimesine doğru aynen katılıyorum
  • yukarı bu soruma cevap va mı acaba

quote:

Orjinalden alıntı: BİLÂL85

şimdi dergul bey konu açmışken sormak istedim bunu bizim fizik hocası bahsetmişti

"""" şöyleki hocam aynen bunu sölemişti etki tepki olayı bir fizik kanunudur peki bir şeye (maddeye) etki veridigimizde tepkiyi almassak o şey (madde) parçalara ayrılır demişti inanamadım denedim gücüm yetmedi""""" sizce bu olayın ne derece dogruluk payı var konu şaşamasın aman
  • bu kuramı etrafımızda pek çok kez görmektayiz. ama sadece 2-3 tane proton veya elektron çarpıştıracaklar diye dünyanın altüst olmasını beklemeyelim.
  • TANRI VARMI YOKMU ONU ARAŞTIRIYORLAR eğer big bang teorisi olursa hepsi birden rahip olacaklar eğer bigbang olmazsa kumar şarap ve kız nasıl olsa ölcez deyip vur kadehin dibine hesabı

gerçi çok örneklerini gördük ama yinede değişen bişey olmadı
    biyolog bilmemne adını unuttum acı biberleri araştırırken biber neden acı diye kafayı tam yemek üzereyken birde bakmış ki acı biberi sadece kuşlar yiyormuş
    çünkü kuşların dili acıya tepki vermezmiş çekirdeklerinide yemezmiş sağa sola dağıtırmış ama hayvanlar çekirdekleri ile beraber yiyeceğinden kendine acı olma evrimi vermiş çünkü hayvanlar acı yiyemezmiş

beyni olmayan bir bitki hayvanların acı yiyemediğini nerden bilecek soyunun devamını kuşa nasıl emanet edecek bunu yapan başka bir kuvvet var deyip
    müslüman olmuş kur-an da bitkilerin bile talibi farklı farklıdır cümlesi onu müslüman olmaya yöneltmiş kendini börtü böceğe vermiş :)
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    işin şakası bir yana evrenin nasıl oluştuğunu araştırmak için avrupa birliği ve amerika nın sponsorluğunda dev bir araştırma merkezi kuruldu türkiye bu konunun dışında kaldı
    çünkü o sıralarda biz siyaset ile uğraşıyorduk
    hiç bir televizyon kanalı hiçbir gazete CERN nin kurulacağını ve türkiyenin katılımı için şu kadar eyro para istedi demedi onlar acaba tayyep seçimleri kazanırmı CHP eskisi kadar oy alırmı derdindeydi

şimdi bir televizyon kanalı adınıda vereyim "star tv" türkiyeden neden mühendis almadılar çünkü bizde kafa yok çünkü biz maç hastasıyız çünkü biz cahilize getirdi ve nerde yaşlı konuşamıyacak adam nerde hammal nerde inşaatçı varsa CERN nedir diye onlara sordu maksat türk insanı ile alay
    etmek ama avrupa nee yaptı bir kuruş para vermiyen türkiyenin en gözde fizikçilerini CERN'e davet etti fakat çok büyük talihsizliktirki

kübadan kovulan uçakları satın alan uçak mafyası bunları türkiyeye kakaladı kakalanan heran düşebilecek uçağın içinde türkiyenin yüzünün akı ünlü profesor doktor Engin ARIK CERN nin bir numaralı fizikçilerindendi fakat korsan uçatka hayatını kaybetti devlet bunu örtbas etti
    basın da komplo var dedi fakat işin çok acı tarafı yine siyaset hayatımda tek pişman olduğum birşey varsa oda türkiyede doğmak

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

• quote:

Orjinalden alıntı: wartexy

eğer deney gerçekten bi karadelik oluşturur ve bu karadelikte dünyayı yutarsa, bilmem kaç milyon yıldır evrende yaşamış en salak ırk insan ırkı olur.

%100 katılıyorum =))

bu cerndeki deney dünyayı yutsa kim şikayet ederki ??
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.