Şimdi Ara

Çay nasıl demlenir? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
0
Favori
2.842
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Aslında konuya birşeyler katmak isterdim ama ne yaparsam yapayım çayı bir türlü sevemediğim için çay kültürü ile ilgili bir birikimim olamadı, içine dünya kadar şeker atmadıkca acı bir sıvı olarak geliyor bana, belkide damağım alışmadığı içindir.

Kahve tiryakiliğimde çayı sevmeme nedeni olabilir, günde 4-5 adet sade Türk kahvesi içmedimmi kendime gelemiyorum, yanlız çay dendimi akla ilk uzak doğu ve İngilizler geliyor, yani Kahve yada Rakıyı milli içecek olarak çaydan daha yakın görüyorum ben, hele yazın Bodrum'da dostlarla ve ailemle, gruba karşı iyi bir rakı sofrası ve ardından içilen kahvenin yerini tutmuyor.
  • Bulabirseniz(Türkiye'de sadece Tirebolu ve civarında satılır) ,42 Numara(ismi aynen budur)çay alında ömrünüzde başka çay içiyormusunuz görelim. Ben ne kaçak çay müptelalarının( kaçak çayı seven,kolay kolay yerli çay içmez), bir bardak daha yok mu dediğine şahit oldum.

Diyelimki bu çayı buldunuz. Bunu demlemekte o tadına muhteşem etki yapar:
    -Porselen bir demlik içine yeteri kadar çay konulur.
    -Tadı iyi olan bir su demliğe konulur (O Kazıkbelinin sularından olacakya, neyse bulamayız o suyu).
    -Mümkünse(çok önemli),köz içinde çay suyu ve çay kısık ateşte kaynamaya bırakılır(közde yapılan çayın tadı bir başkadır.Köz yoksa tüp ama asla ketıl değil).
    -Su,ılımaya başladığı an( hafif soğuk) porselen demlikteki çay bir temiz yıkanır.
    -Kısık ateşte kaynayan su,hafifçe çayın üzerine dökülür.
    -Yarım kesme şeker demlenen çayın içine atılır.
    -Çay,tortusu demliğin dibine çökene kadar asla köz yada tüp üstünden alınmamalıdır. Burada yapılan hata yukarıdaki bütün herşeyi silip süpürür.
    -Demlenen çay dinlendirilir. Dinlenmeyen çayı içmeyiniz efendim.
    -İnce belli bardak ile servis edilir.
    Afiyet olsun.
    Yıllarca çay toplayıcılığı yapmış bir gundi den bu kadar. Saygılarımla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PuSaT28 -- 12 Temmuz 2013; 18:04:51 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• koy demliğe suyu at çayı bekle
  • Çayın kralı kaçak çaydır, aranızda kullanan var mı =) genelde doğu illerinde tüketilir
  • Biz kaçakçı değiliz :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Böyle:

Bu mesaja eklenen görseller:

Çay nasıl demlenir?

• Çaykur dan gerisi yalan. Çok hile var uyuduruk markalarda dikkat. Boyalı, toz dikkat edin.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Favori çayım Tirebolu 42 Mayıs Çayı.
    Sonraki Çaykur Tiryaki.
    Mümkünse kireçsiz su. 2,5 yemek kaşığı çay 2 kişiye yetiyor bizde. Önemli noktalardan biri kaynamış suyu 2-3 dk bekletip 97 derecenin altına düşürüp çayın üzerine dökmek. Tek bir noktadan dökün. Su kaynarken demlikte çay olmasın. 5 dk sonra içmeye başlayın. Önce uyarıcı, sonra yatıştırıcı en sonunda da keyif özelliği ortaya çıkar. 5-10 dk yatıştırıcı, 15-20 dk ise keyif. Kaküle ve bergamot aromasını da sık kullanırım. Arada bir de süt ile içerim.
    Afiyet olsun.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bir de çay için çok güzel bir deyiş vardır:
    Çay, dudak renginde, dudağı yakacak kadar ve dudak payı bırakılarak içilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Askaparta

Bir de çay için çok güzel bir deyiş vardır:
    Çay, dudak renginde, dudağı yakacak kadar ve dudak payı bırakılarak içilir.

Kardeş bu tabiri çok beğendim ben çayi tavşan kanı ve günde en az 4 su bardağı miktarınca içerim yani çay içmediğim gün çok azdır

• White Eagle 26 kullanıcısına yanıt
    Ben de çok severim. Ben de tavşan kancıyım. Çayı hissetmek lazım.

• Şahsen çay sevmem .. Tadı , kokusu falan keskin bir içecek değil (bergamot hariç) . Bergamotlu çay severim ama .. Bir şey içtiğini hissettiriyor en azından ..

Kahveciyim ben :) Türk'ünden Nescafe'sine ..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.