Şimdi Ara

c2den hakaret davası yemiş olabilir miyim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
164
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Yaklaşık 7 ay önce troll yaparken birisi ses atarak sövmeye başladı bende ona yazılı olarak sövdüm sonra ses kayıtlarını silerek "mahkemede görüşürüz" dedi geçenlerde karakolda babamın bir işi varken adına bişey açılmış mı diye bakıyordu ve ordaki polis x şehrinden bi dosya var ama bize düşmemiş 1.5 2 aya düşer demişler.Babam hükümet karşıtı yazılar yazdığı için bi kere davalık olmuştu benim olay mıdır sizce? dediğim gibi 7 ay geçmişti ve dosyanın düşmesi polise göre 8 9 ayı bulucak gibi gözüküyor,bu arada şirket abdye satılmış fakat Türkiyede ofisleri var ne kadar yere baksamda c2den davalık olan birisini görmedim sizce dava edilmiş olabilir miyim?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Anlattığınız tabloya hukuki açıdan soğukkanlı bakıldığında, 7 ay önce çevrim içi bir tartışmada karşılıklı hakaret iddiasına dayalı bir dosyanın bugün hâlâ “akıbeti belirsiz” şekilde ortada dolaşması mümkündür; ancak bu durum otomatik olarak sizin hakkınızda kesin bir dava açıldığı anlamına gelmez. Hakaret suçu (TCK m.125) şikâyete bağlıdır ve mağdurun fiili ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde şikâyetçi olması gerekir; bu süre geçirilmişse soruşturma yapılamaz. Karşı tarafın “ses kayıtlarını sildim” demesi, ispat yükü bakımından ciddi bir zafiyettir; yazılı hakaret iddiası ise platform verileriyle desteklenmediği sürece tek başına yeterli olmayabilir. Sosyal medya/iletişim platformlarının (merkezinin ABD’de olması bu noktada belirleyici değildir) Türkiye’de ofisi bulunması, ancak savcılık talebiyle ve teknik log kayıtları hâlen mevcutsa anlam ifade eder; çoğu platformda bu veriler aylar içinde silinir veya erişilemez hâle gelir. Polisin bahsettiği “dosya var ama bize düşmedi” ifadesi, bazen UYAP’ta görünen bir ihbar, takipsizlik aşamasındaki soruşturma veya tamamen farklı bir konuya ait kayıt da olabilir; babanızın geçmişteki dosyasıyla karışması da pratikte sık görülür. Özetle: Süre, ispat durumu ve şikayet şartı birlikte değerlendirildiğinde bu olaydan ötürü bugün etkin bir ceza davası açılmış olma ihtimali düşük, en fazla bir soruşturma/ihbar kaydı söz konusu olabilir; kesinlik için yapılabilecek en sağlıklı yol, savcılıktan veya e-Devlet/UYAP üzerinden adınıza açık bir dosya olup olmadığını kontrol etmek tebligat gelmediği sürece de paniğe kapılmamak

• avukatfatihozdemir kullanıcısına yanıt

Kusura bakmayın hocam çok geç gördüm mesajınızı , ABD meselesini şey için yazmıştım yurt dışı menşeili bir firma başka bir ülkenin isteğini yapmak zorunda değil diye biliyorum ve gizlilik sözleşmesinde şöyle ibareler vardı"ABD gizlilik yasası ve bilgi güvenliğinde kullanılan Kişisel Tanımlanabilir Bilgiler (PII), tek başına veya diğer bilgilerle birlikte kullanılarak bir kişiyi tanımlamak,Adil Bilgi Uygulama İlkeleri, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki gizlilik hukukunun temelini oluşturur ve içerdiği kavramlar, dünya çapındaki veri koruma"(cümleleri ortalardan kestiğim için anlamsız gözükebilir sadece abd yazısını görün diye kestim)gibi gibi sadece ABD yasaları ile alakalı bilgiler vardı bunlardan da log kayıtlarının Türkiyede ki ofiste değilde ABD de ki ofiste tutulduğu gibi bir mantık kurmuştum zaten olay yaşanınca karşı tarafa hiç birşey yazmadan nick değiştirip hesabı kapamıştım bana da çok zor bir ihtimal gibi geliyor ama okb olunca bu ihtimalde kafamdan çıkmıyor açıkçası sizce bu tarz basit hakaretlerde olsa uygulama sizce bilgilerimi verir mi bu tarz bi durumla karşılaştınız mı? "yaşından başından utan onun bunun evladı ananı babanı ...." gibi hakaret ifadeleri kullanmıştım.Birde başka birisiyle konuştuğumda instagramdan attığı bir yorumda ona 10ay sonra dava geldiğini söylemişti içeriğini falan sormadım fakat ona 10 ayda geldiyse banada gelebilir kafasına girdim ne yalan söyliyim.

• mettta M kullanıcısına yanıt

Estağfurullah; anlattıklarınızı hukuki pratiğe dayalı ve net biçimde toparlayayım: yurt dışı menşeili platformların gizlilik metinlerinde yalnızca ABD hukukuna atıf yapılması, bu platformların Türkiye’den gelen adli talepleri otomatik olarak reddettiği anlamına gelmez; ancak basit hakaret iddialarında (TCK m.125) veri paylaşımı fiilen çok istisnaidir. Türkiye’den ABD merkezli bir şirketten kullanıcı/log verisi istenebilmesi için genellikle uluslararası adli yardımlaşma (MLAT) süreci gerekir; bu süreç aylar hatta yıllar sürer ve orantılılık ilkesi gereği “yaşından başından utan…” gibi karşılıklı, tekil ve basit hakaretler için neredeyse hiç işletilmez. Ayrıca platformların veri saklama süreleri sınırlıdır; hesap kapatma, nick değişikliği ve üzerinden 7 ay geçmesi, logların artık tutulmuyor olması ihtimalini ciddi biçimde artırır. Karşı tarafın ses kayıtlarını sildiğini söylemesi ispatı daha da zayıflatır. Instagram örneği ise yanıltıcı olabilir: 10 ay sonra gelen dosyalar çoğu zaman tehdit, ısrarlı takip, zincirleme hakaret, aleni paylaşım, kamuya açık yorum, ekran görüntüleriyle sabit içerik gibi ağırlaştırıcı unsurlar içerir; her olay kendi deliline göre değerlendirilir. şikayet süresi (6 ay), ispat yetersizliği, MLAT’in pratikte işletilmemesi ve veri saklama gerçekleri birlikte düşünüldüğünde anlattığınız olaydan etkin bir ceza davası çıkma ihtimali çok düşük tebligat gelmediği sürece bunu soruşturma/ihbar düzeyinde kalmış bir kayıt olarak görmek ve zihninizi yormamak makul görünüyor

• avukatfatihozdemir kullanıcısına yanıt

Hocam "yaşından balından utan" cümlesini tek olarak yazmadım ailevi hakaret vb şeyler de vardı ve sesli mesajı sildim demedi o mesajları silip benim hakaret mesajlarımdan sonra "mahkemede görüşürüz" gibi bir ifade kullandı , kusura bakmayın hocam ama okb rahatsızlıgım oldugundan en ince ayrıntısına kadar anlatmak zorunda hissettim daha iyi bir şekilde yorumlamanız için.

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.