Şimdi Ara

BUNUNLA 'READYBOOST' YAPILIR MI?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
976
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar, aşağıda linkini verdiğim ürünle KART OKUYUCUYU KULLANARAK vista'nın readyboost özelliğini kullanmak mümkün müdür? hafıza kartları konusunda pek bilgili değilim, linkteki ürünle birlikte telefonlarda kullanılan mini sd kartımı da kullanabilir miyim ?
    (N73 ME telefonumda 2GB'lık bir mini sd var)

http://www.vatanbilgisayar.com/product_details.aspx?I_ID=26867

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bravoecho -- 9 Haziran 2007; 20:59:35 >

• ReadyBoost tüm Windows Vista versiyonlarında bulunan sistem performansını gözle görülür düzeyde arttıran bir özellik. Windows Vista, ReadyBoost özelliğini destekleyen bir flash belleği sanal bellek olarak kullanarak(page file cache’ ini tutuyor) sistem performansını arttırıyor.

ReadyBoost özelliğini kullanabilmek için USB diskinizin özelliklerinden “ReadyBoost” bölümüne gelip “Use this device” seçeneğini seçmeniz yeterli. Google’ daki şu video’ da Vista RTM kurulu 1 GB RAM’ li Dell Inspiron 6400 Laptop’ ta sistemin normal açılışı 43 saniye sürerken 470 MB’ ı ReadyBoost için ayrılmış SanDisk SD Card ile açılış 14 saniyeye düşüyor.

ReadyBoost için flash belleklerde şu özelliklerin olması gerekiyor:

- En az 240(256) MB olmalı ve USB 2.0 desteklemeli.
    - USB Disk’ te en az 64 MB boş alan olmalı.
    - Diskin tamamında, rastgele 4kB için 2.5MB/s okuma hızı, rastgele 512 kB için 2.5MB/s yazma hızı olmalı. Bu testi Sisoft Sandra gibi benchmark programlarıyla yapabilirsiniz.

ReadyBoost uyumlu belleklerin listesine aşağıdaki linkten bakabilirsiniz, gördüğüm en kapsamlı liste. Artık bazı üreticiler USB Belleklerin üzerine ReadyBoost desteklediklerini de yazıyorlar.

http://www.grantgibson.co.uk/misc/readyboost/

ReadyBoost için sadece 1 bellek kullanılabiliyor ve USB Hard-Disk(hızdan dolayı), harici kart okuyucu, MP3 Player gibi cihazlar kullanılamıyor. Bazı dahili SD ve CF(compact flash) kart okuyucular destekleniyor, ileride belki ReadyBoost destekleyen harici kart okuyucular da çıkar. Bunların dışında belleğe yazılan veriler 128-Bit AES ile şifreleniyor.

Alıntıdır....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi visceroid -- 9 Haziran 2007; 21:01:12 >

• çok tşkler sayın moderatörüm ellerine sağlık...
  • Rica ederim, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum...
  • Eğer sisteminiz 512 MB ram ve Ide hdd donanıma sahipse Ready Boost özelliği gerçekten işe yarıyor diyebilirim, fakat 1 GB ve üzerinde ram ve SATA2 hdd bulunan bir sistemde ready boost yapmak sistemi yavaşlatıyor.

Ben kullandığım Compaq Presario F505 de (2 GB ram ve 120 GB Fujitsu Siemens HDD) A-data PD7 1 GB usb bellek ile Ready boost denedim ve sistemi yavaşlattığını gördüm. Bu nedenle önerim sırf ready boost için usb bellek alacaksanız önce eğer mümkünse ödünç alın bir arkadaşınızdan veya tanıdığınızdan ya da notebook u götürün yanınızda deneyin öyle satın alın yoksa boşu boşuna bellek parası ödersiniz.

O videoyu seyrettikten sonra gerçekten bir bellek almak maksadıyla nette araştırma yapmaya başladım ve beni bir arkadaşım bu konuda uyardı ve kendi satın aldığı A-Data belleği bana ödünç verdi denedim hem de en az bir hafta fakat sonuç söylediğim gibi oldu sistem hızlanacağına yavaşladı.

Nedeni ise çok açık bana göre eğer sistemdeki hdd okuma/yazma hızı takılan USB bellekten yavaş ise bu durumda Swap dosyasının bir kısmı (çok kullanılan uygulamalar ve açılış dosyaları ile ilgili kısmı) o belleğe yazılıyor ve sistem hızlanıyor. Fakat HDD hızı Usb bellekten fazla ise bu durumda tam tersi ortaya çıkıyor.

Bu nedenle Vista Ready Boost özelliğini kullanmak için önce HDD nizin hızını HDTACH ile ölçün ve almayı düşündüğünüz Usb bellek veya sdkart üretici web sitesinden o belleğe ait hızlarla karşılaştırın daha sonra almaya karar verin.

Önerim bu yönde teşekkürler ve saygılar.

• teşekkür ederim dostum zaten visceroid'in mesajında da bu okuma yazma hızının olayın can damarı olduğu açık ve net. benim ready boost'ta sd card kullanmak istememin sebebi notebookumda usb portlarını çok kullanmam ve genelde dolu olmalrı. kart okuyucuyu ise haftada bir felan kullanıyorum. böyle bir kart alıp hem boşlukları doludralım hem de sistemimiz hızlansın istedim. zaten vistaya bellek dayandırmak zor
  • Benim de yazma sebebim zaten kimsenin fikrini çürütmek veya haksız çıkarmak değil bu ready boost olayını bence usb bellek üreticileri körüklüyor. Bir bellek neredeyse 1 GB ram parasına kadar çıkmış fiyat olarak. Bence aslı varken ne gerek var ready boostuna eğer performans artışı için para harcanacaksa bu ram e harcanmalı diye düşünüyorum.

Teşekkürler
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • işte bazen notebook kullanıcıları o konuda şansız olabiliyor. çünkü üreticilerin büyük bir kısmı bellekleri notebook'un üstüne 2'ye bölerek takıyorlar. ben de ram upgrade yapmak istediğimde bu iki belleği de boşa çıkarıp sonrasında yükseltme yapabiliyorum. haliyle 1 GB'lik tek bellek almam gerekirken 2 adet 1 GB'lık bellek parası ödüyorum. elimde kalanlar da satışa çıktı mı para etmiyor. 2 adet 1 GB bellek ortalama 118 USD+kdv iken kart okuyucuya takabileceğim en pahalı 2GB bellek 45 USD+kdv ayrıca usb bellek olarak da kullanabilir yada dijital fotoğraf makinesinde faydalanabilirim. fayda maliyet oranı yüksek sadece!

başka da bir sebep yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bravoecho -- 10 Haziran 2007; 13:43:55 >
  • yalnız şöyle bir şey var
    bir harddiskin hızı bir flash tabanlı usb den hızlı olamaz.(çok nadir 15000 devirlik server larda kullanılan harddiskler hariç)(bide çok dandik usb bellekler ki onları zaten vista kabul etmiyor)

bunu düşündünüzmü?
  • sanırım arkadaşın kast ettiği okuma yazma hızı düşük olan bellekler. zaten bunları da notebook'a takınca sistemi hızlandır dediğinde aygıt uyumlu değil uyarısı geliyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: tarikaltuncu

yalnız şöyle bir şey var
    bir harddiskin hızı bir flash tabanlı usb den hızlı olamaz.(çok nadir 15000 devirlik server larda kullanılan harddiskler hariç)(bide çok dandik usb bellekler ki onları zaten vista kabul etmiyor)

bunu düşündünüzmü?

@Bravoecho

quote:

sanırım arkadaşın kast ettiği okuma yazma hızı düşük olan bellekler. zaten bunları da notebook'a takınca sistemi hızlandır dediğinde aygıt uyumlu değil uyarısı geliyor.

Ben kullandığım belleği yazmıştım tekrar yazayım A-data PD7 HDTACH ölçüm sonucu 35 MB/s, kullandığım HDD nin HDTACH ölçüm sonucu ise 55 MB/s çıktı. Benim kanaatim bu nedenle sistemi yavaşlattığı yönünde.

Sadece söylemek istediğim şey bu ready boost olayı biraz karışık hale geldi. Sizleri kastetmiyorum ama çevremdeki pekçok kişi bunun Usb bellekleri veya memory kartlarını Ram olarak kullanmak olduğunu söylüyor ve düşünüyor. Bu daha önce de yazdığım gibi Windows un takas dosyasının bir bölümünün bellek üzerine yazılmasından ibaret. Yani sistem rami ile bir ilgisi yok.

Tahminim ise Microsoftun bu özelliği çıkarmasındaki ana neden vista kurulacak düşük konfigürasyonlu sistemlerde performans artışı sağlamak olmalı diye düşünüyorum.

Yoksa @bravoecho sizin de yazdığınız gibi notebooklara ram ekleme maliyeti oldukça yüksek genellikle 2 slot oluyor ve 2*512 MB ram takıyorlar. Ben gerçekten şanslıydım ram arttırımı sırasında elimdeki 2*512 MB rami uygun fiyatla satabildim ve öyle 2*1 GB alabildim.

Önerim ve söylemek istediğim şey hiçbir şekilde olumsuz yargı belirtmek veya ready boost işe yaramıyor demek değil. Sadece ve sadece sisteminizdeki HDD nin ve kullanmayı düşündüğünüz belleğin HDTACH veya benzeri ölçüm programlarıyla hızlarını ölçmeniz ve daha sonra para harcamanız yönünde.

Son karar sizindir tabii.

Saygılar

• ama okuma hızının yanında gecikme süreside de var?
    bellekten daha hızlı bir harddisk olsaydı usb yerine harddiskide vista kullanabilirdi?
    zaten yakında muazzam fiyatlıda olsa solid state diskler geliyor
    sorun kalmıyor
  • quote:

Orjinalden alıntı: Nanosoft

quote:

yalnız şöyle bir şey var

bunu düşündünüzmü?

@Bravoecho

quote:

sanırım arkadaşın kast ettiği okuma yazma hızı düşük olan bellekler. zaten bunları da notebook'a takınca sistemi hızlandır dediğinde aygıt uyumlu değil uyarısı geliyor.

Ben kullandığım belleği yazmıştım tekrar yazayım A-data PD7 HDTACH ölçüm sonucu 35 MB/s, kullandığım HDD nin HDTACH ölçüm sonucu ise 55 MB/s çıktı. Benim kanaatim bu nedenle sistemi yavaşlattığı yönünde.

Sadece söylemek istediğim şey bu ready boost olayı biraz karışık hale geldi. Sizleri kastetmiyorum ama çevremdeki pekçok kişi bunun Usb bellekleri veya memory kartlarını Ram olarak kullanmak olduğunu söylüyor ve düşünüyor. Bu daha önce de yazdığım gibi Windows un takas dosyasının bir bölümünün bellek üzerine yazılmasından ibaret. Yani sistem rami ile bir ilgisi yok.

Tahminim ise Microsoftun bu özelliği çıkarmasındaki ana neden vista kurulacak düşük konfigürasyonlu sistemlerde performans artışı sağlamak olmalı diye düşünüyorum.

Yoksa @bravoecho sizin de yazdığınız gibi notebooklara ram ekleme maliyeti oldukça yüksek genellikle 2 slot oluyor ve 2*512 MB ram takıyorlar. Ben gerçekten şanslıydım ram arttırımı sırasında elimdeki 2*512 MB rami uygun fiyatla satabildim ve öyle 2*1 GB alabildim.

Önerim ve söylemek istediğim şey hiçbir şekilde olumsuz yargı belirtmek veya ready boost işe yaramıyor demek değil. Sadece ve sadece sisteminizdeki HDD nin ve kullanmayı düşündüğünüz belleğin HDTACH veya benzeri ölçüm programlarıyla hızlarını ölçmeniz ve daha sonra para harcamanız yönünde.

Son karar sizindir tabii.

Saygılar

dediklerine aynen katılıyorum, benim bu yöndeki tek amacım takas dosyasını hızlı okutarak, açılış ve sık kullanılan programlara erişim süresini düşürmek. tavsiyelerin için tekrar tşkler.

• quote:

ama okuma hızının yanında gecikme süreside de var?
    bellekten daha hızlı bir harddisk olsaydı usb yerine harddiskide vista kullanabilirdi?
    zaten yakında muazzam fiyatlıda olsa solid state diskler geliyor
    sorun kalmıyor

o günlerin yakında olacağına nedense inanası gelmiyor dostum bu üreticiler kaymağı yemeden ortaya atmazlar hiçbir ürünü yoksa ne usb ne sata'lar SSD ile hiçbi şekilde boy ölçüşemez

• ready bost olayı sanırsam santa rosa ile netleşecek.. üzerinde gelen ayrı bir bellekle( pci expressden bağlanacak) normal flash disklerin hızından 10 kat hızlı olacak ve sistemi baya rahatlatacak.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.