Şimdi Ara

Cep datasheeti, temel elemanların özetinin albümü olamlı mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
2
Favori
269
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1

Cep datasheeti, temel elemanların özetinin albümü olamlı mı ?


(En Son Oy Tarihi: 7.12.2023)
Giriş
Mesaj
  • Datasheetleri biliyoruz. Elektronik elemanların detaylı tarifleri, özellikleri. Ancak bazen tanımak için her sayfasında dolanmak uzun uzun okumak Türkçeye çevirmek gerekiyor ve buna rağmen en temel özellik bulunamayıp hesaplanmak zorunda kalınabiliyor.


    ENtegreler, mosfetler vb tüm elemanların dayanım sınırlarını, mantıksal işlevlerini, ayak özelliklerini özet olarak küçük bir sayfaya sığdırıp bir cep defterinin her bir sayfasında bir eleman özetlenmiş olarak yapılmış bir kaynak lazım mıdır ?


    Varsa haberimiz yok. Ama pdf şeklinde arkasının da hizalı ayarlanıp bir A4 kağıdına 4 adedi sığacak şekilde resmedilmiş ve çıktısı alındıktan sonra kesilip sıralanarak defter haline getirilmiş bir datasheet özet albümü olsa nası olur ? A4 6 parçaya da ayrılabilir.




  • Kağıda kaleme PDF e A4- A5 e , hiç gerek yok.
    Cep telefonu/internet/PC varsa, hepsi onun içinde ..
    Malzemenin numarasını yazdığınızda bacak numaralarını, şemalarına, her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.
    Tabii ki malzemeleri iyi tanımak gerekiyor..
    Zamanında şeffaf dosyalı, klasörün içersine lazım olacak tüm malzeme bilgilerini kitapçık halinde hazırlamıştım.
    Regulatorler zenerler ve s.vs...
    Hiç kullanmadım cep telefonu varken gerekte kalmadı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Alıntı

    metni:
    Cep telefonu/internet/PC varsa, hepsi onun içinde ..Malzemenin numarasını yazdığınızda bacak numaralarını, şemalarına, her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.


    Bahsettiğimiz toplu cep datasheetinin linkini alabilir miyiz ???? Madem varsa internette ?


    10 sayfayı aşan datasheetlerde kaybolmak ve hatta orta seviye bilgi sahibi olanların anlayamadığı tanımlardan dolayı sonuç alamadığı mağduriyet devam mı etsin ?

  • Yazdıklarım anlaşılamadı herhalde ...
    Binlerce onbinlerce malzeme çeşidi var.
    Bunların hepsi onlarca cild kitap yapar. Hepsinin bir arada bulunması zor ..
    Malzeme hakkında bilgilere üretici firmalarının yayınladığı
    Datasheet ( veri bilgisi ) den ulaşılır.
    Malzeme üzerindeki marka/kod numarasından yeterli bilgiye cep telefonu/internet/PC üzerinden ulaşılır.
    Bulamadığınız malzeme bilgisi için yardımcı olurum.

    10 sayfalık veri bilgilerinde malzeme hakkında mühendislik bilgileri de yer alır.
    Önemli bilgiler ilk bir kaç sayfada yer alır .
    Kullanıcı için bu bilgiler yeterli dir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 7 Aralık 2023; 9:25:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • muhsin kamer kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Önemli bilgiler ilk bir kaç sayfada yer alır 

    yanlış! Konu açısından yanlış. Öyle beklenir ama bazen bulunamıyor, bağımsız datasheetler standart olmuyor. Zaten bunu ele aldım konu girişinde. Temel bir bilgi bile kaybolmuş gibi kendini arattırabiliyor.

    Alıntı

    metni:
    Binlerce onbinlerce malzeme çeşidi var.

    İyi de bir cep datasheeti kaç sayfa olabilir ki ? Ne tip malzemeler bulunduğu hakkında elektronik severlere fikir verecek bir albüm ve yaygın olanların temel özelliklerini açıklayan mini özetler. Hepsi tek bir cep defterinde.


    Konu var olan datasheetlerin aynısını yapmak değil. Zaten o bilgiler esas alınacak. Temel bir özet. İşin derinliğine inmek isteyen için zaten datasheet şart.





  • Cep datasheeti, temel elemanların özetinin albümü olamlı mı ?
  • Eskiden elektronik devreler içeren kitaplar olurdu. Kitabın başlarında temel elekronik komponentler hakkında bilgiler, sonunda ise kitapda kullanılan çeşitli elemanların, özellikle de transistörlerin kılıf ve pin sıralamaları olurdu. O zamanlar bu bilgiler çok kıymetliydi. Hatta komponent satan yerlerde aklımda yanlış kalmadıysa sarı renkli eca isimli muadil ve pin sıralaması için bakılan tuğla gibi klavuzlar olurdu.


    Bu fikir kitap şeklinde olursa belki bir nebze işe yarayabilir ama saf komponent içeren bir basılı kaynak bana göre çok kullanışlı olmayacaktır.


    Amaç veriye hızlıca ulaşmaksa, internet ve arama motorları bu konuda çok daha hızlı. Yeni neslin ise tüm basılı kaynaklara ve okumaya alerjisi var Cep datasheeti, temel elemanların özetinin albümü olamlı mı ?  Cep telefonu ekranı haricinde dünyaları yok, okuyup öğrenmek yerine video izleyip öğrenenmek popüler oldu.


    Hobi amaçlı böyle bir çalışma yapılabilir ama ortaya çıkan sonucun işe yarama / kullanılabilirlik kısmı çok zayıf olur kanaatindeyim.





  • rafet32 kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Bu fikir kitap şeklinde olursa belki bir nebze işe yarayabilir ama saf komponent içeren bir basılı kaynak bana göre çok kullanışlı olmayacaktır.

    Esas incelik neler var olduğunun, nelerin kullanılabileceğinin bilinmeyişidir. Eminiz vardır ama ne? Buna internet cevap veremiyor. Şu anda.


    Bahsettiğimiz, ne tip elemanlar (özellikle entegre dünyasında) var ve nasıl kullanılabilir. Leb demeden leblebiyi anlayabilecekler için keşfedip kullanabilecekleri elektronik malzemeler kaynağı olmaz mı ?


    Diğer taraftan datasheetin neresinde kaybolduğu muallak olan bilgileri kovalamaktansa kısa özet daha makbul değil mi ? Standart olmayan datasheet pdflerinde bazen hiçbiryerinde bulunamıyor kimi bilgiler. Hesaplanabilecektir ama sonuçta bilgisi yok ve hesap mecburiyeti var.

  • Konuyu biraz daha somutlaştırmak için herkesin bildiği bir komponent seçelim.


    LM324


    İçinde 4 adet opamp bulunmakta

    1MHZ bant genişliği

    3-32V arası tek güç kaynağı ile çalışma

    ...

    ...

    Buna benzer birkaç özellik, belkide pin ve kılıf şeması


    Bunlara bakan birisinin bundan bir ilham alması pek mümkün değildir. Halbuki ilgili ürünün uygulama notlarına (application note) bakan birisi opamp ile neler yapılacağı konusunda çok farklı devre örnekleri görecektir. Bunlarda öyle a5 veya a6 sayfasına sığacak kadar özetlenebilecek şeyler değil.


    Ne demek istediğim aşağıdaki pdf in 10.....18. sayfa (application hint) arasına bakılırsa anlaşılacaktır. Bir ürün için 8 sayfa eklenmesi gerekiyor, hayalinizdeki doküman kaç ürünü kapsayacak, bu kadar geniş yapılırsa hala ceba sığacak boyuttamı kalacak Cep datasheeti, temel elemanların özetinin albümü olamlı mı ? 






    Yukarıdaki mesajda kast ettiğim eğitim kitabı şeklinde olması demekteki kastım buydu. Opamp konusunu bilen birisi lm324 deki uygulama örneklerini farklı seri opamplar ilede büyük oranda gerçekleştirebilir. Düşünce komponent kodu yerine temel elektronik elemanlar üzerine inşaa edilirse daha faydalı olacaktır. Gerçi bununla ilgili çeşitli ders kitapları ve basılı kaynaklar var (eskiden vardı şimdiki durumu bilmiyorum ama muhtemelen hala vardır).



    Böyle bir çalışma yapan birisi olursa meraktan bir göz gezdiririm ama başucu/başvuru kaynağım olmayacağını şimdiden söyleyebilirim. Eskiden lazım olur diye elektronik arşivimde depoladığım binlerce doküman hddnin bir köşesinde tozlanmış şekilde duruyor. Bir şey lazım olduğunda oraya bakmak aklıma bile gelmiyor, var olup olmadığını bilmediğin bir şeyi orada aramaya çalışmak ciddi zaman ve emek kaybı, gereksiz hdd de yer kaplıyor ama hatırası / anısı var diye silmiyorum. Arama motorlarından yola çıkmak zamanı ve süreci inanılmaz kısaltıyor.


    Hedeflediğiniz amaç cep kitabının limitlerini çok aşıyor. Cep datasheeti, temel elemanların özetinin albümü olamlı mı ? 





  • rafet32 kullanıcısına yanıt

    Katılımına teşekkür ederiz Sayın Rafet32.


    Alıntı

    metni:
    LM324...Bunlara bakan birisinin bundan bir ilham alması pek mümkün değildir. Halbuki ilgili ürünün uygulama notlarına (application note) bakan birisi opamp ile neler yapılacağı konusunda çok farklı devre örnekleri görecektir
    1. Peki LM324 ün op-amp olduğunu ne bilecek ? Bilen biliyor ama ya diğerleri?
    2. LM324 ü bilen biri, pin uçlarını nasıl hatırlayacak ?
    3. LM324 dışında hangi başka op-amplar olduğunu ve daha ne tip ürünler olduğunu nereden bilecek ?


    Op-ampın ne olduğunu bilmeyene bu mini cep datasheeti yardımcı olamaz. Zaten cep datasheeti olmazdı yoksa... Ancak datasheetler de op-ampı öğretmek için değil ki ? Tanımladıkları entegrelerin davranışlarını, kendine has özelliklerini detaylı anlatmakta. Yani datasheet sayesinde iş bitmiyor. Diğer taraftan; işi bilen için bir elemanın mantıksal tanıtımı değil, bağlantı uçları gerekli ve tek resimde hallolmakta.


    İşi bilen op-ampı bilen birisi LM324 ve benzeri op-ampları görebildiği-öğrenebildiği bir datasheete ihtiyaç duymaz mı? Tek op-amplı entegre biliyordur ama içinde 4 op-ampı olanı ve hatta belki 8 op-ampı olanını öğrenip işe koyulabilir. Tek ihtiyacı pin özellikleri. Başka tip elemanlarda ufak devre elemanlarıyla mini devreler ki, cep dataheetine sığar.


    Yeni öğrenenleri iyi anlamak için bambaşka örnekler. Hani arduino ile program yazmaya koyuluyor ama direnç okumayı bilmiyor. Hesap makinesi entegresi olsa. İyi bilenler dahi bu tip bir entegre var mıdır yok mudur bilmez ama bu entegreye karşı vaziyeti yeni öğrenenin elektroniğe karşı vaziyeti gibi. Eğer varsa, bu entegreden nasıl haberdar olacak ? Datasheet kadar detaylı olmasa da cep datasheeti hem bu entegrenin varlığını ortaya koyar insanların ufkunu genişletir hem de bu entegreyi tanımış-incelemiş birisi kullanmak için eline aldığında hatırlaması için pinlerini resmeder. Hatta zeki birisi datasheeti olmadan sadece pin bilgileri ile işi bitirebilir. Sayı girişi, çarpma-toplama girişi ve lcd çıkışı dendiğinde devreyi direk kuracak hale gelir.


    Mesela bilinen 7 segment display sürücü entegresini kaç kişi tanımıyordur kim bilir ? Tanıyanlar da pin uçlarını ezbere hatırlayamaz. BU halde ilaç olmaz mı ?


    BU fikir; hiçbirşey bilmeyene herşeyi öğretmek için değil. Herşeyi bilene de detaylı hatırlatmak için değil. Bir frekansı azaltmak için nasıl bir devre kurması üzerinde yoğunlaşmışken 4040'ı tanımak içindir.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.