Şimdi Ara

Buz neden kaygandır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.738
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Evde cilalı parke üzerinde çorapla yürürken düşme olasılığınız, halıya oranla çok daha fazladır. Çünkü halı ile ayağımız arasında, cilalı parkeye nazaran daha çok sürtünme ve daha fazla temas vardır. Buzlu bir yüzeyin üzerinde ayağımızın kaymasını benzer bir sebebe dayandırabiliriz, ancak buz pateni yapanlar pütürlü buz yüzeyinde, düz bir buz yüzeyinden çok daha fazla bir hızla kayarlar. Buz, sanıldığı gibi, düzgün bir yüzey olduğu için kaygan değildir. Olay, buz pateninin çok küçük yüzeyinin buza basınç yapması dolayısıyla o noktadaki buzun erimesi ve oluşan bu ince su tabakası üzerinde patenin hareket etmesidir.

İnsan ayağının boyunun ortalama 25 santimetre, eninin ise 10 santimetre olduğunu kabul edelim. Ortalama insan ağırlığı olan 75 kg., iki ayakla 500 santimetrekare yere bastığında, her santimetrekareye 0,15 kg. ağırlık biner. Topuklu ayakkabı giyen kadınlarda yere basılan alan o kadar küçülür ve basınç o kadar artar ki, kadınların topuklu ayakkabı izi sıcak asfaltta kalır, hatta bu basınç nerede ise filinki ile aynıdır. Ucu neredeyse bıçak gibi olan patenlerin buza değen alanı o kadar küçüktür ki, erime ısısını l derece azaltmak için 130 kg/cm2 gereken buz yüzeyini derhal eritir. Buz pütürlü olunca, paten sadece buzun pütürünün çıkıntılarına basar, böylece temas yüzeyi iyice küçülür ve basınç artar ve buz daha kolay eriyerek, paten buz ile arasında oluşan ince su tabakası üzerinde rahatça kayar. Bu arada buzun bir başka şaşırtıcı özelliğine de değinmeden geçemeyeceğiz. Dişimiz ağrıdığında elimizin üzerine konulan buz bu diş ağrısının azalmasına yardımcı olur.
    Vücudumuzun herhangi bir yerinde bir ağrı oluştuğunda, uyarıcı sinirler buradan orta beyine ağrı sinyalleri gönderirler. Bu sayede beyin tarafından uyarılarak vücudun doğal ağrı kesicileri olan 'endorfin' ve 'enkefolin' salgılanır. Bu salgıların kaynağa gidebilmesi için sinir sisteminin diğer bölümlerine, ağrı algılarının geçtiği diğer kapıları 'kapat' sinyali gönderilir. El üzerinden gelen ağrı sinyallerinden dolayı salgılanan doğal ağrı kesiciler sonucu yüz sinirlerinden gelen ağrı kapıları beyinde kapanmaktadır. Diş ağrılarında vücudun başka bir yerinde değil de el üstüne buz konulmasının nedeni bu olup, bu noktaya akapuntur uygulanmasıyla da benzer sonuca
    ulaşılmaktadır. Baş parmakla işaret parmağı arasındaki bu noktaya HO-KU noktası denilmektedir.

• Bilgiler için saol,
    BUz pateninin alt kısmı sanıldığı gibi bıçak gibi keskin değildir. Boydan boya bir oluk vardır. Bu da eriyen suyun akmasını kolaylaştırır
  • nakka lüzumsuz bilgiler ansiklopedisinden copy+paste yaparak taksit taksit veriyorsun insanlara.Bende tamamı var,en kısa zamanda ekliycem buraya

----------------------------

gmail.google.com ' a gidin ve şu hesaba girin :

k.adı : dhkitap
    şifre : dhdhdh

orada lüzumsuz bilgiler ansiklopedisi var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi faruk -- 27 Şubat 2005, 22:07:26 >
  • sağol faruk
  • arkadaşım hepsini verecen iyilik mi yapacan ne kastın var millete 10 sayfalık yazıyı kim okuyup ne anlayacak..

bari aralarından anlamlı güzel olanlarını seç benim gibi rötüş yap getir...yok benim vermemden rahatsız olduysan benimkileri sileyim senin adınla yayınlansın gözüm benim....

Zaten bunlar ayrı ayrı dev konular benim araştırıp bulmama imkan yok değil mi ve bunu da bilmeyen yok değil mi ...Ben ilgi çekebilecek olanları tek tek getirerek üzerinde ayrı ayrı düşünem ve yorum getirme fırsatı yaratılsın istiyorum...Kimse burda bir yarış iöinde veya yazılmış olması için yazılsın kaygısı içinde değil umarım... Yoksa?

• Bence polemiğe gerek yok. Güzel bilgileri verenlerin şevkini kırmayalım. İnternetten araması kolay da kim aratacak burada hazır önümüze konması daha güzel değil mi?
  • benim seninle ne problemim olur.Şahsen ben bu bilgileri lüzumsuzda olsa bir oturuşda okudum.Benim gibi düşünenler alsın burdan kitabı.Sende yine copy+paste ile eklersin.Bu arada konuları tartışma imkanı demişsin ama bir Allah'ın kulu anlamlı cevap yazmamış
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Buz gibi suyla banyo yapıyorum.
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • gözüm benim bana göre önem arzedenleri seçtiğimi söyledim yanılmış olabilirim ve hatalı da olabilirim o ayrı konu...

cevap verilmemesi konudan değil henüz takılan az ondan bir sürü cevapsız konu var insanlar alıştıkça nıormale gelecektir.. Ayrıca bir yerden alıntı yapmanın copy-past dışında yolu varsa söyler misin bu suç ve yasadışı birşey gibi söylenmiş gibi de...

Yani bu harika copy-past varken tek tek yazmam mı gerekir eğer öyle de yapsam aynı şeyler ortaya çıkmayacak mı? Haa bunları sen sıfırdan yazmadın demek istiyorsan eğer bunları sıfırdan yazacak konumda olsaydık burda olur muyduk bilmem ki? Zaten ben yazdım diyen yok ki en anlamayan kişi bunun derleme olduğunu zaten anlar gibi geliyor bana...

Neyse biz faydalı olduğunu düşündüğümüz konuları derlemeye DH halkıyla bilgi paylaşmaya devam edelim

• bilgi bence doğru değil.

buzun yüzeyi kaygandır. kaygan olmasının sebebi de yüzeyinde pürüzlerin olmamasıdır. tabii ki buzun erimesi veya üzerinin ıslak olması kayganığını daha da fazla artırır.
  • bilgi tabii ki de doğru değil. ayrıca başlık da yanlış. yazıda buzun neden kaygan olduğu değil,buz pateninin nasıl buzda kaydığı açıklanıyor. yani burdaki mantığa göre buzda kaymamız için ancak buz pateniyle dolaşmamız gerekiyor. buzun yüzeyinin pürüzsüz olması kaygan olmasındaki en büyük etkendir. bu yazıyı nerden aldın bilmiyorum ama copy-paste yaparken yazanın emeğine biraz saygı göstererek kaynak versen daha iyi olur.
  • oooo formun ilk kavgası.

devam devam. o kadar uğraştınız açılması için şimdi de kapatılması için uğraşıyonuz. helal olsun.
  • quote:

Orjinalden alıntı: B.S.S.

oooo formun ilk kavgası.

devam devam. o kadar uğraştınız açılması için şimdi de kapatılması için uğraşıyonuz. helal olsun.

Ama nakka'ya da tebrikler,
    adam hazır getirip ikram yapıyor,
    dileyen başkaları da yapsın okuyalım,
    lütfen şevkını kırmayalım

• quote:

Orjinalden alıntı: faruk

benim seninle ne problemim olur.Şahsen ben bu bilgileri lüzumsuzda olsa bir oturuşda okudum.Benim gibi düşünenler alsın burdan kitabı.Sende yine copy+paste ile eklersin.Bu arada konuları tartışma imkanı demişsin ama bir Allah'ın kulu anlamlı cevap yazmamış

valla ben bu dediğinden birşey anlamadım...

Ayrıca buzun kaygan oluşunun sebebi pürüzsüz olması değildir, öyle birşey yok,... Buz, basıncı görünce erimeye başlar ve bu yüzden kayganlaşır. Buz pateninin altını inceleyenininz varmı? boydan boya bir oluk göreceksiniz... işte bu da eriyen suyun akması içindir.

• o zaman ayakkabıya ikitane çivi çakarsak basınç çokdaha fazla olur ve buz daha hızlı erir vedaha hızlı kayarız
  • quote:

Orjinalden alıntı: yucel2yucel

o zaman ayakkabıya ikitane çivi çakarsak basınç çokdaha fazla olur ve buz daha hızlı erir vedaha hızlı kayarız

Çok meraklı isen dene ve gör o zaman
  • Sanırım aradan geçen zaman içinde bu gmail hesabı kapanmış.Acaba bu ansiklopediye ulaşabileceğim başka bir adres var mı ?
    quote:

Orjinalden alıntı: faruk

nakka lüzumsuz bilgiler ansiklopedisinden copy+paste yaparak taksit taksit veriyorsun insanlara.Bende tamamı var,en kısa zamanda ekliycem buraya

----------------------------

gmail.google.com ' a gidin ve şu hesaba girin :

k.adı : dhkitap
    şifre : dhdhdh

orada lüzumsuz bilgiler ansiklopedisi var
  • Kaotkianın dedikleri doğru ama eksik.

1- Araçlar yüksek hıza ulaştığında eğer zeminde film tabakası şeklinde su bulunuyorsa aracın yerle teması tamamen kesilir ve araç suyun üstünde kayar. Buna hydroplaning türkçede de kızaklama denir. Paten gibi aletlerin buz üstünde daha iyi kayması aynen araçlardaki bu olaya benzer. Çünkü basınç sayesinde buz eriyip su tabakası oluşturuyor, paten de bu su tabakasının üstünde kayıyor.

2- İki tane katı yüzey düşünün. Birinin öbürü üstünde daha rahat hereket etmesi için ikisininde yüzey pürüzlülüğü minumum düzeyde olmalıdır. Patenin yüzeyi zaten özel şekilde zımparalandığı için iyidir. Buzun yüzeyi de son derece pürüzsüzdür. Bu yüzden paten asfaltta iyi kaymaz ama buz üstünde iyi kayar.

Hangisinin daha etkili olduğu anlayabilmek için -50 ya da -60 C gibi buzun erimeyeceği bir sıcaklıkta test etmek gerekir.

• Asıl kayma nedeni erimesi .Hiç nofrost buzdolaplarının içindeki kuru buzları gördünüz mü bu buzlar kaygan olmuyor.
    Bir başka nedeni de pürüzsüz olması tabii ki.. Mesela beton bir zemine de su serpin, hiçbir zaman kaygan olmaz. Fakat mermer ya da seramik bir yüzeye su serpince kaygan oluyor.Buzun üzerinde de su olunca aynı bu maddeler gibi davranıyor.... Buz pateninde bu özelliklerin ikisi de kullanılıyor bence...
  • selsan saol
  • quote:

Orjinalden alıntı: nakka
    ........... Diş ağrılarında vücudun başka bir yerinde değil de el üstüne buz konulmasının nedeni bu olup, bu noktaya akapuntur uygulanmasıyla da benzer sonuca ulaşılmaktadır. Baş parmakla işaret parmağı arasındaki bu noktaya HO-KU noktası denilmektedir.

İnsan vücudu ne tuhaf...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.