Şimdi Ara

Ceng siralamalari (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
88
Cevap
3
Favori
3.365
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bölüm zaten 108 kişi alıyor bir de üstüne 48 daha mı gelmiş?

Bu kadar olacağını beklemiyordum hatta giden çoktur diye de düşünmüştüm

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ikigai kullanıcısına yanıt

Hocam bu dediğiniz konu benim de çok kafamı karıştırıyor bu yüzden üzerine biraz araştırma yapmıştım. İlk başta yapay zeka cengcilerin yerini alabilir mi sorusu: hem evet hem de hayır. Şu anki yapay zeka teknolojisi bir bilgisayar mühendisinin yerini alabilir demek bence sıkıntılı bir iddia. İlk olarak yapay zeka hala hatalı kodlar verebiliyor bunun temel sebebi aslında yapay zekanın yeni bir şey üretmiyor olması. Alt orta düzey kodlamalar için kendisi açık kaynakları kullanarak bir kodlama google'ı görevini yapıyor. Aynı zamanda yapay zekanın problem yönetme gibi bir özelliği de yok. Bilgisayar mühendislerinin temel özelliği bir problemi çözmek ve bunu yaparken kodlama dilini kullanmak. Tabi bu yapay zekanın bu saydiklarimi yapacak potansiyelinin olmadığı anlamına gelmez ki aksine var. Fakat bu dediğimiz seviye medeniyet için iyi bir adım olsa da geri kalan insanlar için faciaya da dönebilir. Bu dediğim şeytani robotlar insanların sonunu getirecek tadında bir şey değil. Zaten uçsuz bucaksız bilgiye erişimi olan yapay zeka bilgiden yeni bir bilgi çıkartma özelliğine erişirse bu forum da dahil çoğu kişiyi işleri hakkında sıkıntıya düşebilir. Bu ne kadar patronlar için iyi bir fırsatmış gibi gözükse de uzun vadede ekonomilere darbe yaratabilecek bir yenilik. Göreceli olarak yüksek maaş alan bu kitlenin işlerini kaybetmesi sonucunda piyasada para akışı da azalacak çünkü artık belirli ürünlere para ayırabilecek kişiler de azalacak. Devletler de bunun farkında. Avrupa Birliğinin yapay zeka hakkında sınırlandırma istemesinin temel sebebinin saldırgan davranışlar olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Elon Musk da haklı bence bu konuda.

Neyse aşırı uzun olmuş yazdıklarım. Okuyup tartışmak isteyen varsa yazsın gerçekten merak ediyorum bu konu hakkında başka insanların ne düşündüğünü.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

uzun bir sekilde nedenleri ile anlatirdim normalde ama konu hakkinda bir bilgin olmadigi cok acik. Yazilimci dediginiz sey ne tam olarak bilmiyorum ancak dunya uzerinde bitecek son meslek olacak yuksek ihtimal ile, hayat kadinligi gibi dunyanin en eski ve koklu meslegi bile bir gun biter yazilim bitmez. Yazilimin bitmesi demek. Kendi kendini gelistirebilen, hatalarini onceden saptayan bir gelismis zekanin olusmasi demek oluyor. Bu da zaten insan beyninden daha ust bir akil oluyor. tercihde buluncak arkadaslar gonul rahatligi ile yazabilir bolumu bir endiseniz olmasin. Arz talebe yetisemiyor dunyada bu surec katlanarak devam edecek. Arz hep daha fazla artacak talep ise hep yetersiz kalacak.

• Ankaratıplı kullanıcısına yanıt

Eger hukumet degisseydi, derece yapacak insanlarin cogu yurt disi imkanlari kat ve kat daha iyi diye ceng yazmayacakti. Onun yerine daha prestijli ve daha kutsal olan tip bolumune yonelecekti. Olayin parayla alakasi olmadigini hala anlayamadiniz galiba

Saygilarimla  

• 1 sene sonra foruma girdim ben de bu konu hakkında.

yazılım konusunda herkesin sakin olması lazım bence. iyice suyu çıkmaya başladı bu muhabbetin. yazılım bitmez diyorsunuz şu anda bakarsanız inşaat da bitmedi. dijital alanda gelişmekte olan bir şeyin bitmesini bekleyemeyiz tabi. ama bu kadar fazla yazılımcı enflasyonundan sonra o hayal ettiğiniz yurtdışındaki müstakil evinizden elinizde macbookla kod yazacağınız hayata ulaşmanın kolay olacağını zannetmek bana saçma geliyor. bu kadar fazla junior arasından daha şimdi bile sıyrılmak zorken 4-5 sene sonra ne olacağı belli değil. tercih yaparken ceng tayfada gördüğüm tek bir şey var o da 5 sene sonra dünyanın ve türkiye'nin ne halde olabileceğini düşünmüyor olmaları.

yapay zeka geliştikçe şirkette ıvır zıvır işleri yapan pek çok insan rekabetten elimine olacak muhtemelen. kendini tekrar eden, iyi eğitim alamamış yazılımcılar veya yapacağı işten ötürü mükemmel hayat yaşayacağını zannedenler ilerde çok üzülecek. o yüzden olum, derece yapıyorsunuz. 4-5k yapmışsınız bi zahmet marmara, gtü, ytü yazmayın la. iyice kafayı yediniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-A3C285131 -- 25 Haziran 2023; 15:3:58 >

ankaratıplı hala burada. 1 sene geçti hala buradasın hala maaş bordrosu paylaşıyorsun wşkfwçfkwşgm. usta nedir bu bir şeyleri ispatlama ihtiyacı ? azmine hayranım valla

• olay para ile ilgili halen bu konudan uzak ve insanların çoğunun para ile seçtiğinden bihabersiniz

en büyük örneği inşaat mühendisleri

4-5 yıl önce maaşları baya yüksek alırken birkaç kişi asgari ücret aldı diye bölüm dibe çakıldı halbuki istatiklere bakıldığında iş garantisi halen var ama maaşı azaldı diye

2binden alan boğaziçi 20bine

4binden alan odtü 60bine

9binden alan itü 90 bine

15binden alan ytü 140bine çakıldığını gördük

----------------------------------------------------

önceden yazılımda çalışan biri asgari ücreti zor kazanırken hükümetin yazılımcılara ve startuplara verdiği desteklerden sonra

100binden alan gebze teknik 9bine

55binden alan ankara bilgisayar 10bine

30binden alan ytü bilgisayar 4bine

25binden alan hacettepe bilgisayar 2500e

8binden alan itü bilgisayar ise 1000le kapadı

özetle nerede para artarsa tercih edilen yer de öyle artıyor

bi şey demedim sakin. benim doktorlarla alıp veremediğim yok bizzat abim doktor helal olsun aldığınız para. ben sadece durum tespiti yaptım. yks zamanı forumdayken de maaş tartışmalarındaydın şimdi de. bırak artık bünyesi yorulur insanın wöfjwştkwçtkwçöt.

• hocam "siz" diyerek beni de dahil ediyorsunuz. 17-18 saçmalık zaten en az 50-60 aldıkları ve fazlasını hak ettikleri ortada. dediğim gibi, bizzat abim bu yaz staja başlayacak ondan duyduğum kadarını biliyorum ben de.

hazır denk gelmişken intörn maaşları ne kadar oluyor bu sene ?

• geçen sene 1000 tl idi bu sene 11400 tl yaklaşık 11.4 kat artış geçen seneye göre

Sektörün içinde olmadığın ne kadar da belli. Yapay zekanın yazılımda ki olduğu yer aynı bir matematikçinin eskiden kağıda yazıp işlem yaparken, hesap makinesi icat edildiğinde işini nasıl kolaylaştırdıysa yapay zeka da yazılımın aynı şekilde işini kolaylaştırıyor. GPT'ye bir kod yazdırıldığında o projenin öncesinde hangi kütüphaneler kullanılıp kullanılmadığı vs. gibi bilmediğinden dolayı bazen uzun saatler debug etmekle uğraşıyorsun. GPT 5-6 geldiğinde de bu durum dönmeyecek.

Uygulama yapmak, site yapmak gibi basit işlerden bahsetmiyorum bu arada çünkü bunların her türlüsü yapıldı zaten. Kendisini makine öğrenmesinde, derin öğrenme gibi yerlerde geliştiren kişiler ileride daha da fazla maaş alacak senin gibilerde forumda hiçbir şey bilmeden yorum yapıp çatlamaya devam eder artık. İşin siber kısmına bile girmiyorum şuanda.

• Maaşlar konusunda konuşmak için çok erken arkadaşlar mesleğe Ceng okusanız 4 sene, tıp okusanız 6 sene sonra mesleğe ilk adımı atacaksınız. Burası Türkiye 1 ay sonra ne olur bilinmez

Siz yapmak istediğiniz mesleği seçin, en iyisi olmaya çalışın kapılar kendiliğinden açılır zaten

Önce ufak bir iktisadi bakış açısı

Sadece İstanbul'da 18k tane taksi var, bunların vardiyası desen 50k kişi istihdam ediyorsun en kotu, otobüs şoförü, kasiyer, çaycı, çöpçü, inanılmaz bir sürekli ücretten kurtulacaksın, ki bunun için aşırı advanced şeylere ihtiyacın da yok yani. Yüksek maaşlı mühendislerin oranı çok daha az, ve onları replace edeceğin sistemler (olursa) çok daha komplike olacak.

Şimdi ml mühendis yerini alır mı sorusuna gelelim, ml dediğiniz şey elindeki datadan bir olasılık hesabı dışında bir şey değil. Sen bak arabanın stop lambası bu diye labellamazsan sadece burada farklı bir şey var sanki diyor renge bakarak, bu şeylerin düşünme kabiliyeti yok ki, sen mühendise düşünsün yeni bir şey çıkarsın diye maaş veriyorsun zaten, yoksa tüm eğitim hikaye en hızlı python kodu yazan en çok aranan adam olurdu dünyada.

• Dhninhayaleti D kullanıcısına yanıt

Liseden bahsetmiyoruz hocam, lisede alacağın eğitim %90 oranında aynı hoca ultra farklı bir bilgi vermiyor. Üniversitede MIT'de harvardda vs. Doktora yapan adamla selçuk üniversitesinde doktora yapan akademik kadronun sunacağı imkanlar aynı mı sence?

• Haklisiniz hocam ytüdeyim ve o siralamayi hak etmiyor bence (erasmus imkanlari asiri iyi ama). Sadece siralamaya bakarak tercih yapmak cok mantikli değil koyun surusu misali

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.