Şimdi Ara

ÇANAKKALE'DE KAYBOLAN TABUR!!!!!!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
91
Cevap
0
Favori
1.389
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Yer: Yine Çanakkale...

Çanakkale Savaşı insanlık tarihinin kaydettiği en büyük savaşlardan biridir. 8,5 ay boyunca Boğazın iki yakası adeta bir yeryüzü cehennemine dönüşmüştü. Bu savaşta yarım milyondan fazla asker hayatını kaybetti.

Sadece İngiliz ordusunun kaybı 34.000 askerdi. Bu gün bunların 27.000'inin mezarı vardır. Yani kaybolan İngiliz askerlerinin sayısı 7000 civarındadır. Fakat savaş bittikten sonra hepsi değil, özellikle 267'si arandı durdu...

Tarih: 10 Ağustos 1915
    Yer: Çanakkale
    Olaya Şahit Olanlar: Yeni Zelandalı Askerler
    Olayı Rapor Edenler: istihkam Eri Künye No: 4/165 F. Reichard, istihkam Eri Künye No: l 3/416 R. Nevnes ve Künye Numarası verilmeyen istihkam Eri J.L. Newman
    Olayın Alındığı Yer: "Râtselhafte Phanomene" Dergisi Sayı: 64

İngilizler askeri tarihlerinin en büyük yenilgilerinden birine adım adım yaklaşıyorlardı... İngiliz komutanı Sir Hamilton, korkunç bir yenilgiye uğrayacağını sezmiş, savaşı kazanmanın tek şansını, taze kuvvetlerle birlikte yapılacak büyük bir saldırıda görmüştür.

Kraliyet Norfolk Alayı, taze kuvvetlerin bir parçası olarak 29 Temmuz 1915'de İngiltere'de gemilere bindirildiler. Ve Çanakkale'ye doğru yola çıktılar. Savaşta her şey olabilirdi ama Norfolklular, Çanakkale'de başlarına gelecek olayı asla düşünemezlerdi...

Sir Hamilton, Tekke ve Kavaktepeleri'ne bir gece karanlığında ani ve hızlı bir saldırı yapmayı planlamıştı. Bu is için 12 Ağustos gecesi 54. Tümen ilerlemeye başladı. İçlerinde Norfolklular'ın Tugayı da bulunuyordu. Tepelerin yamacına kadar gelecekler ve şafak sökerken saldırmak üzere hazırlanacaklardı. Fakat, gece yürüyüşünün yapılacağı Küçük Anafartalar Ovası denilen yerde, Türk askerlerinin pusuya yattığı zannediliyordu. Bu yüzden Norfolklular'ın bir Tümeni önden giderek yolu açmak amacıyla, l 2 Ağustos öğleden sonra harekete geçti.

Bu öncü Tümen'in ilerleyişi, tam bir bozgunla sonuçlandı. Gelibolu Savaşı'nda İngilizlerin gösterdiği şaşkınlık ve beceriksizliğin tipik bir örneğini verdiler. Öğleden sonra, saat 4'de topçu desteği başlayacaktı ama 45 dakikalık bir gecikme oldu. Haberleşme hatası yüzünden gecikmeyi öğrenemeyen topçu desteği gereksiz yere, saatinden önce ateşe başladı ve boşuna ateş gücünü harcadı.

Savaş alanı hiç incelenmemişti, İngiliz komutanlarının, arazi hakkında bilgileri yoktu. Hedefleri hakkında tam bir karara varamamışlardı. Haritaların çoğu son anda çalakalem çizilmişti ve yarımadanın diğer tarafını gösteriyordu. Ayrıca Türk kuvvetlerinin gücünden de habersizdiler.

163. Tümen, gün ışığında çıplak ovayı geçmeye çalışmanın bariz bir hata olduğunu anladığında, ancak 900 metre kadar ilerleyebilmişti. 4. Norfolk Taburu onların gerisindeydi. Türkler'in direnci, İngilizlerin tahmin ettiğinden çok daha büyüktü. İngiliz Tümeni'nin büyük bir kısmı yoğun makinalı tüfek atışı altında kaldığı için, olduğu yerde çakılmıştı. Ancak sağ tarafta yer alan 5. Norfolk Taburu daha az bir mukavemetle karşılaştığından ilerlemeye devam etti.

Esrarengiz Bulutun İçine Doğru...

İşte, tam bu sırada, 22 kişilik Yeni Zelanda sahra birliğinin gözleri önünde, Norfolk Alayı'nın 4. Taburu'na bağlı askerler, karşılarındaki tepeye doğru yürümeye başladılar. Tepenin üzeri, ekmek somunu şeklinde beyaz bir bulutla kaplıydı, İngiliz askerleri, yavaş yavaş tepeye yaklaştılar ve bulutun içinde gözden kayboldular. Bulut yüzünden askerler görülmüyordu. Son asker de bulutun içine girdikten sonra, beyaz bulut yavaşça havalanmaya başladı ve rüzgarın aksi yönüne doğru hareket etti. Bulutun hareket etmesiyle birlikte tepenin üstü de, görüş alanına açılmıştı. Ama 4. Norfolk Taburu'ndan hiç bir asker tepede görünmüyordu!...

Komutan Hamilton, İngiliz Savaş Bakanı Lord Kitchener'e gönderdiği telgrafta, olaya şöyle anlattı: "Savaş sırasında, 163. Tümen her bakımdan üstün olduğu bir anda, çok. garip bir şey meydana geldi... Türkler'in zayıflamakta olan kuvvetlerine karşı, Albay Sir H. Beauchamp, cesur ve kendinden emin bir subay olarak büyük bir gayretle, hızla ilerledi ve savaşın en önemli kısmı böyle başladı. Mücadele iyice kızışmış ve iyice karışmıştı. Albay, 16 subayı ve 250 askeriyle önüne düşmanı katmış, hızla ilerlemesine devam ediyordu... Daha sonra bunlardan hiç bir haber alınamadı. Ormanlık bölgeye hücum ettikten sonra gözden kayboldular ve sesleri de duyulmadı, içlerinden hiç biri geri dönmedi."

267 kişi hiçbir iz bırakmadan kaybolup gitmişti...

Savaş sonunda bu Tabur kayıp ilan edildi. 1918 yılında Anadolu işgal edildiğinde, İngiltere'nin ilk talebi, bu Tabur'un iadesi olmuştu. Buna karşılık Türkler böyle bir Tabur'un varlığından haberdar olmadıklarını bildirmişlerdi.

Bu Olayın Sonunda Yenilgi Kaçınılmaz Oldu

O gün, öğleden sonra başlayan ilerleyişin başarısızlıkla sonuçlanması, Sir Hamilton'ın savaşı kendi lehine döndürme ümidini de yok etmişti. Böylece, 1915 yılı sonunda Müttefik Kuvvetler, geri çekilerek, büyük bir yenilgiye uğradılar. Gelibolu Savaşı, 8,5 ay sürdü ve 46.000 askerin ölümüyle sonuçlandı. O zamanın savaşları için, bu korkunç bir rakamdı...

50 yıl sonra...

Çanakkale Savaşı'nın bitmesinden 50 yıl sonra, olayın görgü tanıklarından üç Yeni Zelandalı asker ortaya çıktılar ve çok önemli bir açıklama yapmak istediklerini bildirdiler: "Aşağıda anlatılanlar, 12 Ağustos 1915 tarihinde meydana gelmiş garip bir olayın dökümüdür..." sözleriyle başlayan bir rapor sundular. Raporda bu garip olayın ayrıntıları, tüm açıklığıyla anlatılmıştı. Raporlarını: "...Olayın 50. yılında, geç de olsa, aşağıda imzası olan bizler, anlattığımız bu olayın kelimesi kelimesine doğru olduğunu beyan ederiz" sözleriyle bitiriyorlardı...

Olaya Dünya Basını'nda Geniş Bir Şekilde Yer Verildi

Bu savaşta hayatta kalanlar, yaşadıklarını hiç bir zaman unutmadılar. Hatıralarını gelecek kuşaklara anlattılar. Savaşın tarihi yazıldı. Ölenlerin, yaralıların, kaybolanların sayısı tespit edildi.

Şimdi o yılları yaşayan çok az sayıda insan kaldı... O yıllarla ilgili unutulmayan pek çok şey oldu... Fakat tek bir şey, özellikle unutulmadı. O da, Norfolk alayının garip bir şekilde kaybolan askerleriydi...

• Ne yani bulut alıp götürmüş mü bunları bırakın böle şeyleri lütfen!!!
  • tersi ispat edilemediğine göre.......
  • TAMAMEN SAÇMALIK.YAZIYI YAZAN DERGİ GALİBA YA İNGİLİZ YA DA AVUSTRALYA DERGİSİ YA DA HER NEYSE.SONUÇTA YABANCI DEĞİL Mİ?BU TİP APTALCA EFSANELER TAMAMIYLE TÜRK ASKERİNİN İNANILMAZ KAHRAMANLIĞINI KÜÇÜMSEMEK,BASİTE İNDİRGEMEK ADINA YAPILIYOR.BUNLARI ÇIKARAN DA İŞTE BÖYLE YA YABANCI YAYIN ORGANLARI OLUYOR VEYA MUSTAFA KEMAL'E DÜŞMAN OLAN YOBAZ KESİM.YOK EFENDİM SAVAŞI DERVİŞLER,EVLİYALAR SAYESİNDE KAZANMIŞIZ,İMAMLAR DÜŞMANLARIN ATTIĞI BOMBALARI TUTTUĞU GİBİ GERİ YOLLAMIŞ...

BUNLARI ÜRETENE YAZIKLAR OLSUN

• quote:

Orjinalden alıntı: jesus21

TAMAMEN SAÇMALIK.YAZIYI YAZAN DERGİ GALİBA YA İNGİLİZ YA DA AVUSTRALYA DERGİSİ YA DA HER NEYSE.SONUÇTA YABANCI DEĞİL Mİ?BU TİP APTALCA EFSANELER TAMAMIYLE TÜRK ASKERİNİN İNANILMAZ KAHRAMANLIĞINI KÜÇÜMSEMEK,BASİTE İNDİRGEMEK ADINA YAPILIYOR.BUNLARI ÇIKARAN DA İŞTE BÖYLE YA YABANCI YAYIN ORGANLARI OLUYOR VEYA MUSTAFA KEMAL'E DÜŞMAN OLAN YOBAZ KESİM.YOK EFENDİM SAVAŞI DERVİŞLER,EVLİYALAR SAYESİNDE KAZANMIŞIZ,İMAMLAR DÜŞMANLARIN ATTIĞI BOMBALARI TUTTUĞU GİBİ GERİ YOLLAMIŞ...

BUNLARI ÜRETENE YAZIKLAR OLSUN

• bende duymustum bunu....ama doğru olabilir Allah ın mucizelerini unutmayın
  • yahu tamam allaha inanırım ama böle kaybolanlar ,ortaya çıkanlar felan mucizelerle ne alakası var ben mucizeye inanmam, raslantıdır.Kaç kere bulutun adam kaçırdığını gördünde doğru olabilir diosun mrk ettim açıkçası,bunu yazan arkadaşın ispat istmeside enteresan,söleyenlerin ispat etmesi lazım bunu nasl yapacaklarsa...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jxoch -- 10 Nisan 2005, 2:37:10 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben bu konuyu yıllardır biliyorum.Kesinlikle doğru.İngilizler hala araştırıyorlar.
  • Bu Olay Gerçekmidir Değilmidir Bilmiyoırum Ama, İlahi Güçleri Bu Kadar Basite Almayın.
  • aynen bende bunu baya oldu duyal1 bizimkilerde hala anlat1rlar. ama gerçekten war diyorlar.
  • bende duydum ve inanıyorum böyle mucizeler gerçeklşeblir sonuçta türkler müsülüman ve o adna savşatalar ve o kaybolan tabur da şu anda bizim bordo bereliler gibi bir tabur yani çok aşırı eğitimli bir taburmuş yani çatışamtda bizimkileri yermiş öyle duydum ben bu imkansız sa dperemde göçük altından çıkıtktan sonra su istemiyeip sorulunca hergün onlara su getiren aşlı bir amcadan bahseden küçük çocuklar nedir
  • ona bakarsan bizim din hocası da 300bin kişilik gemiyi tek bir topla batırdık falan die anlatıyodu savaşı.
    hurafe bunlar abartıla abartıla böyle oluyor işte alnımızın teriyle kazandık savaşı ziktik attık hepsini süngülerle kılıf uyduruolar işte savaşa
  • bos hurafelere itibar etmeyin
  • Yalaann...
  • Aynı hikaye ("!!!STV!!!") de bi program vardı Beyazın tiye aldığı reha erus sunuyor Sır kapısıydı galiba orada görmüştüm....Başka biyerdede ne gördüm ne duydum zaten :) Ya stv de verirler Ya meltem tv de ya Nur tv de :)
  • çanakkale fotoğraflarına bakmak isteyenler
    www.dijitalfoto.com.tr.tc
  • valla 8 senden berı canakkaleye gıderım tatıle rahat canakkaleyle ıle ılgılı 10 kıtap okumuşmdur hepsindede bu olay var ve ordakı taşlarada yazılmıştır tarihi taşlara bılmıyorum ne kadar doğru ne kadar yanlış ama ben ınanıyorum tabi herkesın ınanı başka saygı duyarım
  • Bir çoğunuz daha çanakkaledeki şehitliğe gitmemiş burda konuşuyor . Bakın arkadaşlar ben çanakkalede 2 yıl bulundum çok şükür şehitliği vs ... manevi yerleri gezdim size şunları söleyebilirim . Bu savaşta bizim yanımızda iman gücü vardı. Siz her ne kadar hurafe desenizde bunlar gerçek ve insanlar biliyor .

Savaş malzemesi olaak bizden üstünler
    Yüzlerce savaş gemileri var
    Anzaclar ve sömürge orduları ellerinde ( ozamanda dünyanın en iri ve iyi askerli diyorlar )
    ORtaklaşa savaşan güçlü devtlerler bizde ise kendimiz ve uyduruk almanlar.
    Size soruyorum bu güç dengesizliğine rağman şanlı bir zafer kazanmamız sizce normalmi ?

Sizin inanmanız önemli değil ama bu kaybolan Tabur meseleside doğrudur.
    Siz anlamakta zorlansanızda Seyit onbaşılar , Yahya çavuşlar allahın verdiği iman gücüyle bu ülkeyi bu düşman askerinden korumuştur .

SİZE TAVSİYEM BİR AN ÖNCE ŞEHİTLİĞE GİDİP O ORTAMI YAŞAYIN SONRA KONUŞTUKLARINIZ NE KADAR BASİT KALDIĞINI ANLAYIN

• çok doğru nadim arkadaşım her sene gıderım ve ne kadarda her yeı gezsemde genede o gunlerı anımsamak ıcın gezerım bencede bu olay doğrudur hele o Seyid Onbaşı kıyye ile birlikte toplam 315 KG top mermisini kaldırışı yokmuu bencede gezmeyenler gezsin emınım ki çok etkıleneceksiniz
    quote:

Orjinalden alıntı: Nadim

Bir çoğunuz daha çanakkaledeki şehitliğe gitmemiş burda konuşuyor . Bakın arkadaşlar ben çanakkalede 2 yıl bulundum çok şükür şehitliği vs ... manevi yerleri gezdim size şunları söleyebilirim . Bu savaşta bizim yanımızda iman gücü vardı. Siz her ne kadar hurafe desenizde bunlar gerçek ve insanlar biliyor .

Savaş malzemesi olaak bizden üstünler
    Yüzlerce savaş gemileri var
    Anzaclar ve sömürge orduları ellerinde ( ozamanda dünyanın en iri ve iyi askerli diyorlar )
    ORtaklaşa savaşan güçlü devtlerler bizde ise kendimiz ve uyduruk almanlar.
    Size soruyorum bu güç dengesizliğine rağman şanlı bir zafer kazanmamız sizce normalmi ?

Sizin inanmanız önemli değil ama bu kaybolan Tabur meseleside doğrudur.
    Siz anlamakta zorlansanızda Seyit onbaşılar , Yahya çavuşlar allahın verdiği iman gücüyle bu ülkeyi bu düşman askerinden korumuştur .

SİZE TAVSİYEM BİR AN ÖNCE ŞEHİTLİĞE GİDİP O ORTAMI YAŞAYIN SONRA KONUŞTUKLARINIZ NE KADAR BASİT KALDIĞINI ANLAYIN

• İşte Seyid Onbaşı

Seyit Onbaşı, 1889 yılının Eylül ayında Havran İlçesi Çamlık (Manastır) köyünde dünyaya geldi. Babasının adı Abdurrahman, annesinin ki Emine idi. Seyit, 1909 yılının Nisan ayı başlarında askere alındı. 1912'de Balkan Savaşları'na katıldı. Savaş bitiğinde terhis edilmedi ve topçu eri olarak Çanakkale Cephesi'nde görev aldı. Çanakkale Savaşları'nda gösterdiği kahramanlıkla adını Türk tarihine yazdırdı. 18 Mart Deniz Savaşı sırasında, Rumeli Mecidiye Tabyası'nda ayakta kalabilen tek top vardı onun da mermi kaldıran vinci bozulmuştu. Seyit Onbaşı büyük bir güçle 315 Okkalık mermiyi üç kez kaldırarak namlunun ucuna sürmüş ve bu kahramanlığı ile Ocean gemisi büyük bir yara almıştı. Seyit Onbaşı 1918 sonbaharında köyüne döndü. Sanatı olan ormancılık ve kömürcülüğe devam etti. 1934 tarihinde yürürlüğe konan soyadı yasasıyla "Çabuk" soyadını aldı. 1939 yılında akciğerlerindeki rahatsızlık nedeniyle vefat etti.

Ruhu Şad Olsun...

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.