Şimdi Ara

Buzdolabı kart rölesinden ses gelmesi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
874
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba. Buzdolabımın elektronik kartının üstündeki JS1F-B-12V-F kodlu röleden aşırı yüksek ses geliyor. Geçen hafta kart üzerindeki yanan kondansatörü değiştirdikten sonra bu sesi yapmaya başladı. Lehimi de güzel attım ancak rölenin neden böyle çalıştığına dair bir akıl yürütemedim. Sizce ne yapmalıyım? Röleyi değiştirmek sorunu çözer mi yoksa buna sebep olan başka bir şey midir? Teşekkürler




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Who Cares -- 17 Eylül 2022; 9:22:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Değiştirdiğiniz kapasitör besleme hattına bağlı ise, yeni kapasitörden dolayı besleme gerilimi olması gereken seviyeye gelmiştir bu nedenle röle sesini duyuyor olabilirsiniz. Ölçü aletiniz varsa 12V hattındaki voltajı kontrol edin. Çok yüksek değilse büyük ihtimal bir sorun yoktur.

  • Yani diyorsunuzki eğer 12V’dan yüksek çıkarsa sorun vardır ve röleyi değiştirmeliyim. Peki voltaj dediğiniz aralıkta ise sorun neyden olabilir? Çünkü çıkardığı ses gerçekten çok yüksek, öyle ki 150 metre kare evin her yerinden duyuluyor, gece kimseyi uyutmuyor


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 12V dan yüksekse röleyi değiştirmeyin. 12V niye yüksek diye bakmak lazım.

  • 5 ayaklı küçük bir röle resimleri var bu verilen kodda. Nasıl evin her tarafını rahatsız edecek bir ses çıkarsın ki bu röle? Röle ile aynı anda devreye giren başka birşeyler ses yapıyor olmasın? Ssin ne seviyede olduğunu anlamak için benzetir misiniz bilinen seslere? Tırnak makasının kesme sesi kadar mıdır?


    Kondansatör neden yanmıştı? Hangi hattaydı ? (kaç volt?) Devre resimleri faydalı olur. Röle neyi kontrol ediyor?

  • Sesin röleden geldiğine eminim. Çalışır haldeyken kart yerini açıp kontrol ettim, tespit doğru. Devrenin resimlerini ekliyorum, umarım yardımcı olur. Çıkardığı ses ise click sesi değil, arka arkaya kesintisiz bir titreşim sesi


    Titreşim sesi:


    Buzdolabı kart rölesinden ses gelmesi


    Buzdolabı kart rölesinden ses gelmesi


    Buzdolabı kart rölesinden ses gelmesi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Who Cares -- 17 Eylül 2022; 15:18:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Who Cares W kullanıcısına yanıt

    Kondansatörü neden değiştirmiştiniz??? Detay detay ??


    Diğer kondansatörlerde de sorun olabilir. Röle bobin ayaklarına bağlı ufak kondansatör olabilir ve o da arızalanmış olabilir. iyi ama muhtelif kondansatöler neden arızalanıyor?


    Rölelerde oyun olsun diye de yapılan, zekilerin düşünerek bulduğu kısa devre bağlantı şekli var. Röle çeker çekmez kısadevre olur ve bırakır. Bırakınca tekrar çeker ve bırakır. Devamlı aç kapa yapar halde olur. Bunun sebebi çıkışın kendi girişini kısadevre yapmasındandır. ANcak bu halde çok hızlı bir aç kapa vardır. Sİzde de böyleyse röle bağlantılarında kısadevre vardır. NO kısmı girişi kısadevre edecek halde olabilir.


    Taktığınız kondansatörü fazla kızdırdıysanız lehimlerken bozulmuş olabilir. Bağlı olduğu yere göre sorun olacaktır.


    Röle beslemesi de bozulmuş olabilir. Ancak bahsettiğiniz soruna gerilimin artması sebep olmaz. 12Vdc yerine 20Vdc gelse bu sorun olmaz. BU sorun başka


    Röle neyi kontrol ediyor??????

  • eklediğiniz video açılmıyor bu arada.

  • kondansatör patlamıştı. Yani bombeleşmişti. Bu yüzden buzdolabı hiç soğutmuyordu. Her 15 dakikada bir devreye girmeye çalışıp girmiyordu. Kondansatörü değiştirince düzeldi. Diğer kondansatör ve devre elemanlarında bir anormallik görmediğim için çalıştıklarını düşünüyorum.

    Kondansatörün arızalanmasının sebebi olarak ömrü diye düşünüyorum çünkü 12 yıllık dolaptan bahsediyoruz.


    Rölede bir oyun olduğunu düşünmüyorum çünkü fabrika çıkış hali duruyor. Üstelik önceden böyle bir durum yoktu, kondansatör değiştikten sonra başladı bu ses. Bu arada videoyu tekrar deneyebilirsiniz.


    Rölenin tam olarak neyi kontrol ettiğini bilmiyorum ne yazık ki. Sonuçta dolabı ben tasarlamadım. Ancak ilk iş olarak röleyi değiştirip deneme yapmak istiyorum. Başka bir forumda başka bir kullanıcı aynı dolap için aynı problemi yazmış. Ancak sonuç olarak ne yaptığını yazmamış. Mesaj attım, görüp cevap verirse bakacağım duruma.


    Röleyi değişmek demişken, üstünde takılı olan röle flux-protected’miş, yani yarı mühürlü. Şu an piyasada bulabildiğim eşdeğerlerinin tamamı ise fully-sealed. Datasheet’leri incelediğimde full-sealed olanlar hem üretici tarafından tavsiye edilmemiş hem de başka kullanıcılar tarafından patlama ve yanma riski oluşturduğundan bahsedilmiş. Bu konuda da tavsiyelerinizi alabilirim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Who Cares -- 17 Eylül 2022; 20:34:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Who Cares W kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Diğer kondansatör ve devre elemanlarında bir anormallik görmediğim için çalıştıklarını düşünüyorum.

    düşüncelerimiz gerçekleri değiştirmez değil mi?

    Alıntı

    metni:
    kondansatör patlamıştı.

    bi sebebi vardı muhakkak??? Sebep devam ediyorsa halen soruna yol açıyor olabilir?


    Videodaki ses aktifleştiği anda kendini kısadevre eden röle sesi(yukarıda bahsettiğim NO ayaklarının enerji hattını kısadevre etmek üzere beklediği yani enerji alıp da kontaklarını kapadığı anda kapanan kontakların rölenin kendisini kısadevre ettiği) . Pek tabi uygun olmadığı ac vb alakasız voltajda da bu tip sorun olabilir ama siz de mühürlemeden felan bahsetmişken devre üzerinde sorun oluşmuş olabilir. Kısadevre olmuş bir parça ya da siz lehim yaparken birleşmesine sebep olduğunuz yollar?


    flux-protected kelime anlamı ile akım koruması. Rölenin kontrol ettiği kısımdaki parça bozulmuş ve aşırı akım çekiyorsa elektronik devresi buna seep oluyor mudur diye düşündürmekte.


    Röle bu sesi verdi diye bozuk sayılamaz. Bilakis iş yaptığını göstermekte. AMa neye bağlı bulmalısınız. Kontrol ayaklarının gittiği yeri bulacaksınız. Tasarımcısı değilsiniz ama tamircisi olabilmek için yapılması gerekenler var....


    Yine inceleriz konuyu, detaylar arttıkça katılanlar çoğalır. pek tabi bu işlerde konu sahibi işi yürütmekte, beklenen her zaman sizsiniz...

  • Röle lehimleme işlemini siz yapacağınız için bulduğunuz uygun bir röleyi takabilirsiniz. Flux protected gibi tip tanımlamaları, lehimlemede ve sonrasında kullanılan flux ve temizlik kimyasallarına karşı rölenin dayanıklılığını ifade eder.

  • bana kalırsa röleye dc değil ac voltaj geliyor buda sese yol açıyor

  • Merhabalar. Benim de aynı buzdolabı durup dururken bu sesi çıkarmaya başladı. Röleyi değiştirdim sorun ortadan kalkmadı. Triyak ve 1000uF kondansatörün değişimi gerektiğini çeşitli yerlerde belirtiyorlar. Konu sahibi siz sorunu çözebildiniz mi? Ne yaptınız acaba? Teşekkürler.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.