Şimdi Ara

Cata tavan hoparlörü için hangi amfi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
273
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Kendi işyerim için asma tavanda cata hoparlörler takılmış. 6 adet Cata marka hoparlör. Ancak takan elektrikçinin bu hoparlöleri çalıştıracak amfi için bir fikri olmadığını söyledi. Amfi olmadığı için hoparlörleri kullanamıyorum. Bu hoparlörden 6 tanesini kullanabilmem için nasıl bir amfi almalıyım?

Hoparlör: CATA CT-9140

Teknik Özellikler:

Empedans (Direnç): 8

Güç: 60 W

Gerilim: 70-100 V AC (Trafolu)

Çalışma Sıcaklığı: -20°C / +50°C

Koruma Sınıfı: IP20-Class II

çimen elektrik | elektrik malzemeleri toptan ve perakende satış | uygun fiyat & kalite
    CATA CT 9140 Trafolu 60W Hoparlör – En Uygun Fiyat | Stoktan Teslim cimenelektrik.com
    https://www.cimenelektrik.com/ct-9140-cata-60-w-siva-alti-hat-trafolu-hoparlor-21054?srsltid=AfmBOopmYmFGaIJIUUlN3to3I8pFgpn45l6PtWPAeqHGOy626-ztDdvp

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Şunu satın alabilirsiniz. İkinci eli de vardır, 2. ele de bakabilirsiniz:

Westa Wm-2350U Usbli ve Bluetooth 6 Bölgeli 350 Watt Amfili Fiyatı

Westa dışında Bosch, Audac, Topp ve Behringer'in de böyle mikser-amfileri var, onlara da bakabilirsiniz.

biraz daha artar. (Emil Michel Cioran)
    * Yearning for the past is usually just the lament of lost youth.
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim. Diğer markalara bakarken hangi değerlere dikkat etmem lazım. Ohm, watt, volt değerleri yazıyor. Bir de elektrikçi tüm hoparlörleri tek kablo üzerinden takmış. Bölge bölge farklı kullanamıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RivRivRiv. -- 23 Mart 2026; 13:10:49 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • RivRivRiv. R kullanıcısına yanıt

Tek kabloya bağlıysa 6 bölgeli amfi almaya gerek yok, daha basit tek bölgeli amfiler de iş görür. Sadece amfi hoparlör çıkışının 70-100V arasında olması gerekiyor. Ohm değerlerine fazla takılmayın, bunlar kendinden trafolu hoparlörler. 2 x150W'lık bir amfi işinizi görür ama alabilirseniz 2 x 180w ve yukarısı daha iyi olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 23 Mart 2026; 13:41:38 >

Fakat ben güçlü ses istiyorum diyorsanız 2 x 240 veya maksimum 2 x 300w amfilere de bakabilirsiniz. Kural olarak amfinin gücü süreceği hoparlörlerin %40 ile %100'ü arasında olmalıdır. Sizin örneğinizde hoparlörün kaldırabileceği maksimum sürekli güç 60w ama bu demek değildir ki hoparlöre illa 60w'lık akım göndermek gerek. 30w da olur 25w da.

Maksimum: 60 x 6 = 2 x 360w

Minimum: 360 x 0,4 = 2 x 150w

Ben 2 x 360w önermem, gereksiz bence.

• Açıklamanız için çok teşekkür ederim. Dedikleriniz gibi biraz baktım. Tek bölgeli 350w olarak amfi bakayım değil. 5 6 bölgeli olanlardan daha pahalıydı tek bölgeli olan. Çok bölgeli alsam bu tek bölgeli için kullanabilir miyim? Veya sizi uğraştırmış oluyorum ama önerebileceğiniz bir cihaz var mıdır?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RivRivRiv. -- 23 Mart 2026; 14:26:45 >

Kullanabilirsiniz ama amfi üzerinde kalan 5 bölge ayarı hiç bir işinize yaramayacak, boş kalacaktır, sadece 1 bölgesini kullanırsınız. Fakat fiyat olarak ucuzsa çok bölgelisini almak daha mantıklı.

Sahibinden ikinci ellere veya bu tür profesyonel (tüketici değil) ürünler satan mağazalara da bakabilirsiniz yani sadece pazaryeri sitelerinde aramayın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • En son bunu seçmiş gibi oldum. Bu modelde amfi veya hoparlörleri yakmam dimi. Volt empedans ve watt değerleri uyuyor gibi geldi

Bir şey olmaz merak etmeyin, sadece 6 bölgeden birini kullanacaksınız, diğer beşi boşta kalacak. Hoparlörlerin toplam gücü 360 watt, bu amfi 350 watt, limitler dahilinde ama hoparlörleri veya amfiyi fazla zorlamamak için sesi sonuna kadar açmaktan kaçınmanız isabetli olabilir. Bir şey olacağından değil ama her daim güvenli tarafta durmak lazım gelir. Ohm ile ilgili bir sorun yaşamayacaksınız çünkü klasik ohm hesabı bu tür trafolu hoparlörlerde işlemez, amfi hoparlör sargısının direncini değil, trafonun direncini görür. Yalnız hoparlörlerin trafolarında 60w çıkışına bağlandığından emin olun. Trafo üzerinde birden çok çıkış wattı olabilir, 60 wattan daha küçük kademeye bağlandıysa amfi sesini çok açmanızı önermem. 60 watt kademesine bağlandıysa bir sorun olmaz. Ben trafoları görmedim, afaki konuşuyorum. Belki de tek kademeli tarafodur, bilemiyorum.

• Amfi geldi bağlantıları yaptım.com ve 100v girişlerine teller taktım. Pc ses kablom olmadığı için usb ile müzik açtım. Ama sesi çok az geldiği için yavaşça sesi açtım derken ses hiç bozulmadan ve normal tonlardayken sesi açarken bir anda ses gitti. Tekrar geri gelmedi. Hoparlörlerin trafolarımı yandı acaba ne olmuş olabilir. Ya da usta trafoda düşük bir watta mı bağladı. İNŞAALLAH amfi zarar görmemiştir. Baya büyük çünkü fazla gelirse iade edecektim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RivRivRiv. -- 27 Mart 2026; 19:45:18 >

Amfiye bir şey olduğunu sanmam, bağlantılarda bir sorun vardır. 6 hoparlörün birbirine com ve 100v hatları üzerinden paralel bağlanmış olması gerekir. Yani 2 uzun kablo düşünün; bu 2 uzun kablonun biri amfinin com terminaline, diğeri de 100v (veya 70v terminaline - hoparlör trafoları kaç voltluksa) bağlanır. 6 hoparlör de bu 2 uzun kabloya seri değil, paralel olarak bağlanır. Bağlayan com hattını paralel, 100v hattını seri bağlamışsa ya da tersi ise bu durum ortaya çıkabilir ve böyle bir durumda amfi de zarar görmüş olabilir ama ben ustanın daha önce de trafolu hoparlör bağlamış olduğunu, işini bildiğini varsayıyorum.

Hepsinin birden ses vermemesi ilginç bir durum. Bir anlam veremedim. Amfinin ayarlarına bakın, yanlışlıkla mute düğmesine falan dokunmuş olabilir misiniz?

Hattı bir multimetre ile kontrol edin, kablolar akım geçiriyor mu bir bakın. Hoparlörlerden birini mümkünse sökün doğrudan amfiye bağlayın. O çalışıyorsa amfi zarar görmemiştir, hoparlör de zarar görmemiş demektir ama yanlışlıkla seri bağlandıysa hoparlörlerden biri devre dışı kaldığında hepsi devre dışı kalır.

Kendiniz çözemezseniz, bu işten anlayan bir usta çağırın. Buradan daha fazla yardımcı olmak mümkün değil.

Not: Dikkatli olun, 100v hoparlör çıkışı çarparsa ölümcül olabilir.

• Reis ben amfiyi iadeye göndereceğim de. Şeyi soracaktım. Şimdi bu 6 hoparlör paralel bağlı. Bu durumda ohm değeri 8÷6=1.33 ohm gibi bir değere çıkıyor. Ama benim aldığım westa wm-2530u amfinin ohm değeri 8. Acaba bu dirençten dolayı mı acaba ilk taktığım ses gelen hoparlör bir anda gitti. Amfi mi yandı acaba. Ona göre iade değil de artık garantiye mi göndereyim.

Daha önce de söylemiştim. Trafolu hoparlörlerde klasik hoparlör ohm hesabı farklıdır diye. Trafolu hoparlörlerde hesap şöyle yapılır: P = V^2 / R olduğuna göre, R_1..6 = V^2 / P. Eğer amfi 70 volt ile çalışıyorsa 70 x 70 / 60 = 4900/60 = 81,67 ohm.

R_toplam = R_n / n = 81,67/6 =13,61 ohm çıkar.

Eğer amfi 100 volt çıkışa sahipse = 10000/60 = 167 ohm = 167/6 = 27,8 ohm çıkar. Amfi direnç cinsinden çıkış voltajına bağlı olarak 13,61 ohm veya 27,8 ohm görür.

Senin sorunun empedans değil. Daha önce de söyledim. Direnç (ohm) denilen şey, tel kalınlığını ve uzunluğunu sabit tutarsak, hoparlör bobinindeki sargı sayısıyla doğru orantılıdır. Az sarım = düşük ohm, çok sarım = yüksek ohm. Ama bu denklem trafolu hoparlörlerde işlemez çünkü hoparlörle amfinin çıkış transistörleri arasında hoparlörün trafosu var yani amfinin çıkış hattı hoparlör bobininin direncini değil trafonun direncini görüyor ve trafonun direnci (yani ohmu) aşırı yüksek olur çünkü çok fazla sarım ve ince tel içerir.

Hoparlörlerinin sadece birini amfiye bağlayacak olsaydın amfin 81 veya 167 ohm direnç görecekti.

Zaten amfiler zarar görecek olsa hoparlörleri niye paralel bağlasınlar değil mi?

Sorunu başka yerde araman gerektiğini söylemiştim. Ya bir şeyleri yanlış yapıyorsun ya da bağlantılarda bir problem var; ya da amfi zaten arızalıydı, bilemiyorum. Onu da buradan çözemezsin, işin ehli bir usta çağırıp baktırman gerekir.

Not: Trafolu hoparlörler okul, stat vb. gibi mekanlarda zaten tam da bu empedans sorununu çözmek için üretilmişlerdir. Aksi halde böyle büyük binalarda onlarca hoparlör paralel bağlanamazdı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 4 Nisan 2026; 22:6:58 >

• Valla birkaç ses sistemcisine gitmiştim. Böyle bilgi veren olmadı. Yandan yürüyüp yüzeyel cevap aldım hep. Bu bilgi fazla fazla oldu bana. EYVALLAH üstadım.

Rica ederim, umarım sorunun çözülür.

Not: Son bir önerim var. Amfi 350 watt ama her bir bölgesi 350 watt değildir. Muhtemelen her bir bölgesi 58 watt civarıdır. Bu durumda 6 bölgeyi köprüleyip kullanman gerekir. Yani 6 bölgenin çıkışlarının tümünü birleştirip hoparlör kablolarına öyle bağlaman gerekir. Aksi halde güç yetersiz gelip amfinin içinde varsa koruma devresi aktifleşmiş olabilir.

Yani amfin muhtemelen bozuk değildir ama 58 watt 360 wattlık hoparlörler için çok zayıf kaldığından içinde varsa koruma devresi amfiyi kapatmış olabilir.

Bu işi amfinin kendisi de yapıyor olabilir yani tüm çıkışlar dahili olarak köprüleniyor olabilir. Amfinin üzerinde böyle bir ayar var mı bakın. Yoksa arka paneldeki 6 çıkışı köprüleyip tek bir çıkışa indirin.

Sanırım amfinin arasında köprülenmiş bir çıkış var, kanalları değil, köprülenmiş çıkışı kullanın. Yani bir kablo com portuna, diğer kablo da 70v veya 100v çıkışına. Ch portlarını kullanmayın.

• Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Öyle yaptım üstadım. Tüm hoparlörleri tavandan indirip baktım. Hepsinde aynı renk kabloları com ve 100v kısmına bağlamış. Paralel bağlamış anladığım. Son gelen kabloda da amfinin arkasındaki com ve 100v kısmına bağladım. İlk ses verdim hoparlörlerden çok az ses çıktı. Dedim 350w amfi için komik derecede az ses bu. Sesi biraz açayım derken daha ses adam akıllı yükselmeden tüm ses gitti. Ama amfinin on ışığı yanıyor. Ama ses açtıkça desibel göstergesinde bir oynama olmuyor. Zaten ses de hiç gelmiyor. Ondan anlam veremedim arıza kısmına

O zaman doğru yapmışsın üstat. Sorun ne ben de çözemedim. Yanlış bilmiyorsam amfinin arkasında altta 8 adet com ve ch (2+6) çıkışı var. Üstte de 4 tane köprülenmiş çıkış portu olmalı com, 70v ve 100v seçimi buradan yapılıp, kablonun biri buradaki com portuna diğeri de 100V portuna bağlanır, alttaki ch ve com portlarına hiç bir şey bağlanmaz. Bu arada 70V portuna bağlamayın, orada güç düşer. 100v portuna bağlayın.

bağlantı böyle yapıldıysa ve hoparlörler de paralel bağlandıysa bir sorun olmaması gerekir. Amfi 6 hoparlörü de gayet verimli bir şekilde sürebilecek güçte, yeter ki köprülenmiş porta bağlansın.

Peki hoparlörleri söktüğünüze göre trafoların üzerinde kademe seçimi için soketler veya anahtar var mıydı? Eğer varsa, daha düşük güçteki bir kademeyi de seçebilirsiniz. Mesela 30 watt çıkışı da olabilir.

Peki com portuna hangi kabloyu bağlıyorsun? Doğru ucun doğru porta bağlandığından emin olmak gerek.

Not: Şimdi hoparlörün resmine baktım. Trafo üzerinde kademe göremiyorum üstten çekilmiş resim ama volt seçimi var. kırmızı galiba 100v, sarı 70V ve siyah da com kablosu olmalı. Bunlar doğru bağlanmalı. Üçünü birden değil sadece hangi voltajı istiyorsanız o kabloyu bağlayın. Yani kırmızı-siyah > 100V çıkışına veya sarı-siyah > 70v çıkışına. Ya da ben daha az güç çeken hoparlör istiyorum diyorsanız, sarıyı 70v çıkışına bağlayın, kırmızıyı bağlamayın. O zaman hoparlör güç ihtiyacı yaklaşık 40w civarına düşer. 6 x 40w = 240w hoparlör. 350w amfi. Ama üçünü aynı anda asla bağlamayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 5 Nisan 2026; 1:7:27 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.